"Αιώνιοι", δεν σας κάνει ο Μπουρούσης;

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον "μεταλλαγμένο" Γιάννη Μπουρούση, την αγωνιστική "ανάσταση", την ηρεμία στην προσωπική ζωή του, τη σχέση και τη συνεργασία με τον Βασίλη Σπανούλη και τους "αιώνιους" που δεν εκτιμούν την αξία ενός από τους καλύτερους σέντερ της Ευρώπης.

"Αιώνιοι", δεν σας κάνει ο Μπουρούσης;
Μπουρούσης INTIME SPORTS

Το καλοκαίρι που πέρασε Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός "σκοτώθηκαν" για να εντάξουν στο δυναμικό τους έναν ελπιδοφόρο σέντερ με μεγάλη προοπτική αλλά καθόλου εμπειρία Νίκολα Μιλουτίνοφ. Σίγουρα ο Σέρβος είναι μια μεγάλη επένδυση χωρίς, όμως, να έχει εικόνες από την Ευρωλίγκα και μεγάλους αγώνες. Αυτό φαίνεται και από την χρησιμοποίησή του στην Εθνική ομάδα της Σερβίας από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Βλέποντας, λοιπόν, τις εμφανίσεις του Γιάννη Μπουρούση στο Ευρωμπάσκετ, αναρωτήθηκα: Αυτός ο παίκτης δεν κάνει σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ;

Η "αγωνιστική ανάσταση" του "Μπούρου"

Το alley oop κάρφωμα μετά την πάσα του Σπανούλη -μεταξύ άλλων- καταδεικνύει τη διάθεση του Μπουρούση να αφήσει πίσω του την κακή χρονιά με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι μια κίνηση που δεν συνηθίζει, καθώς προτιμά μετά από pick n' roll να απομακρύνεται από το καλάθι.

Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει καταλάβει ότι αυτή η διοργάνωση είναι η μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να επιστρέψει στον παλιό καλό εαυτό του. Και το πιστοποιεί σε κάθε παιχνίδι. Στις συνεργασίες με τους κοντούς είναι άψογος, με πλάτη στο καλάθι ελέγχει την κάθε κίνησή του και ξέρει ακριβώς που βρίσκεται ο αντίπαλος, πασάρει χωρίς άγχος, σουτάρει όταν πρέπει και με μεγάλη ηρεμία και στην άμυνα τοποθετείται τις περισσότερες φορές σε σωστότερο σημείο από τους ψηλούς των άλλων ομάδων, με αποτέλεσμα να κερδίζει τις "μάχες". Μιλάει λιγότερο και δεν διαμαρτύρεται σε διαιτητές και συμπαίκτες.

Οι σχέσεις με Kill Bill, τα αποδυτήρια, ο Κουφός

Η συνεργασία τους, πλέον, με τον Βασίλη Σπανούλη γίνεται με κλειστά μάτια. Μετά από τόσα χρόνια κοινής πορείας στην Εθνική ομάδα, ξέρουν ακριβώς το παιχνίδι ο ένας του άλλου. Είτε σε pick n' roll κίνηση είτε σε off ball παιχνίδι, οι δύο παίκτες συνεργάζονται αρμονικά και οι αυτοματισμοί τους φτάνουν σε υψηλά στάνταρ. Το πιο σημαντικό, όμως, σε αυτό το δίδυμο είναι οι ρόλοι. Αμφότεροι έχουν αποδεχτεί την αγωνιστική δράση τους μέσα στο παρκέ και εκτός από αυτό. Η συμπεριφορά του Μπουρούση σύμφωνα με κάποιους συμπαίκτες του και δημοσιογράφους ήταν το μεγάλο πρόβλημα του διεθνούς σέντερ. Άλλοι του είχαν βγάλει το παρατσούκλι "νταβατζή των αποδυτηρίων" του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που ήλεγχε συμπεριφορές και καταστάσεις. Φήμες, βεβαίως, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν ή τουλάχιστον κάποιος από αυτούς που τα διέδιδαν δεν βγήκε "ανοιχτά" να τα υποστηρίξει.

Ο Μπουρούσης είναι ο "πατέρας" μέσα στα αποδυτήρια. Και μαζί με τον "kill bill" έχουν πλέον καταλυτικό ρόλο όσον αφορά στην ηρεμία των αποδυτηρίων της Εθνικής. Υπάρχει σεβασμός από όλους και οι βεντετισμοί και οι "περίεργες" συμπεριφορές των προηγούμενων ετών έχουν εξαλειφθεί. Η περίπτωση του Κώστα Κουφού είναι χαρακτηριστική. Ο "Μπούρου" είχε παρεξηγηθεί με την στάση του σέντερ των Κινγκς τα τελευταία χρόνια, κάτι που είχε εκφράσει με έντονο τρόπο και την χαρακτηριστική δήλωση "τα παρακάλια κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν στην εθνική ομάδα", σε συνέντευξή του στο Contra.gr πριν από τέσσερις μήνες (11/05/2015).

Όμως η αλλαγή του φάνηκε και εκεί. Από την ώρα που ο Κώστας Κουφός εντάχθηκε στην προετοιμασία της ομάδας, ο Γιάννης Μπουρούσης έβγαλε εκτός Εθνικής τις πικρίες του παρελθόντος και του έδωσε να καταλάβει ότι εδώ είναι ευπρόσδεκτος από τη στιγμή που θέλει να υπηρετήσει το εθνόσημο. Και γι' αυτό το λόγο έχει απεριόριστη εκτίμηση στον αρχηγό Νίκο Ζήση και στο νέο στέλεχος της ομάδας Γιάννη Αντετοκούνμπο. Επειδή σέβονται αυτή τη μεγάλη ιδέα και τους κόπους όλων των προηγούμενων αθλητών που έφτασαν αυτή την ομάδα στην κορυφή του κόσμου. Ο Μπουρούσης έχει μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα και μόνο αυτός θα μπορούσε να κάνει τη δήλωση: "Οι Ισπανοί μάς έκλεψαν το 2007". Και περιμένει τη ρεβάνς της Τρίτης.

"Αιώνιοι", δεν σας κάνει ο Μπουρούσης;
Μπουρούσης INTIME SPORTS

Ο παρεξηγημένος, ο Κατσικάρης, το λάθος των αιωνίων και το "μπαμ" της ΑΕΚ με τον γκαρντ

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Και οι τρεις ομάδες για διαφορετικούς λόγους θα ήθελαν να είχαν στο ρόστερ τους τον Μπουρούση, αλλά δεν τον έχουν. Οι "ερυθρόλευκοι" για την γνωστή κόντρα με τους ιδιοκτήτες της ομάδας. Στους "πράσινους" για την κίνηση με τα 10 δάκτυλα στους οπαδούς. Και στην Ένωση είναι αρκετοί αυτοί που δεν τον θέλουν στο ΟΑΚΑ λόγω της οικογενειακής σχέσης του με τον Μάκη Ψωμιάδη. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κάποιοι μέσα από την ΑΕΚ -υπέρμαχοι της επιστροφής Μπουρούση στην ομάδα- τον ήθελαν "πακέτο" με τον Ζήση και του χρόνου να γίνει το μεγάλο "χτύπημα" με Έλληνα διεθνή γκαρντ που τελειώνει το συμβόλαιό του.

Όμως, αγωνιστικά και μόνο αγωνιστικά, ο Έλληνας σέντερ δεν είχε χώρο και στις τρεις ομάδες; Η απάντηση είναι 100%, "Ναι". Το αποδεικνύει τόσο η παρουσία του από την πρώτη ημέρα που άρχισε η προετοιμασία στο Ευρωμπάσκετ όσο και η εμπιστοσύνη που έδειξε και δείχνει στο πρόσωπό του ο Φώτης Κατσικάρης, παρά την έλλειψη ρυθμού. Ξέροντας τα χούγια του, αλλά και τα πολλά που μπορεί να προσφέρει στο σύνολο, ο ομοσπονδιακός προπονητής επέλεξε εις γνώση του να πάρει μόνο δύο σέντερ μαζί του σε όλη αυτή τη διαδρομή, αφού ο τρίτος ήταν ο Αγραβάνης, βασικός υποψήφιος για να κοπεί. Όπως και συνέβη. Και ταυτόχρονα έδωσε στον Μπουρούση ρόλο ισάξιο με τον Κουφού, μοιράζοντας το καρπούζι ακριβώς στη μέση.

Τα παραπάνω δείχνουν πως και οι τρεις "αιώνιοι" θα μπορούσαν να ρίξουν νερό στο κρασί τους, να αφήσουν πίσω τους τα λάθη των προηγούμενων ετών και να βάλουν στη "μηχανή" τους έναν σέντερ που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το συμβόλαιό του, πλέον, δεν είναι απαγορευτικό και μετά την περυσινή "καταστροφική" χρονιά με τη "βασίλισσα" θέλει να επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο και να δώσει απαντήσεις στους Ισπανούς.

"Αιώνιοι", δεν σας κάνει ο Μπουρούσης;
Μπουρούσης INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει αλλάξει ριζικά. Και αγωνιστικά και στη ζωή του. Σε αυτό έχει συμβάλει και η σύζυγος του αλλά και η λατρεία για τα δύο παιδιά του. Έχει ηρεμήσει και τα λάθη του παρελθόντος τον έχουν κάνει να σκέφτεται με διαφορετική οπτική, χωρίς όμως να έχει αλλάξει τις βασικές αρχές της ζωής του: να λέει πάντα αυτό που αισθάνεται. Μέσα στο μυαλό του δεν έχει τη σκέψη να επιστρέψει στην Ελλάδα. Προτιμά το εξωτερικό και την νοοτροπία τους. Όμως είναι σίγουρο ότι θα επεξεργαστεί μια σοβαρή πρόταση από μια μεγάλη ομάδα της χώρας. Βρίσκεται στα 32 του και η σκέψη του επαναπατρισμού, είναι ισχύουσα και πιο έντονη από ποτέ.

Διαβάστε ακόμη

Συνέντευξη στο Contra.gr: O Γιάννης Μπουρούσης "απασφαλίζει" και μοιράζει τάπες

Οι αλήθειες του Μπουρούση για την "κλοπή" της Ισπανίας το 2007

News 24/7

24MEDIA NETWORK