Το μεγάλο comeback που μπορεί να γίνει ιστορικό

Ο Παναθηναϊκός με τις προσθήκες των Ούιλιαμς, Χέινς και Χάντερ άλλαξε την μοίρα του και αν συνδυάσει την πρόκριση στο Βερολίνο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, μπορεί να ανακάμψει εντυπωσιακότερα και από το 2013, όταν με Γκιστ, Κάρι και Γκούιν είχε "σκουπίσει" τον Ολυμπιακό. Γράφει ο Ρήγας Δάρδαλης.

Το μεγάλο comeback που μπορεί να γίνει ιστορικό

Κάλλιστα η τρέχουσα με την μορφή που παίρνει, θα μπορούσε να συγκριθεί με την σεζόν 2012-13 για τον Παναθηναϊκό, πλην όμως υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές. Πρώτον το ρόστερ χτίσθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι με πολύ καλύτερο τρόπο και με μεγαλύτερη δαπάνη χρημάτων, σε σχέση με το ξεκίνημα της θητείας του Αργύρη Πεδουλάκη. Δεύτερον ακόμα κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως οι αλλαγές που έγιναν μεσούσης της περιόδου, θα έχουν το ίδιο θετικό αποτέλεσμα στο τέλος της. Μπορεί, βέβαια, να έχουν ακόμα καλύτερο σε σχέση με το 2013 και αυτό το στοιχείο καθιστά από μόνο του πολύ ενδιαφέρουσα την φετινή χρονιά για τους "πράσινους".

Η... άνοδος του πήχη

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η διοίκηση τους ανέβασε σημαντικά τον πήχη, προσλαμβάνοντας μια κορυφαία προσωπικότητα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ σαν τον Σάσα Τζόρτζεβιτς κι ενισχύοντας το ρόστερ με αστέρια πρώτης γραμμής σαν τον Καλάθη και τον Ραντούλιτσα. Παράλληλα έγιναν κάποιες προσεκτικές "low cost" κινήσεις σαν την προσθήκη του Τζέιμς Φέλντιν, ενώ δόθηκε και πάλι έμφαση στην ανάδειξη των νέων παικτών.

Βέβαια σε αυτό το σημείο, έγιναν και κάποια λάθη. Για παράδειγμα, ενώ ο Τζόρτζεβιτς έπεισε τον Παπαγιάννη να μην πάει στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον (παρέα με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ), απέκτησε για δεύτερο πεντάρι, τον Όγκνιεν Κούζμιτς για να δημιουργήσει μια τριπλέτα από "ίδια" σέντερ. Ενώ η σύγχρονη εποχή του μπάσκετ επιτάσσει γρήγορους και αθλητικούς παίκτες στην θέση "5", το "τριφύλλι" απέκτησε τρεις με την ίδια... κοψιά.

Η πρόκριση "σκέπασε" τα προβλήματα

Παράλληλα ο Τζόρτζεβιτς, στο "3", ενώ θα μπορούσε να ποντάρει στον συνεχώς εξελισσόμενο Γιάνκοβιτς και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο μετά το οργιώδες καλοκαίρι του τελευταίου στα "μικρά" διεθνή τουρνουά, πρόσθεσε τον Σάσα Πάβλοβιτς. Ο τελευταίος προερχόταν από μια σεζόν ανάκαμψης στην Παρτιζάν, πλην όμως δεν έχει σχέση με τον παίκτη του παρελθόντος στο ΝΒΑ.

Από την άλλη πλευρά, πέραν του Καλάθη και του Φέλντιν δεν αποκτήθηκε άλλος παίκτης στην περιφέρεια, με την λογική ότι ο Παππάς θα είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής όταν επέστρεφε, ενώ και ο Μποχωρίδης θα έπαιρνε περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με πέρσι, όταν ανέκαμπτε από το δικό του τραυματισμό.

Η πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Ελλάδας "σκέπασε" για λίγο χρονικό διάστημα τα αγωνιστικά προβλήματα, αλλά προϊόντος του χρόνου έγιναν ιδιαίτερα έντονα.

Οι... ακατάδεκτοι Ρόμπερτς και Γκριν

Το πρώτο ήταν στην θέση "5", όπου Ραντούλιτσα και Κούζμιτς αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα στην άμυνα των ΡΝR. Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε για την απόκτηση του Ρόναλντ Ρόμπερτς, του εξαιρετικού ψηλού από το NBDL, τον οποίο είχε κοιτάξει και την σεζόν 2014-15. Ωστόσο o Δομινικανός δεν δέχθηκε να έρθει στην Ευρώπη, όντας "κολλημένος" στο "Αμερικανικό όνειρο".

Ανάλογη ήταν η περίπτωση και του Έρικ Γκριν. Ο τελευταίος αποτέλεσε βασικό στόχο για την ενίσχυση της περιφέρειας, όταν διαπιστώθηκε πως ο Καλάθης κινδύνευε να μείνει από ανάσες. Ο παίκτης που άνοιξε τον δρόμο προς το Ντένβερ για τον Κώστα Παπανικολάου, όταν οι Νάγκετς τον "έκοψαν" δεν ήθελε να ακούσει περί Ευρώπης, έστω κι αν οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης, του πρόσφεραν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι έβγαλε φέτος με τα δύο δεκαήμερα συμβόλαια που υπέγραψε στους Γιούτα Τζαζ και στο NBDL με τους Ρενό Μπίγκορνς. Είναι χαρακτηριστικό πως αφού οι "μορμόνοι" δεν τον κράτησαν ως το τέλος της περιόδου και τον άφησαν ελεύθερο, αρνήθηκε πρόταση και της Βαλένθια!

Το χαμένο ντέρμπι πυροδότησε τις εξελίξεις

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πάντως, δεν κάμφθηκε και όταν ήρθε η ήττα από τον Ολυμπιακό, πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Το ντέρμπι του ΣΕΦ έγινε στις 25 Ιανουαρίου και μετά από τέσσερις μέρες έφθασε σε συμφωνία με τον Μαρκέζ Χέινς. Για να τα καταφέρει προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις με την περσινή πρωταθλήτρια Ιταλίας Σάσαρι, στην οποία δόθηκε ένα σημαντικό ποσό, για να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό κόμπο γκαρντ με το διαβατήριο από την Γεωργία.

Παράλληλα έγινε κίνηση και για την επιστροφή του Μάικ Μπράμου, αλλά η Βενέτσια αξίωσε ένα μεγάλο buy out και η δουλειά δεν έγινε. Κάτι που αποτέλεσε "blessing in disguise", αφού ο Παναθηναϊκός "έσπρωξε" ακόμα περισσότερα χρήματα για την απόκτηση του Έλιοτ Ουίλιαμς.

Σεβασμός για τον Ουίλιαμς

Ο πρώην παίκτης των Σίξερς, των Τζαζ, των Πέλικανς και των Μπλέιζερς χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο ΝΒΑ, κάτι που διαπιστώσαμε στο περιθώριο του All Star Game στο Τορόντο. Αρχικά πλησιάσαμε με μεγάλη συστολή τον Άντονι Ντέιβις για να του ζητήσουμε ένα σχόλιο για τον πάλαι ποτέ συμπαίκτη του. "Ο Έλιοτ όχι μόνο είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, αλλά ήταν κι ένας πολύ ωραίος τύπος, αφού κάναμε αρκετή παρέα εκτός γηπέδου", είπε χαμογελαστός ο ηγέτης της Νέας Ορλεάνης κι ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Λα Μάρκους Όλντριτζ. "Ο Ουίλιαμς είναι ένας πολύ αθλητικός παίκτης και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση από την πρώτη στιγμή που τον είδα".

Ο Ουίλιαμς φρόντισε με το "καλημέρα" να επιβεβαιώσει τα εγκωμιαστικά σχόλια των δύο σούπερ-σταρ του ΝΒΑ, καθώς το ντεμπούτο του απέναντι στην Φενέρ, συνδυάστηκε με σπουδαία απόδοση και μια ακόμα σπουδαιότερη νίκη!

Η τελευταία προσθήκη ήταν του Βινς Χάντερ, για να καλύψει το κενό του αθλητικού σέντερ. Ο 22χρονος απόφοιτος του Τέξας Ελ Πάσο έχει παρουσιάσει καλά στοιχεία, αλλά λόγω της έλλειψης εμπειρίας του, ο Τζόρτζεβιτς τον εμπιστεύεται λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Αυτό που μετράει, όμως, είναι πως οι τρεις Αμερικανοί, πρόσθεσαν ποιότητα και βάθος στο ρόστερ των "πρασίνων", οι οποίοι κατάφεραν να συνέλθουν από την ήττα στο ΣΕΦ και το χαμένο εντός έδρας παιχνίδι από τον Ερυθρό Αστέρα και να προκριθούν στην προημιτελική φάση.

Η σύγκριση με το 2013

Στο μεσοδιάστημα κατέκτησαν και το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά η σεζόν δεν θα θεωρηθεί επιτυχημένη, αν δεν φθάσουν στο φάιναλ-φορ ή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αν τα συνδυάσουν και τα δύο, τότε θα πετύχουν ένα comeback, ανώτερο του 2013, όταν με τις προσθήκες των Γκιστ, Κάρι και Κούιν είχαν "σκουπίσει" τον Ολυμπιακό στην σειρά των τελικών.

Αυτό που σίγουρα δεν θα συμβεί φέτος, είναι η ανάδειξη ενός νέου Έλληνα παίκτη. Ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη, γιατί ο Χαραλαμπόπουλος και ο Παπαγιάννης, έχουν σημειώσει σημαντική (αγωνιστική και σωματική πρόοδο) και βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ο πρώτος έχει υπάρξει πάρα πολύ άτυχος λόγω των συνεχών τραυματισμών του και το "κέρδος" του είναι ότι δουλεύεται από το επιτελείο του Τζόρτζεβιτς στην θέση "3", στην οποία ταιριάζει καλύτερα στο... ανδρικό μπάσκετ, αφού δεν μπορεί να έχει το πλεονέκτημα μεγέθους που τον βοηθάει να κυριαρχεί ως πάουερ φόργουορντ στις "μικρές ηλικίες".

Ο Παπαγιάννης βελτίωσε το σώμα του και όποτε του έχει δοθεί η ευκαιρία, έχει δείξει ότι τουλάχιστον στην επίθεση, μπορεί να προσφέρει. Το ζήτημα είναι αν θα δηλώσει συμμετοχή φέτος στο ντραφτ του ΝΒΑ, ή αν θα περιμένει ως το 2017, όταν θα έχει τύχη ακόμα και για την λοταρία.

Η χρυσή ευκαιρία

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν είναι της παρούσης για τον Παναθηναϊκό. Στην "μονομαχία" του με την Λαμποράλ Κούτσα, έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στο αγαπημένο του Βερολίνο, όπου το 2009, "πήρε" το πιο δύσκολο φάιναλ-φορ όλων των εποχών.

Όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα, σίγουρα μπορεί να την αρπάξει...

Photo credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπουρούσης: "Φανταστική ομάδα ο Παναθηναϊκός"
Το εντυπωσιακό τρέιλερ της Μπασκόνια που "πικραίνει" τον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK