Σακίλ Ο’ Νιλ: "Κολλημένος" με τον Φασούλα

Ο αξεπέραστος Σακίλ Ο’ Νιλ συμπληρώνει το 44ο έτος της ηλικίας του, αλλά παραμένει ένα μεγάλο μωρό που μπορεί να κάνει στριπτίζ μέσα στα αποδυτήρια, να πετάξει αντικείμενα σε φιλάθλους στο All Star Game και να μνημονεύσει τον αντίπαλο του στο Παγκόσμιο του 1994 Παναγιώτη Φασούλα.

Σακίλ Ο’ Νιλ: "Κολλημένος" με τον Φασούλα

Στα 44 του χρόνια πλέον, καταφέρνει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του στο ΝΒΑ, έστω κι ένα έχει περάσει μια δεκαετία από την τελευταία φορά που φόρεσε το δακτυλίδι του πρωταθλητή. O Σακίλ Ο Νιλ αποτελεί ένα μοναδικό είδος σούπερ-σταρ, καθώς όσο θεαματικός ήταν εντός του παρκέ, άλλο τόσο διασκεδαστικός ήταν και παραμένει μακριά από αυτά. Ακόμα ένα στοιχείο που έχει μείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων, είναι οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους "συνδέεται" με την χώρα μας, αλλά και η διαχρονική εκτίμηση του στο πρόσωπο του Παναγιώτη Φασούλα.

Η πρόκληση του Πέιτον και ο χορός στα αποδυτήρια

Η πρώτη φορά που τον συναντήσαμε εκ του σύνεγγυς στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ήταν το 2006, δύο μήνες πριν την κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος της καριέρας του (και το μοναδικό) με το Μαϊάμι. Λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, οι Χιτ αντιμετώπιζαν στο "TD Garden" τους Σέλτικς, σε ένα ματς που και να ήθελαν δεν θα έχαναν, καθώς η Βοστώνη εκείνη την εποχή έκανε το λεγόμενο tanking, στην προσπάθεια της να πάρει το Νο1 του ντραφτ.

Στα αποδυτήρια πριν τον αγώνα, οι λίγοι δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες ενός μοναδικού, η πιο σωστά μοναδικά σουρεαλιστικού θεάματος.

Ο Γκάρι Πέιτον είχε ισχυρισθεί ενώπιον των συμπαικτών τους πως διαθέτει καλύτερο ζευγάρι οπισθίων (!!!) και ο Σακίλ αμέσως είχε απαντήσει στην πρόκληση: Τράβηξε το σορτσάκι του, μετατρέποντας το σε στρινγκ (!) κι έδωσε μια μοναδική παράσταση χορού. Το θέαμα ενός γίγαντα 215 εκατοστών και (σχεδόν) 150 κιλών να χορεύει φορώντας μόνο ένα σορτσάκι-εσώρουχο ήταν σοκαριστικό, αλλά το ξεπεράσαμε γρήγορα, συνεπαρμένοι από το... κέφι που είχε δημιουργηθεί. Έτσι όταν τα πνεύματα... ηρέμησαν με άγνοια κινδύνου τον προσεγγίσαμε, φορώντας ένα ηλίθιο χαμογελάκι.

Σακίλ Ο’ Νιλ: "Κολλημένος" με τον Φασούλα

Ο (ημίτρελος) Τζέισον Ουίλιαμς που ήταν ο κολλητός του στο Μαϊάμι, ήταν συνεχώς δίπλα του και όταν τον πλησιάσαμε, το μάτι του... επικίνδυνα γυάλισε. "Σακ είμαι από την Ελλάδα", ήταν η ατάκα που καθησύχασε τον "white chocolate" κι ενθουσίασε τον (θεότρελο) συμπαίκτη του. "Από την Ελλάδα; Where is my man Fasoulas", αναρωτήθηκε και ο πάγος, έσπασε ακαριαία, όπως εκείνη η μπασκέτα στην ρούκι του σεζόν με το Ορλάντο.

Η "καθυστέρηση" απέβη "μοιραία"...

Αφού είπε ότι θυμόταν πολύ καλά την "αράχνη" από την μεταξύ τους μονομαχία στον ημιτελικό του Παγκοσμίου του Τορόντο, του εξηγήσαμε ότι είχε γίνει δήμαρχος κι (απροσδόκητα) έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πως τα πήγαινε. Στην συνέχεια βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, αλλά όταν μετά τον αγώνα τον ξαναβρήκαμε για την (υποσχεθείσα από τον ίδιο) συνέντευξη, με ένα ωμό "I’m done", μας έστειλε για... παγωτό.

Σακίλ Ο’ Νιλ: "Κολλημένος" με τον Φασούλα

Τον είχε... καθυστερήσει ο Ντάνι Έιντζ, ο οποίος σε έναν από τους διαδρόμους του Garden είχε σταματήσει τον Σακίλ και του είχε ζητήσει να υπογράψει σε μερικά αντικείμενα του. Αυτά πλέον θα έχουν την αξία του ρολογιού που φορούσε τότε ο θηριώδης σέντερ και θα ζήλευε ακόμα και ο Λαλαούνης...

Σταθερά τρελός...

Τα χρόνια πέρασαν και η επόμενη διασταύρωση με τον Σακίλ, ήταν το 2014 στο Ολ-Σταρ της Νέας Ορλεάνης. "Πότε θα έρθεις στην Αθήνα", τον ρωτήσαμε λες και ήμασταν χίλια χρόνια φίλοι και η απάντηση ήταν σε ανάλογο ύφος. "Όποτε με καλέσετε, θα έρθω". Αμέσως μετά ακολούθησε η γνωστή ερώτηση. "Τι κάνει ο Φασούλας"...

Φέτος στο Τορόντο, ο Σακ ήταν σε... εξαιρετική κατάσταση. Μετά το πέρας κάθε ημέρας του Ολ-Σταρ τριημέρου, ανέβαινε στο ειδικό στούντιο που είχε δημιουργηθεί μέσα στο "Air Canada Center", για να πλαισιώσει τον δημοσιογράφο Έρνι Τζόνσον, τον Τσαρλς Μπάρκλει και τον Κένι Σμιθ, έχοντας "εχθρική" εξέδρα απέναντι του.

Κάθε εκπομπή παρακολουθούσαν από απόσταση... ασφαλείας γύρω στα 100 άτομα, που, είτε τον έβριζαν, είτε του πετούσαν αντικείμενα! Ο ίδιος ανταπέδιδε, σε ένα σκηνικό που ακροβατούσε επικίνδυνα ανάμεσα στον χαβαλέ και τον Αμερικανικό τσαμπουκά κι ευτυχώς που ήταν μάρτυρες ο Βασίλης Σκουντής και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, για να μην νομίζετε ότι υπερβάλλουμε.

Λίγο πριν το ξεκίνημα του αγώνα ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, ήταν ακριβώς από πίσω μας και στον ζωντανό πρόλογο του ματς για τον ΟΤΕ TV, επιχειρήσαμε το απονενοημένο διάβημα, όταν τον είδαμε να περπατάει από πίσω μας. "Είμαστε από την Ελλάδα, θα μας δώσεις ένα λεπτό", τον ρωτήσαμε και η απάντηση του ήταν η γνωστή. "Greece; Fasoulas man, Fasoulas"...

Πολύχρονος Σακ και την επόμενη φορά που θα αναφερθούμε σε αυτόν, θα σας γράψουμε (με τα ανάλογα πειστήρια) την φρενίτιδα αλά Ευρωμπάσκετ 87, που είχε προκαλέσει στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα το 1994.

News 24/7

24MEDIA NETWORK