Άφησε υποσχέσεις, αλλά έχει "θέματα"

Μετά τα φιλικά... προπόνησης με Ρουμανία και Αγγλία, η Εθνική Ελλάδας έπεσε πάνω στο Μαυροβούνιο και φάνηκαν αμέσως οι αδυναμίες κάτω από το καλάθι. Ο Σωτήρης Γεωργίου πιστεύει στο ταλέντο αυτής της ομάδας, όμως περιμένει μεγαλύτερη... διάθεση στην άμυνα.

ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Eurokinissi Sports)
antetokoumpo EUROKINISSI SPORTS

Το πρώτο σοβαρό -ουσιαστικά- παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ, ανέδειξε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Η Εθνική αγαπημένη μετά τα φιλικά προπόνησης με Ρουμανία-Αγγλία στην Πάτρα, στο τουρνουά του Βελιγραδίου αντιμετώπισε το πονηρό και εξελίξιμο Μαυροβούνιο και απόψε έχει το πιο δύσκολο τεστ της με την οικοδέσποινα και διαχρονικό φαβορί για μετάλλιο Σερβία.

Η Ελλάδα μας, μάλιστα, είχε για πρώτη φορά και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ της. Πάμε να δούμε τι κρατάμε όμως. Κάνοντας μια σύνοψη έχουμε αρκετά θετικά σημεία και υποσχέσεις αλλά και πολλά "θέματα" να λύσουμε. Η ομάδα μας είχε ένα πονηρό και σοβαρό αντίπαλο και πήρε το ματς δίκαια αν και το πήγε στο σουτ χάνοντας μικρές διαφορές στο δεύτερο ημίχρονο. Το Μαυροβούνιο με τον πανέμπειρο Τάνιεβιτς στον πάγκο είναι μια σοβαρή μπασκετική ομάδα από αυτές που μπορεί να σου κάνουν την ζημιά σε μια μεγάλη διοργάνωση. Καθώς έχει τον ΝΒΑερ και σούπερ σέντερ (των 20π στο ΝΒΑ μην ξεχνάμε) Βούτσεβιτς,τον εξαιρετικό Ντούμπλεβις στην φροντ λάιν που θέλει όλη η Ευρώπη(Βαλένθια πάιζει) και τον νατουραλιζέ γνωστό μας Αμερικανό Ράις στο πόιντ. Άρα είναι υπολογίσιμο μέγεθος.

ΑΝΕΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΡ

Η ομάδα μας δεν έχει διάρκεια ακόμα και είναι λογικό. Το καλό είναι ότι σκοράρει πολύ στο ανοιχτό γήπεδο (πήραμε 25π εξ αυτού!), καθώς ο Παππάς είναι απελευθερωμένος και παίζει όπως στην Νέων με πολλά ντράιβ και άνεση επιλογών από τον πάγκο. Και πάνω απ' όλα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σφαίρα στο ανοιχτό γήπεδο είμαστε ομάδα ΝΒΑ. Το καλό με τον Παππά και τον Αντετοκούνμπο είναι ότι επιτέλους ειδικά στο ανοιχτό γήπεδο και το τρανζίσιον ή και σε δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς, βρίσκουμε άνετους πόντους που παλιά δεν είχαμε. Έτσι δεν κολλάμε πολύ στο σκορ.

Μάλιστα με 1/9τρ μέχρι την 3η περίοδο, η ομάδα δεν είχε πρόβλημα στο σκορ. Βεβαίως το τρίποντο είναι πάντα ένα σημείο αναφοράς, καθώς έχουμε καλούς σουτέρ αλλά όχι κλασικούς σουτέρ όπως σωστά έχει πει και ο Μίσσας. Η ομάδα είχε 5/17 και αν εξαιρέσουμε τα 3/3 του Σλούκα, είχε 2/14! Κακό νούμερο!

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

Ο Αντετοκούνμπο είναι φανερό ότι θα παίζει άσος μόλις πάρει το ριμπάουντ και στο 3αρι στο σετ μπάσκετ. Βέβαια θα ανεβαίνει και στο "4" και θα κατεβαίνει αν χρειαστεί και στην περιφέρεια. Μιλάμε για παίκτη πασπαρτού που παίζει όλες τις θέσεις όπως παλιά ο Φάνης Χριστοδούλου, αφού τον είδαμε να κοντράρεται στα ίσα και με ένα βασικό και ικανό σέντερ του ΝΒΑ τον Βούτσεβιτς!

Ο Αντετοκούνμπο έδειξε ορεξάτος, αλλά παραμένει το πρόβλημα στο σετ μπάσκετ που όταν έχει βοήθειες πάνω του πασάρει εξαιρετικά, αλλά δεν έχει το μακρινό κλασικά σουτ αν και θα έπρεπε να σουτάρει και να μην το σκέφτεται. Καθώς και το τρίποντο στην Ευρώπη είναι πιο κοντά και ο ίδιος είναι κάπως βελτιωμένος έστω και χωρίς να είναι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το μακρινό σουτ, είναι καλύτερος από τους άλλους δικούς μας εκτιμώ.

Το θέμα είναι ο Αντετοκούνμπο να μην κολλάει στο σετ μπάσκετ όταν η ομάδα μας δεν τρέξει, αλλά να μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις απομόνωσης για να πάει στο "ένας εναντίον ενός" έχοντας και την επιλογή της έξτρα πάσας.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΕΝΤΕΡ

Είναι ένα μεγάλο θέμα. Απουσίασε ο Μπουρούσης που προφυλάχθηκε, αλλά δεν νομίζω ότι θα έκανε πολλά κι αυτός με τον Βούτσεβιτς. Ταυτόχρονα και τα δύο μας σέντερ έχουν πρόβλημα στην άμυνα του πικ εν ρολ και γι' αυτό είναι βέβαιο ότι ο Μίσσας θα πάρει στην 12αδα τον μαχητή Αγραβάνη που κατά συνθήκη πάει στο "5" και κάνει εξαιρετική δουλειά στις αλλαγές στο σκριν. Ο Παπαγιάννης είχε τεράστια προβλήματα με τον Βούτσεβιτς λόγω ύψους και αδυναμίας στα πόδια,αλλά και της απειρίας του και είναι λογικό καθότι είναι στα 19. Αλλά με σπουδαία σέντερ και πχ με τους Γκαζόλ θα πηγαίνουμε σε αλχημείες!

ΤΑ ΤΡΙΚ ΜΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΑΚΑΡΙΣΜΑ

Η ομάδα έχει άρα και θεματάκια να λύσει. Το ευχάριστο είναι ότι του Μίσσα του κόβει και με το παραπάνω, καθώς είναι έμπειρος και πρακτικός. Δεν παίζει με το ρολόι για κάθε παίκτη αλλά με το πως πάει το ματς και παίρνει ρίσκα. Πάει πολύ καλά ο κόουτς. Για παράδειγμα έπαιξε πολύ ώρα με τα χαμηλά σχήματα με Πρίντεζη-Αντετοκούνμπο ή Πρίντεζη-Αγραβάνη στα σέντερ.

Δοκίμασε κι ένα τρομερό σχήμα που κρύψαμε το καλάθι μας με τους Καλάθη-Παπανικολάου στο "2" -Αντετοκούνμπο-Πρίντεζη-Παπαγιάννη. Βέβαια αυτό το σχήμα θα είναι για να σκληρή άμυνα, αλλά στην επίθεση θα έχει πρόβλημα στην κίνηση με τον "Παπ" στο "2". Ένα άλλο θέμα είναι το φρακάρισμα στα φόργουορντ. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πχ. μένει χωρίς χρόνο.

Ο Παπαπέτρου, επίσης, βλέπει το χρόνο του να συρρικνώνεται επικίνδυνα (χτες μόλις 5'!) και ο Παπανικολάου πήρε το 20λεπτο επειδή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπαιξε 22'! Και με τον Παππά βασικό στέλεχος στην περιφέρεια, μάλλον Σλούκας και Καλάθης θα μοιράζονται τον άσο ανάλογα με την μέρα (χτες Καλάθης 11'). Συνεπώς έτσι χάνει την θέση του όπως είχε συνηθίσει στον Ολυμπιακό πχ ο Μάντζαρης που δείχνει μπερδεμένος με μικρότερο χρόνο (10-15') απ' ότι υπολόγιζε που τον βγάζει προσωρινά εκτός ρυθμού. Και ασφαλώς πρέπει να βρούμε λύσεις στο "4" μιας και ο Πρίντεζης δεν μπορεί να παίζει 31' και άρα μάλλον θα δούμε έχω την αίσθηση τον Γ .Αντετοκούνμπο να ανεβαίνει και εκεί ένα 15λεπτο για να μπορέσει να ισορροπήσει ο χρόνος στο "3" και να μην... σκάσει ο "Πρι"!

News 24/7

24MEDIA NETWORK