Αντετοκούνμπο: Το ταβάνι και οι προκλήσεις

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το φαινόμενο Αντετούνμπο και το μέλλον. Ποια αλήθεια είναι τα όριά του;

Αντετοκούνμπο: Το ταβάνι και οι προκλήσεις

Ως γνωστόν στην Ελλάδα ψάχνουμε, και γι' αυτό ευθύνονται και πολλά media, ένα παραμυθάκι. Ένα "όπιο του λαού", ένα παραμυθάκι να ξεχνιόμαστε, χάνοντας το δάσος και κοιτώντας το δέντρο.

Ασφαλώς και είναι ευχάριστο που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμμετείχε και διακρίθηκε μάλιστα στο All Star Game της Ν. Ορλέανης και ασφαλώς κάνει αθλητικά περήφανη την πατρίδα μας.

Από εκεί και πέρα όμως καλό είναι να κοιτάμε την πραγματικότητα και όχι ν' αρχίζουν οι διθύραμβοι του τύπου "ο 12ος Θεός", "θα περάσει τον Τζόρνταν", "θα γίνει ο καλύτερος παίκτης της ιστορίας" και άλλα τέτοια.

Φαινόμενο Αντετοκούνμπο λοιπόν και πάμε να δούμε τι έχουμε.

Μια εξέλιξη αναμενόμενη σε γενικές γραμμές. Ο Αντετοκούνμπο είναι εργατικός, δουλεύει στις αδυναμίες του, βελτιώνεται, έμαθε πλέον τη ζωή και προσαρμόστηκε στο ΝΒΑ. Δικαίως δηλαδή μπήκε στο μεγάλο γεγονός και έβαλε 30 πόντους - όλους γεμάτους θέαμα.

ΣΑΝ ΚΟΜΗΤΗΣ

Για να βάζουμε, βέβαια, τα πράματα σε μια σειρά, ο Αντετοκούνμπο είναι φαινόμενο όχι λόγω των όσων κάνει στο ΝΒΑ, αλλά επειδή ήρθε σαν κομήτης! Εμφανίστηκε από το πουθενά και με μια ιστορία που πουλάει, σαν παραμύθι. Άρχισε αργά το μπάσκετ, δεν έπαιξε σε καμία σπουδαία ομάδα, δεν ήταν προϊόν της παραγωγικής διαδικασίας των αμερικάνικων κολεγίων. Και έρχεται με μια οικογενειακή ιστορία που λατρεύουν οι Αμερικανοί, την εξέλιξη από το μηδέν δηλαδή.

Γι' αυτό και η εικόνα του είναι ξεχωριστή.

Αγωνιστικά δεν είναι φαινόμενο, καθώς σε τέτοιο επίπεδο βάζουμε παίκτες ινδάλματα όπως ο Τζόρνταν, ο Μάτζικ, ο Μπερντ, ο Λεμπρόν τώρα, για να μην πάμε πιο πίσω.

ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΟΥ

"Έχει ταβάνι ο Αντετοκούνμπο;" είναι η σωστή ερώτηση. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επ' ακριβώς την εξέλιξη ενός παίκτη. Προς το παρόν ο Έλληνας άσος έχει ταβάνι. Έχει ακόμα πολλές αδυναμίες για να μπει στην ελίτ. Βασικά δεν τον έχουμε δει σε μεγάλη ομάδα με πίεση, ασχέτως αν στο ΝΒΑ είναι πολύ μικρότερη από την Ευρώπη-, στην οποία θα είναι ο ακριβοπληρωμένος και θα πρέπει να βάζει 25-30 πόντους. Δεν ξέρουμε πώς θ' αντιδράσει σε υψηλότερο επίπεδο και πώς θ' αλληλεπιδράσει με άλλους σταρ που θα συναντήσει σε ομάδα πρωταθλητισμού.

Μπορεί να τον επηρεάσει αρνητικά, μπορεί να τον κάνει και ακόμα καλύτερο πιο εύκολα όμως. Απλά δεν έχει προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο. Ακόμα ο Αντετοκούνμπο πρέπει να καταλήξει οριστικά σε μια θέση. Ξεκίνησε 3άρι, πήγε στο "2", έπαιξε άσος πέρυσι. Λίγο μπέρδεμα.

Ο σταρ έχει μια θέση και απλά λόγω της κλάσης του μέσα στο παιχνίδι μετατοπίζεται σε συγκεκριμένες φάσεις.

Επίσης ο Αντετοκούνμπο έχει θέμα στο σετ μπάσκετ. Και εντάξει το ΝΒΑ δεν είναι Ευρώπη με τις ζώνες, αλλά πρέπει να βελτιώσει το σουτ του. Να το κάνει αξιόπιστο και ειδικά το μακρινό, αφού δεν απειλεί καθόλου. Πάντως βελτίωσε πολύ το σουτ από μέση απόσταση με το βηματάκι πίσω και την άριστη εκτέλεση που του δίνει μεγάλα ποσοστά λόγω του ύψους του.

Θέλει όμως να βελτίωση το τρίποντο και να βρίσκει καλύτερη κίνηση στο σετ μπάσκετ, όταν δηλαδή δεν ανοίγει το παιχνίδι και δεν υπάρχουν τρανζίσιον καταστάσεις.

Ασφαλώς αυτή τη στιγμή ο Αντετοκούνμπο είναι ένας πολύ καλός και εξελίξιμος παίκτης. Και κολλάει στο ΝΒΑ γιατί του αρέσει να τρέχει. Όμως για να γίνει σούπερ σταρ έχει μπροστά του 2-3 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πρέπει να δουλέψει τις αδυναμίες του και να τις εξαλείψει.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Αντετοκούνμπο στα επόμενα χρόνια είναι πολλές και μάλιστα σ' ένα χρονικό σημείο που θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά. Βασικά οφείλει να μείνει ο εαυτός του για να μην παρασυρθεί από τις κάμερες, τη δημοσιότητα,τα λεφτά, τις γκόμενες.

Πολλοί αθλητές στην ηλικία του έχασαν το μυαλό τους στην πρώτη μεγάλη επιτυχία και τα παρελκόμενά της.

Από εκεί και πέρα πρέπει καθαρά αγωνιστικά να παρουσιάσει την βελτίωση που αναφέραμε δουλεύοντας με το κεφάλι κάτω.

Ακόμα στις προκλήσεις είναι οι επιλογές του σε σχέση με την ομάδα του και τι παίκτες θα βάλει δίπλα του. Ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή μπορεί να ζητήσει ανταλλαγή, αν δει ότι θέλει τίτλο και οι Μπακς δεν έχουν τις προοπτικές αυτές.

Και ασφαλώς κάτι, που δεν είναι στο δικό του χέρι, είναι οι προπονητές που θα δουλέψει, καθώς ανάλογα με το επίπεδο τους και πόσο καλά τα πάει μαζί τους, θα βελτιωθεί αναδεικνύοντας το ταλέντο του ακόμα περισσότερο.

Πάνω απ όλα όμως το ζητούμενο είναι να μην καβαλήσει καλάμι, αν και προς το παρόν δείχνει προσγειωμένος, δουλευταράς και σεβαστικός!

News 24/7

24MEDIA NETWORK