Έτσι παίρνει το κύπελλο η ΑΕΚ

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβό μπάτζετ από την ΑΕΚ, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν θα βρει αδυναμίες να χτυπήσει. Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τι πρέπει να κάνει η Ένωση για να... κλέψει το κύπελλο μέσα από τα χέρια των "ερυθρόλευκων".

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
spanoulis olympiakos aek EUROKINISSI

Τελικός κυπέλλου λοιπόν στην Κρήτη με δύο πολύ μεγάλα ονόματα, αλλά με φαβορί χωρίς όμως κόσμο. Μιας και η σχετική απόφαση της διοργανώτριας ΕΟΚ για λόγους ασφαλείας, ήταν να γίνει ο τελικός στο Ηράκλειο με την παρουσία μαθητών και μερικών επισήμων. Ασφαλώς με την λογική αυτή, όπως έχω ξαναγράψει, θα μπορούσαν να κάνουν τον τελικό στο ΟΑΚΑ και να μην τρέχουν οι ομάδες και να έχει 10.000 μαθητές για παράδειγμα.

Ακαταλαβίστικη απόφαση της ΕΟΚ προφανώς και της αστυνομίας. Όλα αυτά την ώρα που σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης έχουμε Φάιναλ Έιτ ή Φάιναλ Φορ (Γερμανία) και όχι απλά δεν έχουν ανησυχία για επεισόδια, αλλά μιλάμε για πραγματικές γιορτές του αθλήματος.

Εδώ πριν καν γίνει ο τελικός είχαμε ένταση με οπαδούς που ήθελαν να ταξιδέψουν παρά την απαγόρευση και ερωτηματικά για την συμμετοχή παίκτη (Βασιλόπουλος!) λόγω μεταγραφής του μέσω της σεζόν.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΦΑΒΟΡΙ

Ο Ολυμπιακός ασφαλώς είναι το φαβορί αν και ένας τελικός είναι πάντα ένας ανοιχτός. Ο Ολυμπιακός πάντως είναι μια ομάδα 3-4 φορές ακριβότερη από την ΑΕΚ και στην 2η θέση της Ευρωλίγκα και με την 2η καλύτερη άμυνα στην κορυφαία Ευρωπαϊκή οργάνωση. Συνεπώς αυτά και μόνο είναι υπεραρκετά για να χριστεί φαβορί και φυσικά αν δεν κερδίσει θα είναι αποτυχία και μάλιστα μεγάλη.

Από την άλλη η ΑΕΚ δεν έχει άγχος. Είναι ήδη επιτυχημένη και όχι αμελητέα ποσότητα. Και πως να είναι όταν απέκλεισε τον ΠΑΟ για να φτάσει εδώ μετά από τόσα χρόνια και όταν στην λίγκα επικράτησε των "ερυθρολεύκων" φέτος. Η ΑΕΚ είναι μακράν η ακριβότερη -μετά τους "αιωνίους"-ομάδα. Έχει κάνει βήματα προόδου και κάνει νίκες με τους... κολοσσούς πιο συχνά από ποτέ, αλλά πρέπει να την δούμε και στα ματς χωρίς αύριο.

Αν ο τελικός διαξέγοταν προ 20ημέρου με τον Ολυμπιακό σε κρίση στην Ευρωλίγκα, ίσως και να μην ήταν απόλυτο φαβορί. Αλλά πλέον με τις νίκες με Φενέρ και Ρεάλ στην Μαδρίτη, ξεπέρασε την κρίση του και είναι σαν καλύτερη ομάδα και φαβορί και με "πρέπει".

ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΕΙ Η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που έχει αλλάξει προπονητή και έκανε και αλλαγές στο ρόστερ της μεσούσης της σεζόν. Με τον Μανωλόπουλο στον πάγκο είχε κατεύθυνση αμυντικά και με τον Σάκοτα πλέον παίζει πιο επιθετικό μπάσκετ. Μια περίεργη ομάδα χωρίς αθλητικά σέντερ, χωρίς κλασικό 3αρι, αλλά πονηρή και σκληρή. Ποντάρει στην έλλειψη άγχους και στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος, πιο γεμάτος και πιο ποιοτικός ειδικά στην φροντ λάιν. Αυτά τα στοιχεία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί στην διάρκεια του ματς. Η ΑΕΚ θα κοιτάξει με αλχημείες και τσαμπουκά να κατεβάσει τον Ολυμπιακό στους 70π. Κλειδί για να πετύχει και να ελπίζει, να πάρει τα ριμπάουντ για να μην τρέξει ο αντίπαλός της και στο σετ μπάσκετ. Να έχει άσχημα ποσοστά στο τρίποντο. Να πάει δηλαδή στα 5-6τρ με ένα 30% το πολύ. Αν τα κάνει αυτά η Ένωση μπορεί το ματς να πάει στους 70π και να ελπίζει να το αρπάξει με το καλό περιφερειακό της δίδυμο με Γκριν-Χάρις και με τις μάχες στην ρακέτα με τα βαριά της κορμιά.

Η ΑΕΚ πήρε και τον Πάντερ περιμένοντας 8-10π όταν κολλάει πχ ο Χάρις και θα περιμένει μεγάλα σουτ από την περιφέρεια απέναντι στην εξαιρετική άμυνα του Ολυμπιακού. Αλλά δεν έχει κλασικούς σουτέρ. Και μόνο περιστασιακούς. Είναι μπερδεμένη η χημεία της γενικά. Πάντως περιμένουμε ένα ενδιαφέροντα τελικό με φαβορί, αλλά πέραν του ένας τελικός είναι πάντα ένας τελικός, η ΑΕΚ είναι μια σοβαρή και πονηρή ομάδα που αν κατεβάσει το σκορ του Ολυμπιακού στους 70π και κάτω θα ελπίζει βάσιμα.

Και δεν είναι τόσο δύσκολο να το κάνει αν περιορίσει το τρίποντο των "ερυθρολεύκων".

News 24/7

24MEDIA NETWORK