Έτσι θα νικήσει η Ελλάδα τους Κροάτες

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το κρίσιμο παιχνίδι της εθνικής κόντρα στην Κροατία, τις αδυναμίες του αντιπάλου και το πλάνο που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Φώτης Κατσικάρης.

Έτσι θα νικήσει η Ελλάδα τους Κροάτες

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Τα πρώτα ματς ήταν αναγνωριστικά, προπόνηση, φιλικά, όπως θέλετε τα λέτε. Ο λόγος για τους πρώτους μας αντιπάλους στο ΠροΟλυμπιακό, δηλαδή το Ιράν και το Μεξικό. Η Ελλάδα είναι πλέον στα χιαστί χωρίς αύριο καθώς για να πάει στο Ρίο και τους Ολυμπιακούς πρέπει να κερδίσει και Κροατία και Ιταλία κατά σειρά.

Δύο ομάδες που δεν τρομάζουν αλλά και που όταν ήμασταν πλήρεις έπρεπε να παίξουμε καλά για να κερδίσουμε. Πόσω μάλλον τώρα που δεν έχουμε Σπανούλη, Πρίντεζη και Σλούκα, με τους οποίους κερδίσαμε στο περασμένο Ευρωμπάσκετ στο Ζάγκρεμπ στις 6/9 με 72-70.

Η Ελλάδα παρά τις απουσίες της, αρέσει και έχει μέλλον. Προς το παρόν όμως έχει μπροστά της 2-3 χρόνια για να φτιάξει την ομάδα του μέλλοντος. Και έχει πολλά θέματα στο σετ μπάσκετ. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τους Κροάτες αν και το ματς θα είναι πολύ δύσκολο.

ΕΧΕΙ ΘΕΜΑΤΑ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

Και η Κροατία δεν είναι αυτή που ξέραμε. Η ομάδα μας με την διάθεση και την όρεξη στην άμυνα είναι σημείο αναφοράς αλλά θέλει πολύ δουλειά στο σετ μπάσκετ. Στο 5 εναντίον 5 που δεν έχει μάθει να διαβάζει τα miss match.

Η Κροατία με τον Άτσα Πέτροβιτς στον πάγκο έχει θέματα επίσης. Νεανική ομάδα αλλά σε ανανέωση και με απουσίες. Δεν θα έχει τον Τόμιτς, έναν από τους καλύτερους ψηλούς της Ευρώπης, δεν θα έχει νατουραλιζέ όπως πέρσι τον Ντρέιπερ, δεν θα έχει τον ΝΒΑερ Ρούντεζ.

Κοινώς έχει πρόβλημα στο πόιντ που παίζει με τον γερόλυκο και από τραυματισμούς Ούκιτς και από πίσω τον Στίπσεβιτς. Και έχει θέμα και στο σέντερ που λείπει το μεγάλο όνομα. Όμως έχει μια πολύ δυνατή περιφέρεια. Για την ακρίβεια έχει τη δυναμική της στις θέσεις 2-4 με τον σε τρομερή φόρμα από το ΝΒΑ Μπογκντάνοβιτς, τον Σάριτς που επίσης υπέγραψε στο ΝΒΑ και στους Σίξερς και ακόμα τον επίσης ΝΒΑερ πιτσιρικά Χερόνια.

Όμως και οι τρεις αν και σοφτ στην άμυνα, είναι τρομεροί σουτέρ και παίκτες με απίστευτη έφεση στο σκοράρισμα. Και υπάρχει και ο έμπειρος Σίμον. Η αλήθεια είναι ότι πάντως η Κροατία δεν άρεσε και με την Ιταλία που έχασε 67-60 με 6/22 τρίποντα και με την μετριότατη Τυνησία που έβγαλε μόλις 72 πόντους.

Και αυτό καθώς δεν έχει τα καλά πόιντ για να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας και οι ΝΒΑερ που είπαμε είναι παίκτες που δεν έχουν ουσιαστικά ατομικές φάσεις και περιμένουν ακροβολισμένοι για να πυροβολήσουν. Και χωρίς δημιουργία πάνε και αυτοί σε στατικό μπάσκετ που εκεί δεν είναι επίσης εύκολο να έχουν από 4-5 τρίποντα έκαστος.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Εκτιμώ ότι το μυστικό θα είναι η πίεση στα αδύναμα πόιντ της Κροατίας για να της χαλάσουμε το μυαλό και την δημιουργία μέσω της καλής κυκλοφορίας. Από εκεί και πέρα τα ματς είναι από τα ματς που κολλάνε. Και ο Θανάσης Αντετοκούμπο θα πρέπει να παίξει με τον αδελφό του για να κόψουν την... θέα στους τριποντάκηδες της Κροατίας όπως θα πρέπει να κυνηγάνε μακρυά από το καλάθι και οι Περπέρογλου και Παπαπέτρου.

Και ο Αγραβάνης με τον τσαμπουκά του να κολλάει με τον Σάριτς καθώς έχει περισσότερη δύναμη. Επιθετικά ο Καλάθης θα πρέπει να χτυπάει τον Ούκιτς σε ύψος και πόδια και θα πρέπει να περάσουμε την μπάλα μέσα στην ρακέτα και να χτυπήσουμε την αδύναμη κροατική φροντ λάιν.

Το μυστικό είναι να έχουμε όμως επίσης υπομονή στο σετ μπάσκετ. Ο Πέτροβιτς είναι παλιά καραβάνα, ξέρει ότι στο ανοιχτό γήπεδο η Ελλάδα είναι φαβορί και θα πάει με ζώνες και αργό τέμπο το ματς στους 65 πόντους για να ποντάρει στην αδυναμία μας στο σετ μπάσκετ. Εκεί που θα ποντάρει αυτός να έχει καλύτερα ποσοστά από τους δικούς του σουτέρ που είναι σαφώς καλύτεροι από τους δικούς μας.

Αυτά είναι τα κλειδιά της αναμέτρησης ασφαλώς μαζί με το καθαρό μυαλό και τα ριμπάουντ αλλά αυτά είναι δεδομένα σε κάθε ματς. Η Ελλάδα πρέπει να έχει διαβάσει στο σετ μπάσκετ όλα τα μις ματς και να παίξει με με μυαλό, χτυπώντας στο σέντερ με την δική μας δύναμη και με τα μις ματς στο πόιντ. Αλλά κυρίως να μην αφήσει ελεύθερο κανένα τρίποντο της Κροατίας που παραδοσιακά είναι μια σοφτ ομάδα ψυχολογίας ικανή για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μεξικό - Ελλάδα 70-86
Δάρδαλης: Σουτ και πίεση

News 24/7

24MEDIA NETWORK