Φάκελος Ολυμπιακός: Καταλύτες Πρίντεζης και Μάντζαρης!

Η απότομη προσγείωση από τοv χαμένο τίτλο, η επιτυχία στην Ευρώπη, η πλήρως αποτυχημένη σεζόν στην Ελλάδα, τα λάθη, οι αποχωρήσεις, οι κρίσιμες ανανεώσεις και το μεγάλο ζήτημα των ξένων. Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την επόμενη ημέρα στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - GALATASARAY (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÃÁËÁÔÁÓÁÑÁÉ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - GALATASARAY (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η προσγείωση με τον χαμένο τίτλο στον Ολυμπιακό ήταν απότομη. Η ομάδα ενώ ήταν σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την αποτίμηση της σεζόν με την συμμετοχή στον τελικό της Ευρωλίγκα, προσγειώθηκε απότομα καθώς κόστισε πολύ ο χαμένος τελικός στα ελληνικά πλέι οφ.

Και αυτό καθώς ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα της έδρας, είχε το μομέντουμ και βρήκε και ένα Παναθηναϊκό προερχόμενο από σωρεία εσωτερικών προβλημάτων. Γι' αυτό ο τρόπος που ήρθε η αποτυχία στους τελικούς ενόχλησε.

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Στο λιμάνι έγινε η αποτίμηση που έχει διπλή ανάγνωση. Από την μια πλευρά η σεζόν θεωρείται επιτυχημένη, καθώς ο Ολυμπιακός είχε βάλει ψηλά την διάκριση στην νέα Ευρωλίγκα και έφτασε στον τελικό με καλή χρονιά και με καλό σχετικά μπάσκετ.

Με την λογική της Ευρώπης η χρονιά είναι επιτυχημένη. Όμως στην Ελλάδα είναι πλήρως αποτυχημένη, καθώς έχασε και τους δύο εγχώριους τίτλους στην έδρα του και τελικά δεν πήρε κανένα τρόπαιο. Και επειδή στην Ελλάδα μετρά πολύ η αντιπαλότητα πολύς κόσμος χαλάστηκε.

Από την άλλη, υπήρξε και η καλή συμπεριφορά μεγάλου μέρους των φίλων της ομάδας που χειροκρότησε και κατανοεί ότι δεν μπορεί να κερδίζει πάντα η ομάδα τους. Άλλωστε στον Ολυμπιακό έχουν και δικαιολογίες. Η απουσία των Λοτζέσκι και Χάκετ για όλη σχεδόν την σεζόν αποδυνάμωσε την ομάδα και ειδικά στο τέλος που βγήκε και η κούραση. Όπως έλεγαν και στα αποδυτήρια με νόημα "συνήθως πληρώνεις στην Ελλάδα την καλή πορεία στην Ευρώπη".

ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

Έγιναν λάθη στην πορεία της σεζόν ή και στην αρχή; Πολλοί στάθηκαν πάλι στο μείζον θέμα της εξάρτησης της ομάδας από τους δύο αρχηγούς Σπανούλη και Πρίντεζη. Αν και στην διάρκεια της χρονιάς ο Ολυμπιακός έδειξε ότι μπορεί να παίξει καλά και να πάρει καλές νίκες και χωρίς τον Σπανούλη, μόλις η κακή απόδοσή του συνδυάστηκε με αυτή του Πρίντεζη, όπως στους τελικούς, ήρθε το χάος. Η ομάδα ακόμα δείχνει να έχει εξάρτηση μεγάλη από τους δύο πολύ ώριμους ηλικιακά παίκτες της.

Ένα άλλο θέμα που σχολιάστηκε, είναι αν τελικά έπρεπε να πάρει Αμερικανό 4αρι πίσω από τον Πρίντεζη όπως για παράδειγμα τον Γκάμπριελ που πήγε τελικά στον ΠΑΟ. Βέβαια εδώ ήρθε και ο τραυματισμός του Λοτζέσκι που χάλασε την μόνιμη παρουσία Παπαπέτρου στο "4" καθώς κατέβηκε θέση. Εδώ τίθεται άλλο ένα ερώτημα. Με τον Λοτζέσκι να έχει πολλούς τραυματισμούς μήπως έπρεπε να έχει πάρει και άλλο παίκτη στην θέση του στο δεύτερο μισό της σεζόν προς το τέλος; Και άλλο ερώτημα αν έπρεπε να αλλάξει τον Γιανγκ.

Μόλις είδε ότι ο Αμερικανός σέντερ δεν πατάει καλά στο παρκέ αν και υγιής και αφού πήρε πολλές ευκαιρίες, πολλοί υποστηρίζουν ότι έπρεπε ο Ολυμπιακός να πάει σε αλλαγή του γιατί θα έσκαγε ο Μπιρτς που τράβηξε το κουπί στην αρχή μέχρι να αναδειχθεί ο Μιλουτίνοφ. Αλλά έτσι ο Ολυμπιακός στο τέλος έμεινε με ενάμιση ψηλό και ο τρίτος έγινε στάρτερ (ο Σέρβος). Και πολύς λόγος γίνεται και για την επιλογή Ουότερς που αποδείχθηκε πολύ λίγος για τα παιχνίδια που η μπάλα έκαιγε. Υπήρχε χρόνος για να έρθει καλύτερος παίκτης στον τραυματισμό του Χάκετ, αλλά μάλλον οι "ερυθρόλευκοι" δεν ήθελαν να ξοδευτούν και πολύ τότε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Ο Σφαιρόπουλος αν και πλέον υπάρχουν ενστάσεις από πολλούς για το κατά πόσον επαρκής είναι (αν και κανείς όμως δεν τον κρίνει αποτυχημένο), μένει καθώς η διοίκηση τον στηρίζει με πρόσχημα και την πορεία στην Ευρωλίγκα. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το μπάτζετ.

Ο ΠΑΟ το ανέβασε μέσα στην σεζόν αν και ξεκίνησαν στο ίδιο επίπεδο και ο κόσμος γκρινιάζει καθώς οι "πράσινοι" θα το ανεβάσουν πάλι κι άλλο! Αν ανέβει το μπάτζετ 2-3εκ μπορεί να έρθουν δύο καλοί παίκτες ακόμα στην θέση αποχωρησάντων. Και το άλλο ερώτημα είναι αν ο Ολυμπιακός θα επιμείνει στο δίδυμο Σπανούλη-Πρίντεζη ή θα πάει με τον ένα χρόνο ακόμα του πρώτου σε ένα πλάνο απεξάρτησης και θα φέρνει από τον πάγκο τον αρχηγό. Τεράστιο ζήτημα. Και θα πρέπει άμεσα να παρθεί απόφαση.

Ο Σπανούλης μεγαλώνει, στους τελικούς ήταν αόρατος, ενώ έχει και τραυματισμούς. Η ομάδα πρέπει να παίζει μάλλον χωρίς αυτόν πια σε ρόλο οδηγού. Να είναι το κερασάκι και όχι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας. Άλλωστε και ο Γκριν φάνηκε ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο αυτό όταν όμως ο αρχηγός είναι εκτός!

ΚΛΕΙΔΙ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ

Κλειδί είναι οι ανανεώσεις. Πρώτα είναι ο Πρίντεζης που στην ΚΑΕ θα κάνουν τα πάντα για να μείνει (σ.σ. έχει προγραμματιστεί ραντεβού εντός της ημέρας), καθώς έχει τιμήσει με το παραπάνω την φανέλα και δεν έχει πληρωθεί και πολλά. Είναι το τελευταίο του συμβόλαιο, θέλει να μείνει αλλά πρέπει να πάρει και καλά λεφτά ειδικά όταν έχει εξαιρετικές προτάσεις από το εξωτερικό.

Λογικά θα μείνει, αφού θα δώσουν ακόμα και 1,5εκ λένε οι πληροφορίες για κάθε έτος. Και δεύτερο κλειδί είναι ο Μάντζαρης που ανέβηκε κατακόρυφα η απόδοσή του στο δεύτερο μισό παίζοντας και την παλιά καλή άμυνα, ενώ ήταν κορυφαίος στην κυκλοφορία της μπάλας με ελάχιστα λάθη και ταιριάζοντας σε όλα τα σχήματα στην περιφέρεια. Το θέμα είναι πόσο θα ανέβει από τα 600χιλ ο Ολυμπιακός και όταν ακούγεται για 1,1 εκ του ΠΑΟ!

Και ειδικά καθώς είναι Έλληνας. Μάλιστα στην ΚΑΕ έχουν πολλές σκέψεις στο κεφάλι τους, αφού στην ουσία το μπάτζετ θα ανέβει, αν μείνουν και οι δύο, 600χιλ περίπου.

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ο Ολυμπιακός εφόσον μείνουν Πρίντεζης και Μάντζαρης διατηρεί πανίσχυρη ελληνική βάση. Όμως το θέμα είναι ότι πλήρωσε φέτος τους μέτριους Αμερικανούς και ξένους. Τι θα κάνει τώρα; Ο Λοτζέσκι με τους τόσους τραυματισμούς, φεύγει.

Ο Ουότερς ήταν ούτως ή άλλως για την θέση του Χάκετ. Λογικά θα θέλει ο Σφαιρόπουλος να μείνει ο Ιταλός. Ο Μπιρτς αν και στο τέλος ξεφούσκωσε, λογικά μένει, καθώς για τα λεφτά του είναι πολύ καλή λύση. Ο Μιλουτίνοφ εφόσον δεν έχει θέμα με το ΝΒΑ είναι μια χαρά. Ο Γκριν πιθανώς μένει, άρα τι γίνεται από εκεί και πέρα.

Εφόσον μείνουν λοιπόν Γκριν, Μιλουτίνοφ και Χάκετ-Μπιρτς ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει δύο καλούς παίκτες. Ένα καλύτερο του Λοτζέσκι ή στο επιπεδό του που λογικά θα είναι 4άρι ή 3-4άρι. Καθώς πλέον στο "3" θα είναι Παπαπέτρου-Παπανικολάου και ο Πρίντεζης χρειάζεται ενίσχυση πίσω του. Μεγάλο θέμα είναι ο Γιανγκ.

Αποκτήθηκε ως ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά, ήταν άτυχος με τον τραυματισμό στην πρώτη σεζόν αλλά δεν έκανε τίποτα παρότι υγιής στην επόμενη. Συνεπώς θα πρέπει να πάρει καλό παίκτη στην θέση του αν δεν τον κρατήσει. Αλλά αν δεν μείνει ο Γιανγκ μήπως πρέπει να δώσει ψήφο βασικού στον Μιλουτίνοφ και να αναβαθμίσει τον Μπιρτς παίρνοντας ένα απλά τρίτο ψηλό ή ένα 4-5αρι για μπακ απ του Πρίντεζη;

Έτσι να μείνει ο καλός παίκτης και τα λεφτά αυτά για έναν ακόμα στάρτερ στην περιφέρεια, ώστε να απεγκλωβιστεί από τον Σπανούλη; Μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν την ΚΑΕ και τον Σφαιρόπουλο, καθώς είναι και το οικονομικό αλλά και το νέο πλάνο πρώτα και μετά οι επιλογές. Και ασφαλώς η ανανέωση Πρίντεζη και Μάντζαρη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK