Η ανάλυση των πλέι οφ της Ευρωλίγκα: Φόρμα ή φανέλα;

Ο Σωτήρης Γεωργίου λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, καταγράφει τα δεδομένα των ομάδων, εντοπίζοντας δυνατά και αδύνατα σημεία.

Η ανάλυση των πλέι οφ της Ευρωλίγκα: Φόρμα ή φανέλα;

Η χρονιά στην Ευρωλίγκα έφτασε στο κρίσιμο σημείο της με τα περίφημα χιαστί. Πλέον μέσα σε 10-15 μέρες μπορεί μια ομάδα με ένα ντεφορμάρισμα ή τραυματισμούς, να χάσει το τρένο για το F4, ενώ προηγουμένως μπορεί να έβγαζε μάτια με την απόδοσή της ή μπορεί να πνιγεί από το άγχος της.

Η πιο συναρπαστική Ευρωλίγκα

Καταρχήν η φετινή Ευρωλίγκα είναι από τις πιο συναρπαστικές όλων των εποχών. Και ήδη έχουμε μεγάλες βόμβες, όπως πρόωρος αποκλεισμός της Μακάμπι, αλλά και του Μιλάνου. Στη συνέχεια προέκυψαν κι άλλες εκπλήξεις, όπως ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού μετά από 11 χρόνια, αλλά και της πανάκριβης Εφές με τον Ίβκοβιτς στον πάγκο.

Το πιο θεαματικό πάντως ήταν ότι στο φινάλε γλίτωσαν μεγάλα ονόματα τον αποκλεισμό όπως η Μπαρτσελόνα και η κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ. Μπορεί να σκεφτεί κανείς για παράδειγμα ότι θα είχε αποκλειστεί η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ, αν η Μπάμπεργκ δεν είχε χάσει στο Κάουνας σε ένα ματς θρίλερ; Μιλάμε για μια Ευρωλίγκα φέτος στην οποία δεν υπάρχει ομάδα να τρομάζει. Υπάρχουν ακριβές ομάδες, αλλά με αποτυχίες μεγάλες στο σχεδιασμό και στη διάρκεια της σεζόν, βάσει της εικόνας τους από την δουλειά που κάνουν.

Στα πλέι οφ φτάσαμε δυστυχώς με μια ελληνική ομάδα, αλλά πάλι καλά. Αν θυμάστε άλλωστε, είχαμε πει ότι καμία ομάδα δεν τρομάζει, αλλά παρόλα αυτά δεν είμαι αισιόδοξος για τους "αιώνιους". Τα είχαμε πει αυτά πριν το τζάμπολ της 2ης φάσης και όχι τυχαία. Δυστυχώς η εκτίμηση δικαιώθηκε όπως την είχαμε αναλύσει. Και ο ΠΑΟ πέρασε γιατί άλλαξε τα πάντα, καθώς με την έλευση τριών Αμερικανών διαφοροποίησε φιλοσοφία και στιλ. Έγινε έτσι σύγχρονη ομάδα, απ' ο,τι στην αρχή όταν ήταν αργός και στημένος από τον Τζόρτζεβιτς για Ευρωμπάσκετ και εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια ο Σέρβος είδε ότι η Ευρωλίγκα είναι μια άλλη διοργάνωση που κυριαρχεί το αμερικάνικο μπάσκετ με έκρηξη, ενέργεια και ταχύτητα.

Και φτάσαμε στα χιαστί λοιπόν, με δύο από τις ομάδες να είναι πρωτάρες. Υπάρχει ο Αστέρας που προκρίθηκε απρόσμενα, η υπερσύγχρονη Κούμπαν του Μπαρτζώκα με την εξαιρετική δουλειά του, αλλά και η -σε μεταβατική περίοδο- Λαμποράλ.

Ένα μεγάλο φαβορί και τρία αμφίρροπα ζευγάρια

Στις αναμετρήσεις που προέκυψαν, έχουν ένα ζευγάρι με ακλόνητο φαβορί, την ΤΣΣΚΑ, η οποία είναι τυχερή που δεν βρήκε άλλο αντίπαλο, καθώς και αυτή δεν πείθει. Δύο ζευγάρια με πλεονέκτημα στα αουτσάιντερ, την Κούμπαν και τη Λαμποράλ, που έχουν να αντιμετωπίσουν ομάδες με μέταλλο και φανέλα όπως η Μπάρτσα και ο ΠΑΟ και τέλος, ένα ζευγάρι αμφίρροπο, με μεγάλα ονόματα και τις πιο ακριβές ομάδες όπως η Φενέρ και η Ρεάλ. Προσέχουμε ότι η ιστορία λέει ξεκάθαρα πως η έδρα σπάει ευκολότερα στο δεύτερο ματς και όχι στο πρώτο.

Πάμε να δούμε τα ζευγάρια πλην του ΠΑΟ με την Λαμποράλ, για το οποίο θα έχουμε αύριο ξεχωριστό μπλογκ.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι. Η Φενέρ είναι η ακριβότερη ομάδα και η Ρεάλ η δεύτερη σε αξία. Οχι, η ΤΣΣΚΑ δεν έχει τόσο ακριβό ρόστερ φέτος. Είναι ένα ζευγάρι με ελληνικό χρώμα, καθώς υπάρχει ο Σλούκας στη Φενέρ. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς έχει την καλύτερη πορεία μέχρι τώρα, με εύκολες προκρίσεις που έκανε και συντήρηση στο τέλος. Πάντως είναι μια ομάδα που δεν τρομάζει και δεν έχει την εμπειρία στο μπάσκετ για τόσο υψηλό επίπεδο, έχει όμως τον Ζοτς στον πάγκο. Έχει και πίεση, καθώς αν αποτύχει και φέτος να πάρει το τρόπαιο έχοντας ξοδέψει περισσότερα από 120 εκ. ευρώ σε μια τριετία, με τον κορυφαίο κόουτς στον πάγκο της, θα μιλάμε για κάζο. Η Φενέρ δεν έχει το κλασικό πόιντ και σέντερ, αν και ο Ούντοχ έχει βγει. Αλλά είναι μια πολύ γεμάτη ομάδα με τρομερά προσόντα στο σουτ, αφού απειλεί πολύ με τον Ντίξον στον άσο (αλλά και στο 2) και με πολλά 3-4αρια που σουτάρουν από μακριά.

Παίζει πολύ με χαμηλά σχήματα στην φροντ λάιν, με την έννοια ότι δεν έχει βαρύ σέντερ, αλλά έχει πολύ ψηλά κορμιά σε όλες τις θέσεις. Είναι ομάδα ομάδα με τρομερή έφεση στο σκορ και σύγχρονο μπάσκετ, που όμως δεν έδειξε μεγάλη διάρκεια και συνέπεια στην άμυνα, αν και πήρε πολλά ματς με την άμυνα. Πάντως θέλει προσοχή στο ζευγάρι αυτό η τρομερή περιφέρεια της Ρεάλ και η τρομερή εμπειρία της.

Η "βασίλισσα" είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης και πανάκριβη ομάδα, αλλά έχει τον κακό για το επίπεδο αυτό κόουτς Λάσο και παίζει κακό μπάσκετ. Κάτι η γηρασμένη τρομερή της περιφέρεια με μ.ο. 30 πόντους και η κακή περιφερειακή άμυνα, αλλά και τα αργά πόδια στο "4" με Ρέγες και Νοτσιόνι, η ομάδα είναι πολλές φορές προβλέψιμη και δεν παίζει άμυνα.

Δεν της βγήκε ο ΝΒΑer Τέιλορ στο "3" και ο Τόμπικς στην φροντ λάιν που ήρθαν με τυμπανοκρουσίες και η ομάδα αναγκάστηκε να βάζει και τον 16αρη Ντόνσιτς στο παρκέ! Το λάθος του Λάσο είναι ότι δεν έκανε κίνηση σοβαρή με αθλητικό παίκτη στο "4" και πάλι καλά που έφερε πάλι πίσω τον Ρίβερς, που το καλοκαίρι τον άφησε να πάει στο Μόναχο. Η Ρεάλ είναι ομάδα ικανή για το καλύτερο στην μέρα της περιφέρειάς της, στην οποία το πρόβλημα είναι η κακή κατάσταση του Ρούντι που είχε σοβαρό τραυματισμό (3 μήνες). Το χειρότερο είναι όμως ότι πολλές φορές περπατά στην άμυνα και δεν πιέζει. Κλειδί θα είναι η άμυνα της Φενέρ στην περιφέρεια της Ρεάλ ενώ η τούρκικη ομάδα θέλει να χτυπήσει με τα σουτ στο 3-4. Επίσης είναι κλειδί η ατομική άμυνα του Γιουλ και του Μασιούλις, όπως και το να βάλει την μπάλα στην ρακέτα η Ρεάλ προκειμένου να φθείρει τη Φενέρ που της λείπει ο Βέσελι.

Καταλήγοντας πρόκειται για ένα αμφίρροπο ζευγάρι με μικρό προβάδισμα στη Φενέρ που δείχνει ένα κλικ πιο πάνω και έχει τεράστια διαφορά στον πάγκο, χωρίς όμως έδρα φόβητρο. Ενδέχεται να δούμε και διπλό σπάσιμο. Πιστεύω ότι θα βρουν την άκρη στο τέλος οι Τούρκοι κι ας μην τρομάζούν.

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ζευγάρι με ελληνικό χρώμα και στις δύο πλευρές και ίσως το πλέον αμφίρροπο. Από τη μια η τρομερή Κούμπαν που είναι καλύτερη ομάδα από την Μπαρτσελόνα, η οποία έχει τριπλάσιο μπάτζετ αγωνιστικά (7 έναντι 20 εκ. ευρώ) και ίσως την πιο βαριά φανέλα στην Ευρωπη μαζί με τους δικούς μας.

Η Λοκομοτίβ είναι η ευχάριστη έκπληξη και ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Παίζει σύγχρονο και ωραίο μπάσκετ με πολύ πικ εν ρολ και σουτ που είναι προιόν συνεργασιών. Έχει ένα από τα πιο καυτά ονόματα στην περιφέρεια, τον περιζήτητο πλέον, Ντιλέινι και ψηλούς που όλοι βγαίνουν στο τρίποντο και είναι απίστευτοι με τα σωματικά τους προσόντα στις αλλαγές στα σκριν και στα χετζ άουτ. Είναι μια ομάδα που παίζει με τρομερές αποστάσεις στην επίθεση, βρίσκοντας έτσι εξαιρετικά σουτ. Το θέμα είναι ότι η Κούμπαν είναι η καλύτερη ομάδα βάση αξίας μπάτζετ και μπάσκετ που παίζει αλλά είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να πάει στο F4. Άλλωστε είναι σαν να πήγε ήδη, ακόμη κ αν αποκλειστεί. Και αυτό καθώς δεν έχει βάθος. Με την απόκτηση του Τζάνινγκ προ διμήνου έχει 7-8 παίκτες πρώτης γραμμής και είναι τυχερή που δεν είχε τραυματισμούς. Παράλληλα έχει και την κούραση να διαχειριστεί από τα συνεχόμενα πολύ δύσκολα ταξίδια, αφού έχει και στην λίγκα της τεράστιες αποστάσεις με διπλά και τριπλά αεροπλάνα, δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Μάλιστα είναι άγνωστο πως άντεξε μέχρι τώρα. Επιπλέον είναι άπειρη, ωστόσο έχει έλλειψη άγχους.

Η Μπαρτσελόνα του Περπέρογλου από την άλλη πλευρά, είναι μια κάκιστη ομάδα φέτος. Κακοστημένη και με τον -κολλημένο στις εμμονές του στον πάγκο- Πασκουάλ, αγκομάχησε να προχωρήσει και έχει πολύ κακέ εμφανίσεις και βαριές ήττες, ακόμη και στο Μπάμπεργκ. Από την άλλη όμως, είναι μια πανάκριβη ομάδα με τεράστια προσωπικότητα και εμπειρία, που ξέρει καλύτερα απ΄όλους να παίζει τέτοια παιχνίδια με πίεση.

Ο Πασκουάλ είναι καλός προπονητής αλλά με ταβάνι, μιας και πάει με ό,τι λέει το μπλοκάκι. Δεν έκανε αλλαγές στην σεζόν, πάλι δεν έχει καθαρό καλό πλέι μέικερ, καθώς ο Σατοράνσκι ναι μεν της βγήκε, αλλά δεν μπορεί να παίζει με αυτόν 40'. Ο Ρίμπας δεν προσαρμόστηκε και ο Αρόγιο δεν έχει πόδια. Ο μπόμπερ Ναβάρο μεγάλωσε στα 35 και έχει και τραυματισμούς. Στο 3-4 πίσω από Περπέρογλου-Ντοελμάν δεν έχει βάθος και έκρηξη και ταχύτητα βασικά και έτσι παίζει με χαμηκά σχήματα, με τον Αρμπίνες στο "3" και με δίδυμο ψηλών τους Τόμιτς και Σάμουελς.

Πάλι καλά που πήρε και τον Ντόρσεϊ, με τον Τόμιτς να κάνει την χειρότερη σεζόν του. Δεν έκανε διορθωτικές κινήσεις στην περιφέρεια και στο 3-4 και το πληρώνει. Πάντως μιλάμε για ομάδα με τεράστια εμπειρία και προσωπικότητα που μπορεί να κάνει 1-2 μεγάλα ματς και ισάριθμα διπλά στη Ρωσία κι ας ήταν καλύτερη καθαρά στα μεταξύ τους η Κούμπαν. Την είχε καθαρά την Μπάρτσα σε ταχύτητα και τρεξίματα και έχασε στον πόντο στο τσακ στην Βαρκελώνη.

Συνοπτικά, η Κούμπαν είναι καλύτερη ομάδα αλλά η Μπάρτσα έχει την προσωπικότητα και την εμπειρία και ξέρει να πάιρνει τέτοια ματς και σειρές. Και είναι αδύνατο να μην πάρει ένα ματς στα τρία στην Ρωσία απέναντι σε με μια ομάδα με μικρό ρόστερ και έλλειψη εμπειρίας. Μετά θα μιλήσει η έδρα. Συνεπώς μιλάμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά, με καλύτερη σαφώς την Κούμπαν, αλλά πιστεύω θα μιλήσει το μέταλλο και η φανέλα της Μπάρτσα.

TΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Το πιο εύκολο ζευγάρι. Η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη έχει κλείσει ήδη εισιτήρια για το Βερολίνο, καθώς μην ξεχνάμε ότι είναι μετρ του είδους στα πλέι οφ, μετρώντας 10/10 προκρίσεις. Αν και η φετινή "αρκούδα" έχει μειώσει το μπάτζετ, παραμένει σε υψηλότατο επίπεδο και κλασικά θέλει τον τίτλο που αν δεν πάρει μέσα στη σεζόν θα είναι αποτυχημένη.

Βεβαίως έχει αλλάξει στιλ, παίζει ωραίο και ελκυστικό μπάσκετ, αλλά δεν τρομάζει επίσης. Η φετινή ΤΣΣΚΑ έχει μια -τρομακτικής δύναμης πυρός- περιφέρεια, με Ντε Κολό και Τεόντοσιτς. Ο πρώτος βάζει σε καλούπι τον δεύτερο, με εξαίρεση το φινάλε που ο Σέρβος παίρνει με το... έτσι θέλω την μπάλα. Όμως η ρώσικη ομάδα έχει μεγάλο θέμα. Μπορεί να έχει την καλύτερη επίθεση με 92 πόντους, όμως δέχεται 82. Μιλάμε για πολύ κακό νούμερο για μια ομάδα που έπαιζε πάντα σκληρή άμυνα.

Εμένα δεν μ' αρέσει η ΤΣΣΚΑ γιατί παίζει κακή άμυνα, δεν έχει καλό σέντερ, αφού η μεταγραφή Φρίλαντ δεν βγήκε και στο 3-4 από τον Κιριλένκο και τον Ουίμς, παίζει με παίκτες δεύτερης διαλογής. Συν ότι στο τέλος του αγώνα ο Τεόντοσιτς κάνει τα δικά του, φτάνοντας να γίνεται συνήθως ο καλύτερος παίκτης του αντιπάλου.

Η ΤΣΣΚΑ πάντως έχει την εμπειρία και την κλάση για να πάρει την κούπα, ειδικά με την επίθεσή της, αλλά δεν είναι το μεγάλο φαβορί κι αν το κάνει, θα το κάνει γιατί έχουν προβλήματα και οι άλλοι. Και γι αυτό αγκομάχησε φέτος και με μικρές ομάδες.

Στη σειρά θα κάνει λογικά το 3-0, καθώς ο Αστέρας είναι ήδη θαύμα που έφτασε εδώ, μετά τις αλλαγές του στην 1η φάση, στο τέλος του 1ου γύρου. Πολύ δουλεμένη και μπασκετική ομάδα με δυνατή άμυνα και καλούς ρόλους, αλλά δεν έχει βάθος να αντέξει τέτοια σειρά. Με την καλύτερη έδρα της διοργάνωσης με 15.000 κόσμο, έφτασε εδώ, αλλά πλέον δεν παίζει αυτή, αφού υπάρχει και η διαφορά κλάσης.

Photo credits: Action Images

ΔΙΑΒΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το μεγάλο comeback που μπορεί να γίνει ιστορικό

News 24/7

24MEDIA NETWORK