Η "απάντηση" του Μπαρτζώκα!

Ο Σωτήρης Γεωργίου εξηγεί γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποδεικνύει ότι είναι από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης.

Η "απάντηση" του Μπαρτζώκα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης στο Λονδίνο και να έγινε ο πρώτος Έλληνας τεχνικός με την κορυφαία κούπα, ακόμα όμως και σήμερα, η αποτυχία του στα ντέρμπι με τον ΠΑΟ στην Ελλάδα τον στοιχειώνει και τον οδήγησε στη φυγή του από το λιμάνι, μετά τον αποκλεισμό από τον "αιώνιο" αντίπαλο στο κύπελλο, στην αρχή της περσινής σεζόν.

Ακόμη αμφιβάλλουν για τις ικανότητές του

Πολλοί ακόμα και σήμερα αμφιβάλλουν για τις ικανότητές του σε τόσο υψηλό επίπεδο. Κακώς όμως. Οι Έλληνες προπονητές είναι η καλύτερη σχολή πλέον. Απλά το γεγονός ότι δεν έχουν τις δημόσιες σχέσεις και την αλληλεγγύη των Σέρβων και το ότι στην πατρίδα μας η δουλειά τους εκτιμάται μόνο σε τίτλους, τους αφαιρεί επικοινωνιακά ένα μεγάλο κομμάτι από την αξία τους. Ο Μπαρτζώκας δεν είχε να αποδείξει κάτι και σε κανέναν.Άλλωστε είναι γνωστό ότι είχε συμφωνήσει με την Φενέρ μετά το Λονδίνο και τώρα μπορεί να ήταν βασιλιάς στην Πόλη αν δεν έβαζε μπροστά το οπαδικό του, σαν φίλος του Ολυμπιακού, κάτι που πλήρωσε και τον κυνηγά εσωτερικά ακόμα.

Η τρομερή πορεία της Λοκομοτίβ Κούμπαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του που έδειξαν ότι ακόμα τον πονάει αυτή η εξέλιξη, είναι η αφορμή του άρθρου. Άλλωστε έχω πει πολλές φορές ότι ο Μπαρτζώκας πλήρωσε την εμμονή του με την διαιτησία στα ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Ακόμα και δίκαιο να είχε, έβγαινε χαμένος καθώς αποσυντονιζόταν. Γιατί κατά τα άλλα ο Ολυμπιακός έπαιζε εξαιρετικό μπάσκετ μαζί του και απλά του είχε βρει το κουμπί ο ΠΑΟ με τις άμυνες εποχής Πεδουλάκη. Αλλά ο Μπαρτζώκας είχε μάθει τον Ολυμπιακό να παίζει και να κερδίζει, ακόμη και χωρίς τον Σπανούλη βάζοντας τον από τότε στην εποχή που έρχεται. Στην Ελλάδα όμως χαρακτηρίστηκε λούζερ και ηττοπαθής, γεγονός που ισοπέδωσε την αξία του.

Τι να πει ο Πασκουάλ που έφαγε 40άρα από τη Ρεάλ

Γιατί τι πρέπει να πει τότε ο Τσάβι Πασκουάλ που έφαγε 40αρα από τη Ρεάλ σε Φάιναλ Φορ, όταν ο Μπαρτζώκας στο Λονδίνο έκανε τις δύο μεγαλύτερες σύγχρονες εμφανίσεις ομάδας σε τέτοιο σημείο διαλύοντας με την άμυνα την πανίσχυρη και πανάκριβη ΤΣΣΚΑ και αμέσως μετά την τρομερή Ρεάλ από -17, με το δικό της στιλ με μια απίστευτη επίθεση. Ο Μπαρτζώκας είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη και από αυτούς που θα κυριαρχήσουν στα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα βέβαια των Ελλήνων προπονητών είναι να έχουν καλούς ατζέντηδες έξω για να τους πάνε στις κορυφαίες ομάδες, μιας και -κακά τα ψέματα- οι δημόσιες σχέσεις είναι και σε αυτό το επίπεδο το παν.

Αλλιώς θα έπρεπε σχεδόν σε όλους τους πάγκους των κορυφαίων ομάδων να έχουμε Έλληνες τεχνικούς . Ο Μπαρτζώκας έφτασε σε σημείο να αμφισβητεί -ίσως- και τον εαυτό του με όλα αυτά που διάβαζε και άκουγε, αλλά τελικά έκανε την καλύτερη κίνηση. Πήγε σε μια ομάδα 2ης γραμμής στην Ευρωλίγκα, στην άγονη γραμμή της αχανούς Ρωσίας. Μόνος του βασικά, καθώς η οικογένειά του είναι στην Αθήνα, σε μια χώρα άγνωστη και δύσκολη για τους ξενους. Αλλά ηρέμησε κι έκανε αυτό που ξέρει καλά. Δούλεψε πολύ και δουλεύει πολύ και σωστά. Και ήδη δείχνει έργο. Αυτή την στιγμή η Κούμπαν είναι από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ευρωλίγκα, αν όχι η πιο επιτυχημένη.

Και αυτό καθώς δεν έχει κανένα τρομερό μπάτζετ και ρόστερ με εξαίρεση τον Ντιλένι, αφού το κασέ της δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει μέσα και Ρώσους ρολίστες, όπως και ξένους ρολίστες γενικά. Ο Μπαρτζώκας έχοντας να αντιμετωπίσει και την κούραση για μια ομάδα που παίζει και στην VTB λίγκα με συνεχή ταξίδια (αφού αναγκάζεται να πηγαίνει πρώτα Μόσχα από το Κράσνονταρ), έχει πετύχει να την έχει σε απίστευτο επίπεδο και σε διάρκεια. Ολοι λέμε ότι λογικά αυτή η ομάδα θα σκάσει. Χωρίς προπονήσεις ουσιαστικά με τα συνεχόμενα μεγάλα ταξίδια, περνά την φιλοσοφία του με άνεση και η Κούμπαν στο παρκέ είναι από τις πιο δουλεμένες ομάδες.

Εξαιρετική διαχείριση

Έχει ξεπεράσει και τον παράγοντα κόπωση με εξαιρετική διαχείριση και σκεφτείτε πως φωνάζουν για κούραση οι Ελληνικές ομάδες που έχουν το πολύ ένα 30λεπτο στο αεροπλάνο αν έχουν Θεσσαλονίκη. Η Κούμπαν έχει μια τρομερή πορεία και είναι φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας, όχι άδικα. Με όλα αυτά και χωρίς το μεγάλο βάθος είναι δουλεμένη, με αρχές στην άμυνα, με τρομερή χημεία, με τον Ντιλένι σε ένα ρόλο Σπανούλη, εξαιρετική και εκτός με τα πικ εν ρολ της και γενικά με ρόλους σε κάθε γωνία. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει αλλά είναι ήδη τρομερή η πορεία της.

Κι αν πει κάποιος "σουτάρει πολύ", όλα τα τρίποντα της Κούμπαν είναι από συνεργασίες και μην ξεχνάμε ότι είναι ομάδα που ψάχνει πρώτα το πικ εν ρολ και το ανοιχτό γήπεδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι έχει περάσει εύκολα από το ΟΑΚΑ, από την Εφές, από την Μάλαγα με 20 πόντους κι έχασε στο τέλος σε Βαρκελώνη και Πόλη από την Φενέρ.

Έχει εξασφαλίσει ήδη ένα καλό συμβόλαιο

Έχει μια κακή ήττα από τον Αστέρα στο Βελιγράδι και δέχεται στην 2η φάση 70 πόντους στην άμυνα, που σημαίνει ότι από εκεί είναι η αρχή της εικόνας της. Ο Μπαρτζώκας με την πορεία της ομάδας ακόμα και με μειονέκτημα να πάει στα χιαστί και να αποκλειστεί, έχει εξασφαλίσει ένα καλό συμβόλαιο στο Κράσνονταρ, έχοντας ανεβάσει την ομάδα ένα επίπεδο σε εικόνα και αποτέλεσμα. Και φυσικά μπαίνει στην πρώτη γραμμή των νέων κόουτς στην Ευρώπη και προσωπικά απορώ, τι καλύτερο έχουν για παράδειγμα ο Λάσο και ο Πασκουάλ, που προπονητικά τους έχει για... καλημέρα με το συμπάθιο (ειδικά τον πρώτο). Γιατί να μη βρεθεί στον πάγκο μιας ισπανικής ομάδας ή της Εφές, που ο Ίβκοβιτς πλέον μεγάλωσε και δεν μπορεί στο επίπεδο αυτό όπως τον ξέραμε...

Όσο για τον Μπαρτζώκα τον ίδιο δεν έχει λόγο να ασχολείται με τα κλασικά οπαδικά σχόλια και το χαμηλό ελληνικό επίπεδο. Γιατί το ότι απέτυχε σε ένα πράγμα εδώ δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στους καλύτερους κόουτς της Ευρώπης. Αν το κριτήριο ήταν μόνο τι έκανε με τον Παναθηναϊκό για παράδειγμα, τότε οι Λάσο, Πασκουάλ, ακόμα και ο Ντούντα, θα έπρεπε να έχουν απολυθεί πολλές φορές πριν...

News 24/7

24MEDIA NETWORK