Η δικαίωση Μανωλόπουλου και το όραμα της ΑΕΚ

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την ΑΕΚ που χτύπησε με σχέδιο, είχε απαντήσεις σε όλα τα πλάνα του Τσάβι Πασκουάλ κι έφτασε πανάξια στον τελικό, έχοντας ρόστερ που στοιχίζει όσο ο Σίνγκλετον μόνος του από πλευράς Παναθηναϊκού...

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ έκανε το "μπαμ" και απέκλεισε τον Παναθηναϊκό από τον τελικό του κυπέλλου. Μια ΑΕΚ που -μην ξεχνάμε- νίκησε δίκαια και καθαρά σε ένα νοκ άουτ παιχνίδι με τον κόσμο της στην κοινή έδρα του ΟΑΚΑ. Μια ΑΕΚ που κοστίζει ολόκληρη -για να μην ξεχνιόμαστε- όσο ο Σίνγκλετον από τους "πράσινους". Με όλα αυτά, πάντως, η Ένωση επιστρέφει σε ένα τελικό μετά από 17 χρόνια και μάλιστα βρίσκει ένα αντίπαλο (Ολυμπιακός) που είχαν να ανταμώσουν -σε τελικό- από το 1980!

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΣΑΒΙ

Η ΑΕΚ και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έχουν βρει τον τρόπο τους με τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό. Με εξαίρεση το τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ πέρσι, η Ένωση έχει κοντράρει στα ίσα όλα τα παιχνίδια με τον πανάκριβο αντίπαλό της, αλλά χαμογελά σπάνια, αφού στο τέλος παίζει ρόλο η εμπειρία, η κλάση και η ποιότητα του πάγκου.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος με ένα καλό ρόστερ -για την 3η θέση όμως- ήταν αγχωμένος στον πάγκο της ομάδας του, αφού η ΑΕΚ δεν άρχισε πολύ καλά. Και η πίεση ήταν μεγάλη, κακώς βέβαια, μιας και η Ένωση χτίζει και δεν είναι ομάδα πρωταθλητισμού ακόμα. Μάλιστα η αργοπορημένη λόγω Κίνας έλευση του σκόρερ Μάνι Χάρις, καθυστέρησε και τη χημεία της ομάδας.

Παρόλα αυτά, ο Έλληνας τεχνικός που αγαπά την δουλειά του και όχι τις δημόσιες σχέσεις, πίστευε στο παιχνίδι της Κυριακής και ορθώς περίμενε να δικαιωθεί. Ο ΠΑΟ ήταν εξ αρχής καθαρό φαβορί, αλλά δεν έπαιζε καλά και στην Ευρωλίγκα. Έρχεται από κακές εμφανίσεις και ο Μανωλόπουλος έχει κερδίσει στην μάχη των πάγκων τον Πασκουάλ, δεδομένων των μεγεθών που διαχειρίζεται ο καθένας!

Ο Έλληνας τεχνικός είχε διαβάσει απόλυτα σωστά όλα τα συστήματα του αντιπάλου, έπαιξε η ομάδα του εξαιρετικά στην άμυνα τους χώρους και έκλεινε τα ντράιβ του Παππά. Και φυσικά χτυπούσε στα πόδια τον αργό Βουγιούκα. Πόνταρε πολλά στο δίδυμο της περιφέρειας με Γκριν-Χάρις και δικαιώθηκε απόλυτα με τον Ελονού στο "5". Και φυσικά κυνηγούσαν οι παίκτες του με εντολή του όλα τα μακρινά σουτ του ΠΑΟ, αφού δεν έχει καλό πικ εν ρολ ή καθόλου, όταν παίζει με τον Βουγιούκα για 26'!

ΠΩΣ NIKHΣΕ Η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ εξ αρχής είχε στοχεύσει να κατεβάσει τον ΠΑΟ στους 70-75π και για να το πετύχει αυτό δεν ήθελε να φάει πολλά μακρινά σουτ. Στην επίθεση ήθελε να έχει 20π -όσους και πήρε δηλαδή- από τον κλασικό της σκόρερ, τον Χάρις. Και περίμενε να "κλέψει" το ματς όταν θα το έκανε θρίλερ και η πίεση θα πήγαινε στην άλλη πλευρά. Κάπως έτσι κύλησε το παιχνίδι.

Μικρές διαφορές η ΑΕΚ στο πρώτο μέρος, ανέβασε την άμυνα πάνω στον Χάρις βασικά ο ΠΑΟ στην 3η περίοδο, πήρε αυτός τις μικρές διαφορές και θρίλερ στο τέλος. Εκεί η ΑΕΚ πήγε να πληρώσει την αναίτια και υπερβολική τεχνική ποινή στον Μανωλόπουλο, ο ΠΑΟ έχανε βολές και πάλι (21/32) και ο Χάρις πήρε τις προσπάθειες τις κρίσιμες.

Η ΑΕΚ απέκτησε μικρές διαφορές, ο ΠΑΟ δεν έβαζε τα μακρινά σουτ (6/23) και έτσι είναι γνωστό ότι πάει σε χαμηλά σκορ και ο Πασκουάλ συνέχισε τα πολλά λάθη. Αντί να βάλει τον καλύτερο αμυντικό του, τον Θανάση Αντετοκούνμπο, τον άφησε προκλητικά εκτός (αγωνίστηκε μόλις 13''!) και πάλι, άφησε τον Βουγιούκα μέσα για 26' και έπαιζε αναχρονιστικό μπάσκετ με τον Ελονού να κάνει πάρτι (14ρ). Έτσι η ΑΕΚ πήρε τα ριμπάουντ (43-38) και ανανέωσε 12 επιθέσεις.

Η Ένωση πήγε να αυτοκτονήσει στο τέλος όταν δέχθηκε στο τελευταίο λεπτό τρίποντο από τον Ρίβερς, του έδωσε και 3β σε άλλο σουτ, ενώ έκανε λάθος επαναφορά με το ματς στο καλάθι στα 15''! Όμως η Ένωση εδικαιούτο απόλυτα τη νίκη και τελικά την πήρε. Ο Γκριν είχε 8/8β και μαζί με τον Χάρις είχαν 37π και η ΑΕΚ 21/25β. Συγκλονιστικός ο Ελονού που έμοιαζε κόντρα στον Βουγιούκα με Ντέιβιντ Ρόμπινσον (12π, 14ρ). Καλή δουλειά και στην άμυνα ο Λαρεντζάκης. Στον ΠΑΟ άστοχοι Παππάς, Ρίβερς. Χωρίς όρεξη ο Σίνγκλετον, θετικός ο Λοτζέσκι, άφαντος κλασικά ο Ντένμον. Ο Καλάθης τα γνωστά (10π, 9ας).

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η επόμενη μέρα στην ΑΕΚ είναι ξεκάθαρη. Η ομάδα πήρε πίστωση χρόνου τουλάχιστον μέχρι τον τελικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Κρήτη τον Φλεβάρη. Ο Μανωλόπουλος επιτέλους θα μπορεί να δουλέψει με ηρεμία και να αισθάνεται ασφαλής στην θέση του από όσους ήθελαν να τον "φάνε". Και η ομάδα μπορεί να βρει πλέον τη χημεία της και με μια αλλαγή να ανέβει σε άλλο επίπεδο. Στον ΠΑΟ τα πράγματα είναι, όμως, άσχημα.

Η ομάδα συνεχίζει να προβληματίζει εκτός έδρας, να χάνει στην Ευρωλίγκα μακριά από το ΟΑΚΑ, να μην παίζει ανάλογο μπάσκετ με την αξία του ρόστερ, να είναι μπερδεμένη, να έχει πρόβλημα στο σέντερ, μεταγραφές όπως Ντένμον και Όγκαστ να είναι αόρατοι. Πλέον χάθηκε και ένας τίτλος. Η γκρίνια για τον Τσάβι Πασκουάλ από τον κόσμο είναι μεγάλη και αν δεν είχε κερδίσει στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό δεν ξέρουμε πόση -ακόμη- στήριξη θα είχε.

Το ματς στην Ευρωλίγκα που ακολουθεί, πάλι στο ΣΕΦ, θα είναι με μεγάλη πίεση για τον Ισπανό πλέον, καθώς με νέα ήττα ο κόσμος θα στραφεί εναντίον του και όσο δεν βλέπει βελτίωση της απόδοσης. Και βεβαίως ακόμα δεν ξέρουμε αν θα κάνει κίνηση ο ΠΑΟ (πχ σέντερ, υποψήφιο τον Ντόρσεϊ).

News 24/7

24MEDIA NETWORK