H επαγγελματική νίκη από τα παλιά και ο διαβασμένος Τσάβι

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη νέα νίκη του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και καταγράφει συμπεράσματα από το δεύτερο ευρωπαϊκό ματς του Πασκουάλ.

H επαγγελματική νίκη από τα παλιά και ο διαβασμένος Τσάβι

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε εύκολα λοιπόν και με συνοπτικές διαδικασίες τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ και έδειξε ότι βαδίζει σε καλό δρόμο στην Πασκουάλ εποχή. Ο Ισπανός με την σειρά του έχει ξεκινήσει όμορφα, καθώς προς το παρόν πάει πάνω στο πλάνο που υπήρχε με τον Πεδουλάκη με μερικές στοχευμένες αλλαγές. Αλλά αποφεύγει να πάει σε πολλά συστήματα και να μπερδέψει τους παίκτες του. Αντιθέτως τους αφήνει αρκετά ελεύθερους και τους έχει κερδίσει (ειδικά τους Αμερικανούς). Κι έτσι έχει η ομάδα του ηρεμία και σε σχέση με τον αγώνα κόντρα στην Μπάμπεργκ έκλεισε τους διαδρόμους στην άμυνα και βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό κρατώντας τους Σέρβους κάτω από τους 60 πόντους. Και αυτό είναι επίτευγμα, καθώς καμία ομάδα δεν έχει μέχρι στιγμής σκοράρει κάτω από αυτό το όριο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

Μάλιστα ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια επαγγελματική νίκη, καθώς δεν είχε πρόβλημα με μια πονηρή ομάδα, χωρίς να κάνει κάτι τρομερό ο ίδιος. Ο Αστέρας είναι μια πονηρή ομάδα που αν και δείχνει χειρότερος από πέρσι, παρουσιάστηκε και ενισχυμένος (με τον Ουόλτερς) και με ψυχολογία στο ΟΑΚΑ, από το διπλό από -13 στην Πόλη με την Γαλατά και το επιβλητικό 76-65 με την ελλιπή Μπάρτσα στην πανίσχυρη έδρα του. Ο ΠΑΟ δεν είχε όμως όρεξη για ...συζητήσεις κι έκανε μια μεστή και σοβαρή εμφάνιση.

Οι "πράσινοι" μάλιστα εκτός από τη βελτίωση στην άμυνα παρουσίασαν και μια σημαντική αλλαγή στην επιθετική τους λειτουργία. Από το -πολλές φορές- μονοδιάστατο παιχνίδι τους με τα τρίποντα στην Γερμανία, αυτή την φορά είχαν inside game με 38 δίποντα και 20 τρίποντα. Κι έτσι απέκτησαν πολύ καλή ισορροπία. Κι έδειξαν ότι κερδίζουν εύκολα και χωρίς το μακρινό σουτ, αφού έμειναν στο λιτό 5/20 τρίποντα με το κάκιστο 25%! Όμως έχουν πολλά σουτ από μέση απόσταση που είναι και αγαπημένο στιλ του Πασκουάλ.

Ακόμα έπαιξαν καλή άμυνα στα πικ εν ρολ ακόμα και τα πλάγια του Αστέρα και ο Γκιστ πήρε πολλές πάσες κοντά στο καλάθι με τον Σίνγκλετον να βγαίνει πιο έξω, ενώ πήρε και χρόνο για λίγο και σε καθαρή θέση σέντερ. Ο Παναθηναϊκός περιμένει πλέον αν πάρει και τι παίκτη θα πάρει στο πόιντ ή την επιστροφή του Τζέιμς για να ξεκουράζει τον Καλάθη που ήταν εξαιρετικός με ηρεμία και ψυχολογία από το καλάθι στο Μπάμπεργκ. Και πάει με άνεση στην Πόλη για το ματς με την Εφές την επόμενη εβδομάδα που αν κερδίσει θα μιλάει από νωρίς ακόμα και για πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

ΤΟ ΡΟΤΕΪΣΟΝ

Ένα άλλο θέμα είναι ασφαλώς το ροτέισον. Και αυτό καθώς Μποχωρίδης-Χαραλαμπόπουλος δεν παίρνουν χρόνο και ουσιαστικά η ομάδα πάιζε με 9 παίκτες. Και ίσως βγάλει κούραση γρήγορα στο μέλλον Αγωνιστικά αν και ξεκίνησε με 0/5 τρ., έπαιξε καλή άμυνα και ήταν στο 9-4 στο 5'. Πέτυχε μετά με το παιχνίδι να πηγαίνει στην ρακέτα με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και με ανοιχτό γήπεδο και 8/8 δίποντα(!) , 30 πόντους σε 8' (5'-13') και καθάρισε νωρίς το ματς (34-14). Παίζοντας καλά εξίσου και με την ελληνική και με την αμερικάνικη πεντάδα.

Ο Αστέρας ήταν κουρασμένος περισσότερο από την ελληνική ομάδα, καθώς δεν έχει το βάθος της. Και αυτό περίμενε ο Πασκουάλ. Μάλιστα δεν πέτυχε πόντο στο αρχικό τετράλεπτο στην 2η περίοδο και έτσι το ημίχρονο ήταν 45-25 με την διαφορά να φτάνει και στους 25 πόντους. Οι Σέρβοι πάντως ροκάνισαν και απείλησαν να πάνε και σε μονοψήφιο νούμερο, καθώς ο ΠΑΟ έκανε συντήρηση στο τέλος και δέχθηκε ένα 2-12 στα πρώτα έξι λεπτά της τελευταίας περιόδου.

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Αυτό είναι ένα σημείο που θέλει δουλειά γιατί δεν επιτρέπεται να κάνει τόσο μεγάλη "κοιλιά". Ακόμα ότι πέτυχε μόλις 24 πόντους στο δεύτερο μέρος σε ένα χαλαρό -όπως εξελίχθηκε- παιχνίδι, επίσης δεν άρεσε, όπως και οι μόλις 11 ασίστ. Το ότι δέχθηκε πολλούς πόντους από τον Κούζμιτς είναι λογικό γιατί άφηνε πάσες μέσα για να αποφύγει το τρίποντο. Ο Γκιστ με 7/7 δίποντα και πολλή ενέργεια επανήλθε στις συνηθισμένες του εμφανίσεις. Ο Καλάθης εξαιρετικός και με καλή ψυχολογία πλέον, δεν έκανε κατάχρηση του σουτ και διάβασε τα μις ματς που είχε σωστά.

Ο Ρίβερς πολύτιμος ειδικά στα χαμηλά σχήματα. Κουρασμένος ο Σίνγκλετον, νευρικός ο Μπουρούσης, άστοχος (0/4τρ.) ο Φελντέιν, ψάχνεται με τον Πασκουάλ ο Παππάς που δεν πήρε καν σουτ στα 13', παίζοντας βασικά στον άσο. Ο Φώτσης επίσης (περιέργως) δεν πήρε σουτ. Μέτριος ο Νίκολς. Ο ΠΑΟ έκοψε την δημιουργία του Γιόβιτς (2 ασ. μόλις), το σουτ του Γκούντουριτς, καθώς ήταν διαβασμένος και ήξερε ότι δεν μπορεί ο Αστέρας να απειλήσει αν έχει σκόρερ τους Κούζμιτς-Μπιέλιτσα και ειδικά προσέχοντας μη σουτάρει ελεύθερος ο Σιμόνοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ματσάρα της 18ης Νοέμβρη
Ο φόβος δεν χρειάζεται να φυλάει τον Παναθηναϊκό
Μικρή η διαφορά, πολύτιμη η νίκη για τον Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK