Η νέα ΑΕΚ και το κάζο του Ολυμπιακού!

Ο Σωτήρης Γεωργίου μία ημέρα μετά τον τελικό, με καθαρό μυαλό μοιράζει... ελέγχους, τσεκάρει την επόμενη ημέρα της Κυπελλούχου ΑΕΚ και του ηττημένου Ολυμπιακού. Πώς το πήρε ο Σάκοτα και πού το έχασε ο Σφαιρόπουλος, όλα στην ανάλυση που ακολουθεί.

Η νέα ΑΕΚ και το κάζο του Ολυμπιακού!

Ο τελικός στην Κρήτη μπορεί να ήταν παρωδία για τις συνθήκες δεξαγωγής που αναφέραμε σε προηγούμενα,αλλά στο παρκέ αναδείχθηκε απρόσμενα σ' έναν από τους καλύτερους τελικούς της ιστορίας.

Και γιατί έγινε η έκπληξη μπασκετικά, και γιατί έγινε ένα τρομερό παιχνίδι είδαμε με σκορ, θέαμα, σασπένς.

Σίγουρα, κέρδισε τις εντυπώσεις η αναμέτρηση σε ένα υποβαθμισμένο θεσμό. Υπάρχει και συνέχεια, όμως, καθώς το αποτέλεσμα αυτό φέρνει νέα δεδομένα που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ... ΒΟΜΒΑ, ΓΙΑΤΙ

Είναι... βόμβα να κερδίζει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό; Ασφαλώς και είναι καθώς μιλάμε για τη 2η ομάδα στην βαθμολογία της Ευρωλίγκα και ίσως την κορυφαία την τελευταία 7ετία στην Ευρώπη, που έχει 4-5 φορές το μπάτζετ της Ένωσης.

Παίζει μπάσκετ το μπάτζετ; Ας αφήσουμε το παραμυθάκι...

Ασφαλώς και παίζει ρόλο, μπάσκετ όχι, ρόλο όμως ναι. Ειδάλλως, ας κάνουν όλοι τους προπονητές με 2-3 εκατ. ευρώ και ούτε καν με 7 και 10...

Σαφώς, λοιπόν, μιλάμε για "βόμβα", καθώς εδώ έχουμε παιχνίδι με κούπα. Δεν είναι μια μεμονωμένη αναμέτρηση που δεν έχει κίνητρο και ένας μεγάλος αγωνιστικά, μπορεί να χαλαρώσει και μια ομάδα με όνομα και φανέλα όπως η ΑΕΚ να του κάνει την ζημιά.

Πρόκειται για "μάχη" τίτλου και μάλιστα σε μια εποχή που ο Ολυμπιακός έδειξε ότι βρίσκει πάλι την φόρμα του με μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες. Συνεπώς υπάρχει διαφορά και απόσταση μεγάλη που κάλυψε επάξια η ΑΕΚ και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη ο Ολυμπιακός, βασικά η καλύτερη ομάδα.

ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΣΚΑΣΕ ΑΥΤΗ...

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που είναι δομημένη πάνω στην άμυνα. Είναι η 2η καλύτερη στην Ευρωλίγκα.

Όταν αυτή δέχεται 88π. σε ένα τελικό μάλιστα, αυτό είναι το σημείο αναφοράς, το... κλειδί. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε άμυνα και αυτό του κόστισε τον πρώτο τίτλο και τον πιο εύκολο της σεζόν.

Αεράμυνα για την ακρίβεια έπαιξε... Οι τρεις Αμερικανοί της ΑΕΚ στην περιφέρεια (Χάρις, Πάντερ, Γκριν) έκαναν ό,τι ήθελαν και έβαλαν με πολλούς τρόπους 40π. Η περιφέρεια των "ερυθρολεύκων" ήταν ανύπαρκτη, απλά αμυντικά, και όταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας τους ο Παπανικολάου είναι κακός στο κομμάτι που είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη δεν χρειάζεται να ψάχνουμε πολλά.

Επίσης, όταν κουράστηκε ο Σπανούλης που ήταν εξαιρετικός για 27 λεπτά και δεν σκόραρε στα τελευταία 13' και με τον Πρίντεζη μέτριο, η ομάδα του Ολυμπιακού... κόλλαγε στην επίθεση. Μπορεί να μην φαίνεται από τους 83π. αλλά είχε κολλήματα.

Οι δύο Αμερικάνοι (Ρόμπερτς και Τόμπσον) στο απόλυτο μηδέν.

Ο Μιλουτίνοφ ήταν μέσα στο παιχνίδι και με εμπειρία του, αλλά δεν μπορείς να κερδίσεις τελικό με τον Σέρβο και έτσι η ΑΕΚ που ήταν συνέχεια μπροστά δικαίως κέρδισε. Η Ένωση πήγε να αυτοκτονήσει στο τέλος, ωστόσο δεν έχασε την πολύτιμη νίκη.

Ο Σφαιρόπουλος ζει και... πεθαίνει με τον Σπανούλη και όσο δεν αλλάζει Αμερικάνους θα έχει μεγάλες νίκες και κακές ήττες .

Η ΑΕΚ που έπαιζε έξυπνα μπήκε με ψυχολογία χάρη στα 5/6τρ. κι έστω αν και είχε 1/9τρ. στο δεύτερο μέρος και στο τελευταίο μισό του πρώτου, βρήκε λύσεις με ατομικές προσπάθειες των καλών της Αμερικάνων στην περιφέρεια. Παράλληλα, αν δεν είχε και 9 χαμένες βολές θα είχε κερδίσει πιο εύκολα.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Πάμε στην νικήτρια. Ο Σάκοτα παίρνει μεγάλο μερίδιο γιατί είχε την ομάδα του με καλή ψυχολογία. Και με τις καλές σχετικά αλλαγές στους ξένους. Ο Τζέιμς έδωσε μάχες αν και άτεχνος και είχε σημαντικές φάσεις και ένα μεγάλο τρίποντο.

Ο Γκριν, κακός εκτελεστικά, αλλά καλός δημιουργικά με τις επτά ασίστ που μοίρασε.

Ο Χάρις κορυφαίος. Από τους λίγους κλασικούς σκόρερ με σουτ στο ένας εναντίον ενός.

Ο Λαρεντζάκης εξελίσσεται σε σημαντικό παίκτη με καλή άμυνα και τα δύο αρχικά τρίποντα που έδωσαν αέρα στην ομάδα του και ψυχολογία.

Ο Χάντερ σημαντικός με 14π. σε 18'. Πολύ καλός ο νέος στην ομάδα Πάντερ που επίσης είχε και 2/2τρ με το καλημέρα.

Ο Ξανθόπουλος πολύ καλός. Ο Σάκοτα άστοχος. αλλά με εξαιρετική άμυνα στον Πρίντεζη.

Ο Βασιλόπουλος δεν φάνηκε, ο Μαυροειδής με συγκλονιστικές μάχες με την φροντ λάιν του Ολυμπιακού που τον ένοιωσε για τα καλά. Ο Καββαδάς έπαιξε μόλις 4' και βοήθησε.

Στην άλλη πλευρά ο Σφαιρόπουλος με πολλές ευθύνες, καθώς δεν είχε έτοιμη ψυχολογικά την ομάδα του και χωρίς πλάνα για άμυνα και επίθεση πλην των κλασικών. Δεν χτύπησε τις αδυναμίες της ΑΕΚ, δεν διάβασε σωστά το ματς.

Ο Σπανούλης πολύ καλός για 27' και μετά κουράστηκε και δεν ξανασκόραρε! Πολλές καλές συνεργασίες με τον Μιλουτίνοφ που ήταν ο κορυφαίος της ομάδας.

Ο Πρίντεζης σε κακή μέρα. Σε ακόμα χειρότερη ο Παπανικολάου που δεν έπαιξε άμυνα. Είχε 2/11σ(!) και απλά πήρε 12ριμπ.

Ο Μάντζαρης... αόρατος ειδικά στην άμυνα όπως όλοι. Και πιο... αόρατοι απ' όλους Ρόμπερτς και Τόμπσον που έμειναν άποντοι όπως και ο Γουίλτζερ που σε 1'30'' έκανε 3φ. και σωστά δεν τον ξανάβαλε ο Σφαιρόπουλος!

Πάλεψαν Στρέλνιεκς, Παπαπέτρου, Μακ Λιν.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Στην ΑΕΚ έχουν την ευκαιρία να χτίσουν πάνω στην επιτυχία αυτή. Να στηριχθεί από τον κόσμο εμπράκτως όμως η ομάδα, να δοθεί επιπλέον κίνητρο στον Μάκη Αγγελόπουλο να επενδύσει παραπάνω αν και χωρίς Ευρωλίγκα δεν έχει νόημα εδώ που τα λέμε.

Η Ένωση έχοντας φέτος κερδίσει ένα τίτλο και δύο ακόμα νίκες σε κύπελλο και πρωτάθλημα με τους "αιωνίους",συνολικά τρεις δηλαδή, δείχνει ότι γύρισε, ότι επέστρεψε. Και μπορεί να μην είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο,αλλά πλησιάζει πια. Επιπλέον, διαθέτει κίνητρο και ψυχολογία. Επουδενί όμως μπορεί να μιλά για πρωτάθλημα ακόμα. Μειώνει την ψαλίδα, πάντως...

Στον Ολυμπιακό, νέα γκρίνια από τον κόσμο για Σφαιρόπουλο, διοίκηση, γιατί δεν κάνει αλλαγές και γενικά για τη διαχείριση της ομάδας. Και για κάποιους Έλληνες. Ότι είχα πει, το ξαναλέω. Ο Ολυμπιακός φέτος θα κάνει μεγάλες νίκες, αλλά και κακές ήττες. Και έτσι θα πάει μέχρι τέλους. Μόλις η πίεση γίνεται ανυπόφορη έρχονται μεγάλες... Ολυμπιακές νίκες.

Μόλις, όμως, φτιάχνει το κλίμα, σκάνε οι... στραβές και πάλι από την αρχή. Ο κόσμος απορεί γιατί δεν αλλάζει οι Τόμπσονμ Ρόμπερτς που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι, ειδικά ο πρώτος. Λογικά, πάλι δεν θα έχουμε εξελίξεις σε κάτι, εκτός αν σκάσει καμία ήττα "μπόμπα" στην Ευρωλίγκα.

Σαφώς, βέβαια, είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον Ολυμπιακό και το γόητρό του η πρώτη χαμένη κούπα της χρονιάς, η πιο εύκολη μάλιστα θεωρητικά. Χτύπησαν πάλι καμπανάκια για τη συνέχεια...

News 24/7

24MEDIA NETWORK