Η σημασία του σοκ με Γκιστ και η επόμενη μέρα

Σοκ στον Παναθηναϊκό που έψαχνε -και δεν έβρισκε- κοντό και τώρα ψάχνει και ψηλό! Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Η σημασία του σοκ με Γκιστ και η επόμενη μέρα

Η σεζόν τρέχει, όχι για την Ελλάδα που έχουμε καιρό και βασικά έχει χαθεί το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά για την Ευρωλίγκα που αυτή τρέχει και με σημασία κάθε εβδομάδα, αφού δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωμα. Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι αναγκασμένος μάλλον πλέον να πάει σε απόκτηση παίκτη στην θέση του Γκιστ, που θα μείνει εκτός δράσης για 2-3 μήνες, ήτοι το 1/3 της σεζόν στην Ευρωλίγκα. Ο ΠΑΟ χάνει το γαλλικό του κλειδί...

ΠΑΙΚΤΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Ο Γκιστ είναι ένας παίκτης ειδικών αποστολών και συνθηκών. Ο κορυφαίος στην Ευρώπη στις περίφημες αλλαγές στα σκριν. Ο κορυφαίος ψηλός αμυντικός για κοντό παίκτη. Από τους κορυφαίους σε ενέργεια και ένας παίκτης που μπορεί να παίξει με επιτυχία και στο σέντερ.

Τα νούμερά του δεν αναδεικνύουν την αξία του (11π., 5ρ.) καθώς η άμυνα του δεν καταγράφεται όπως και οι αλλοιώσεις σε σουτ, αλλά και ο τρόπος που αμύνεται και δυσκολεύει την πάσα του αντιπάλου, φέρνοντάς του και επιπλέον κόπωση. Έχω πει άλλωστε ότι ο Γκιστ με τον Πρίντεζη είναι τα τα κορυφαία 4αρια στην Ευρώπη και απορώ πως δεν έχουν σκάσει ένα... σκασμό λεφτά στις ομάδες τους οι ζάμπλουτοι Τούρκοι, Ισπανοί και Ρώσοι που τους λείπουν αυτοί ακριβώς οι παίκτες! Βάλτε για παράδειγμα μια ΤΣΣΚΑ με Γκιστ μαζί με Βορόνσεβιτς. Ή τον Γκιστ στη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη μαζί με τον Ντόελμαν.

ΕΙΝΑΙ ΣΟΚ

Συνεπώς μιλάμε για ένα σοκ στον ΠΑΟ. Που ξεκίνησε με το αν πρέπει να πάρει και άλλον έναν καθαρό πόιντ δίπλα στον Καλάθη, επειδή ο Τζέιμς είναι πιο πολύ δυαρόασος. Μετά έγινε ανάγκη η απόκτηση με το τραυματισμό του Αμερικανού. Δεν βρέθηκε ο καλός παίκτης, αλλά συνεχίζεται το ψάξιμο άσχετα με την επιστροφή του Τζέιμς. Και τώρα πρέπει να πάρει παίκτη για τη θέση του Γκιστ. Και να γεμίσει τη φροντ λάιν. Ο ΠΑΟ έχει θέμα στη φροντ λάιν.

Στα σέντερ είναι πλέον ο Μπουρούσης και ο Σίνγκλετον. Είχε σαν 3η λύση ανάγκης το ανέβασμα του Γκιστ. Πλέον αν υπάρξει τραυματισμός ενός από τους πρώτους, ο Παναθηναϊκός απλά δεν θα έχει καν ρακέτα, όπως λέμε! Θα έπρεπε να έχει μια λύση ακόμα στο σέντερ, είτε ένα 4-5αρι. Πλέον, καθώς στο "4" πίσω από τον Γκιστ υπήρχε μόνο ο Φώτσης, η άλλη λύση είναι το ανέβασμα του Νίκολς. Για το διάστημα της απουσίας του Γκιστ, μέχρι να έρθει παίκτης, θα παίζουν μαζί -ήδη το δοκίμασε ο Πασκουάλ και προ τραυματισμού- Μπουρούσης και Σίνγκλετον με τον δεύτερο να καλύπτει την αδυναμία του πρώτου στο πικ εν ρολ στην άμυνα και τον Έλληνα σέντερ να πασάρει καλά και να σουτάρει από μακρυά. Αλλά δεν είναι κανείς κλασικό 4αρι. Και αν παίζουν μαζί αφού μοιράζονται και το σέντερ θα... σκάσουν σε αυτό το επίπεδο με 25-30' έκαστος να πρέπει να τα κάνουν όλα!

ΑΛΥΣΙΔΩΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Συνεπώς το 4αρι προς το παρόν θα καλυφθεί με ένα 10λεπτο του Σίνγκλετον και ένα 15λεπτο του Φώτση που όμως στα 35, είναι πολύ μακρυά από το παλιό του πρόσωπο σε όλα τα επίπεδα και παίζει με την εμπειρία και μόνο, ενώ πλέον δεν απειλεί. Και θα έχει και ένα 15λεπτο ο Νίκολς που θα ανέβει στο "4" που μπορεί να παίξει την θέση μια χαρά αφού έχει και το μακρινό σουτ. Όμως σε αυτή την περίπτωση το έλλειμμα πάει στην θέση "3" που θα μείνει ένα δεκάλεπτο για τον Νίκολς και θα ανέβει εκεί για 25' ο Ρίβερς που με την σειρά του όμως χάνεται από την εξίσωση στην θέση "2"!

Και θα πρέπει να πάρει και κανένα 5λεπτο χαλαρά ο Χαραλαμπόπουλος που δεν είναι και της εμπιστοσύνης ακόμα του Πασκουάλ και όχι άδικα, καθώς δεν απειλεί καθόλου. Τι σημαίνουν όλα αυτά. Ότι αναγκαστικά στην Ελλάδα θα πρέπει να παίξουν οι Έλληνες, ο Χαραλαμπό και ο Πατ Καλάθης δηλαδή για 15-20'. Στην Ευρώπη αν σκάσει και 10ημερος τραυματισμός -πολύ πιθανό- δεν βγαίνουν καν τα κουκιά και συνυπολογίζουμε και την κούραση. Άρα χρειάζεται παίκτη επειγόντως, είτε 4αρι, είτε 4-3αρο, είτε 4-5αρο. Κοινώς καλώς παίκτη εκεί. Και βασικά Αμερικανό με ενέργεια. Και αυτός ο παίκτης υπάρχει ήδη και εκτιμώ ότι θα κινηθεί ο ΠΑΟ άμεσα.

ΟΚΑΡΟ ΓΟΥΑΙΤ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ

Μιλάμε για τον Οκάρο Γουάιτ του Άρη πέρσι που δεν βρήκε συμβόλαιο φέτος στο ΝΒΑ και κολλάει ιδανικά και μπορεί να μείνει μετά κανονικά παίρνοντας την θέση του Φώτση ουσιαστικά στο ροτέισον στην Ευρωλίγκα και βλέποντας για Ελλάδα αν κοπεί άλλος. Ασφαλώς το πρόβλημα του ΠΑΟ πλέον είναι η έλλειψη βασικών Ελλήνων καθώς αν πάρει και κοντό και ψηλό θα έχει 8 ξένους (!) και στην Ελλάδα θα κόβει δύο! Σημαντικό θέμα και ανοίγει πολλές σκέψεις και συζητήσεις για τι θα κάνει ο Πασκουάλ. Όσο για το Κλάσικο του ΟΑΚΑ σήμερα τα τρικ είναι απλά. Μαζί λίγο Μπουρούσης-Σίνγκλετον (10'),Φώτσης με Μπουρούση ένα 10λεπτο, άλλο ένα 5λεπτο ο Φώτσης, 12-15' ο Νίκολς στο "4" και 10-12' στο "3". Εκεί ένα 15λεπτο και κάτι ο Ρίβερς και λίγο για ανάσες ο Χαραλαμπόπουλος. Για να προλάβει ο Ρίβερς και το δεκάλεπτο στο "2". Εκτός αν ανεβάσει αποκλειστικά στο "3 " τον πρώτο ο Πασκουάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πολύ σοβαρή ζημιά ο Γκιστ, ίσως και χειρουργείο!
Οι "εμφύλιοι" Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Euroleague
Σφαιρόπουλος-Πασκουάλ: Ένας... Πρίντεζης δρόμος

News 24/7

24MEDIA NETWORK