Ο νόμος των "αιωνίων"

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει τα πρώτα ματς της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ της Basket League.

Ο νόμος των "αιωνίων"

Για πολλούς η ψαλίδα έχει κλείσει. Για άλλους είναι θέμα συγκυρίας. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, αλλά ακόμα Άρης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κατά σειρά έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους να διανύσουν για να απειλήσουν επί της ουσίας και σε κρίσιμες σειρές (και όχι νοκ άουτ αναμετρήσεις) τους δύο "αιωνίους". Άλλωστε ακόμα και το αποτέλεσμα του ΟΑΚΑ είναι πλασματικό στην πρεμιέρα των ημιτελικών.

Χαοτική διαφορά

Πάμε χρονικά ξεκινώντας από το ΣΕΦ. Ο Γιούρι Ζντοβτς, που τον πιστεύω και αξίζει πίστωση χρόνου, με απογοητεύει! Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ (πλέον όχι και... τόσο νέος) εκτός ότι η ομάδα του αγκομάχησε να περάσει τον μισό ΠΑΟΚ, εκτός ότι έχει χάσει στην Πυλαία από τον ΠΑΟΚ από +24, από τον Άρη στο Παλέ από +10, στο ΟΑΚΑ πάλι από τον ΠΑΟΚ από +17, έκανε και δηλώσεις για να... ξυπνήσει τον εγωισμό των "ερυθρολεύκων", λέγοντας ότι ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά.

Η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ έχει ένα μπάτζετ πάνω από 2.000.000 ευρώ, άρα όχι χαοτική διαφορά με τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ωστόσο, αγωνιστικά είναι μεγάλη η διαφορά τους και ας πάλεψε μέσα στην σεζόν στα ίσια στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα ο Ολυμπιακός με θιγμένο το "εγώ" ξέσπασε, καθώς ρολάρει για τους τελικούς. Έκανε μια απίστευτη διαφορά 35 πόντων με την άμυνά του, το τρανζίσιον στην επίθεση και μόλις 5 λάθη καθώς η ΑΕΚ στην περιφέρεια... απλά κοιτούσε.

Ο Ολυμπιακός είχε πλουραλισμό και αν και κόλλησε στους 12 πόντους στο 8λεπτο, στην συνέχεια πάτησε γκάζι. Η ΑΕΚ με 1/9 τρ στο ημίχρονο και 10 λάθη δεν μπορούσε να έχει τύχη και κατέρρευσε καθώς είναι μια μπερδεμένη ομάδα. Χωρίς πλέι μέικερ καθαρό καθώς ο Γκριν είναι λίγο απ όλα και από αποχή και ο Μπράουν βασικά 2αρι. Έτσι η Ένωση έκανε 24 λάθη ενώ με τον Ζντοβτς στον πάγκο ο Μαυροκεφαλίδης είναι μπερδεμένος και σε ρηχά νερά.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ Η ΑΕΚ

Σαφώς δεν θα έχει το επόμενο ματς αυτή την εικόνα, αλλά η ΑΕΚ δεν μπορεί να απειλήσει με πρόκριση. Θα παλέψει στο ΟΑΚΑ αφού θα της βγει και αυτής ένας εγωισμός πια αλλά ο Ολυμπιακός πλήρης είναι πλέον ήρεμος και με την γνωστή του άμυνα που σε πνίγει. Με τον Σφαιρόπουλο να προσπαθεί να βρει ισορροπία στο "3" με την επιστροφή Λοτζέσκι και την απόκτηση Παπανικολάου και με τον Παπαπέτρου να ανεβαίνει και στο "4" και ενώ εκεί είναι η υπεροπλία των "ερυθρολεύκων" εν όψει τελικών.

Η ΑΕΚ προσγειώθηκε απότομα, θέλει να παλέψει στο ΟΑΚΑ αλλά έδειξε ότι θέλει από την αρχή κτίσιμο το καλοκαίρι γιατί και καλά χρήματα υπάρχουν και ισχυρή διοίκηση, αλλά και ο Ζντοβτς συνέχισε το γαϊτανάκι των κακών αλλαγών στο ρόστερ αφού πάλι δεν έφερε καλό κλασικό πόιντ και πήρε τον Έρικ στο σέντερ αν και το πρόβλημα -και ας μην έχει αθλητικό ψηλό- δεν είναι πρωτίστως εκεί, αλλά σε άλλες θέσεις.

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Πάμε και στο άλλο ζευγάρι. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε πρόβλημα με τον Άρη με την διαφορά να πέφτει απότομα από 16 πόντοι στο δεύτερο μέρος και προς το τέλος. Όμως είναι πλασματική και ο Άρης δεν απείλησε ποτέ. Ολα αυτά σε ένα περίεργο ματς. Με Πεδουλάκη στον πάγκο ο ΠΑΟ θα περιμέναμε να είναι πιο αμυντικός και εν τούτοις ήταν εξαιρετικός επιθετικά με διαβασμένο και σωστό μπάσκετ. Και βασικά εξαιρετικός στην ζώνη.

Θεωρητικά ο ΠΑΟ δυσκολεύθηκε βάσει σκορ, επί της ουσίας καθόλου, αλλά δεν άρεσε που έχασε μια μεγάλη διαφορά. Περισσότερο προβλημάτισε στην άμυνα. Ο Άρης με το 1/10 του μπάτζετ του αντιπάλου του και με την καλύτερη άμυνα (βάσει αξίας ρόστερ) δέχθηκε 85π και απέτυχε. Αλλά σκόραρε απρόσμενα πολύ και μείωσε, άρα κέρδισε ως ένα σημείο εντυπώσεις παίζοντας και χωρίς τον βασικό του σέντερ, τον Χάγκινς (15πόντοι). Όμως είναι απίθανο να κοντράρει τον ΠΑΟ μέσα στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός με τον Πεδουλάκη παίζει πιο αργό, αλλά αποτελεσματικό επιθετικά μπάσκετ. Σκοράρει περισσότερο αν και πιο αργός. Παίζει όμως σκεπτόμενο μπάσκετ, διαβάζει καλά το ματς και διάβασε εξαιρετικά με 6/7 σουτ άμεσα την ζώνη του Άρη που απ αυτή η διαφορά πήγε στους 15 πόντοι στην 3η περίοδο. Ο Πεδουλάκης ψάχνει πάντως σχήματα. Ανεβάζει με μια πρώτη ματιά και στο "5" τον Γκιστ καθώς δεν εμπιστεύεται τον Χάντερ όπως φαίνεται. Βάζει σταδιακά στην εξίσωση και στο "4" πολύ τον παροπλισμένο Χαραλαμπόπουλο και θέλει στην επίθεση καλή κυκλοφορία της μπάλας και να διαβάζουν οι παίκτες του τα μις ματς. Γι αυτό και ο Καλάθης ήταν εκπληκτικός με 21 πόντους και 8 ασίστ και 6 ριμπάουντ!

Ο ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ

Ο Γουίλιαμς βρίσκει φάσεις από την ομάδα. Ο Ραντούλιτσα δεν παίρνει ακόμα πολλές μπάλες και ο Άρτζι πάει αναγκαστικά σε χαμηλά σχήματα καθώς με τον τραυματισμό του Γιάνκοβιτς και την αποδέσμευση του Πάβλοβιτς δεν υπάρχει κλασικό 3αρι (παίζει μόνο κάποια λεπτά εκεί ο Χαραλαμπόπουλος). Πάντως το πρόβλημα του ΠΑΟ εκεί είναι στις περιστροφές καθώς έφαγε πολλά περιφερειακά τρίποντα. Το να δέχεσαι στην έδρα σου 13 τρίποντα είναι θέμα αν και έκλεισε την ρακέτα του σωστά.

Επίσης φάνηκε πάλι το γνωστό πρόβλημα ατομικής άμυνας στην περιφέρεια με τον Μακ Νιλ να έχει 22 πόντους. Το καλό είναι ότι βρίσκεται κανονικά στην ομάδα ο Παππάς που είναι ορεξάτος και σκόραρε και δείχνει ότι δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα με τον νέο του προπονητή (αν και δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τους δύο η κοινή συμβίωσή).

Ο Πεδουλάκης ανακατεύει την τράπουλα και ψάχνει χημεία στην περιφέρεια και στο "3" αλλάζοντας σχήματα εν όψει πλέι οφ και βασικά εν όψει Ολυμπιακού θέλει παίκτες που θα παίζουν σε δύο θέσεις και θα μπερδέψει έτσι λογικά να κρύψει αδυναμίες της ομάδας του, να μπερδέψει τον Σφαιρόπουλο και να έχει διάρκεια. Ο Άρης δουλεύει σωστά, δεν παράτησε ποτέ το ματς, αλλά δεν μπορεί να έχει σοβαρές ακόμα απαιτήσεις στην Αθήνα σε κρίσιμες αναμετρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 93-58
Παναθηναϊκός - Άρης 85-79
Πού είχε το μυαλό του; Η απίθανη γκάφα του Ραντούλιτσα
Αιχμές Πεδουλάκη για Τζόρτζεβιτς: "Πώς ν' αλλάξει ο Παναθηναϊκός σε 10 μέρες;"

News 24/7

24MEDIA NETWORK