Ο Ολυμπιακός έμαθε και χωρίς τον Σπανούλη

Ο Ολυμπιακός πλέον έχει μάθει να ζει χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη. Σε σημείο που παίρνει σπουδαία διπλά απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους. Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το χαρακτήρα που δείχνουν οι "ερυθρόλευκοι" τώρα που... έσφιξαν τα γάλατα και αναρωτιέται τι έχει να κερδίσει και τι να χάσει ο Ολυμπιακός με την επιστροφή του αρχηγού του.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - OLYMPIAKOS / ÓÔÑÅËÍÉÅÊÓ / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
olympiakos EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός έφυγε από την πόλη της μόδας με το διπλό. Το Μιλάνο δεν είναι μόνο η πόλη των μοντέλων και της υψηλής ραπτικής, αλλά και η πρωτεύουσα του αθλητισμού. Αν μετρήσουμε σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, οι ομάδες της πανέμορφης αυτής περιοχής έχουν μαζέψει 13 κύπελλα πρωταθλητριών. Η Αρμάνι σήμερα που έχει αλλάξει πολλά ονόματα, πριν 20-30 χρόνια όμως μεσουρανούσε. Οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν με το δεξί στην καυτή επτάδα αγώνων μέχρι τέλους του μήνα που δεν έχουν κανένα "εξασφαλισμένο" ροζ φύλλο.

ΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

Το διπλό στο Μιλάνο έχει μεγάλη σημασία βαθμολογικά και ψυχολογικά. Ο Ολυμπιακός οριστικά και αμετάκλητα, προς το παρόν πάντως, πέρασε την κακή εβδομάδα με την συντριβή στην Βαρκελώνη και την ήττα από τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ. Βασικά την κακή του επίθεση στο διάστημα αυτό και την αγχωτική πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου αποκλείοντας δύσκολα τον Άρη. Οι νίκες στην Πόλη με την Φενέρ, στην Ιταλία με την Αρμάνι και ενδιάμεσα ο περίπατος στο Φάληρο με τον αδύνατο φέτος Αστέρα, έφεραν την ομάδα πάλι σε ρόλο ηγετικό και στην βαθμολογία.

Ο Σφαιρόπουλος ξεπέρασε την γκρίνια και τις αποδοκιμασίες για τις 4 μαζεμένες ήττες από τον ΠΑΟ και την μέτρια απόδοση των ξένων στην αρχή και έγινε πάλι για τον κόσμο "η προπονητάρα μας"! Η ομάδα έχει με τα διπλά σε Μακάμπι, Φενέρ και Μιλάνο πάρει τόσους βαθμούς που της επιτρέπουν να πάει χωρίς άγχος στην Βαλένθια αλλά και με... δικαίωμα στα ματς του "πρέπει" σε Μπάμπεργκ και Κάουνας.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ

Το αιώνιο ερώτημα... Μπορεί ο Ολυμπιακός χωρίς τον αρχηγό, ηγέτη και σκόρερ Σπανούλη που ακόμα δεν έχει παίξει φέτος; Ασφαλώς και μπορεί καθώς αν μετά την Βαρκελώνη και τον ΠΑΟ όλοι έψαχναν δικαιολογία σε αυτόν για την επιθετική συγκομιδή και τις ήττες, μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός χωρίς τον ηγέτη του άλωσε την Πόλη και την Φενέρ και έφυγε ροζάτος από Τελ Αβίβ και Μιλάνο.

Ο Σπανούλης δεν είναι πλέον ο παλιός Σπανούλης και έτσι η επιστροφή του μπορεί να κάνει καλύτερο τον Ολυμπιακό, αλλά αναλόγως την απόδοσή του μπορεί να χαλάσει την διαμορφωμένη χημεία και ειδικά την άμυνα.

ΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να παίζει και να κερδίζει χωρίς τον αρχηγό του και αυτό είναι το σημαντικότερο που κρατάμε. Από εκεί και πέρα κλειδί παραμένει το τρίποντο όπως φάνηκε στο Μιλάνο και στην Πόλη όπως λέμε καιρό. Χωρίς ποσοστά στο τρίποντο πάνω από 40% και τουλάχιστον 8-10, η ομάδα στα δύσκολα παιχνίδια δύσκολα θα περνά τους 70-72π. Όμως όταν τα βάζει από μακρυά και ανάλογα του αντιπάλου θα πηγαίνει στους 80.

Το Μιλάνο αν και πολύ επικίνδυνη ομάδα φέτος, έχοντας παλέψει στην Μόσχα και κερδίσει μέσα την Μπαρτσελόνα με πρόσφατο διπλό στην Βαλένθια, δεν είναι πρώτης γραμμής. Αλλά είναι καλύτερη από πέρσι που κέρδισε 99-83 και προ ολίγων ετών που φιλοδώρισε την ελληνική ομάδα με μια αχώνευτη 30αρα!

ΠΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΡΟΖ ΦΥΛΛΟ

Συνεπώς η νίκη είναι σπουδαία και κλειδί είναι το 8/17τρ και η άμυνα. Ο Σφαιρόπουλος ξεκίνησε με Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς μαζί και τον Τόμπσον στο "3" αντί του "2" και άρα εκτός Παπανικολάου-Παπαπέτρου. Όμως μπήκε δυνατά με 9-14 και με τους δύο περιφερειακούς εξαιρετικούς. Βέβαια δέχθηκε ένα κακό σερί 12-0 (21-14) καθότι έμεινε άποντος σχεδόν 5 ολόκληρα λεπτά!

Η άμυνα έφερε το 37-44 στο 19' από το 33-31, πήγε και στο +10 (53-63) αλλά το Μιλάνο το έκανε θρίλερ γρήγορα (72-70 στο 34'). Στο τέλος μίλησε η εμπειρία του Ολυμπιακού στο 85-83 στο 39' με το γκολ φάουλ του ΜακΛιν απέναντι στην περσινή του ομάδα, το κόψιμο του Παπανικολάου που πήγε να γίνει αυτόχειρας με δύο χαμένες βολές στα 15'' στο 85-86, αλλά ο Τζέρελς αστόχησε στο τέλος και έτσι γλιτώσαμε να μιλάμε για άλλα.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Υπάρχουν και αρνητικά σημεία πάντως όπως το κάκιστο 12-0 στην 1η περίοδο και βασικά το μηδέν ενεργητικό για 5 ολόκληρα λεπτά αν και συνολικά πέτυχε η ομάδα 86π. Επίσης πάλι έχασε εύκολα διψήφια διαφορά (το 53-63) και είχε τεράστιο πρόβλημα στο ριμπάουντ με το Μιλάνο να παίρνει 15 επιθετικά, που κανονικά θα ήταν υπεύθυνα για την ήττα αν ευστοχούσαν στο τελευταίο σουτ οι Ιταλιάνοι. Καθώς ο Μακ Λιν ήταν ο κορυφαίος με 22π (10/14δ) σε 29' αλλά έφαγε κιόλας 19π από τον Γκουντάιτις και έχασε ριμπάουντ.

Κρατάμε τους 18π με 5/7σ του Ρόμπερτς που δείχνει να ανεβαίνει και να προσαρμόζεται. Σταθερή αξία ο Στρέλνιεκς με 5/7σ και 5ας. Δεν του πήγε το ματς του Μιλουτίνοφ (από τραυματισμό) και έπαιξε μόλις 5' όπως και ο από τραυματισμό Μάντζαρης ήταν απλά θετικός. Ο Τόμπσον τίποτα και γι αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ. Ο Παπανικολάου μπήκε αλλαγή και ουσιαστικά δεν ξαναβγήκε. Πολύ καλός και καθοριστικός. Μέτριος ο Πρίντεζης, άστοχος(1/6σ) ο Παπαπέτρου. Τίποτα στην μικρή συμμετοχή Μπόγρης, Γουίλτζερ αλλά ο Ολυμπιακός κερδίζει επειδή είναι ομάδα με την σημασία της λέξεως.

News 24/7

24MEDIA NETWORK