Ο Παναθηναϊκός που μπορεί και οι "μάχες" σε Μόσχα και Πόλη

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζονται τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Μετά το 2-0 χτες σε Μόσχα και Πόλη, σειρά έχουν τα δεύτερα παιχνίδια σήμερα σε Βιτόρια όπου αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός και στο Κράσνονταρ, όπου δίνεται η δεύτερη "μάχη" μεταξύ της Λοκομοτίβ Κούμπαν και Μπαρτσελόνα. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Ο Παναθηναϊκός που μπορεί και οι "μάχες" σε Μόσχα και Πόλη

Ξεκινάμε με Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" έχασαν πανεύκολα στο πρώτο ματς και παίζουν σήμερα στην δεύτερη ευκαιρία τους. Ξεκάθαρα πράματα. Αν αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός θα είναι αποτυχία. Αν δεν μπορεί να κερδίσει ένα ματς στην Βιτόρια είναι άξιος της τύχης του. Πήρε τρεις Αμερικανούς, έχει την πιο βαριά φανέλα και εμπειρία... αιώνα και μιλάμε για φαβορί Λαμποράλ; Πλάκα κάνουμε; Οκ, η Μπασκόνια έχει μια δυνατή έδρα με 15.000 κόσμο,παίζει στο 150% της αξίας της, αλλά αν ολόκληρος Παναθηναϊκός αποκλειστεί από την ομάδα αυτή, έστω με μειονέκτημα έδρας, απλά δεν αξίζει να πάει στο Final 4.

Να αποδείξει ότι αξίζει

Η Μπασκόνια δηλαδή με τον Άνταμς και τον Τζέιμς να αποκλείσει τον ΠΑΟ; Ναι φυσικά μπορεί να γίνει, αλλά για να συμβεί αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε ανάλογα με την αξία του. Και φυσικά αν παίξει όπως προχτές θα τρώει 20αρες και θα λέει και ευχαριστώ. Μπασκετικά ο Παναθηναϊκός είναι πιο πλήρης, ειδικά αν έχει και απουσίες η αντιπαλός του. Είναι πιο κλασάτη ομάδα, έχει εμπειρία, φανέλα και παίκτες ποιότητας. Αν τώρα λέμε ότι η Μπασκόνια έχει καλύτερη περιφέρεια και ψηλούς, σόρι, αλλά σημαίνει ότι τότε απέτυχε πλήρως ο Τζόρτζεβιτς στον σχεδιασμό με διπλάσιο μπάτζετ από αυτό της Λαμποράλ.

Η ιστορία λέει ότι οι έδρες σπάνε στα δεύτερα ματς με το σκορ στο 19-9. Άρα, ένα στα τρία ζευγάρια στο δεύτερο παιχνίδι έχει σπάσιμο. Και ο ΠΑΟ το έχει κάνει τις δύο τελευταίες φορές με την Μπάρτσα στο δεύτερο παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι στο πρώτο παιχνίδι ότι είδαμε μπορεί να δούμε ακριβώς το αντίθετο στο δεύτερο. Κορυφαίο παράδειγμα ο Ολυμπιακός το 2011. Διέσυρε με 89-41(!) την Σιένα στο ΣΕΦ και καπάκι σοκ με 65-82 και μετά αντίο ζωή με 1-3 στην Ιταλία.

"ΚΛΕΙΔΙ" ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ

Συνεπώς, γιατί να μην το κάνει ο Παναθηναϊκός που είναι και καλύτερη ομάδα; Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να παίξει άμυνα. Το "κλειδί" είναι το τρίποντο. Αν στο πρώτο ματς δεν έτρωγε 13 αλλά 9-10 η Λαμποράλ θα ήταν στους 75 πόντους. Αν ο ΠΑΟ είχε ένα κακό, αλλά υποφερτό αντίστοιχα ποσοστό τριπόντων, με 6/19 για παράδειγμα, θα είχε πάει επίσης στους 75 πόντους και θα μπορούσε να πάρει το ματς. Άρα πρώτο θέμα πάλι η συγκέντρωση. Να κόψει τα σερί της Μπασκόνια. Κομμάτι δεύτερο η άμυνα και το δικό του τρίποντο. Η Μπασκόνια σουτάρει ισάριθμα τρίποντα και δίποντα. Θα... φάει πολλά. Αλλά αν φάει 8-9 και όχι 11+ και κατεβάσει την αντιπαλό του στους 72-75 πόντους, έχει πιο πολλή τύχη και από τους Βάσκους.

Επιμέρους κομμάτια. Σωστά βάζει την μπάλα πολλές φορές στον Ραντούλιτσα, αλλά δεν τον στέλνεις και στα χετζ άουτ να τον ...σκάσεις εντελώς. Στην επίθεση οι Καλάθης και Διαμαντίδης πρέπει να παίξουν και πλάτη με τους κοντύτερους αντιπάλους τους, έχοντας μις ματς. Και πρέπει να πάρει χρόνο ο Χέινς να κυνηγά τους κοντούς Αμερικανούς της Μπασκόνια. Προσοχή χρειάζεται στο "3". Οι Παύλοβιτς και Γιάνκοβιτς περπατάνε στην άμυνα. Καλύτερα με χαμηλό σχήμα και τον Ουίλιαμς για παράδειγμα στο "3" αμυντικά και ας παίξει λίγο με τον Γκιστ στο "3", στα ψηλά σχήματα των Ισπανών. Να βάλει και τον Φώτση λίγο που μπορεί να κυνηγήσει μακριά το σουτ. Απλά πράματα που αν τα κάνει ο Παναθηναϊκός, χωρίς να είναι τόσο δύσκολα, θα κερδίσει το ματς πιθανότατα.

Τα άλλα ματς

Πάμε και στα άλλα ματς. Η ΤΣΣΚΑ γλίτωσε το σοκ με τον Αστέρα σε σειρά που ήταν εξ αρχής για χαλαρό σκούπισμα. Και να έσκαγε η βόμβα πάντως στην Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ θα έκανε το 3-1 πιστεύω με την τεράστια διαφορά κλάσης.

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΠΛΟ

Αλλά η "αρκούδα" έχουμε πει, έχει θέματα σοβαρά. Δεν παίζει άμυνα και έφαγε 48 πόντους στο ημίχρονο στην έδρα της, από μια ομάδα με 3 εκ. ευρώ μπάτζετ. Ο Αστέρας έχασε από την απειρία του και επειδή φοβήθηκε στο τέλος. Ο Ιτούδης έχει μια ομάδα που δεν παίζει άμυνα και δεν έκανε καμία διορθωτική κίνηση. Με 3-4αρια παγκίτες δεν πήρε έναν παίκτη κλάσης, παρότι είχε τεράστιο μπάτζετ και με τον προβληματικό -από τραυματισμούς- Φρίλαντ και τον Κριάπα επίσης στο "4". Με τον Χέινς πρώτο παίκτη η ΤΣΣΚΑ είναι μια κακή ομάδα για την κλάση της και μπορεί να πάρει το τρόπαιο μόνο επειδή είναι κακές και οι περισσότερες, άλλες ομάδες. Με τον Τεόντοσιτς πάλι να κάνει ...εγκλήματα στο τέλος, αφού έβαλε μεν το κρίσιμο τρίποντο, αλλά μετά έχασε την μπάλα μόνος του κι έκανε φάουλ για να στείλει το ματς στην...παράταση (έβαλε 1/2 ο Κίνσεϊ). Τέλος ο Ιτούδης δεν κάνει το απλό. Ο Ντε Κολό να εξαφανίσει τον Γιόβιτς και τέλος το έργο, αφού ο Αστέρας δεν μπορεί να πάει έτσι στους 65 πόντους.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΛΟΓΩ ΑΜΥΝΑΣ Η ΦΕΝΕΡ

Στην Πόλη ήταν υπογραφή Ζοτς το 2-0 της Φενέρ. Η Φενέρ έχω πει είναι η καλύτερη ομάδα φέτος, καθώς παίζει και άμυνα αλλά δεν είναι αχτύπητη, αφού δεν έχει μεγάλη διάρκεια σε άμυνα και επίθεση. Και λόγω της άμυνάς της φέτος την πιστεύω, αν και έχει πολύ δύσκολο αντίπαλο, μιας και η Ρεάλ είναι ομάδα με μπάτζετ 30 εκ. ευρώ και πρωταθλήτρια, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Γι αυτό κρατούσα επιφυλάξεις, αν και έβλεπα στο τέλος Φενέρ. Χτες ο Σλούκας δεν χρειάστηκε να σκοράρει όπως στο πρώτο ματς που πέτυχε 17 πόντους, αλλά ήταν πάλι εξαιρετικός στην άμυνα και είχε 6 ασίστ σε 27 λεπτά. "Κλειδί" πάλι η άμυνα στην περιφέρεια της Ρεάλ, που είναι το "όπλο" της. Με μ.ο. ηλικίας στα 31 χρόνια, έσκασε με τα ψηλά κορμιά της Φενέρ κι έμεινε άσφαιρη, καθώς σκόραρε στο τέλος, όταν όλα είχαν κριθεί. Το κενό του Βέσελι δεν φάνηκε με τον αθλητικό Ούντοχ, καθώς τα πόδια των ψηλών της "βασίλισσας" είναι -τα περισσότερα- μια ταχύτητα πίσω. Η Ρεάλ παίζει αεράμυνα και γι αυτό τρώει 20αρες εκτός, όπως συνέβη πρόσφατα με Ολυμπιακό και Τενερίφη. Με τον Λάσο στον πάγκο που είναι προπονητής για την Μπιλμπάο, δεν έχει επιλογές. Παίζει με το ένστικτο και την ποιότητα και ότι κάτσει, με μπάσκετ αλάνας. Όταν χρειαστεί προπονητή, κάνει προσευχή! Και εκεί ήταν και η διαφορά των δύο ομάδων. Θα βλέπουν οι Έλληνες προπονητές τον Λάσο και τον Πασκουάλ στους πάγκους, αυτών των υπερομάδων με 30 εκ. μπάτζετ και θα τους πιάνει θλίψη...

Πως είναι δυνατόν αυτοί οι τύποι να είναι στους πάγκους αυτούς, μόνο για να κοιτάνε και να χειροκροτάνε και να βγάζουν το μπλοκάκι με 5 αυτοματοποιημένα συστήματα (ο Τσάβι νομίζει ότι τα ματς είναι στο πλέι στάισον)... Γι' αυτό και μόνο μεταξύ τους ή με καμιά έδρα ή την μαγκιά των παικτών στην μέρα τους, μπορεί να πάρουν κανένα τρόπαιο. Με εξαφανισμένο τον Γιουλ (πάλι 1/8 σ.) και τον Ρούντι από τραυματισμό, τους Τέιλορ και Τόμπκινς μεταγραφές πατάτα και τους Ρέγες -Νοτσιόνι με συρτό μπάσκετ πια, κατάντησε ολόκληρη Ρεάλ να περιμένει τον Ρίβερς που έφερε πάλι πίσω από το Μόναχο και τον 16αρη Ντόνσιτς να ρολάρει... Αντίο ζωή έτσι. Πάντως στην Μαδρίτη μπορεί να κάνει με την έδρα, την ατομική ποιότητα και τον τσαμπουκά το 2-2 ..... Και ας μην πείθει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το backstage της κορυφαίας διαφήμισης του Stoiximan.gr με τους παίκτες του Παναθηναϊκού
Ο Σλούκας στις φάσεις της βραδιάς!
Φενέρμπαχτσε - Ρεάλ Μαδρίτης 100-78
ΤΣΣΚΑ - Ερυθρός Αστέρας 77-76

News 24/7

24MEDIA NETWORK