Ο Σφαιρόπουλος την έπαθε από τον Πασκουάλ όπως πέρυσι

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει το ντέρμπι από τη δική του ματιά. Τι έκαναν και τι όχι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, πού κρίθηκε το αποτέλεσμα, ποιος ο βαθμός του νικητή Πασκουάλ και του χαμένου Σφαιρόπουλου.

08/10/2017 Olympiacos Vs Panathinaikos for Basketleague season 2017-18, in SEF Stadium in Piraeus- Greece
Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
08/10/2017 Olympiacos Vs Panathinaikos for Basketleague season 2017-18, in SEF Stadium in Piraeus- Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ντερμπάρα με το καλημέρα... Αν και σαφώς ανέτοιμες οι δύο ομάδες, είδαμε ένα παιχνίδι με πολύ έντονο σασπένς και πολλά χαρακτηριστικά για τη συζήτηση της επόμενης μέρας.

Μεγάλος κερδισμένος ο Παναθηναϊκός που, πάντως, δεν έπαιξε καλά και δεν πρέπει να επαναπαύεται... Μην ξεχνάμε ότι βρήκε ιδανικές συνθήκες με άδειο ΣΕΦ (τιμωρία) και τον αντίπαλό του, χωρίς τον αρχηγό και ηγέτη Σπανούλη και τον έταιρο πόιντ Ρόμπερτς.

Ο ΠΑΟ πήρε την ψυχολογία, έκανε κολλητό διπλό (από πέρσι στο φινάλε που πήρε τον τίτλο) στο ίδιο γήπεδο και ουσιαστικά κρατά στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας για το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός έχει άπειρες δικαιολογίες, αλλά από την άλλη ο τρόπος που έχασε το ματς όταν πήγε στο +9 προβληματίζει, όπως και ο καυγάς Σφαιρόπουλου-Παπανικολάου. Πάντως και ο Ολυμπιακός έχει θετικά στοιχεία που κρατά

ΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ

Και οι δύο ομάδες έχουν δρόμο μπροστά τους και ας αρχίζει σε λίγες μέρες η Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός περιμένει τους χειριστές του, και βασικά τον ηγέτη του Σπανούλη. Μην ξεχνάμε ότι έπαιζε χωρίς τον κόσμο του που του δίνει πάντα ώθηση, όπως συμβαίνει σε κάθε ομάδα που παίζει πολύ με την ενέργεια. Αλλά και ο Παναθηναϊκός έπαιζε άναρχο μπάσκετ και αυτό θέλει προσοχή για να μην αρχίζει να πανηγυρίζει...

Έχει θέματα να λύσει στη συνέχεια. Το επίπεδο του μπάσκετ ήταν μέτριο, αλλά όχι τόσο κακό για την εποχή και το ματς άρεσε στον θεατή επειδή είχε σασπένς.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το ματς κρίθηκε στις λανθασμένες επιλογές του Ολυμπιακού που ήταν και χωρίς δυνάμεις στο τέλος. Ο Παναθηναϊκός αν και πιο γεμάτος, δεν μπόρεσε να ξεφύγει και, μάλιστα, συνήθως ακολουθούσε στο σκορ. Απρόσμενα πήρε 10 επιθετικά ριμπάουντς στο ημίχρονο, αλλά ήταν άστοχος και από κοντά (10/22δ) και από μακριά (3/12τρ)παίζοντας ένα άναρχο μπάσκετ, πολύ αμερικάνικο.

Πιο στοχευμένος ο Ολυμπιακός, παρά τις απουσίες του, διάβαζε καλύτερα το παιχνίδι και χτύπησε τον ΠΑΟ στην αδυναμία του σε προσωπικές άμυνες στο σέντερ (αόρατος πχ ο Όγκαστ) και στην επίθεση (ανύπαρκτος ο Βουγιούκας). Παρόλα αυτά ο ΠΑΟ στο 28' ήταν μπροστά 51-47. Εκεί γυρίζει το παιχνίδι, όμως, με τον ΜακΛιν να κάνει πάρτι απέναντι στον Βουγιούκα με 7π. συνεχόμενους.

Μαζί με τον Τόμπσον, ο Ολυμπιακός κάνει ένα 14-1 (!) και στο 32' είναι στο κεφάλι με 61-52 με τον Καλάθη εκτός. Και με 65-56 στο 35'! Εκεί τουμπάρει το ματς και ενώ ο Σφαιρόπουλος έχει και ένα καυγά με τον Παπανικολάου που -αν καταλάβαμε καλά- διαμαρτυρήθηκε για τη διαιτησία και τον έστειλε αποδυτήρια ο προπονητής του. Ο Ολυμπιακός χωρίς ενέργεια και μυαλό από την κούραση, κάνει λάθος επιλογές και σκοράρει ένα πόντο σε 5'30''!

Ο ΠΑΟ πάει με την περσινή πεπατημένη με άμυνες χώρου και αργό μπάσκετ. Με 3 συνεχόμενα τρίποντα από Σίνγκλετον και Ρίβερς (2), τουμπάρει το ματς στο 38' (66-67) και μετά το λάθος του Μάντζαρη ο Γκιστ το καθαρίζει έπειτα από τρομερή σχεδόν άλεϊ-ουπ πάσα του Καλάθη στην καρδιά της άμυνας (66-69 στα 21'').

Ο ΠΑΟ τρέχει κοινώς ένα τρομερό 1-13 σε πέντε λεπτά και ο Ολυμπιακός έχει νέα κακή επιλογή με δίποντο του Πρίντεζη στα 8'' και τον Μακ Λιν να σκοράρει αντί να πάει για τρίποντο στα 5''. Ο Γκιστ βάζει τις 2β στα 3'' και τέλος.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχοντας δικαιολογίες πολλές πριν από το ματς με την απουσία του ηγέτη του, του Αμερικανού πόιντ του (Ρόμπερτς) και του κόσμου του, ήταν σχετικά άνετος. Όμως προκάλεσε δυσαρέσκεια με τον τρόπο που έχασε, αν και θα επικαλεστεί την έλλειψη καθαρού μυαλού από την κόπωση. Ήρθε και το επεισόδιο με τον Παπανικολάου και όλα μαζί του χαλάνε την επόμενη μέρα, μιας και έχασε με πλεονέκτημα πέρσι τον τίτλο και με όλα τα δεδομένα υπέρ του.

Το κλίμα χαλάει με το καλημέρα, φυσικά υπάρχουν οι δικαιολογίες, αλλά μαζί και ο προβληματισμός. Άλλωστε κανείς δεν περίμενε να σκοράρει σήμερα 70π! Κρατά, πάντως, την εξαιρετική εμφάνιση των νέων Αμερικανών, του ΜακΛιν που βοήθησε απρόσμενα και στο σκορ, και του Τόμπσον. Και έδειξε ότι θα παίζει και με ψηλά σχήματα για να χωράνε όλα τα 3αρια (Παπανικολάου ξεκίνησε στο "2").

Γενικά, πάντως, έχει ένα θέμα με τη χημεία του και θα περιμένει αναγκαστικά πολλά από τον Σπανούλη, μιας και λείπουν τα εύκολα περσινά ποντάκια του Γκριν και του Λοτζέσκι. Άλλωστε με πρώτο σκόρερ τον ΜακΛιν (18π!) πρέπει να ανησυχείς, ενώ είχε κλασικά άσχημα ποσοστά (5/22τρ) στο μακρινό σουτ και έχασε και 15 αμυντικά ριμπάουντς!

Προβληματίζεται ακόμα για το ντεφορμάρισμα του Πρίντεζη, ενώ δεν πήραν καν χρόνο Μπόγρης και Αγραβάνης. Από το πρωί επισημάναμε σε σχετικό άρθρο ότι "κλειδί" θα είναι τα μακρινά σουτ των Τόμπσον-Στρέλνιεκς για να κερδίσει ο Ολυμπιακός πηγαίνοντας στους 75+ και είχαν συνολικά 1/9!

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να εφησυχάζει γιατί βρήκε ιδανικές συνθήκες και παρόλα αυτά στο 34' ήταν στο καναβάτσο.. Με άλλα δεδομένα δεν θα γυρνούσε... Κι έχει και άλλα θέματα.

Χωρίς τον Καλάθη δεν υπάρχει δημιουργός. Έχει θέμα στις προσωπικές άμυνες στο σέντερ με Βουγιούκα (αργός) και Όγκαστ (δεν έχει προσαρμοστεί). Έλυσε το συνολικό πρόβλημα στα ριμπάουντς, κάπως με τις αλληλοκαλύψεις, αλλά έχει ατομικό θέμα στο σέντερ.

Επίσης, πρέπει να διαχειρίζεται καλύτερα το παιχνίδι και να είναι πιο στοχευμένος. Παίζει πολύ με τις ατομικές φάσεις και σουτ, ένα άκρως αμερικάνικο μπάσκετ δηλαδή και θα έχει θέμα όταν δεν μπαίνουν τα σουτ (πχ έβαλε τρία συνεχόμενα για να το γυρίσει). Πάντως πήρε την ψυχολογία, έχει βάθος μεγάλο και δουλεύει ο χρόνος γι' αυτόν.

Στα θετικά, η επάνοδος του Γκιστ στις καλές εμφανίσεις και ότι κέρδισε ένα ντέρμπι με τον Σίνγκλετον να έχει 2/10σ και τον Ντένμον άποντο, ενώ για τις ανάσες στον Καλάθη περιμένει την επιστροφή του Λεκαβίτσιους.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος τα έκανε μαντάρα στο τέλος, ενώ πήγαινε καλά την διαχείριση, αλλά την έπαθε όπως πέρσι από τον Πασκουάλ στο τέλος. Ο Μιλουτίνοφ θετικός, αλλά δεν μπορεί να παίρνει παιχνίδια μόνος. Ο Παπανικολάου μέτριος, ως συνήθως, στην επίθεση. Ο Μάντζαρης όσο είχε δυνάμεις έκανε αυτά που μας έχει συνηθίσει, αλλά δεν είναι ο σταρ ασφαλώς.

Ο Τόμπσον έχει και άλλα περιθώρια βελτίωσης. Απρόσμενα εξαιρετικός ο ΜακΛιν στην επίθεση με 18π σε 18'! Ο Πρίντεζης (1/7σ) απελπιστικά κουρασμένος από πέρσι. Ο Παπαπέτρου στασιμότατος και κακός. Για τον Στρέλνιεκς έχουμε πει άλλο Μπάμπεργκ και άλλο Ολυμπιακός κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε για την αρχή τουλάχιστον... Ο Τίλι δεν φάνηκε καθώς δεν του πήγαινε το ματς και ο Τολιόπουλος έπαιξε λίγο.

Ο Πασκουάλ στο τέλος έκανε αυτό που έπρεπε αλλά πριν είχε λάθος στόχευση. Ίσως περίμενε το φινάλε για να αξιοποιήσει το βάθος του με την κούραση του αντιπάλου αλλά παραλίγο να του φύγει το παιχνίδι. Ο Καλάθης κορυφαίος μακράν (14π, 8ρ, 7ασ). Ο Γκιστ πολύ καλός. Θετικός ο Λοτζέσκι και ο Θανάσης Αντετοκούμπο πολλή δουλειά στην άμυνα. Εγγύηση ο Ρίβερς (2 κρίσιμα τρ), άστοχος ο Σίνγκλετον. Ο Παππάς μέτριος, ο Ντένμον άφαντος, ούτε ο Γκάμπριελ. Εκτός τόπου και χρόνου Βουγιούκας και Όγκαστ που δικαίως δεν ακούμπησαν στο β' μέρος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK