"Εσκασε" αλλά δραπέτευσε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός νίκησε παρά το γεγονός ότι "έσκασε" κατά τη διάρκεια του αγώνα και αυτό το οφείλει κυρίως στους Ελληνες παίκτες. Ο Αγραβάνης που τον κράτησε στα δύσκολα, ο Πρίντεζης που σκόραρε αλά Κωνσταντινούπολη και ο εξαιρετικός στην άμυνα Παπανικολάου. Σχολιάζει ο Σωτήρης Γεωργίου.

EUROLEAGUE BASKETBALL / ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
EUROLEAGUE BASKETBALL / ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός σε ένα απίστευτο παιχνίδι στο Βελιγράδι πήρε το ροζ φύλλο και μαζί κλείδωσε το πλεονέκτημα της έδρας στην εφετινή ... τρελή Ευρωλίγκα. Από την άλλη όμως επιστρέφει στην Αθήνα με πολλούς προβληματισμούς για τη συνέχεια.

Το ματς στην "Κόμπακτ Αρένα" στο αγαπημένο μας Βελιγράδι ήταν εκπληκτικό και σίγουρα όχι ....φιλικό όπως πολύ κακώς κάποιοι κλασικά... Έλληνες έσπευσαν να πουν τις τελευταίες μέρες. Μπορεί οι σχέσεις των δύο ομάδων να είναι εξαιρετικές και αδελφικές (και έτσι να υπήρχαν και "ερυθρόλευκοι" οπαδοί) αλλά ο Ερυθρός Αστέρας έχει την πιο σκληρή έδρα στην Ευρώπη και οι 20000 φίλοι του ούρλιαζαν-σε αθλητικά όμως πλαίσια- στις εξέδρες ενός αγαπημένου γηπέδου -Ευρωμπάσκετ 2005 γαρ- για το ελληνικό μπάσκετ.

Αγωνιστικά ξέραμε ότι το ματς θα έχει χαμηλό σκορ καθώς έπαιζαν οι δύο καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης, αλλά το ... διαρκές θρίλερ αποζημίωσε τους πάντες σε μια αναμέτρηση που ο νικητής άλλαζε συνεχώς χέρια και η τύχη έπαιξε το ρόλο της.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Πάμε στα άμεσου ενδιαφέροντος. Ο Ολυμπιακός, μετά το σοκ με την Γαλατά στο ΣΕΦ, πήγε στη Σερβία για να πάρει το παιχνίδι και να μην βάλει μπελάδες στο κεφάλι του. Αν έχανε την Τετάρτη ο Ολυμπιακός, θα είχε μπροστά του ένα τελικό με τη Ρεάλ στο ΣΕΦ καθώς ακολουθούν στη συνέχεια Εφές και ΤΣΣΚΑ εκτός που δεν είναι και αδιάφορες.

Συνεπώς, η ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να μπει καν σε διαδικασίες σκέψης να αποφύγει την 3η θέση για να μην διασταυρώσει με τον Παναθηναϊκό. Είμαστε και πολύ μακρυά και αν έχανε στο Βελιγράδι θα κινδύνευε ακόμα και το πλεονέκτημα της έδρας.

Ετσι πήγε για το διπλό στο παιχνίδι για να τελειώνει και πλέον κρατά την 3η θέση στα χέρια του καθώς μόνο με 3 ήττες του και αντίστοιχες 3 νίκες της Φενέρ θα την χάσει. Ελπίζει επίσης αμυδρά και για την 2η.Όσο για τον Αστέρα πρέπει να προσέξει την Νταρουσάφακα που την έχει εκτός για να μην αγχωθεί για την πρόκριση και μάλλον πηγαίνει για 8ος ή 7ος εφόσον την εξασφαλίσει.

ΕΧΕΙ "ΣΚΑΣΕΙ"

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην Αθήνα με προβληματισμούς. Το γεγονός ότι βρέθηκε από το +13 στο ημίχρονο στο -8 προς το τέλος της 4ης περιόδου και μάλιστα με 12π σε 16' σκορ, σημαίνει πολλά. Τον τελευταίο μήνα σε κάθε σχεδόν παιχνίδι οι "ερυθρόλευκοι"χάνουν μεγάλες διαφορές και παρουσιάζουν ένα πολύ μεγάλο νεκρό διάστημα.

Ο απών Λοτζέτσκι και o υπό πυρετό Σπανούλης δεν αποτελούν δικαιολογία για τέτοιο μπλακ άουτ στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει μείνει από δυνάμεις, να έχει "σκάσει" όπως λέμε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει πολλή δουλειά με το επιτελείο του για να το λύσει καθώς μέσα σε 10 μέρες η Νταρουσάφακα το έκανε θρίλερ από -21 στο ΣΕΦ, η Γαλατά το γύρισε στην Ελλάδα από -16 στο 25' και το πήρε και εύκολα ο Ερυθρός Αστέρας το γύρισε στο +8 από -13. Εκεί έσφιξαν τα ... γάλατα αφού κινδύνευε ακόμα και η διαφορά για ισοβαθμία!

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ

Ο Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι με την ελληνική του ομάδα καθώς στο παρκέ στην ανατροπή μετά το 50-42 ήταν βασικά οι Έλληνες παίκτες. Με πεντάδες που στα 4/5 ή για λίγο και εξ' ολοκλήρου ήταν αποτελούμενη από Έλληνες παίκτες που έδειξαν καρδιά για μια ακόμα φορά και έπαιξαν άμυνα.

Ο Αγραβάνης είναι το άλλο κέρδος του Ολυμπιακού καθώς ο νεαρός ταλαντούχος παίκτης του που έδειχνε χαμένο στοίχημα ήταν αυτός που κράτησε την ομάδα του όταν το παιχνίδι έγειρε στην έδρα και με 9 συνεχόμενους πόντους ξεμπλόκαρε από αφλογιστία 7-8' τους "ερυθρόλευκους".

Ασφαλώς ο Ολυμπιακός πήρε ένα σημαντικό διπλό με τον υπό πυρετό Σπανούλη να είναι σε πολύ κακή μέρα και γι' αυτό ορθά ο Σφαιρόπουλος τον απέσυρε ουσιαστικά στην επιχείρηση ανατροπή.

ΘΡΙΛΕΡ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Το παιχνίδι είχε τρελή εξέλιξη. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο μέρος στην άμυνα κρατώντας τον Αστέρα στη χειρότερη επιδοσή του στη διοργάνωση με 17π και χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο στην επίθεση απέκτησε διαφορά 13π με το 17-30ημ.

Όμως οδήγησε τους Σέρβους σε 11 λάθη στο πρώτο μέρος και στο 0/5τρ. Το παιχνίδι στο δεύτερο μέρος άλλαξε απότομα εικόνα. Με ένα 11-2 στα πρώτα 4' οι Σέρβοι στην 3η περίοδο επέστρεψαν (28-32) και το γήπεδο πήρε φωτιά. Ο Ολυμπιακός είχε σκάσει, είχε μείνει από δυνάμεις. Με ατομικές εξάρσεις πέρασε με 32-42 στο 27' και μετά μπλακ άουτ διαρκείας. Ο Ολυμπιακός με την τρομερή άμυνα και πάθος του Αστέρα χρειάστηκε 8' για να σκοράρει πάλι(στο 35' με τον Αγραβάνη)!

Στο διάστημα αυτό όλοι ήταν χαμένοι, οι Σέρβοι θύμιζαν άμυνα ΝΒΑ και στην επίθεση από τα 0/5τρ με την ψυχολογία που απέκτησαν έγραψαν 6/8 και με ένα απίστευτο 18-0 στο 35' είχαν απόλυτα εικόνα νικητή(50-42) κυνηγώντας και το +10 πια! Εκεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χαμήλωσε το σχήμα.

Ο Αγραβάνης με 2τρ και γκολ φάουλ εκμεταλλεύθηκε τον πιο αργό στο "4" Σιμόνοβιτς, μπήκαν οι Έλληνες, ο Παπανικολάου έπαιξε μεγάλη άμυνα και σε κοντό (Τζένκινς). Ο Αγραβάνης με τους 9π έκανε το ματς ντέρμπι (53-51 στο 36'), ο Ολυμπιακός απέκτησε ενέργεια από την ψυχολογία και πήγαμε σε θρίλερ με τον Πρίντεζη και τον πρώτο στο 4-5 να εναλλάσονται σε άμυνα-επίθεση στις θέσεις της φροντ λάιν.

Ο Πρίντεζης με ένα μεγάλο τρίποντο ισοφάρισε 58-58, Γκούντουριτς και Μάντζαρης (3ποντο) αστόχησαν και παράταση. Εκεί μίλησε η άμυνα και η εμπερία του Ολυμπιακού.Ο Ράντονιτς επέμεινε χωρίς κλασικό σέντερ στα χαμηλά σχήματα του Σφαιρόπουλου που χτύπαγε τον αδύνατο στην άμυνα και άτεχνο στην επίθεση Τόμπσον. Ο Γκούντουριτς έκανε το λάθος και μάλιστα μετά από εξέταση ριπλέι από τους διαιτητές στα 20'', ο Ράντονιτς δεν έκανε φάουλ και ο Πρίντεζης με το σουτ του με στιλ Κωνσταντινούπολης από πλάγια στα 4'' χάρισε το ροζ φύλλο στην ομάδα του. Και όλα αυτά με άποντο τον Σπανούλη σε 16'.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος (που γιόρτασε την Τρίτη τα γεννεθλιά του) με πολλά λάθη στην κατάρρευση της ομάδας του αλλά και με μεγάλο μερίδιο στην επιστροφή (παρά την νίκη ξέχασε τον Μπιρτς που θα μπορούσε να παίξει μαζί με τον Αγραβάνη για κάποιο διάστημα τουλάχιστον και στο τέλος).

Πάμε στους παίκτες. Από πυρετό λογικά αν και πολύ κακός ο Σπανούλης (άποντος σε 16'). Ο Γκριν κακός με 0/6τρ αλλά στο τέλος η καλή πάσα στον ελεύθερο στα πλάγια Πρίντεζη. Κακός ο Ουότερς. Εκτός κλίματος στα πάντα ο Γιανγκ που είναι θέμα καθώς δεν μπορεί με τίποτα να βρει το επιπεδό του μετά τον τραυματισμό του.

Ο Παπανικολάου που αφιέρωσε στον αδελφό του τη νίκη ήταν εξαιρετικός σε άμυνα (σε όλα τα επίπεδα και θέσεις) και επίθεση με τους 17π και 9ρ. Ο Μάντζαρης άστοχος (1/7τρ),αλλά με 5ασ και δουλειά που δεν φαίνεται. Ο Πρίντεζης με τα μεγάλα σουτ για παράταση και νίκη. Ο Μιλουτίνοφ μέτριος σε 18' δεν έβαλε καν πόντο.

Ο Παπαπέτρου βοήθησε στην άμυνα στο τέλος αν και δεν είναι σε καλή κατάσταση. Εκπληκτικός σε όλα τα επίπεδα ο Αγραβάνης με 16π (3τρ) σε 21' και γι αυτό έπαιξε λίγο (8') ο Μπιρτς που πάντως θα έπρεπε να πάρει περισσότερο χρόνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK