Oλυμπιακός-Εφές: Τα σημεία-κλειδιά

Το φαβορί Ολυμπιακός και η πονηρή Εφές. Η ερυθρόλευκη παράδοση που δείχνει Final-4, η φόρμα της... αμερικανικής ομάδας του Περάσοβιτς και τα πέντε κλειδιά για το 1-0. Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τη δεύτερη ελληνοτουρκική σειρά πριν από την πρώτη μάχη στο ΣΕΦ.

Oλυμπιακός-Εφές: Τα σημεία-κλειδιά

Ο Ολυμπιακός ρίχνεται στη μάχη της σειράς με την Εφές ως φαβορί. Οι "ερυθρόλευκοι" επιστρέφουν στα πλέι οφς της Ευρωλίγκα μετά την περσινή απουσία-αποτυχία και χάρη στο πλεονέκτημα της έδρας θέλουν να βρεθούν στο Final Four της Κωνσταντινούπολης τον Μάιο. Η Εφές είναι μια πονηρή ομάδα που θέλει, πάντως, προσοχή και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει καλά για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο.

ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Ο Ολυμπιακός κρατά την τύχη στα χέρια του. Και είναι φαβορί, αλλά όχι ακλόνητο. Το καλό για την ελληνική ομάδα είναι ότι και να χάσει στο ΣΕΦ μπορεί να πάρει το "διπλό" και να ρεφάρει στην Τουρκία. Τα παιχνίδια στην κανονική περίοδο που οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν με 25 της Εφές στο Φάληρο δεν λένε κάτι. Ο Ολυμπιακός κρατά την τύχη στα χέρια του, αλλά θα πρέπει να είναι σοβαρός και συγκεντρωμένος. Η Εφές είναι μια πονηρή ομάδα με τρομερό δεύτερο γύρο και ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Δεν έχει την δυνατή έδρα και τη φανέλα, αλλά δεν έχει και το άγχος. Ομάδα σοφτ που παίζει πολύ επιθετικό μπάσκετ και που είναι πολύ αθλητική, αλλά δεν αντέχει στην πίεση και στο μπασκετικό ξύλο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Ο Ολυμπιακός στα χιαστί έχει παίξει 9 φορές και έχει ρεκόρ 4-5 προκρίσεις. Με πλεονέκτημα έδρας έχει 3-1 και με μειονέκτημα 1-4. Από την άλλη πλευρά, η Εφές έχει μηδέν στις 4 διεκδικήσεις έχοντας και τις 4 φορές το μειονέκτημα της έδρας. Συνεπώς, δεν έχει σπάσει ποτέ το πλεονέκτημα του αντιπάλου και δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει στο τέλος του έργου. Προσέχουμε, επίσης, ότι το πιο πονηρό για τον γηπεδούχο παιχνίδι, είναι το δεύτερο. Καθώς στα δεύτερα παιχνίδια έχουμε ρεκόρ 22-10 (από όταν καθιερώθηκαν οι σειρές 2-2-1) και άρα αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα. Στα πρώτα παιχνίδια έχουμε ρεκόρ 42-6 με τις σειρές και των δύο νικών μαζί μάλιστα.

Στην έδρα του φέτος ο Ολυμπιακός έχασε από την Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ, ενώ οι ήττες-έκπληξη ήταν με την κακή φέτος Μακάμπι και με την Γαλατά. Πήρε νίκες περιπάτου με πονηρές ομάδες όπως Μπασκόνια και Εφές και κέρδισε καθαρά δυνάμεις όπως η Φενέρ και ο ΠΑΟ. Η Εφές εκτός, δεν ήταν τόσο δυνατή, έχοντας 6 διπλά (ενώ πχ. η Ζαλγκίρις που αποκλείστηκε έγραψε 8 νίκες εκτός). Κέρδισε στην Νταρουσάφακα, στη Γαλατά, στη Μακάμπι, στο Βελιγράδι, στο Καζάν, στο Κάουνας τη Ζαλγκίρις. Στο πόντο έχασε σε ΟΑΚΑ και Μπασκόνια, αλλά έχασε και άνετα πχ. στο Μιλάνο.

Η ΦΟΡΜΑ

Η φόρμα παίζει πάντα ρόλο. Αν και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Καθώς, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός δεν έκανε ποτέ την μεγάλη "κοιλιά" και μάλιστα στο τέλος είχε εξασφαλίσει ακόμα και το πλεονέκτημα και ήταν λογικό να χαλαρώσει. Γι αυτό και τελείωσε με 4 ήττες στα 5 τελευταία παιχνίδια με βαρύ πρόγραμμα. Η Εφές, από την άλλη, με 8 νίκες στα 9 τελευταία (10 κανονικά, αλλά αφήνουμε έξω την Μαδρίτη στο φινάλε που ήταν παντελώς αδιάφορος αγώνας). Ο Ολυμπιακός συνολικά δεν έχει την καλύτερη φόρμα, αλλά ξέρει να βρίσκει το καλό του πρόσωπο με την εμπειρία του όταν πρέπει και η Εφές είναι φορμαρισμένη και πονηρή, αλλά και πάντα σοφτ.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Η έδρα είναι το σημαντικότερο. Ο Ολυμπιακός ξέρει, όμως, καλά ότι η Εφές είναι μια ομάδα που αγαπά τα θρίλερ και είναι πονηρή εκτός. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει να πάει το παιχνίδι στην δύναμη και τον τσαμπουκά και να αναδείξει τον σοφτ εαυτό της Εφές

* Κλειδί είναι η άμυνα του Ολυμπιακού. Η Εφές είναι από τις πιο επιθετικές ομάδες και έχει σκορ 84π μ.ο. ανά αγώνα. Συνεπώς οι "ερυθρόλευκοι" πρέπει να κατεβάσουν τους Τούρκους που είναι ομάδα με πολύ σκοράρισμα και τον παμπόνηρο και μετρ ανατροπών Περάσοβιτς στον πάγκο που κοουτσάρει εξαιρετικά σε κρίσιμες σειρές.

* Κλειδί είναι τα επιθετικά ριμπάουντ και τα νεκρά διαστήματα. Η Εφές είναι πολύ αθλητική ομάδα και μετρ των επιθετικών ριμπάουντς. Και έχει μεγάλες διακυμάνσεις μέσα στο παιχνίδι της. Είναι επιρρεπής στο λάθος σε συνθήκες πίεσης και είναι ομάδα που γυρίζει εύκολα παιχνίδια σε πέντε λεπτά, αλλά χάνει εύκολα διαφορές και της γυρνάς και παιχνίδια.

* Στα κλειδιά είναι η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού και στο πικ εν ρολ. Η Εφές επιτίθεται πολύ και με τον Ερτέλ και τον τριποντάκια Πολ αλλά είναι και επιρρεπής στο λάθος και ο Ολυμπιακός μπορεί να την χτυπά στο αγαπημένο του τρανζίσιον.

* Κλειδί είναι το βάθος επίσης και ο Πρίντεζης. Η Εφές δεν έχει το πολύ δυνατό στην άμυνα 4αρι και επίσης ουσιαστικά είναι μια ομάδα με 8 πρωτοκλασάτους παίκτες.Συνεπώς, ο Ολυμπιακός που ο Σφαιρόπουλος αξιοποιεί και τους 12 παίκτες του ρόστερ του στο δικό του ροτέισον,μπορεί να παίξει σκληρότερη από ποτέ άμυνα και να φθείρει τους Τούρκους που είναι λιγότεροι σε βάθος.

* Το καλό είναι ότι η Εφές δεν έχει παίκτη κίλερ στην άμυνα για τον Σπανούλη και έτσι ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" μπορεί να επιστρέψει στις πολύ καλές του εμφανίσεις και να σκοράρει άνετα και 15π και με 7-8 ασίστ. Από την άλλη, όμως, θα τον χτυπά και αυτόν στα πόδια η Εφές.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ

Συνολικά στην άμυνα, στην έδρα, στην εμπειρία. Και στο ότι η Εφές δεν έχει το μεγάλο βάθος και χαλάει εύκολα το μυαλό της. Ασφαλώς, όμως, αν δεν είσαι σοβαρός, σκληρός στην άμυνα, τα ριμπάουντς και συγκεντρωμένος, η τουρκική ομάδα μπορεί να σου φύγει με 10π ή να σου γυρίσει τέτοιο παιχνίδι χωρίς να το πάρεις χαμπάρι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK