Δίκαιη ήττα, απομακρύνθηκε το πλεονέκτημα

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τη δίκαιη όπως τη χαρακτηρίζει ήττα του Παναθηναϊκού στο Βελιγράδι και κάνει την κριτική των παικτών.

Δίκαιη ήττα, απομακρύνθηκε το πλεονέκτημα

Από την αρχή της δεύτερης φάσης είχαμε πει ότι ο Ερυθρός Αστέρας είναι ισάξιος της Μάλαγα, ότι ήταν και σε καλύτερη κατάσταση από τον Παναθηναϊκό και ότι θα ήταν στο κόλπο της πρόκρισης μέχρι τέλους. Συνεπώς, τα ματς με τους Σέρβους θα ήταν πολύ δύσκολα για την ελληνική ομάδα. Γι' αυτό και δεν μου προξένησε καμία εντύπωση το σοκ του ΟΑΚΑ στον 1ο γύρο.

Στο Βελιγράδι την Παρασκευή (11/3) τα δεδομένα έδειχναν... ντέρμπι γιατί ο Παναθηναϊκός είχε να αντιμετωπίσει τη χειρότερη έδρα της Ευρώπης (σε κόσμιο πάντως πλαίσιο) είχε όμως το μομέντουμ μετά την ενίσχυσή του. Το ματς ήταν ντέρμπι και... θρίλερ αλλά ο Παναθηναϊκός έχασε δίκαια. Μαζί με το παιχνίδι έχασε και το πλεονέκτημα της έδρας που πλέον απομακρύνθηκε αισθητά, αφού οι "πράσινοι" θέλουν νίκη με 10 πόντους στο ΟΑΚΑ την επόμενη εβδομάδα κόντρα στην τρομερή φέτος Λοκομοτίβ Κουμπάν και μετά μόνο νίκες.

Συνεπώς οι "πράσινοι" πρέπει πλέον να προσέξουν και για την 3η θέση αφού είναι ισόβαθμοι με τους Σέρβους που έχουν όμως την ισοβαθμία. Όλα αυτά για να αποφύγουν τον 1ο του γκρουπ του ομίλου του Ολυμπιακού (πιθανότατα την ΤΣΣΚΑ) και επειδή μπορεί με αυτόν τον τρόπο να βρουν ιδανικό αντίπαλο με μειονέκτημα, την Μπασκόνια. Όλα αυτά βέβαια είναι μακριά. Και αλλάζουν κάθε μέρα.

Με 60 πόντους δεν παίρνεις τέτοια ματς

Ο Παναθηναϊκός έχασε δίκαια στο "καυτό" Βελιγράδι, καθώς με 60 πόντους στην επίθεση δεν παίρνεις τέτοια ματς. Είχε ιδανικό ξεκίνημα "παγώνοντας" το γήπεδο και εγκλωβίζοντας τη δημιουργία του Γιόβιτς στα πικ εν ρολ (16-25 στο 16'). Εκεί έμεινε από δυνάμεις και δέχθηκε σε 9' (16'-25') ένα πολύ βαρύ 27-10 με το σκορ να πηγαίνει στο 43-35. Και ενώ στο πρώτο μέρος είχε αφήσει στο 1/11 τρίποντα τους Σέρβους, δεν κατάφερε να πάρει μεγαλύτερη διαφορά από τα πολλά του λάθη στην οργάνωση.

Ο Αστέρας είχε βολές βάζοντας την μπάλα μέσα. Και χτυπώντας στα μις ματς με τον Κίνσεϊ στο "3" στα χαμηλά σχήματα του Παναθηναϊκού πήρε διαφορές. Πάντως στο 55-42 στο 31' ο Αστέρας κουράστηκε επειδή δεν έχει μεγάλο βάθος και με την έκρηξη του Γουίλιαμς, ο Παναθηναϊκός "έτρεξε" ένα 13-0 (11 πόντους ο Γουίλιαμς) και ισοφάρισε 55-55 (με δίδυμο ψηλών Γκιστ-Χάντερ). Εκεί όμως μίλησε η έδρα. Ο Γουίλιαμς κλείστηκε με επιθετική άμυνα και ο Γκιστ που πήρε τις προσπάθειες δεν ήταν καλός στο δεύτερο μέρος. Έτσι όλα κρίθηκαν στο άστοχο τρίποντο του Γκιστ από την γωνία στο 61-57 στο 1'43''.

Παρόλα αυτά με το σκορ στο 64-57 στα 53'' ο Ζίρμπες έχασε τη μια βολή, με αποτέλεσμα ο Ραντούλιτσα με γκολ φάουλ και ο Γουίλιαμς πάλι από κλέψιμο με δικό του τρίποντο να κάνουν το ματς... θρίλερ (64-63 στα 31''). Οι Σέρβοι όμως ήταν ψύχραιμοι, ο Καλάθης έχασε μια βολή και ο Μίλερ έβαλε την υπογραφή του (69-64 στα 10''). Συνεπώς δικαίως ο Αστέρας πήρε το ματς. Οι γηπεδούχοι σούταραν διπλάσιες βολές καθώς έβαζαν την μπάλα συνέχεια μέσα.

Ο Παναθηναϊκός ήταν διαβασμένος καθώς έκοψε στον Αστέρα το πικ εν ρολ και το μακρινό σουτ και τον ανάγκασε σε 22 λάθη. Αλλά πλήρωσε το πρόβλημα στην υψομετρική διαφορά στο "3' , την αστοχία του στο τρίποντο (4/22) και την έλλειψη ενός συμπαραστάτη στον Γουίλιαμς. Ο Αμερικανός ήταν ένα ακόμα κέρδος, καθώς έδειξε ότι μπορεί να γίνει ηγέτης. Παράλληλα, βοήθησε και ο νέος ψηλός, ο Χάντερ, στο ντεμπούτο του.

Η κριτική των παικτών

Ο Τζόρτζεβιτς χρεώνεται το "νεκρό" διάστημα με το 27-10 που δεν έκοψε τον ρυθμό. Αγωνιστικά στον έλεγχο ο Γουίλιαμς εντυπωσιακός. Ο αρχηγός Διαμαντίδης ήταν σαν να μην έπαιξε στο ματς αυτό, αόρατος καθώς δεν έχει πια δυνάμεις για τα σκληρά ματς σαν κι αυτό. Ο Καλάθης πολύ κακός με 2/10 σουτ και 2 μόλις ασίστ. Παρά το κρεσέντο του Γουίλιαμς, η επιθετική ανυπαρξία Φώτση και Φελντέιν ήταν καθοριστικοί παράγοντες για να μείνει χαμηλά ο Παναθηναϊκός, την ώρα που ο Φελντέιν ψάχνεται πλέον έχοντας χάσει τον ρόλο του. Αυτό είναι σημαντικό θέμα που πρέπει λύσει ο Σάσα.

Έλειψαν και τα 2-3 μεγάλα σουτ είτε από τον Φελντέιν, είτε από τον Φώτση ή έστω τον Διαμαντίδη. Για τον Γιάνκοβιτς δεν λέμε καν κάτι. Δεν τον πιστεύει και όχι άδικα ο προπονητής του και δεν παίζει σχεδόν καθόλου. Ο Χέινς τίποτα στο ματς αυτό, ο Παύλοβιτς έπαιξε πολύ αλλά δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο όπως και ο Κούζμιτς. Χάθηκε και ο Ραντούλιτσα που έπαιξε λίγο. Θετικός για αρχή ο Χάντερ που πήρε ένα δεκάλεπτο και ταιριάζει με τον Γκιστ που έδειξε κουρασμένος στο δεύτερο μέρος και δεν έβαλε ούτε βολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 69-67

News 24/7

24MEDIA NETWORK