Κάζο ολκής και η επόμενη μέρα χωρίς Τζόρτζεβιτς

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τον αποκλεισμό-σοκ του Παναθηναϊκού από την Μπασκόνια και την επόμενη μέρα χωρίς τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο.

Κάζο ολκής και η επόμενη μέρα χωρίς Τζόρτζεβιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σοκ και δέος στο ΟΑΚΑ και μέγα κάζο για τον Παναθηναϊκό με πολλά ερωτηματικά. Και φυσικά με την πιο μεγάλη πίκρα για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο που έβαλε σε μια τέτοια περίοδο πολύ και ζεστό χρήμα στην ομάδα του στο μέσο της σεζόν για να διορθώσει τα πολλά λάθη σχεδιασμού του προπονητή του που τον στήριξε απόλυτα φέρνοντάς του τρεις καλούς Αμερικανούς!

Βρήκε τον πιο εύκολο θεωρητικά αντίπαλο στα χιαστί, αλλά η ομάδα αποκλείστηκε με κάτω τα χέρια και με πίκρα για τον μεγαλομετοχο και για τον ηγέτη της τον Δημήτρη Διαμαντίδη που στα 36 του σχεδόν πάλευε ολομόναχος και φεύγει με το κεφάλι ψηλά. Δικαίως γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες οπαδούς της ομάδας που χειροκρότησαν παρά και την δικιά τους πίκρα.

ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΣΕ ΔΙΚΑΙΑ

Πάντως η πίκρα ήταν μεγάλη όπως και ο προβληματισμός για τον αποκλεισμό-σοκ και για την εικόνα της ομάδας, αλλά και για τον Τζόρτζεβιτς που αποδοκιμάστηκε στην αρχή μόλις έβγαλε από το παρκέ τον Γιάνκοβιτς για να βάλει τον Πάβλοβιτς! Και με το Παππά στην εξέδρα να του λέει σε ένα ωραίο ενσταντανέ ένα πράσινος οπαδός "Μπες ρε Νίκο μέσα να βάλουμε κανένα καλάθι".

Η Μπασκόνια σκούπισε την σειρά με 3-0 δίκαια διασύροντας ουσιαστικά τον ΠΑΟ. Αλήθειες μόνο. Μια ομάδα με 5-6 εκ. μπάτζετ που στην αρχή της σεζόν κανέναν παίκτη της δεν θα έπαιρνε ο Παναθηναϊκός στο ρόστερ του και η οποία στα δύο παιχνίδια από τα τρία ήταν μισή, καθάρισε σαν αυγό τον μεγάλο Παναθηναϊκό και τον βάζει σε μεγάλους προβληματισμούς.

Αλλάζεις προπονητή; Τεράστια η ευθύνη του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Του έφερε και τρεις καλούς Αμερικανούς η διοίκηση για να καταλάβει με καθυστέρηση και να διορθώσει το τεράστιο λάθος του να στήσει μια ομάδα για Εθνικό επίπεδο. Και το ερώτημα είναι, οκ ο Σέρβος μαθαίνει, αλλά πόση πίστωση θα πάρει; Τον αλλάζεις ή τον κρατάς μετά από τέτοιο κάζο και σοκ να σου κάνει 3-0 χαλαρά η μισή Μπασκόνια;

ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΛΑΚΑ!

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς πήρε διαβατήριο, ταυτότητα... αυτοκίνητο και σπίτι του Σέρβου. Στο πρώτο ματς η Λαμποράλ έκανε περίπατο. Στο δεύτερο κέρδισε δίκαια αν και πήγε να αυτοκτονήσει στο τέλος και στο ΟΑΚΑ στο τρίτο παιχνίδι πάλι έκανε μια πανάξια εκτός έδρας νίκη και σκούπισε την σειρά. Ο Περάσοβιτς διάβασε την σκέψη του Τζόρτζεβιτς να πιέσει παραπάνω στην περιφέρεια με την έδρα κιόλας σαν 6ο παίκτη και να του κόψει το τρίποντο.

Ο Κροάτης άλλαξε όλο του το παιχνίδι με μισή ομάδα (χωρίς τους βασικούς Σενγκέιλα, Κοσέρ και Χάνγκα με τους δύο τελευταίους να μην πάιρνουν ούτε λεπτό!) κάνοντας πολλαπλά ματ στον Σάσα. Αντί να πάει στο τρίποντο που τον περίμενε ο Παναθηναϊκός, χτυπούσε συνεχώς με τα γρήγορα πόδια των παικτών του τα αδύναμα των περισσοτέρων της ελληνικής ομάδας, η οποία γι' αυτό έκανε πολλά φάουλ μη έχοντας άλλο τρόπο ανακοπής. Γι' αυτό άλλωστε η διαφορά στις βολές ειδικά στο πρώτο μέρος.

Ο Τζόρτζεβιτς δεν δοκίμασε στο "3" τον Γκιστ στον Μπερτάνς στα ψηλά σχήματα της Λαμποράλ, δεν έβαλε αυτή την φορά σχεδόν καθόλου τον Πάβλοβιτς μετά το κράξιμο που έφαγε, αλλά δεν έκανε και άλλα. Κανένα σύστημα για τον Γουίλιαμς που δεν είναι... Τζόρνταν να τους περνά από πάνω όλους και τον έχουν διαβάσει ήδη! Κανένα σύστημα ουσιαστικά στην επίθεση και μπερδεμένη χημεία, με συνεχόμενες αλλαγές χωρίς νόημα. Καμία πίεση στην περιφέρεια της Μπασκόνια που θα έπρεπε να την σκάσει με συνεχόμενη πίεση και μπάσκετ καμικάζι βάζοντας στο παιχνίδι σαν 6ο παίκτη τον τρομερό του κόσμο (18.000).

Με μια ομάδα με 7-8 παίκτες και μόλις 3 στην περιφέρεια, ο Παναθηναϊκός δεν πίεζε να την σκάσει και ας είχε την έδρα. Και αφού γύρισε από -10 το παιχνίδι με την κούραση της αντιπάλου και όχι με δική του προσπάθεια, ξεσκεπάστηκε όλο αυτό και η Μπασκόνια πήρε δυνάμεις και του έκανε πλάκα στην 4η περίοδο.

O ΠΑΟ μπήκε δυνατά με τον Γιάνκοβιτς μετά από καιρό στην πεντάδα και ξεκίνησε καλά με 9-4, αλλά αθόρυβα η Μπασκόνια ισορρόπησε χτυπώντας στα πόδια την ελληνική ομάδα που έχει πρόβλημα ατομικής άμυνας. Ετσι το παιχνίδι το είχε στα ίσια αν και δεν είχε τρίποντο στην 1η περίοδο που σκόραρε πρώτη φορά στο 9'30''. Και αυτή ήταν η επιτυχία της. Είχε στα ίσα αθόρυβα ένα ματς που δεν πήγαινε όπως μας είχε συνηθίσει με το μακρινό σουτ. Και μόλις έβαλε 4 μαζεμένα σχεδόν πήγε και στο +10 με 32-42!

Γυρίζει το ματς ο ΠΑΟ με την κούραση των Ισπανών, καθώς δεν πέτυχαν ούτε τρίποντο στην 3η περίοδο και όμως πήραν μόνο μια ισχνή διαφορά. Ξεκινά η 4η περίοδος με τον ΠΑΟ να έχει 15 ριμπάουντ παραπάνω, να μην έχει φάει τρίποντο στην 3η περίοδο, να έχει γυρίσει από -10 και να παίζει εντός με τόσο κόσμο και με αντίπαλο μισή ομάδα. Τι καλύτερο; Και όμως το 59-58 γίνεται 61-70 με ένα 2-12 στα γνωστά καταστροφικά αμυντικά κενά του ΠΑΟ και τέλος.

Μείωσε μέχρι 68-72 αλλά η Μπασκόνια στο πιο κρίσιμο σημείο πέτυχε σε μια καυτή 4η περίοδο 6τρ με τον Μπουρούση να καθαρίζει το ματς με το 68-78 και τον Άνταμς να κάνει όργια θυμίζοντας παίκτη ΝΒΑ με καλάθια ένας εναντίον εντός και τρίποντα υπό πίεση. Για μια ακόμα φορά ο ΠΑΟ δεν είχε αμυντικό εξολοθρευτή και πληγώθηκε από την Λαμποράλ και εντός ρακέτας που τον διάβαζε και τον χτύπαγε στα πόδια και φυσικά όταν σε ματς ζωής ή θανάτου τρως 28π στην έδρα σου στην 4η περίοδο δεν μπορείς να μιλάς για Φ4!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του πλέον πολλά θέματα. Στην Ευρωλίγκα απέτυχε καθώς δεν πάλεψε καν και τον διέσυσε η μισή Μπασκόνια. Στην Ελλάδα έχει ένα κύπελλο, αλλά αν χάσει και το πρωτάθλημα η σεζόν θα είναι πλήρως αποτυχημένη. Ο Τζόρτζεβιτς έφυγε, αφού ήταν στάσιμος και κακός στον πάγκο. Και κολλημένος! Παράλληλα, ήταν αδιάβαστος όπως και το επιτελείο του. Μεγάλο θέμα ο Σέρβος που δεν είχε εμπειρία σε αυτό το επίπεδο και μεγάλο θέμα πως θα στηθεί ο νέος ΠΑΟ με τον επόμενο προπονητή! Αλλά αυτά θα τα πούμε την Τετάρτη...

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ

Ο Τζόρτζεβιτς ήταν αδιάβαστος όπως και το επιτελείο του. Μεγάλο θέμα ο Σέρβος που δεν είχε και καμία εμπειρία σε αυτό το επίπεδο και μεγάλο θέμα στο πώς θα στηθεί ο νέος ΠΑΟ που προωθούσε την Ελληνοποίηση που έμεινε όμως στα σκαριά. Αγωνιστικά για τον Τζόρτζεβιτς τα είπαμε. Μηδέν. Είχε τεράστια ευθύνη όπως και οι παίκτες του όμως. Ηρωικός και πάλι ο Διαμαντίδης όσο μπορούσε. Ο Καλάθης βλέπει το καλάθι σαν ...γκολ και αυτό είναι ανεπίτρεπτο για παίκτη 2εκ. ευρώ, να μην μπορεί δηλαδή να τελειώσει φάση μόνος και να μην έχει σουτ από τα 4 μ. Και κακή άμυνα όμως. Τον έκανε γιο-γιο ο Άνταμς. Ο Ουίλιαμς κατάλαβε ότι στην Ευρώπη δεν είναι αλάνα, σε διαβάζουν και θες βοήθεια για να βάλεις 20π. που δεν είχε από τον πάγκο. Ο Χέινς άστοχος σήμερα, ο Χάντερ ακόμα προσαρμόζεται. Ο Ραντούλιτσα προσπάθησε και στην άμυνα αλλά έσκασε από τα χετζ άουτ που τον ήθελε να κάνει ο προπονητής του. Ο Πάβλοβιτς αυτή την φορά έπαιξε λίγο όσο έπρεπε. Ο Γιάνκοβιτς θετικός μπορούσε και παραπάνω χρόνο. Ο Φώτσης πάλεψε αλλά κακώς δεν σούταρε σε μια ομάδα με μόλις 6/21τρ πάλι. Ο Φελντέιν με τον ερχομό του Ουίλιαμς έχασε τα πατηματά του και έμεινε άποντος. Ο Γκιστ σκασμένος καθώς βγαίνει όλη η κούραση, θετικός ο Κούζμιτς.

Και φυσικά με δύο Αμερικανάκια των 200-300χιλ. (Τζέιμς-'Ανταμς ) και καλούς ρολίστες των 300-500χιλ. η Μπασκόνια του έδειξε πως φτιάχνονται οι ομαδες όταν έχεις και καλό προπονητή και ξέρεις τι κάνεις. Ο ΠΑΟ ξεκίνησε με τον Τζόρτζεβιτς να είναι λες και είναι στο σχολείο, με ομάδα για Εθνικό επίπεδο, μετά έγινε Αμερικάνικη χωρίς να έχει ξεκάθαρη χημεία και τελικά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς παίζει και ενώ στο διάστημα αυτό εξαφανίστηκαν και οι Έλληνες που ήταν και από τα βασικά πλάνα!

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ρήγας Δάρδαλης: Ο ένας έμαθε, ο άλλος έπαθε
Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Τζόρτζεβιτς
Ο διάλογος με τον Τάσο Μαγουλά
Πεδουλάκης σε πρώτο πλάνο
Διαμαντίδης: "Τελείωσε κάτι σημαντικό για εμάς"

News 24/7

24MEDIA NETWORK