Κρατάει τη διάθεση, ψάχνει ψηλό

Ο Σωτήρης Γεωργίου καταγράφει τα συμπεράσματα της σημαντικής νίκης του Παναθηναϊκού κόντρα στη Ζαλγκίρις.

Κρατάει τη διάθεση, ψάχνει ψηλό
INTIME SPORTS

Το ερώτημα πριν το τζάμπολ του ΟΑΚΑ για τον Παναθηναϊκό κόντρα στην Ζαλγκίρις ήταν αν θα επιστρέψει στις καλές του εμφανίσεις και δεν θα έχει πρόβλημα απέναντι στην έμπειρη και πονηρή Λιθουανική ομάδα.

Καθώς η ήττα σοκ στην Πολωνία από την Ζιελόνα και το 1-3 στην Ευρωλίγκα και οι εμφανίσεις, βάζοντας και το ματς της Πάτρας με τον Απόλλωνα που εξελίχθηκε σε θρίλερ, που ήταν άσχημες, είχαν φέρει σύννεφα στο πράσινο στρατόπεδο.

Το πόδι στο... γκάζι

Ο Παναθηναϊκός όμως με την επιστροφή και του Γκιστ, όχι απλά ξεπέρασε με άνεση το εμπόδιο της Ζαλγκίρις, αλλά έκανε και μια από τις πιο καλές και πειστικές του εμφανίσεις. Και διέλυσε την αντίπαλό του κρατώντας αρκετά πράματα από ένα άχρωμο και άγευστο παιχνίδι που εξελίχθηκε εξ αρχής σε μονόλογο. Το 30-13 με την διάθεση στην άμυνα, την πίεση και τους αιφνιδιασμούς και τις 8 ασίστ στο δεκάλεπτο, έδειξαν ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε όρεξη για αστεία. Με εξαίρεση ένα τρίλεπτο (32-24 στο 13') οι "πράσινοι" έβαλαν πάλι το πόδι στο γκάζι και με περίπατο διέλυσαν την Ζαλγκίρις, κρατώντας πάνω απ όλα τη διάρκεια που έδειξαν απέναντι σε μια σοβαρή και δουλεμένη ομάδα που παίζει άμυνα και είναι ομάδα, χωρίς να έχει τους σούπερ σταρ.

Εξαιρετικός στην περιφέρεια

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός κρατά τα εξαιρετικά του ποσοστά στην περιφέρεια με τα 11/19 τρίποντα, ενώ χτύπησε τη Ζαλγκίρις στη ρακέτα που είναι η δύναμή της, με προφανή σκοπό να τη φθείρει. Και το έκανε με άνεση, καθώς οι Λιθουανοί δεν έχουν φέτος ταλέντο και σκορ στην περιφέρεια, ενώ δεν σοούταραν καν στο ΟΑΚΑ έχοντας 4/13 τρίποντα. Μάλιστα προσέχουμε ότι ο Παναθηναϊκός άλλαξε μορφή στην επιθετική του ανάπτυξη και γι αυτό ακριβώς είχε 37 δίποντα και μόλις 19 τρίποντα, ενώ κρατάμε και τις 18/21 βολές, αλλά και την εξαιρετική του άμυνα μέσα στην ρακέτα, που ανάγκασε τον αντίπαλο να είναι για πολύ ώρα στο 30%.

Η επιστροφή Γκιστ και ο Φελντέιν... Νίκολας

Φυσικά η επιστροφή του Γκιστ που σκόραρε μπροστά μόνο με βολές (!) ήταν το έναυσμα και για τους υπόλοιπους, αφού είναι ο μοναδικός που έχει τόσο καλά πόδια και ενέργεια και μάλιστα κάνει και τον Ραντούλιτσα, κλείνοντας τις τρύπες από τον αργό στα πόδια Σέρβο, να φαίνεται καλύτερος αμυντικός. Η αλήθεια είναι ότι χτες ο σέντερ της ομάδας ήταν πολύ πιο ορεξάτος και κυνηγούσε και χαμένες μπάλες και έξω. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί άλλο κακός αμυντικός απλά, και άλλο δεν παλεύεις καν.

Ο Φελντέιν με τα 5/7 τρίποντα θύμισε... Νίκολας και είναι από τους πιο σταθερούς παίκτες του ΠΑΟ. Το δίδυμο Ραντούλιτσα -Κουζμιτς έβγαλε όλο το χρόνο στο "5" καθώς και η Ζαλγκίρις δεν έχει αθλητικά 5αρια και είχε 29 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Κρατάμε τις 13 ασίστ από Καλάθη-Διαμαντίδη με τον πρώτο να παίζει με νάρθηκα, ενώ η άνεση του αγώνα ήταν τέτοια που έπαιξε και 9΄ο Λούντζης. Από την άλλη δεν χρησιμοποιήθηκε ο Φώτσης για να προφυλαχθεί και ο Χαραλαμπόπουλος πήρε 18' στο "4", αλλά δεν ανταποκρίθηκε. Θετικός και ο Γιάνκοβιτς, μέτριος ο Παύλοβιτς.

Η Κούμπαν και η κουβέντα για μεταγρααφές

Βαθμολογικά ο ΠΑΟ περιμένει σε σημαντικό ματς για την πρόκριση την Κούμπαν την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Είναι στην τροχιά αλλά θέλει να ρεφάρει την γκέλα της Πολωνίας, ενώ προσέχουμε ότι η Ζαλγκίρις δεν είναι τόσο κακή όσο φάνηκε στο ΟΑΚΑ, έχοντας το διπλό στην Τουρκία με την Καρσίγιακα. Της λείπει όμως ένας Αμερικανός σκόρερ και είναι ευχάριστο ότι είναι εξαιρετικός ο Βουγιούκας.

Από εκεί και πέρα προσέχουμε ότι το θέμα της ημέρας στο ΟΑΚΑ μετά το δεκάλεπτο, ήταν η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας με φήμες για κοντό αλλά και για ψηλό. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η ομάδα χωρίς να βιάζεται θέλει 4αρι βασικά και με ενέργεια. Μπασκετικά κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται περιφερειακό και ας παίζει ο Καλάθης με νάρθηκα στο δάχτυλο. Και αυτό γιατί μέχρι να βρει και να πάρει Αμερικανό περιφερειακό και να μάθει τα συστήματα, ο Καλάθης θα είναι καλά, ενώ αναμένεται να γυρίσει και ο Παππάς, οπότε μετά θα γίνει μπλέξιμο! Εκτός αν μιλάμε για παίκτη των 10 χιλ. δολαρίων για ένα μήνα που δεν νομίζω ότι απασχολεί ποτέ μεγάλες ομάδες.

Όμως στην φροντ λάιν ο ΠΑΟ θέλει παίκτη, ειδικά με την έλλειψη ενέργειας που παρατηρείται χωρίς τον Γκιστ. Και επειδή αν έχει ένα τραυματισμό, όπως για παράδειγμα του Φώτση που δεν έπαιξε την Παρασκευή, τότε θα αναγκαστεί να παίζει για 20'-30' με τον άγουρο ακόμα -σε αυτό το επίπεδο- Χαραλαμπόπουλο στο "4". Κάτι που δεν βγαίνει καθώς στο ματς με την Ζαλγκίρις δεν έκανε τίποτα σε 18' και δεν χρειάστηκε παραπάνω, μιας και ο Γκιστ, λόγω στιλ της αναμέτρησης, δεν πήγε καν στο 5αρι. Γι αυτό και εκτιμώ ότι και θέλει και παρακολουθεί την αγορά για 4αρι ή 4-3αρο και αν γίνεται με ενέργεια στα πόδια και την άμυνα βασικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τάσος Μαγουλάς: Επιστροφή στο 2013

Τζόρτζεβιτς: "Διαμαντίδης για άλλα πέντε χρόνια!"

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 91-56

News 24/7

24MEDIA NETWORK