Στο...πινακάκι του Πασκουάλ: Πιο γεμάτος ο εφετινός Παναθηναϊκός που ψάχνει χημεία

Μερικές ημέρες μόνο πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, ο Σωτήρης Γεωργίου ανοίγει το φάκελο του νέου Παναθηναϊκού που στήνει ο Τσάβι Πασκουάλ. Τα δυνατά σημεία, το πλήρες ρόστερ, τα προβλήματα και τα ερωματικά ενόψει της νέας, απαιτητικής σεζόν.

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ: EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μετά την αναλυσή μας για τον Ολυμπιακό ήρθε η ώρα του Παναθηναϊκού που μέσα σε όλα έχει πάλι με το καλημέρα αρκετά ζητήματα να λύσει όπως τα εσωτερικά του με τα... νυχτοπερπατήματα που επανεμφανίστηκαν.

Με τον πρωταθλητή να ξεκινά με δύο μεγάλα ντέρμπι εκτός έδρας τις υποχρεώσεις του, ένα στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό την επόμενη εβδομάδα και ένα στην Βαρκελώνη με την ανανεωμένη Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα στην πρεμιέρα. Και με προβληματισμό από τα δυνατά φιλικά που έδωσε και στα οποία σημείωσε μόλις μια νίκη σε έξι παιχνίδια. Οπως είπαμε μπορει τα φιλικά να μην αποτελούν ασφαλές κριτήριο βάση αποτελέσματος,αλλά σαφώς δίνουν ένα πολύ καλό στίγμα για το τι περιμένουμε.

ΠΙΟ ΓΕΜΑΤΟΣ, ΠΟΛΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο ΠΑΟ, σύμφωνα με το ρόστερ που σχημάτισε το καλοκαίρι ο Πασκουάλ, είναι μια πιο γεμάτη από πέρσι ομάδα. Ο Ισπανός τεχνικός έκανε σωστές και καλές επιλογές με το μπάτζετ που έχει στα χέρια του. Γέμισε την ομάδα σε βάθος και με παίκτες που παίζουν σε δύο θέσεις για να έχει πλουραλισμό. Ο Παναθηναϊκός φέτος θα είναι μια ομάδα με πολύ ενέργεια, πολύ σουτ από το τρίποντο και με γεμάτο ρόστερ σε όλες τις θέσεις και βάθος. Η απόκτηση άλλωστε των Θανάση Αντετοκούμπο, Όγκαστ, η παραμονή των Αμερικανών και η απόκτηση και του Ντένμον, καθιστούν τους "πράσινους" μια πολύ αμερικάνικη ομάδα...

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Ο πρωταθλητής έχασε ουσιαστικά δύο παίκτες.Τον εκρηκτικό Τζέιμς στην περιφέρεια και τον Μπουρούση στη φροντ λάιν.Ο Τζέιμς προτίμησε το ΝΒΑ και εκτός αυτού ήταν ένας παίκτης που ήταν ασανσέρ, ικανός δηλαδή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο.

Ζητούσε την μπάλα στα δύσκολα και στο φινάλε, πήρε αλλά και έχασε πολλά παιχνίδια με ότι αυτό συνεπάγεται και δεν έμπαινε σε καλούπι. Με τις αλλαγές φέτος έχει το σουτ του Τζέιμς περισσότερο από πέρσι αλλά δεν έχει την έκρηξη και τις ατομικές φάσεις -δίκοπο μαχαίρι πάντως- του Αμερικανού.

Η απώλεια του Μπουρούση είχε να κάνει με την επιλογή του Παναθηναϊκού που εκτίμησε ότι μπορεί να βρει πάνω κάτω τους πόντους και ριμπάουντ του διεθνή σέντερ στο πρόσωπο του Βουγιούκα και με πολύ λιγότερα χρήματα.

Πρόβλημα στην άμυνα έχουν και οι δύο, πάντως ο Μπουρούσης είχε σουτ από μακρυά και πολύ καλύτερη πάσα και λειτουργούσε σαν δημιουργός στη φροντ λάιν. Παρόλα αυτά δεν ήταν για πάνω από 15-20' ποιοτικά λεπτά και κρίθηκαν υπερβολικά τα χρήματα, γι' αυτό και με πρόβλημα στην άμυνα στο διάστημα αυτό.

ΕΒΑΛΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Ο Παναθηναϊκός επιδίωξε εδώ και χρόνια και στα πρώτα χρόνια Γιαννακόπουλου μια στροφή στο ελληνικό στοιχείο και πλάνο στην προώθηση των νέων παιδιών προεξέχοντος του Χαραλαμπόπουλου αλλά το κόνσεπτ δεν προχώρησε για πολλούς λόγους. Και ενώ έδειξε να παραπέμπεται στις καλένδες, ξαφνικά ο ΠΑΟ έχει αποκτήσει ελληνικό στοιχείο και μάλιστα ελπιδοφόρο.

Η απόκτηση του πολύ εξελίξιμου Μήτογλου, του ομογενή Όγκαστ και του Θανάση Αντετοκούνμπο έφεραν νέο αίμα δίπλα σε Καλάθη και Παππά. Περιμένει την εξέλιξη του Χαραλαμπόπουλου που δόθηκε δανεικός, του Μποχωρίδη που δείχνει στάσιμος και των μικρών Καλαϊτζάκη -Λούντζη. Και μέσα σε όλα ήρθε και ο μεγάλος ηλικιακά πάντως Βουγιούκας.

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΦΕΤΟΣ

Ο Πασκουάλ έχει φέτος πολλή δουλειά καθώς η ομάδα του διαθέτει γεμάτο ρόστερ αλλά πρέπει να βρει ρόλους, χρόνους και χημεία. Στη θέση του πόιντ πίσω από τον Καλάθη θα έρχεται ένας καθαρό πλέι μέικερ(Λεκαβίτσιους) που μπορεί να εξελιχθεί, δεν έχει απαιτήσεις και γνωρίζει καλά να μπει στο καλούπι μιας μεγάλης ομάδας για να πάρει τα 10-15 ποιοτικά λεπτά.

Αν χρειαστεί στο ρόλο αυτό θα κατέβει ο Παππάς ή ο Μποχωρίδης για μικρό χρόνο. Στο "2" ο ΠΑΟ δεν θα έχει τον Τζέιμς σαν δίδυμο για κάποιο διάστημα όπως πέρσι που έτσι πήρε μεγάλες νίκες με τον Καλάθη στον άσο. Θα έχει όμως άνεση να κατεβάζει τον Ρίβερς στη θέση αυτή (έχοντας πια τον Λοτζέσκι στο "3") για ένα 15λεπτο τουλάχιστον.

Ο Ντένμον θα πάρει το χρόνο του Φελντέιν και χρόνο του Τζέιμς για ένα επίσης 15λεπτο και ίσως και παραπάνω.Η απόκτησή του είναι ενα στοίχημα αλλά έχει πολύ καλή εικόνα μέχρι τώρα και δείχνει ικανός να αρπάξει την ευκαιρία για το άλμα στην καριέρα του καθώς έχει και εξαιρετικό τρίποντο αλλά κάνει και άλλες δουλειές σε σχέση με το μονοκόμματο Φελντέιν.

Βεβαίως υπάρχει εδώ ο Παππάς που θα έχει επίσης ένα 15λεπτο ανάλογα το παιχνίδι και που πέρσι μπήκε στο καλούπι που απαιτεί ο Πασκουάλ. Συνεπώς τρεις παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά (Παππάς να σπάει άμυνες, Ντέμνον -Ρίβερς για σουτ) για μια θέση με τον ένα να παίζει στο "3" άνετα πολύ ώρα όπως πέρσι (Ρίβερς).

Στο 3αρι η ομάδα πέρσι είχε μπαλώματα. Φέτος έχει βάθος. Ο Λοτζέσκι, αν είναι καλά, θα έχει ένα 20λεπτο και θα δίνει μακρινό σουτ και επιτέλους ένα βασικό 3αρι στη θέση. Ο Θανάσης Αντετοκούμπο μ' ένα 10λεπτο θα δίνει την ενέργεια που έλειπε από τη θέση και ενώ μπορεί να μαρκάρει και πιο κοντό αντίπαλο.

Όταν χρειάζεται, θα ανεβαίνει κλασικά ο Ρίβερς ή σε ψηλά σχήματα θα κατεβαίνει ο Γκάμπριελ. Στη φροντ λάιν ο Γκιστ προβιβάστηκε στο σέντερ μιας και δεν έχει τα παλιά του ριφλέξ με ηλικία και τραυματισμούς. Στα αθλητικά σχήματα το δίδυμο Σίνγκλετον-Γκιστ θα παίρνει το χρόνο και με τον Γκάμπριελ στο "4" φέτος.

Στο σέντερ θα είναι και ο εξελίξιμος (24άρης πάντως) Όγκαστ που έκανε καλή σεζόν στην Τουρκία πέρσι με μικρή όμως ομάδα (Ουσάκ). Ο Βουγιούκας θα έχει το ρόλο Μπουρούση σε ένα μεγάλο βαθμό και ο Μήτογλου θα περιμένει το χρόνο του για να γίνει αντί-Φώτσης αν έχει την εξέλιξη που περιμένουν στην νέα του ομάδα.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ

Ο Παναθηναϊκός θα έχει λοιπόν βάθος, ενέργεια, πολλές επιλογές και σχήματα και πολύ τρίποντο. Έχει όμως και θέματα να λύσει. Να βρει την κατάλληλη χημεία και να μοιράσει καλά το χρόνο για να μην έχει κανείς παράπονο. Ένα σημαντικό πρόβλημα που φάνηκε και στα φιλικά είναι τα ριμπάουντ.

Δεν έχει τον κλασικό ριμπάουντερ και αυτό θα πρέπει να εξααφαλιστεί και συλλογικά ώστε να μπορεί να τρέξει η ομάδα και να έχει εύκολους πόντους. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι ότι μετά τον Καλάθη και το πόιντ γενικά, δεν υπάρχει δημιουργία από παίκτες στις άλλες θέσεις καθώς οι περισσότεροι είναι σουτέρ ή ρολίστες.

Επίσης δεν "ακουμπάει" εύκολα η μπάλα στη ρακέτα καθώς ο Βουγιούκας δεν πασάρει κιόλας σε σχέση με τον Μπουρούση και συνεπώς στα αθλητικά σχήματα ο ΠΑΟ θα παίζει πάλι όπως πέρσι πολύ με το μακρινό σουτ και τα ντράιβ.

ΤΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

Μέσα σε όλα επανεμφανίστηκαν τα περσινά προβλήματα με τα ξενύχτια παικτών. Ηδη έπεσαν "καμπάνες" για όσους είχαν εμπλακεί και πέρσι και δόθηκε το σήμα ότι αν συνεχιστούν θα υπάρξουν και κατατομήσεις.

Όλα αυτά ενώ η ομάδα δεν πήγε καλά στα φιλικά παιχνίδια και έρχονται με το καλημέρα δύο ντέρμπι. Ένα στην πρεμιέρα της λίγκας μας με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ την Κυριακή και καπάκι στην συνέχεια στη Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκα. Δύο παιχνίδια που ασφαλώς δεν θα κρίνουν κάτι, αλλά από την άλλη θα παίξουν ρόλο στην ψυχολογία της ομάδας και τον αέρα για τη συνέχεια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK