Ποιος φταίει για το δράμα της Μπαρτσελόνα

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την Μπαρτσελόνα που ετοιμάζεται να πάρει... ρεκόρ γκίνες στους τραυματισμούς, το αργό μπάσκετ του Σέρχιο Πασκουάλ που προσπαθεί να ξεφορτωθεί και τις δικές του ευθύνες όσον αφορά το μεταγραφικό σχεδιασμό του καλοκαιριού.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BARCELONA - OLYMPIAKOS (Eurokinissi Sports)
bartzokas EUROKINISSI SPORTS

Η φετινή Μπαρτσελόνα παραπαίει και ο αποτυχημένος Πασκουάλ στον πάγκο των "μπλαουγκράνα", δείχνει επιτυχημένος με βάση την φετινή εικόνα της ομάδας που μαζί με την Ρεάλ είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά κλαμπ του πλανήτη. Συνεπώς τα βέλη πέφτουν κατευθείαν πάνω στον νέο της προπονητή, Γιώργο Μπαρτζώκα, που όμως δεν έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Κάτι που αναγνωρίζει και ο κόσμος της Βαρκελώνης. Γι αυτό άλλωστε τα λευκά μαντήλια -ενδεικτικό αποδοκιμασίας και επιτακτικής αλλαγών από τους οπαδούς- απευθύνθηκαν αυτή την φορά στα καθίσματα με τους διοικούντες της ομάδας. Η φετινή Μπάρτσα έχει αγκαλιάσει τον αποκλεισμό από τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα νωρίς-νωρίς και πλέον θέλει να σώσει την παρτίδα με τον εγχώριο τίτλο και το κύπελλο

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

Η βασική αιτία του κακού δεν είναι άλλη και εύκολα αναγνώσιμη από τους πολλούς τραυματισμούς. Όπως είπε και ο ίδιος ο Μπαρτζώκας 11(!) τραυματισμούς έχουν φέτος στην Βαρκελώνη και μάλιστα πολλούς σοβαρούς, με παίκτες που χάνουν την σεζόν. Αυτό είναι για το... Γκίνες πράγματι και κανείς δεν ξέρει τι φταίει μιας και ο Έλληνας προπονητής δεν είχε τέτοια προβλήματα στην Λοκομοτίβ Κούμπαν πέρσι. Συνεπώς πράγματι η ομάδα δεν μπορεί να βρει ποτέ χημεία με τόσους τραυματισμούς ακόμα και όταν επέστρεψαν κάποιοι στάρτερ, βγήκε τότε η κόπωση όσων πήραν πάνω τους την ομάδα όταν έμειναν λίγοι. Μαζί πάλι από την αρχή η χημεία και πάρε και νέους παίκτες μέσα στην σεζόν. Με όλα αυτά δεν φτιάχνεις εύκολα ομάδα με την σημασία της λέξεως αλλά από την άλλη δεν παρουσιάζεις και μια εικόνα ομάδας για λύπηση και οίκτο.

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ

Μήπως λοιπόν φταίει ο σχεδιασμός της ομάδας; Πέρσι η Μπαρτσελόνα ήταν από τις πιο αργές ομάδες της Ευρώπης και μάλιστα γι αυτό ήταν η κορυφαία, ίσως, στο σετ μπάσκετ, αλλά το μπάσκετ αλλάζει. Ο Μπαρτζώκας σαν αγωνιστική φιλοσοφία είναι στο άλλο άκρο από αυτήν του Πασκουάλ. Ξαφνικά πάει στην Βαρκελώνη και βρίσκει μια ομάδα που παίζει περπατητό μπάσκετ και στηρίζεται στο σουτ και τον μπόμπερ Ναβάρο, που πλέον στα 35 δεν μπορεί να είναι ο παλιός Ναβάρο και να ξελασπώνει τον Πασκουάλ κάτι που φάνηκε πέρσι. Ο Μπαρτζώκας ζήτησε αλλαγές.

Όμως η καθυστέρηση της διοίκησης να κλείσει προπονητή ήταν σημαντική. Παίκτες όπως ο Σίνγκλετον και ο Ράντολφ που ήταν ελεύθεροι, θα ακολουθούσαν τρέχοντας τον Μπαρτζώκα που τους έκανε μάγκες στην Κούμπαν. Όταν όμως έκλεισε ο Έλληνας προπονητής, οι παίκτες είχαν συμφωνήσει και δεν μπορούσαν να περιμένουν. Αλλού έπεσε πόρτα (πχ Χάνγκα) και η χειρότερη πόρτα ήταν της διοίκησης των Καταλανών που απάντησαν με ένα "μείνε με αυτούς και πάρε 2-3 ακόμα" στον Μπαρτζώκα όταν ήθελε να κάνει αλλαγές. Η Μπάρτσα έριξε το μπάτζετ, δεν ήθελε να σπάσει συμβόλαια και να πληρώνει αποζημιώσεις βαριές όπως έκανε με τον Πασκουάλ που του έκανε τα χατίρια και ξαφνικά ο Μπαρτζώκας βρέθηκε φορτωμένος με παίκτες που παίζουν το συρτό μπάσκετ!

ΠΙΟ ΑΡΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ...ΟΔΟΝΤΩΤΟ!

Το αποτέλεσμα είναι η Μπαρτσελόνα να μην έχει ούτε ένα αθλητικό 3-4αρι, ούτε έναν μαύρο αθλητή στις θέσεις αυτές για να δίνει εκρηκτικότητα και ταχύτητα που είναι το σημερινό μπάσκετ αλλά και αυτό που πρεσβεύει ο Μπαρτζώκας. Στο σέντερ είναι ο παλιάς κοπής Τόμιτς, υπήρχε ο αθλητικός Ντόρσεϊ που όμως είναι ιδιόρρυθμος και έτσι έφυγε πρόσφατα κιόλας. Στο 3-4 ήταν Περπέρογλου, Ντοελμάν, Βεζένκοφ και αποκτήθηκε και ο Κλαβέρ. Παίκτες με σουτ, αλλά κανείς δεν είναι καλός αμυντικός και κανείς δεν έχει αθλητικότητα και παίζουν όλοι μα όλοι μια ταχύτητα πίσω. Βέβαια με τον Πασκουάλ που ήθελε όλοι να σουτάρουν και ο ψηλός του (Τόμιτς) να πασάρει, η Μπάρτσα δεν είχε πρόβλημα, αλλά δεν είχε και μεγάλες επιτυχίες σε εποχή που ο Ναβάρο ακόμα έβαζε. Με αυτή την ομάδα στο 3-5 η Μπαρτσελόνα πολλές φορές περπατά, είναι άψυχη, δεν έχει έκρηξη, ταχύτητα, δύναμη και ενέργεια και παίζει ένα μπάσκετ γύρω-γύρω όλοι, να σουτάρει από μέση και μακρινή απόσταση και ότι κάτσει. Ακόμα και ο Φαβεράνι που πήρε τώρα είναι επίσης ένας λευκός και βαρύς σέντερ που απλά παίζει πιο μακρυά από τον Τόμιτς. Στο 1-2 αποκτήθηκε σωστά ο Κοπόνεν, υπάρχει ο μπόμπερ αλλά γερόλυκος και με τραυματισμούς πλέον Ναβάρο που πάντως μαθαίνω ότι δεν έχει απαιτήσεις χρόνου και δεν μανουριάζει στα αποδυτήρια, ο Όλεσον που είναι ένας υπερτιμημένος παίκτης μόνο με σουτ αλλά των 300χιλ. που παίρνει 1 εκατ. ευρώ. Στον άσο τραυματίας ο Ρίμπας, αν και δεν είναι το κλασικό πόιντ, χάνει την σεζόν και μένει μόνο ο Ράις που αποκτήθηκε σαν βαρύ όνομα. Μην ξεχνάμε ότι περίμενε να μείνει ο Σατοράνσκι που πήγε και αυτός ΝΒΑ

ΛΑΘΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ο Μπαρτζώκας άλλους παίκτες ήθελε, δεν μπόρεσε να τους κτυπήσει γιατί άργησε να κλείσει ο ίδιος και μετά με τα συμβόλαια που βρήκε δεν είχε και πολλές επιλογές. Πάντως εκτιμώ ότι είναι λάθος η απόκτηση του Κλαβέρ που τον είχε στην Κούμπαν, καθώς ήταν πολλά τα λεφτά και ήθελε παίκτη με εκρηκτικότητα εκεί στο 3-4. Ακόμα ο Ράις είναι ένας παίκτης που παίζει μπάσκετ αλάνας και δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε μεγάλες ομάδες και ας έχουν κάνει στροφή σε αυτούς όπως και ο Μπαρτζώκας είχε στην Κούμπαν ανάλογης κοπής πέρσι τον Ντιλέϊνι. Ακόμα και ο Ρένφροε που πήρε στο μέσο της σεζόν είναι παίκτης που δεν κάνει για ομάδα πρωταθλητισμού ούτε για 3ος.

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ

Ο Μπαρτζώκας έχει ευθύνη για τις λίγες μεταγραφές αλλά όχι για το ρόστερ, καθώς δεν του έδωσαν το ΟΚ να τα φτιάξει όλα από την αρχή όπως θα ήθελε. Συνεπώς η ευθύνη του μειώνεται και η ομάδα του παρά το κάκιστο ρόστερ και τον κακό σχεδιασμό, με ελάχιστη εδώ ευθύνη του Έλληνα κόουτς, έχει βρεθεί σε ένα υποφερτό επίπεδο. Μαζί και με τους τραυματισμούς το κοκτέιλ έγινε επικίνδυνο και πάλι καλά που έκανε και κάποιες καλές νίκες. Πάντως ο Μπαρτζώκας σαφώς χρεώνεται και αυτός την κακή πορεία, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ ότι κάθε άλλος επειδή είχε και 11 σοβαρούς μάλιστα βασικά τραυματισμούς, αλλά και ένα περίεργο και κακό για τόσα λεφτά και με το μπάσκετ που αλλάζει ρόστερ.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η Μπάρτσα θα προσπαθήσει να σώσει την σεζόν με τον εγχώριο τίτλο. Κουτσά-στραβά θα πάει τελικό, η Ευρωλίγκα είναι ήδη χαμένη και μάλιστα με παταγώδη τρόπο, καθώς μένει και εκτός πλέι οφ και κανείς δεν ξέρει αν θα πάρει μια κούπα. Που μόνο εύκολο δεν είναι. Λογικά ο Μπαρτζώκας θα στηριχθεί και θα κριθεί του χρόνου. Από αυτή την ομάδα θα αλλάξουν τα πάντα. Και νομίζω θα μείνουν μόνο ο Κόπονεν, ο Βεζένκοφ(που κάνει μόνο για 5ος), ο Τόμιτς μάλλον με μείωση και θα έρθει καλός αθλητικός ψηλός και ερωτηματικά οι Ράις και Ναβάρο ( λόγω ηλικίας δεν ξέρουμε αν θέλει να συνεχίσει και τι ρόλο). Έχει συμβόλαιο και ο Κλαβέρ για να κολλήσει μάλλον με αθλητικό 4αρι. Ο Ρίμπας θα είναι 2ος πόιντ. Αλλά γενικά βλέπουμε ότι θα αλλάξει σχεδόν όλη η πεντάδα και ήδη υπάρχουν παίκτες που ακούγονται με πρώτο πρώτο τον Χάνγκα, τον Λοτζέσκι, τον Ζίρμπες και πολλούς ακόμα, αφού μάλλον η διοίκηση θα αποφασίσει φέτος να ρίξει στο τραπέζι 20 εκατ. ευρώ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK