Πόσο επιτυχημένος είναι τελικά ο Ομπράντοβιτς;

Ο Σωτήρης Γεωργίου ανοίγει ένα μεγάλο και "καυτό" θέμα: είναι ή όχι επιτυχημένος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Τουρκία;

Πόσο επιτυχημένος είναι τελικά ο Ομπράντοβιτς;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που επιχειρούν ν' απαντήσουν το τελευταίο διάστημα ειδικοί και μη είναι το κατά πόσο επιτυχημένη είναι η πορεία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Φενέρμπαχτσε. Ο Σέρβος κόουτς διάγει την τέταρτη σεζόν του στην τουρκική ομάδα και έχοντας ξοδέψει ήδη 120 με 130 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει καταφέρει ακόμη να φέρει το βαρύτιμο τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη.

Παρόλα αυτά η διοίκηση της Φενέρμπαχτσε ανανέωσε το συμβόλαιό του, θέλοντας να έχει το κεφάλι της ήσυχο. Από τη μία έχει το καλύτερο άλλοθι για αποτυχία, αν γκρινιάζει ο κόσμος, αφού θα πει "φέραμε τον κορυφαίο". Από την άλλη και ποιον άλλο να πάρει από την αγορά;

Την ίδια στιγμή και ο "Ζοτς" αισθάνεται βασιλιάς στην Πόλη, καθώς αφενός είναι κοντά στο Βελιγράδι αφετέρου έχει ασυλία που δεν θα είχε π.χ στη Μόσχα ή στην αγαπημένη του Ρεάλ, στην οποία ο κόσμος ζητά άμεσα αποτελέσματα. Αντιθέτως στην Τουρκία το μπασκετικό κοινό έχει γίνει πλέον πολύ... αμερικάνικο. Δεν γκρινιάζει, δεν διαμαρτύρεται, δεν βάζει πίεση στις ομάδες.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η 3ΕΤΙΑ ΤΟΥ;

Ποια είναι η απάντηση λοιπόν; Ξεκάθαρα, όχι. Αν ο Ομπράντοβιτς δεν ήταν ο Ομπράντοβιτς θα είχε φύγει... νύχτα. Σαφώς, αν έχεις κερδίσει όσα ο Σέρβος, έχεις δικαίωμα στην αποτυχία και δικαιούσαι να ζητάς πίστωση και ασυλία. Από την άλλη πλευρά όμως όταν παίρνεις τόσα χρήματα και έχεις τόσο μεγάλο μπάτζετ οφείλεις να φέρεις και αποτέλεσμα. Οι φανατικοί υποστηρικές του θα πουν ότι στην Τουρκία δεν έχει καλούς Τούρκους παίκτες και δεν έχει την ευελιξία να φτιάξει καλή ομάδα για τίτλους. Ο αντίλογος λέει όμως ότι το ίδιο ισχύει για τους προκατόχους του. Συνεπώς όσο απέτυχαν αυτοί, αποτυγχάνει και ο Σέρβος που έχει με μεγαλύτερα μπάτζετ είναι λογικό να μετράει περισσότερες νίκες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Φενέρμπαχτσε είναι ένα τεράστιο και λαοφιλέστατο κλαμπ και όταν είσαι ο Ομπράντοβιτς και έχεις 30-40 εκατ. κάθε χρόνο στα χέρια είσαι υποχρεωμένος να πάρεις τους καλύτερους και να τους κάνεις να παίζουν σαν ομάδα. Αυτή είναι και η επιτυχία σου και εκεί κρίνεσαι. Ειδάλλως δικαίως θα πει ένας Έλληνας τεχνικός "και εγώ με 40 εκατ. δεν θα πήγαινα χειρότερα"! Και θα έχει δίκαιο.

Η Φενέρμπαχτσε έχει χαλάσει 120+ εκατομμύρια και ακόμα δεν έχει πάρει ευρωπαϊκό τίτλο, χάνοντας μάλιστα και ένα πρωτάθλημα από... μια Καρσίγιακα. Ούτε μπασκετάρα παίζει και απλώς πέρυσι πήγε σ' έναν τελικό. Αν δούμε την πορεία της Φενέρμπαχτσε είναι επιτυχημένη. Αν δούμε τι μπάτζετ έχει και ποιον έχει προπονητή είναι αποτυχημένη. Και όταν είσαι ο Ομπράντοβιτς οι απαιτήσεις είναι τεράστιες γιατί είσαι ο Ομπράντοβιτς και όχι ο ταλαντούχος ή εξελίξιμος τεχνικός που χρειάζεται δικαίως πίστωση χρόνου.

Πόσο επιτυχημένος είναι τελικά ο Ομπράντοβιτς;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ;

Η Φενέρ της τρέχουσας σεζόν είναι ξανά μια ομάδα-αίνιγμα που απογοητεύει και ας έχει τα διπλά με την Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ. Μια ομάδα που έχασε από την Καζάν μέσα και στο Βελιγράδι από τον Αστέρα των 3 εκατ. Μια ομάδα που έφαγε 35 πόντους στη Βιτόρια και ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ χάνοντας ακόμη με 20 πόντους! Μια ομάδα που έχασε μέσα από την Νταρουσάφακα και καθαρά σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ. Μια ομάδα με 35 εκατ. μπάτζετ και τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο είναι αποτυχημένη γι' αυτά τα αποτελέσματα.

Αν οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι ο "Ζοτς" έκανε μεγάλη την Φενέρμπαχτσε, τότε τι πρέπει να πει ο Σφαιρόπουλος με το 1/6 του μισθού του Σέρβου και το 1/5 του μπάτζετ που έχει πολύ καλύτερη πορεία;

Λένε ότι εκεί δεν έχει Διαμαντίδη ή Σπανούλη. Τότε ας έδινε 5 μύρια να τους πάρει. Αν είναι όμως έτσι και ισχύει αυτό, τότε όλα τα εύσημα των περασμένων επιτυχιών δεν πρέπει να πάνε στον Σέρβο αλλά κυρίως στους παίκτες. Και αυτό γιατί -κακώς-όλοι σχεδόν έλεγαν η ομάδα του "Ζοτς". Μήπως τελικά ήταν η ομάδα π.χ του Διαμαντίδη με ένα πολύ καλό προπονητή; Εφέτος η Φενέρμπαχτσε μπορεί να πάρει και τον τίτλο και ας απογοητεύει.

Αν πάει στο Final Four θα είνα γηπεδούχος, ο Ομπράντοβιτς σαφώς μπορεί να κάνει δύο μεγάλα κοουτσαρίσματα και να πάρει τον τίτλο. Άλλωστε η Φενέρμπαχτσε είναι μια περίεργη ομάδα που παίζει πολύ με το σουτ.

Γενικά δεν έχει καμία σχέση με τις ομάδες του Ομπράντοβιτς, καθώς πλέον παίζει με Αμερικανούς στην περιφέρεια, τους οποίος παλιότερα δεν θα ήθελε να περνούν ούτε έξω από το ΟΑΚΑ. Παίζει χωρίς πολλούς παίκτες ρολίστες, χωρίς κλασικά σέντερ, χωρίς Σέρβους βασικά. Περίεργα πράματα για Ομπράντοβιτς και έφτασε ολόκληρη Φενέρ με 35 εκατ. μπάτζετ να παίζει με ψηλούς τον Βέσελι που δεν βάζει ούτε βολή, τον υπό απόσυρση μάλλον Άντιτς που πάντα ήταν ρολίστας και την δική του ανακάλυψη και πολύ αξιόλογο αθλητικό σέντερ Ούντοχ.

Μάλιστα κόντρα στον ΠΑΟ που ήταν εκτός ο τελευταίος ξέμεινε με δύο ψηλούς όλους και όλους. Και προτίμησε να πάρει προ ημερών τον Μπένετ από το ΝΒΑ, ο οποίος δεν έχει παίξει μπάσκετ μέχρι σήμερα!

Μοιραία στηρίζεται αποκλειστικά στην περιφέρεια. Στον Ντίξον που μόνο πλέι μέικερ δεν είναι, αλλά και στον Σλούκα, ο οποίος ευτυχώς που υπάρχει συμμαζεύοντας τα πράματα. Συνεπώς ποιοτική ομάδα και ικανή για όλα η Φενέρμπαχτσε, αλλά όχι καλά για 35 εκατ. μπάτζετ.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΝΑΙ, ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ ΟΧΙ

Αμφισβητεί κανείς τον "Ζοτς" λοιπόν; Η απάντηση είναι πολύ απλή για όσους βλέπουν ώριμα, καθαρά και χωρίς παρωπίδες τα δεδόμενα και τα πράματα. Ο Ομπράντοβιτς είναι ακόμα και σήμερα -μαζί με τον Μπλατ πλέον- ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης τα τελευταία 20-25 χρόνια. Από εκεί και πέρα όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αλάνθαστος. Και λάθη κάνει και αποτυχίες έχει και στην Φενέρμπαχτσε για Ομπράντοβιτς δεν είναι επιτυχημένος.

Εκτός αν έχει ρίξει ο ίδιος και οι οπαδοί του τον πήχη χαμηλότερα. Και όπως είπε και ένας γνωστός ατζέντης πρόσφατα, αφού είναι ο κορυφαίος πώς χάνει συνέχεια για κορυφαίος; Κορυφαίος είναι. Αλάνθαστος όμως όχι και πλέον δεν πρέπει να αισθάνεται κάποιος ότι ο Ομπράντοβιτς είναι ο μάγος με τα δώρα... Όσο για τις επιτυχίες του στον Παναθηναϊκό; Οφείλονταν ασφαλώς και στον ίδιο αλλά σε μεγάλο βαθμό στη δίοικηση, που του παρείχε τα πάντα δίνοντάς του άπλετο χρόνο στις αποτυχίες, στους παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και σ' όλο το υπόλοιπο τιμ (Ιτούδης κτλ).

News 24/7

24MEDIA NETWORK