Ο Σλούκας οδηγεί τη Φενέρ, ο ΠΑΟ μπορεί

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τον Κώστα Σλούκα, τον ηγέτη της Φενέρμπαχτσε στη νίκη επί της Ρεάλ και πώς εγείρει νέα ερωτήματα για την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, ενώ εξηγεί πώς μπορεί ο Παναθηναϊκός να πάρει "διπλό" στη Βιτόρια.

Ο Σλούκας οδηγεί τη Φενέρ, ο ΠΑΟ μπορεί

Τα χιαστί ξεκίνησαν και σήμερα έφτασε η μεγάλη ώρα του Παναθηναϊκού. Αλλά έχουμε κάνει συγκεκριμένη ειδική ανάλυση στο πως και γιατί είναι φαβορί οι "πράσινοι" με τους Βάσκους.

Ξεκινάμε το σημερινό κείμενο από τα όσα είδαμε σε Πόλη και Μόσχα. Σλούκας λοιπόν! Ένα πρόσωπο που είναι πάντα στην επικαιρότητα, μετά από την αποχώρησή του από τον Πειραιά, όταν έδειχνε ότι θα ντυθεί αντί-Σπανούλης και τελικά μετακόμισε στην Πόλη.

Βλέποντάς τον πώς άλλαξε την αναμέτρηση στο πρώτο χιαστί της Φενέρ με τη Ρεάλ, πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού θα μελαγχόλησαν, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" με τον Σλούκα δεν θα έχαναν την πρόκριση, έστω και με τα προβλήματά τους.

Ο Σλούκας έγινε Σπανούλης

Η πρώτη βραδιά είχε έντονο ελληνικό χρώμα λοιπόν, με τον Κώστα Σλούκα πρωταγωνιστή μετά από καιρό. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η χρονιά του, μετά από τους τραυματισμούς που τον άφησαν ένα δίμηνο εκτός δράσης, δεν είναι καλή. Προβληματίζει ο Έλληνας κόμπο γκαρντ, που δεν γύρισε καλά και ήταν στους 5-6 πόντους μέσο όρο.

Στο πιο κρίσιμο παιχνίδι και στο πιο κρίσιμο σημείο, όμως, όταν η Ρεάλ από 41-29 προσπέρασε μέσα στην Τουρκία με 51-52, ο Σλούκας έγινε Σπανούλης. Με την εξαιρετική άμυνα στην "καυτή" περιφέρεια της Ρεάλ και με συνεχόμενες ατομικές φάσεις, επανέφερε σε ρόλο οδηγού την ομάδα του και με συνολικά 17 πόντους (με 7/8 σουτ) "καθάρισε" για το 1-0.

Ο Σλούκας, αν και έχει μια μέτρια χρονιά, επέστρεψε από τραυματισμό προ 20 ημερών και με το "καλημέρα" των πλέι οφ έδειξε τα... αυγά του. Ήταν ο παίκτης "κλειδί" σε μια ομάδα αστέρων για να κάνει το 1-0 και να διατηρήσει το πλεονέκτημα η Φενέρ. Αν συνεχίσει έτσι, θα βάλει σε νέες σκέψεις τους φίλους του Ολυμπιακού για το αν ήταν πράγματι ο διάδοχος του Σπανούλη (όχι σε αξία, αλλά σε "πακέτο" παιχνιδιού) και γιατί τελικά δεν έμεινε. Όλα αυτά ξεχάστηκαν μετά από την 1η φάση στην Ευρωλίγκα, αλλά μετά από τον αποκλεισμό, οι σκέψεις επανήλθαν.

Προσέχουμε, πάντως, ότι η σειρά έχει μέλλον και είναι ενδιαφέρουσα, αν και η Φενέρ έχει πάντα τον "αέρα" και την έδρα. Έχει και πολλά θέματα να λύσει, όμως, η τούρκικη ομάδα. Ο Ομπράντοβιτς έκανε ένα τρικ που του βγήκε, εξαιτίας της απουσίας του Βέσελι, βγάζοντας έξω στο τέλος Άντιτς - Ούντοχ και παίζοντας με 3αρια στη φροντ λάιν, δηλαδή τους Κάλινιτς και Ντατόμε!

Στο άλλο ζευγάρι, η ΤΣΣΚΑ, με τρομερό επιθετικά τον Τεόντοσιτς, δυσκολεύθηκε με τον απρόσμενα μαχητικό Αστέρα, που κατέβασε κατά 10 πόντους την επίθεση της "αρκούδας" και έμεινε κοντά στο σκορ, κερδίζοντας 15 επιθετικά ριμπάουντ και αποκόπτωντας τον Ντε Κολό στο σκοράρισμα. Ο Αστέρας δεν έχει βάθος βέβαια και δυσκολα θα παίξει πάλι τόσο καλά μεθαύριο, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις. Η ΤΣΣΚΑ για μια ακόμα φορά έδειξε ότι έχει αδυναμίες, ειδικά στην άμυνα και στα σέντερ.

Πώς παίρνει ένα διπλό ο Παναθηναϊκός

Αμέσως μετά από την ανάδειξη του αντιπάλου του Παναθηναϊκού στα χιαστί και στα πλέι οφ, κάναμε τη σχετική πρώτη ανάλυση για το ζευγάρι με την έντονη ιστορία, αλλά με τις εποχές να έχουν αλλάξει. Η φετινή Μπασκόνια δεν έχει καμία σχέση με την πανάκριβη Ταού του Σκόλα, του Πριτζιόνι και των άλλων μεγάλων άσων (Σπλίτερ κλπ.) που διαπρέπουν και στο ΝΒΑ.

Ο Παναθηναϊκός ρίχνεται στη μάχη σήμερα στα πρώτα παιχνίδια της δύσκολης "Μπουέσα Αρένα", αλλά είναι φαβορί για ένα διπλό, που θα σπάσει την έδρα. Είναι Παναθηναϊκός, έχει πιο βαριά φανέλα από την αντίπαλό του, είναι πιο γεμάτος πλέον ως ρόστερ με τους τρεις Αμερικανούς που πήρε και είναι μια ομάδα με μεγαλύτερη εμπειρία.

Μπορεί να μην έχει το παλιό μπάτζετ ούτε αυτός και τον παλιό Διαμαντίδη ή τις τότε προσωπικότητες στο παρκέ, αλλά για συγγνώμη, ποια είναι η φετινή Μπασκόνια; Το είπαμε πολλές φορές. Κάνει ήδη μια τρομερη υπέρβαση. Αν δεν μπορείς να κερδίσεις μια ομάδα με μπάτζετ στα 5 εκ. ευρώ -καθώς δεν έχει παίκτη πάνω από 500-550χιλ- και δεν μπορείς μια φορά στις τρεις εκτός έδρας σε 15 μέρες, άστο καλύτερα το Final 4. Δεν είναι για σένα σε αυτή την περίπτωση.

ΚΛΕΙΔΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Πάμε και στο άλλο κομμάτι. Η Μπασκόνια δείχνει να έχει τρομερή επίθεση και έδρα. Εντυπωσίασε με το 4/4 στο πιο δύσκολο γκρουπ, παίρνοντας το πλεονέκτημα με το απόλυτο κόντρα σε Μπαρτσα και Ρεάλ. Ομάδα ρυθμού, που μείωσε το μπάτζετ αλλά παίζει σε τρομερό τέμπο, ειδικά στην έδρα της. Αλλά δεν έχει τέτοιο βάθος ή ποιότητα και πρέπει να βρει λύση με τις απουσίες Κοσέρ και Σενγκέιλα. Ομάδα με αμερικανικό μπάσκετ στην περιφέρεια, με τους Τζέιμς και Άνταμς που δεν είναι πρώτης γραμμής όμως.

Ο Παναθηναϊκός έχει κορμιά και μπορεί να βγάλει και mismatch με τον Καλάθη, αν διαβάζει σωστά την επίθεση. Αν περιορίσει αυτούς τους δύο κοντούς Αμερικανούς και κόψει το τρελό τέμπο της Μπασκόνια με το χαμηλό σχήμα που του "κολλάει", θα έχει προβάδισμα. Βέβαια, πρέπει να κυνηγάνε οι ψηλοί του και μακρυά, από όπου σουτάρει ακόμα και ο Μπουρούσης άνετα τρίποντα και να βάλει την μπάλα στον Ραντούλιτσα μέσα στη ρακέτα για να φθείρει τον Έλληνα σέντερ.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και να ελέγξει τον ρυθμό. Κλειδί η περιφερειακή άμυνα, να έχει καλές αποστάσεις και κόβοντας το τρανζίσιον της Μπασκόνια, να μην την αφήνει με ελεύθερα τρίποντα. Στην επίθεση, πρέπει να έχει υπομονή, ειδικά σε άμυνες χώρου ή ζώνες και να αξιοποιει τα ατομικά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να έχει μερικά καλά μακρινά σουτ, τομέας που έχει θέμα εδώ και 1-2 μήνες, και να θωρακίσει το αμυντικό ριμπάουντ όπου προβληματίζει με κακές αποστάσεις. Να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο βάθος πάγκου και την εμπειρία, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.

Photo credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σλούκας στην ΕΡΤ: "Χρωστούσα μια τέτοια εμφάνιση, δεν μιλάω για Ολυμπιακό"
Το show του Κώστα Σλούκα και η αντίδραση του Ομπράντοβιτς
Φενέρμπαχτσε - Ρεάλ Μαδρίτης 75-69

News 24/7

24MEDIA NETWORK