Στην ελίτ και με τον... νόμο πλέον ο Μπαρτζώκας

Ο Σωτήρης Γεωργίου αποθεώνει τον Γιώργο Μπαρτζώκα μετά από την επική πρόκριση της Λοκομοτίβ Κουμπάν επί της Μπαρτσελόνα και τον κατατάσσει ασυζητητί στους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη.

Στην ελίτ και με τον... νόμο πλέον ο Μπαρτζώκας

Τα είχαμε πει σχετικά πρόσφατα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ότι η πρόκριση και μόνο στα πλέι οφ της Κούμπαν είναι τεράστια επιτυχία και η παρουσία στο Final 4 του Βερολίνου είναι σαν να πήρε το τρόπαιο ήδη! Για φέτος, άλλωστε, τρεις είναι οι προπονητές που κλέβουν την παράσταση: ο Μπαρτζώκας με τη Λοκομοτίβ Κούμπαν, ο Περάσοβιτς με τη Μπασκόνια και ο Ράντονιτς με τον Ερυθρό Αστέρα.

Μπαρτζώκας, ο καλύτερος

Παρόλα αυτά, κόουτς της χρονιάς θα ψήφιζα δαγκωτό τον Έλληνα, καθώς η επιτυχία της ρώσικης ομάδας είναι δική του. Και είναι δική του καθώς μιλάμε για μια ομάδα με μηδέν υπόβαθρο για το επίπεδο αυτό, μια ομάδα στα βάθη της Ρωσίας, μια ομάδα χωρίς μεγάλο μπάτζετ και μια ομάδα που πέτυχε να παίζει εξαιρετικά και εκτός έδρας, όταν οι ρωσικές ομάδες συνήθως πάθαιναν κοκομπλόκο (πλην της πανάκριβης και έμπειρης ΤΣΣΚΑ) μακρυά από τα πάτρια εδάφη.

Η Κούμπαν πανάξια πάει Βερολίνο, με μια ομάδα που παίζει πολύ ωραίο, σύγχρονο μπάσκετ. Με την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, στην οποία αποτυπώνεται η δουλειά του προπονητή, κόντρα σε όσους επέμεναν ότι η Κούμπαν είναι ομάδα του τριπόντου. Η Λοκομοτίβ πράγματι σουτάρει πολύ, αλλά πότε; Όταν δεν τρέχει από την άμυνά της στο ανοιχτό γήπεδο και όταν δεν παίζει πικ εν ρολ. Μια ομάδα με μ.ό. 10 τρίποντα και με ποσοστά στο 37,1% που είναι εξαιρετικό.

Ο ΝΤΙΛΕΙΝΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Σε πιάνει κατάθλιψη αν βλέπεις άνετο τον Πασκουάλ να έχει ξεφτιλίσει την Μπαρτσελόνα και να παίρνει χαλαρός 1-1,5 εκατομμύρια και τον γίγαντα Μπαρτζώκα να του κάνει πλάκα και να δίνει μάχη για να δείξει την αξία του για το 1/4 των χρημάτων του Ισπανού.

Η Λοκομοτίβ είναι κατ' αρχήν μια ομάδα που στήθηκε από τον προπονητή της. Βρήκε τον Ντιλέινι που κάνει τη διαφορά, αλλά τον έβαλε και σε καλούπι. Έχει τέλεια σχέση μαζί του και μάλιστα τον χαρακτήρισε κορυφαίο παίκτη του κόσμου στα επινίκια της πρόκρισης.

Φτιάχνει μια ομάδα που παίζει σύγχρονο μπάσκετ. Με τρομερή ενέργεια, κινητικούς ψηλούς, παίκτες που σουτάρουν όλοι (ακόμα και τα σέντερ από μακρυά), ομάδα με έκρηξη και ταχύτητα. Μπάσκετ με κατεύθυνση, φιλοσοφία και με τρομερή χημεία. Ο καθένας έχει το ρόλο του.

Ανακαλύπτει τον Σίνγκλετον στο NBDL και βρήκε παίκτη του ενός εκατομμυρίου για πλάκα, που αρχικά ήρθε για ένα τρίμηνο. Πήρε πολύ έξυπνα τον Ντρέιπερ για να δώσει βάθος στην περιφέρεια με άμυνα και καλό τριποντάκι και βάζει στη χημεία τον Κλαβέρ που είχε πάρει την κατιούσα η καριέρα του. Κάνει και την κίνηση ματ με τον έμπειρο και εξαιρετικό σουτέρ Τζάνινγκ στην περιφέρεια για να δώσει βάθος.

ΕΙΚΟΣΙ ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

Μιλάμε για μια ομάδα με αγωνιστικό μπάτζετ στα 6-6,5 εκατομμύρια, όπως και ο ίδιος ο Έλληνας προπονητής ανέφερε. Μια ομάδα που, πλην του Ράντολφ στο πρώτο δίμηνο, έβγαλε χωρίς τραυματισμούς (εξαιρετική δουλειά εδώ και από τους Έλληνες συνεργάτες του) μια τέτοια σεζόν με 7-8 παίκτες και φτάνει στο τέλος της ενώ είχε μπει στην Ευρωλίγκα με wild card.

Η Κούμπαν παίζει μπασκετάρα, φτάνει στην πηγή με μικρό και φτηνό ρόστερ και ξεπερνώντας την τρομερή κούραση με τα συνεχόμενα ταξίδια. Κάθε εβδομάδα είχε υποχρεώσεις στη VTB λίγκα και άλλαζε 4-5 αεροπλάνα την εβδομάδα, με μ.ό. 3-4 ώρες το κάθε ταξίδι, οπότε ούτε λόγος για προπόνηση.

Παρ' όλα αυτά, καθαρίζει σαν "αυγό" την Μπαρτσελόνα με το πενταπλάσιο μπάτζετ και την τεράστια εμπειρία της, αφού παρά την κούραση και την κακή ψυχολογία από την ήττα στην αρχή, την περίμενε μέσα στο σπίτι της στη γωνία για να την χτυπήσει στα πόδια και να πάρει πάλι το πλεονέκτημα. Με το ίδιο στιλ, με ένα ασύλληπτο 23-5 στην 4η περίοδο χωρίς ιδιαίτερα καυτή έδρα, πάει πεντακάθαρα στο Final 4 με τον Μπαρτζώκα να παίρνει το... αυτοκίνητο και την οδοντόβουρτσα του "πολύ", αλλά και πολύ λίγου για τέτοιο επίπεδο (όπως χρόνια φωνάζω), Τσάβι Πασκουάλ.

Σε πιάνει κατάθλιψη αν βλέπεις άνετο τον Πασκουάλ να έχει ξεφτιλίσει την Μπαρτσελόνα και να παίρνει χαλαρός 1-1,5 εκατομμύρια και τον γίγαντα Μπαρτζώκα να του κάνει πλάκα και να δίνει μάχη για να δείξει την αξία του για το 1/4 των χρημάτων του Ισπανού.

ΜΟΝΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΖΟΤΣ ΚΑΙ ΜΠΛΑΤ

Έφτιαξε ένα τρομερό σύνολο, αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στο Κράσνονταρ, καθώς υπό άλλες συνθήκες δεν θα πήγαινε καν στα πλέι οφ και θα είχε μια μέτρια πορεία στη 2η φάση. Η Λοκομοτίβ είναι η πιο μπασκετική και καλή ομάδα σε σχέση τιμής - απόδοσης και θα παλέψει με την (επίσης με πενταπλάσιο και βάλε μπάτζετ) ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό, αλλά είναι σαν να έχει πάρει την κούπα.

Ο Μπαρτζώκας δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Άλλωστε, έχουμε πει ότι οι Έλληνες προπονητές είναι μια κλάση πάνω από τους άλλους στην Ευρώπη, πλην Ζοτς και Μπλατ. Ακόμα κι όταν κάνουν λάθη και έχουν αποτυχημένες χρονιές, είναι πάλι ένα επίπεδο πάνω από τους άλλους, αν δούμε και τι πίεση και τι μπάτζετ έχουν.

Από τη Λάρισα στις επιτυχίες του Ολυμπιακού

Ο 50χρονος προπονητής έχει σταθερά βήματα. Από την ανάδειξη της μικρής Ολύμπιας Λάρισας έδειξε ότι θα γίνει καλός προπονητής. Στο Μαρούσι και στον Πανιώνιο καθιερώθηκε στην ομάδα με τους 4-5 καλούς νέους γηγενείς κόουτς. Στον Ολυμπιακό εκτοξεύθηκε, κατακτώντας το Final 4 στο Λονδίνο με αντιπάλους ομαδάρες (ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ) και χτυπώντας τες με τον τρόπο τους (με τρομερή άμυνα με την "αρκούδα" και με απίστευτη επίθεση κόντρα στην "πυραυλοκίνητη βασίλισσα").

Για μένα είναι η πιο επιβλητική κατάκτηση τροπαίου από προπονητή, γιατί ήταν εις διπλούν. Την επόμενη σεζόν πάλεψε με πολλά τεχνάσματα κόντρα στην πανίσχυρη Ρεάλ με μειονέκτημα, αλλά δεν μπόρεσε να πάει στο Μιλάνο.

Ο Μπαρτζώκας δεν είχε να αποδείξει κάτι και σε κανέναν. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι είχε συμφωνήσει με την Φενέρμπαχτσε μετά από το Λονδίνο και τώρα μπορεί να ήταν "βασιλιάς" στην Πόλη, αν δεν έβαζε μπροστά το οπαδικό, ως φίλος του Ολυμπιακού, κάτι που "πλήρωσε" και τον κυνηγά ακόμα εσωτερικά.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΜΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

Έχω πει πολλές φορές ότι ο Μπαρτζώκας "πλήρωσε" την εμμονή του με τη διαιτησία στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και ότι χάλαγε ο ίδιος το μυαλό του έτσι. Ακόμα και δίκιο να είχε, έβγαινε χαμένος, καθώς αποσυντονιζόταν. Γιατί κατά τα άλλα ο Ολυμπιακός έπαιζε εξαιρετικό μπάσκετ μαζί του και απλά του είχε βρει το κουμπί ο Παναθηναϊκός με τις άμυνες της εποχής Πεδουλάκη. Αλλά ο Μπαρτζώκας είχε μάθει τον Ολυμπιακό να παίζει και να νικάει, ακόμη και χωρίς τον Σπανούλη, βάζοντάς τον από τότε στην εποχή που -μην ξεχνάμε- έρχεται.

Ο Μπαρτζώκας έφτασε σε σημείο να αμφισβητεί -ίσως- και τον εαυτό του με όλα αυτά που διάβαζε και άκουγε, αλλά τελικά έκανε την καλύτερη κίνηση, να φύγει μετά από το ματς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, με τους μισούς "πράσινους" στην αρχή της σεζόν. Τότε είχα πει ότι δικαίως έφυγε, αφού στο επίπεδο αυτό μετράνε και τα ντέρμπι καλώς ή κακώς κι εκεί έπαιρνε πολύ μικρό βαθμό. Αλλά από τότε έλεγα ότι μπορεί να πάει σε μεγάλη ομάδα στο εξωτερικό, καθώς εκεί δεν θα έχει την πίεση αυτή να του "χαλάει" το μυαλό.

ΜΕ ΝΤΙΛΕΙΝΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Στην Κούμπαν έχει ξεπεράσει και τον παράγοντα κόπωση με εξαιρετική διαχείριση, όταν φωνάζουν για κούραση οι ελληνικές ομάδες που έχουν το πολύ ένα 30λεπτο στο αεροπλάνο, αν έχουν Θεσσαλονίκη. Με μια ομάδα χωρίς το μεγάλο βάθος, αλλά τρομερά δουλεμένη, με αρχές στην άμυνα, με τρομερή χημεία, με τον Ντιλέινι σε έναν ρόλο Σπανούλη, εξαιρετική με τα πικ εν ρολ της και γενικά με ρόλους σε κάθε γωνία του γηπέδου και οικογένεια πάνω απ' όλα. Όπως είπαμε, όλα τα τρίποντα της Κούμπαν είναι από συνεργασίες και μην ξεχνάμε ότι είναι ομάδα που ψάχνει πρώτα το πικ εν ρολ και το ανοιχτό γήπεδο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι έχει περάσει εύκολα από το ΟΑΚΑ (στο ένα ματς), από την Εφές, από τη Μάλαγα με 20 πόντους κι έχασε στο τέλος σε Βαρκελώνη και Πόλη από τη Φενέρ. Στα πλέι οφ έκανε το "μπαμ" δίκαια μέσα στη Βαρκελώνη και ξαναπήρε την έδρα. Είναι μια ομάδα που έχει γυρίσει πολλά παιχνίδια.

Διόρθωσε τις κακές αντιδράσεις του

Πάμε και πιο πίσω. Ο Μπαρτζώκας θεωρείται σύγχρονος προπονητής, με καλές ιδέες αλλά και κολλήματα που ξεπερνά. Οι ομάδες του παίζουν ένα σύγχρονο μπάσκετ, ένα ελεύθερο και όχι σεταρισμένο μπάσκετ, με πολλά σουτ, πρωτοβουλίες και ανοιχτό γήπεδο. Αλλά στο σετ μπάσκετ, είχε κακές αντιδράσεις που πλέον, όμως, έχει διορθώσει, καθώς έχει ηρεμία και του έφυγε το άγχος που μετέφερε πολλές φορές και στους παίκτες του.

Είχε συμφωνήσει με τη Φενέρμπαχτσε μετά από το Λονδίνο και τώρα μπορεί να ήταν "βασιλιάς" στην Πόλη, αν δεν έβαζε μπροστά το οπαδικό, ως φίλος του Ολυμπιακού, κάτι που "πλήρωσε" και τον κυνηγά ακόμα εσωτερικά.

Το εξωτερικό του έκανε τεράστιο καλό εδώ. Όλοι έλεγαν ότι είναι τρομερός κόουτς στο παιχνίδι, ωστόσο παλιά, πολλές φορές ο Ολυμπιακός κέρδιζε ή έχανε με αυτοσχεδιασμούς, ξέχναγε να κάνει πχ. φάουλ, ξέχναγε να πάρει τάιμ άουτ να σχεδιάσει μια επίθεση. Αυτά αποτελούν παρελθόν.

Ο Μπαρτζώκας κατακρίθηκε πολλές φορές στον Ολυμπιακό και όχι μόνο επειδή έπαιζε με... κομπιουτεράκι για τη χρονική συμμετοχή των παικτών του, κάτι που έφερνε μεγάλα μπλακ άουτ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι αυτό γινόταν για να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του στο σημείο που ήθελε κι η διαχείριση στην Κουμπαν δείχνει ότι άλλαξε το κομμάτι αυτό στον βαθμό της υπερβολής.

"ΚΑΘΑΡΟΣ" ΣΤΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ

Ένα σημαντικό κομμάτι ακόμα είναι ότι πρόκειται για καθαρό προπονητή στα μεταγραφικά. Μην κρυβόμαστε, είναι γνωστό ότι πολλοί προπονητές έχουν οικονομικά ή φιλικά νταραβέρια με μάνατζερ και ατζέντηδες, κερδίζουν λεφτά ή κάνουν τις εξυπηρετήσεις με τα λεγόμενα παλτά... Ο Μπαρτζώκας δεν έμπλεξε ποτέ σε τίποτα τον Ολυμπιακό, ήταν πεντακάθαρος σε όλα. Ξέρει να βλέπει παίκτες και πλέον κάνει πολλές καλές επιλογές, αν και στον Ολυμπιακό είχε κάνει και κακές.

Φεύγει από την Κούμπαν και πάει... ψηλά

Ο Μπαρτζώκας λογικά δεν θα βρίσκεται στον πάγκο της Κούμπαν την επόμενη σεζόν. Δεν έχει να της προσφέρει κάτι άλλο και ο ίδιος είναι έτοιμος πλέον να πάει σε νέο γωνία μαγαζί. Σε μια Μπαρτσελόνα και μια Ρεάλ πχ., αν... ξυπνήσουν οι διοικήσεις τους και διώξουν επιτέλους τους χειρότερους προπονητές της σύγχρονης ιστορίας σε αυτό το επίπεδο, τους Πασκουάλ και Λάσο (ειδικά ο τελευταίος). Ή σε μια Εφές που δεν υπάρχει πλέον Ίβκοβιτς, ο οποίος είναι σε τροχιά απόσυρσης.

Συνεπώς, ο Έλληνας προπονητής, μετά από τους Ζοτς και Μπλατ, είναι το πιο "καυτό" όνομα πλέον και έτοιμος να δοκιμαστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Μπράβο του, μιας και όπως έχω πει και στις εκπομπές μου στο Sport 24 Radio 103,3 τόσα χρόνια, είναι από τους πιο κύριους που κυκλοφορούν, αφού και να ασκούσες έντονη κριτική σε αυτόν, όταν ήξερε ότι είσαι καλόπιστος, θα καθόταν να πει τη γνώμη του ήρεμα και ωραία. Γι' αυτό είναι μάγκας με την καλή έννοια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η μεγάλη των Ελλήνων σχολή!

News 24/7

24MEDIA NETWORK