Τα "ερυθρόλευκα" μπλακ άουτ και η "τρύπια" άμυνα

Οι...μαύρες τρύπες" στην απόδοση του Ολυμπιακού μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Σωτήρη Γεωργίου. Τα μεγάλα και πολύ αρνητικά σερί, η κάκιστη περιφερειακή άμυνα (κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια) και οι λύσεις που υποχρεούται να βρει όσο το δυνατόν πιο άμεσα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Τα "ερυθρόλευκα" μπλακ άουτ και η "τρύπια" άμυνα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μπορεί ο Ολυμπιακός να ξεκίνησε πολύ καλά την σεζόν με το θρίαμβο στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό και το διπλό στην Βασκονία,αλλά η ήττα από την Γαλατά προ ημερών στην Τουρκία χάλασε το κλίμα και έφερε ανησυχία. Βασικά επειδή είχαν προηγηθεί συμβάντα όπως οι ανατροπές από +16 με την Λευκάδα και τον Άρη και ας γλίτωσε. Ανατροπή είχαμε και στην Πόλη με την Γαλατά ενώ υπάρχει και η "τρύπια" άμυνα που φέρνει ανησυχία στον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Πάμε λοιπόν. Καταραμένος και σημαδιακός εμφανίζεται ο αριθμός 16 και τα πέριξ αυτού νούμερα, για τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν βρει μπελά με την συγκεκριμένη ακριβώς ή σχεδόν υπέρ τους διαφορά καθώς στη συνέχεια την χάνουν (δύο φορές την γλίτωσαν αλλά στην Πόλη την πάτησαν).

Πλην όμως για μια ομάδα υψηλού επιπέδου και για πρώτη φορά με τόσο μεγάλο και ποιοτικό ρόστερ που όλοι έχουν απαίτηση σοβαρής συμμετοχής, αυτά τα γυρίσματα δεν επιτρέπονται. Αν και είναι συχνά πια και σε μεγάλα κλαμπ, εν τούτοις το ζητούμενο είναι η διάρκεια.

Στην Ελλάδα και στην STOIXIMAN.GR Basket League , ο Ολυμπιακός παίζει στην Λευκάδα μετά από μεγάλες εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα. Προηγείται με 65-81 στο 30' και όλα δείχνουν ένα όμορφο απόγευμα στο νησί. Και ξαφνικά γίνεται το έλα να δεις. Ο Ολυμπιακός δέχεται αρχικά ένα 0-11 και βρίσκεται πίσω στο σκορ με 94-89 στο 38' με ένα απίστευτο επιμέρους σκορ εις βάρος του που φτάνει το 8-29!! Και τελικά ο Γκριν με 2 τρίποντα είναι αυτός που σώνει την κατάσταση και γλιτώνει τον Ολυμπιακό από την βόμβα εις βάρος του.

Πριν 6 μέρες, Θεσσαλονίκη και Άρης -Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν βρει πάλι μια διαφορά καλή και είναι πάλι στο +16 με 36-52 στο 25'. Ακολουθεί ένα καταστροφικό εξάλεπτο κατά το οποίο ο πρωταθλητής πετυχαίνει μόλις 6 πόντους και έτσι ο Άρης πλησιάζει 56-58 στο 31' και το ματς αρχίζει πάλι από την αρχή με το 20-6 επιμέρους σκορ.Τελικά ο Ολυμπιακός πέρασε με 63-70 αλλά έκανε τα εύκολα δύσκολα.

Πάμε και στην Πόλη. Ο διαφαινόμενος περίπατος πάλι (6-20) νωρίς νωρίς με το +14, έγινε θρίλερ με ένα απίστευτο επιμέρους σκορ 2-27(!!) εις βάρος του, ο Ολυμπιακός έμεινε 9' με απολογισμό 2 πόντους (καλάθι Γκριν) στο διάστημα 7'-16'(!) απέναντι μάλιστα στη χειρότερη άμυνα της Ευρωλίγκα. Και τελικά αυτή την φορά επειδή η ανατροπή ήταν μεγάλη και βρέθηκε στο -11 με το καλημέρα (6-20,33-22!) δεν μπόρεσε αν και το πάλεψε να το γλιτώσει και να σώσει την παρτίδα...

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΕΡΙ ΕΧΟΥΝ... ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτές οι ανατροπές προβληματίζουν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που έχει ένα τόσο γεμάτο ρόστερ φέτος αλλά κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Ο Έλληνας τεχνικός καλείται να βρει λύσεις στο να ανακατεύει μάλλον πιο γρήγορα την τράπουλα από το να εμπιστεύεται σχήματα που δεν βγαίνουν στο παρκέ έστω και σε συγκεκριμένα παιχνίδια και έτσι εν ριππή οφθαλμού να χάνονται μεγάλες διαφορές.

Άλλωστε τα αρνητικά σερί έχουν και άλλο βάθος... Στην Μαδρίτη το 49-51 με δική του ανατροπή στο 26', ακολούθησε ένα καταστροφικό πεντάλεπτο κατά το οποίο έμεινε άκαπνος επιθετικά και πέτυχε μόλις 2 πόντους με αποτέλεσμα η Ρεάλ στο 31' να καθαρίσει το ματς με το 64-53 με ένα επιμέρους 15-2!

Το ...καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι τα μπλακ άουτ αυτά τα παθαίνει κατά βάση εκτός έδρας ενώ και με την πανίσχυρη βέβαια ΤΣΣΚΑ είχε πάλι ένα μεγάλο μπλακ άουτ στην επίθεση όταν το 21-25 στο 10' έγινε 21-33 στο 16' και έμεινε άποντος για έξι ολόκληρα λεπτά στο σπίτι του στην 2η περίοδο της πετυχαίνοντας μόλις 7 σε μια ολόκληρη περίοδο στο ΣΕΦ.

Το άλλο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι η εκτός έδρας αδυναμία του στην άμυνα. Στην Ευρωλίγκα δέχεται 87 πόντους κατά μέσο όρο επίδοση που καταρρίπτει τη φήμη της σκληρής και αμυντικής ομάδας. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν μεταλλαχθεί φέτος σε μια επιθετική ομάδα και έχουν ξεχάσει την άμυνα στα αποδυτήρια...

Στη Μαδρίτη δέχθηκαν 83 πόντους, στην Μπασκόνια 90, στην Πόλη 89. Μ.ο 87,3 πόντους, απαγορευτικός αριθμός για να πας ψηλά εκτός αν είσαι Γκόλντεν Στέιτ στην επίθεση!Ακόμα και στην Ελλάδα έχει δεχθεί 94 πόντους στην Λευκάδα, αλλά ασφαλώς στα πάτρια εδάφη που το επίπεδο πέφτει, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Στην Ευρωλίγκα όμως το θέμα είναι η περιφερειακή άμυνα και τα μπλακ άουτ για να πας μπροστά.

Οι ερυθρόλευκοι" πρέπει να βρουν λύση στα επιθετικά τους κολλήματα που δεν επιτρέπονται για μια ομάδα που σκοράρει μάλιστα περισσότερο από ποτέ.Αλλά μερικά καταστροφικά πεντάλεπτα διαμορφώνουν το αποτέλεσμα.

Στην Μαδρίτη η Ρεάλ είχε 10/24τρ,η Μπασκόνια 12/24 στην Βιτόρια και στην Πόλη η Γαλατά 13/22! Συνολικά ο Ολυμπιακός εκτός έδρας με επιθετικές πάντως ομάδες-που σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος λόγος περιορισμού-δέχεται 11τρ το παιχνίδι και οι αντίπαλοι σουτάρουν με 50%! Στο ΣΕΦ η ΤΣΣΚΑ ήταν στα ίδια νούμερα με 10/21τρ ενώ η Εφές έμεινε στα 8/20 και το Μιλάνο στα 5/17.

Ασφαλώς όμως ο Ολυμπιακός που αρέσκεται να παιζει και συνολικές άμυνες και όχι ατομικές με τις αλλαγές στα σκριν, πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις του εκτός έδρας στην περιφερειακή άμυνα για να μπορέσει να φτάσει τους στόχους του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK