Τα προπονητικά ups and downs στην Ευρωλίγκα

Ο Σωτήρης Γεωργίου κάνει τον... προπονητικό απολογισμό της φετινής σεζόν στην Ευρωλίγκα. Ποιοι πέτυχαν και ποιοι απέτυχαν.

Τα προπονητικά ups and downs στην Ευρωλίγκα

Προπονητιάδας η συνέχεια. Mε τη συμμετοχή δύο Ελλήνων τεχνικών στο Final Four του Βερολίνου έγινε πολύς λόγος για τους προπονητές και για τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ό,τι και να γίνει στο Final Four υπάρχει ήδη σαφής εικόνα. Πάμε να δούμε τι είχαμε φέτος στη διοργάνωση, ποια ονόματα κέρδισαν στο συγκεκριμένο... χρηματιστήριο και ποια έχασαν.

Αυτοί που ξεχώρισαν

Ο πιο επιτυχημένος για τους λόγους που αναλύσαμε είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Απο κοντά είναι τρεις τεχνικοί. Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς που δεν είναι τυχαίος καθώς έχει αποκλείσει ξανά τον Παναθηναϊκό (με την Μπασκόνια πάλι σαν Ταού τότε) και μάλιστα το 2006 (τότε με Σκόλα, Σπλίτερ ,Πριτζιόνι κτλ) με μειονέκτημα και επιστρέφει στην πρώτη γραμμή μετά από 10 χρόνια (ξεκίνησε από την Σεβίλλη το 2005). Είχε περάσει ένα διάστημα αποχής με πρόβλημα υγείας και δεν έκανε την καριέρα που φάνηκε να έχει μπροστά του εκείνη την εποχή.

Πάντως του πηγαίνει ο Παναθηναϊκός και ο Κροάτης τεχνικός επιστρέφει στην ελίτ καθώς δεν είναι ακριβός (350χιλιάδες) και οι ομάδες του παίζουν καλό μπάσκετ. Χρεώθηκε ότι έμεινε στάσιμος και ότι είναι κάπως σοφτ. Πλέον όμως ανεβάζει το κασέ του καθώς η φετινή Μπασκόνια είναι μια ομάδα των 5-6 εκατομμυρίων με παίκτες των 400.000 και με ωραίο μπάσκετ. Χρεώνεται ακόμη ότι έβαλε ρόλους και έκανε την Μπασκόνια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν είχε βέβαια ούτε πίεση ούτε άγχος αλλά η πορεία της ομάδας του είναι τρομερή.

Ο άλλος προπονητής που εντυπωσιάζει είναι ο 46χρονος Μαυροβούνιος Ντέγιαν Ράντονιτς με καλή δουλειά στην Μπουντούτσνοστ και από το 2013 στον Ερυθρό Αστερα που τον έκανε ομαδάρα για τα κυβικά του. Η σερβική ομάδα πάλεψε ακόμα και με την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ δύο φορές μέσα στην Μόσχα. Ο Ράντονιτς ήδη ακούγεται για Ισπανία και Εφές καθώς χρεώνεται και τις πολύ καλές επιλογές ξένων και Σέρβων που μεταμόρφωσαν την ομάδα στη διάρκεια της σεζόν αλλά και την πολύ καλή παρουσία της εκτός έδρας με μεγάλα "διπλά" όπως αυτά σε ΟΑΚΑ και Μάλαγα. Γενικά είναι ένας σύγχρονος κόουτς με έφεση στην άμυνα, ομάδες με κατεύθυνση και εξαιρετικούς ρόλους και ξέρει να γυρίζει παιχνίδια και με πολύ πιο "γεμάτους" αντιπάλους.

ΤΡΙΝΚΕΡΙ ΜΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υπάρχει και ένας γνωστός μας, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ο Ιταλός Αντρέα Τρινκέρι που απέτυχε πρόσφατα στην Εθνική, αλλά δεν έχω αλλάξει άποψη σε κάτι. Ο Τρινκέρι είναι ένας πολύ καλός και σύχρονος προπονητής με τρομερό διάβασμα και ανάλυση αλλά και στήσιμο της ομάδας, αλλά και με πολλά ερωτηματικά σε υψηλό επίπεδο. Με μια ομάδα από την Γερμανία, την Μπάμπεργκ με μικρό μπάτζετ (4εκατομμύρια) έπαιξε καταπληκτικά. Πολύ σύγχρονο μπάσκετ με τρομερή κυκλοφορία της μπάλας και με εξαιρετική άμυνα κέρδισε καθαρα ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ και δύο φορές τον Ολυμπιακό. Αν δεν είχε χάσει στο θρίλερ του Κάουνας απο την ουραγό Ζαλγκίρις θα ήταν στα πλέι οφ.

Πάντως οι ενστάσεις για τον Τρινκέρι, τον οποίο πολλές φορές είπαν αποτυχημένο και άσχετο στην Ελλάδα (κακώς), παραμένουν. Κυρίως ως προς το πόσο μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα ονόματα σε μια ομάδα και να δουλέψει με πίεση καθώς είναι τεχνικός που παίζει πολύ με το μπλοκάκι, το σύστημα και το χρονόμετρο. Θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να πάει για το... αγροτικό του για 2-3 χρόνια σε ομάδα μεσαία από μεγάλη λίγκα και μετά να δει αν μπορεί το βήμα παραπάνω.

Οι μεγάλες αποτυχίες

Πάμε στις μεγάλες αποτυχίες. Το βάθρο το πήραν μόνοι τους οι συνήθεις ύποπτοι. Ο Λάσο και ο Πασκουάλ αλλά και ο Ίβκοβιτς που πλέον είναι για απόσυρση. Ο "σοφός" απέτυχε και φέτος στην Εφές που δεν την πήγε καν στην οκτάδα και τα πλέι οφ. Μια ομάδα πολύ καλά στημένη στην αρχή και ακριβή με μπάτζετ στα 20 εκατομμύρια, με δύο καλούς χειριστές, καλούς σουτέρ και αθλητικούς ψηλούς. Και όμως αυτή η ομάδα δεν έγινε ποτέ ομάδα,δεν έπαιξε ποτέ μπάσκετ με πάθος, ήταν άναρχη, σοφτ στην άμυνα και μπερδεμένη. Και με μηδέν διορθωτικές κινήσεις . Με όλα αυτά ήταν λογικό ότι απολύθηκε προ ημερών και με την Εφές να συνεχίζει τις αποτυχίες της.

Ο Ίβκοβιτς ειναι πλέον πολύ μακριά από την αξία του και βασικά είναι απλά ένας έμπειρος προπονητής και τίποτα παραπάνω. Λογικά θα αποσυρθεί καθώς στην Τουρκία έχασε στην ουσία 50 εκατομμύρια μέσα σε δύο χρόνια χωρίς λόγο και πλέον η Εφές ψάχνει κόουτς.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ

Για τους Ισπανούς τι να πούμε. Ο Πασκουάλ είναι λένε ο πιο διαβασμένος τεχνικός με τα 80 συστήματα. Και; Κάθε χρόνο η Μπαρτσελόνα παρουσιάζει μια μέτρια ομάδα. Μια ομάδα που δεν παίζει σύμφωνα με την πανάκριβη αξία της. Μια ομάδα που δεν δικαιολογεί το τεράστιο μπάτζετ της. Και που αποκλέιστηκε από την Λοκομοτίβ δίκαια και εύκολα. Και που δεν μπόρεσε να κρατήσει την έδρα μόλις την πήρε με την εμπειρία της. Μια ομάδα που ήταν πιο αργή από ομάδα της Α2. Χωρίς μαύρους στο 3-4 δεν είχε έκρηξη και ταχύτητα, περίμενε τον Ναβάρο στα 36 να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, δεν είχε ταχύτητα και αιφνιδιασμό και βρέθηκε να παίζει με δίδυμους πύργους μιας και δεν είχε λύσεις στο 4αρι. Μηδέν διορθωτικές κινήσεις από τον Πασκουάλ που έχει χρεωθεί πολλούς αποκλεισμούς και κακές εμφανίσεις σε τελική φάση και κάκιστη χημεία και κοουτσάρισμα. Ενας απλά καλός προπονητής αλλά ανεπαρκής για το επίπεδο αυτό.

Τα ίδια και χειρότερα ο Λάσο που η Ρεάλ δεν έπαιζε άμυνα και για να βρει λύσεις έφερε στο μέσο της σεζόν πίσω από το Μόναχο τον Ρίβερς που είχε διώξει ως λίγο. Ομάδα με αργά πόδια στο "4", αναγκάστηκε να βάζει και τον 16χρονο Ντόντσιτς(!) καθώς δεν της βγήκαν οι κατά τα άλλα καλές μεταγραφές των Τόμπκινς και Τέιλορ.

Δεν έδωσε ανάσες στη γηρασμένη περιφέρεια και στο κοουτσάρισμα ήταν απλά τραγικός, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης να περνά τις φάσεις απλά με την εμπειρία και στο τέλος με το ειδικό βάρος και την φανέλα. Κατά τα άλλα αποτυχία είχε και ο Πέσιτς της Μπάγερν με ακριβό ρόστερ και έμπειρη ομάδα. Ομπράντοβιτς και Ιτούδης με πανάκριβες ομάδες δεν θεωρείται ότι έχουν κάνει κάτι πάνω από το αναμενόμενο βάση και της αξίας τους. Ο Ζοτς πάντως έχει φτιάξει μια σύγχρονη ομάδα που έχει κάποια θεματάκια αλλά παίζει και άμυνα και είναι ένα κλικ πάνω από τις άλλες μετά από δύο αποτυχημένες σεζόν.

Η ΤΣΣΚΑ δεν παίζει άμυνα για το επίπεδο αυτό και δεν έχει λύσεις αξίας στο 3-4 και πλέον με τον τραυματισμό και του ΝΒΑερ Φρίλαντ στο σέντερ και ο Ιτούδης δεν έκανε κινήσεις. Πάντως έχει καλές σχέσεις με τους ακριβοπληρωμένους σταρ, η ΤΣΣΚΑ παίζει θεαματικό και επιθετικό μπάσκετ και έχει σαφώς μικρότερο μπάτζετ από άλλες χρονιές. Δεν παίρνει όμως και κανένα τρομερό βαθμό ο Έλληνας κόουτς. Λίγα πράματα και γι' αυτό απολύθηκε και ο ιδιόρυθμος Κουρτινάιτις στην πανάκριβη Χίμκι αλλά και ο έμπειρος Μαχμούτι στην επίσης πανάκριβη αλλά με κάκιστο μπάσκετ και μεταγραφές Νταρουσάφακα.

ΦΙΑΣΚΟ Ο ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Μέτριο βαθμό φέτος όπως τα έχουμε αναλύσει άλλωστε και ο Σφαιρόπουλος στον Ολυμπιακό ενώ τις αποτυχίες έχουμε και τον έμπειρο Κροάτη, Ρέπεσα στο Μιλάνο που αποκλέιστηκε από την 1η φάση. Στάσιμος ο Πλάθα στην Μάλαγα που ίσως πρέπει να δοκιμάσει σε ομάδα με μεγαλύτερο όνομα και φανέλα. Αυτό ήταν το φετινό... χρηματιστήριο των προπονητών, με τους Έλληνες γενικά να αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις για μια ακόμα σεζόν και με μεγάλη "πατάτα" και φιάσκο τους Ισπανούς και τον μεγάλο αλλά παλιό πια Ντούσαν Ίβκοβιτς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK