Τελικά δεν ήταν τόσο κακό το ρόστερ του ΠΑΟ...

Έσπασε την έδρα στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι όπως το 1999 με τον Μποντιρόγκα στο παρκέ και τον Σούμποτιτς στον πάγκο. Η επόμενη μέρα φέρνει ηρεμία στους "πράσινους" και προβληματισμό στους "κόκκινους". Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου

BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Άξιος πρωταθλητής λοιπόν για το 2017 ο Παναθηναϊκός που παίρνει πάλι τα σκήπτρα. Άξιος καθώς σε όλη την σειρά ήταν καλύτερος και έσπασε την έδρα στο 5ο και τελευταίο παιχνίδι όπως το '99 με τον Μποντιρόγκα και τον Σούμποτιτς στον πάγκο, αλλά και με 4000 φίλους του τότε στις εξέδρες του ΣΕΦ, ενώ τώρα ήταν μόνο "ερυθρόλευκοι". Η επόμενη μέρα φέρνει ηρεμία στους "πράσινους" και προβληματισμό στους "κόκκινους"

ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

Ο Παναθηναϊκός πήρε τον τίτλο δικαίως γιατί ήταν απλά καλύτερος στη σειρά. Ο Ολυμπιακός ήταν άδειος από ενέργεια, δυνάμεις και άψυχος. Με τα... ψέματα και την τύχη και τις αυτοκτονίες των "πρασίνων" ουσιαστικά έμεινε στο παιχνίδι μέχρι τέλους με το 2-2. Γλιτώνοντας δύο φορές στην έδρα του. Αλλά ο Παναθηναϊκός σε έπειθε περισσότερο σε μια σειρά με κάκιστο μπάσκετ και ποιότητα.

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που παίζει με την ενέργεια, την άμυνα και το τρανζίσιον. Χωρίς αυτήν δεν έχει τρανζίσιον και με τον Σπανούλη μεγαλωμένο να παίζει με εξάρσεις, αν δεν έχει τρίποντο, δεν έχει σκορ. Ο ΠΑΟ τα διάβασε σωστά αυτά. Και αν ήταν καλός ο ίδιος στο δικό του διάβασμα στην επίθεση, θα είχε πάρει ίσως και με 3-0 τον τίτλο, συνολικά όμως πήγε τα παιχνίδια και τη σειρά εκεί που ήθελε. Στο σετ μπάσκετ και στις λεπτομέρειες. Έτσι πεντακάθαρα στο τέλος πήρε τον τίτλο, καθώς έκανε περίπατο ουσιαστικά και στον 4ο και στον 5ο τελικό.

Έφυγε πανάξια με την κούπα από το ΣΕΦ. Έκλεισε σε όλη τη σειρά τους διαδρόμους και πήγε σε σεταρισμένο μπάσκετ τους αγώνες, κατέβασε τον Ολυμπιακό που εδώ είναι και το περίεργο, ένα ματς έφτασε στους 70+ και για την ακρίβεια στους 80 και αυτό έγινε χωρίς τον Σπανούλη!

ΠΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ 2-3

Ο ΠΑΟ έκανε περίπατο στο ΣΕΦ αν και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά. Αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν θέμα τύχης και μόνο. Με 3τρ Παπανικολάου-Μάντζαρη και ενέργεια από τον κόσμο, ο Ολυμπιακός έκανε ιδανικό ξεκίνημα με 11-3 στο 5'. Όμως έμεινε πολύ γρήγορα από δυνάμεις.

Ο ΠΑΟ ακολούθησε το επιτυχημένο πλάνο της σειράς από τον Πασκουάλ και με την είσοδο Μπουρούση (αντί του Γκιστ που κακώς ξεκίνησε στο σέντερ με αντίπαλο τον Μιλουτίνοφ), Παππά (στο 2' αντί Φελντέιν) και τον Καλάθη που του έδιναν ατελείωτα σουτ και... τιμωρούσε, εγκλώβισε τους γηπεδούχους. Με τον Σπανούλη εκτός τόπου και χρόνου για 18' (άποντος και χωρίς δημιουργία), με τον Καλάθη να τρυπά συνεχώς με ντράιβ (9π στο α') διαβάζοντας σωστά, ο Ολυμπιακός βρέθηκε γρήγορα στο 11-10 και από το 19-14 στο 23-34!

Με ένα 4-20 στο διάστημα 11'-18' αφού και ο Πρίντεζης ήταν εκτός κλίματος. Συνολικά ο ΠΑΟ έτρεξε ένα 12-31 (11-3, 23-34)! Το τέλος του Ολυμπιακού ήρθε με το άσφαιρο και άκαπνο πρώτο εξάλεπτο (!) στην 3η περίοδο που ο ΠΑΟ πήγε στο 27-48 και φινάλε! Η άνεση του ΠΑΟ και η προσπάθεια του Ολυμπιακού να μην διασυρθεί απλά έφεραν σχεδόν μονοψήφια διαφορά αλλά όχι ανησυχία(τρίποντο Ρίβερς και 48-62 στο 35'). Και μόνο ότι ο Αγραβάνης ήταν πρώτος σκόρερ τα λέει όλα για τους γηπεδούχους...

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΛΕΠΤΟ

Συνολικά ο Ολυμπιακός στο διάστημα 11' -26' σκόραρε 8π σε 15'! Μιλάμε για ένα καταστροφικό διάστημα που δεν μπορείς να έχει ελπίδες τίτλου έτσι εκτός αν πάλι αυτοκτονήσει ο αντίπαλός σου. Με τον Σπανούλη χωρίς δυνάμεις, τον Πρίντεζη φάντασμα του εαυτού του, τον Λοτζέσκι τραυματία και εκτός και τον Μιλουτίνοφ εγκλωβισμένο και φορτωμένο νωρίς με φάουλ. ο Ολυμπιακός δεν είχε λύσεις. Δεν είχε τρανζίσιον να τρέξει,από τα 3/5τρ στο 5' έφτασε να έχει σχεδόν 15 συνεχόμενα άστοχα (!) και έτσι δεν κάνεις τίποτα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το λάθος του Σφαιρόπουλου να δώσει όλες τις μπάλες στην επίθεση στον Γκριν που ήταν κορυφαίος σκόρερ και στα δύο ματς του ΟΑΚΑ.

ΑΟΡΑΤΟΙ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ-ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Γενικά στη σειρά ήταν τραγικοί οι δύο σταρ του Ολυμπιακού. Στο τελευταίο παιχνίδι είχαν 3/23σ συνολικά! Ο Σπανούλης την Κυριακή είχε 9π με 2/10σ και συνολικά τελείωσε σε 4 παιχνίδια με 28π και 5/11δ και 6/17τρ. Συνεπώς 7π μ.ο με 11/28σ! Ο δε Πρίντεζης είχε σύνολο 46π (μ.ο 9π) με 14/47σ! Όταν αυτοί οι δύο σταρ της ομάδας του Ολυμπιακού είναι σε τόσο κακή κατάσταση,απλά δεν περιμένεις τίποτα... Και με τον Λοτζέσκι τον τρίτο επιθετικό πόλο -μαζί με τον Γκριν- τραυματία στον πάγκο.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο ΠΑΟ πέρασε από χίλια κύματα. Τελικά μάλλον το ρόστερ ήταν καλό. Και μάλλον η απόφαση Γιαννακόπουλου να γυρίσει την ομάδα με το πούλμαν από την Πόλη μετά τον αποκλεισμό από την Φενέρ δεν έφερε την καταστροφή.

Ο Παναθηναϊκός κλείνει την σεζόν απόλυτα επιτυχημένα στην Ελλάδα με το νταμπλ και ο Πασκουάλ παρά το όχι και τόσο καλό κοουτσαρισμά του, ενισχύθηκε και παραμένει. Η σεζόν στην Ευρωλίγκα ήταν αποτυχημένη ειδικά με τον τρόπο αποκλεισμού από το Φάιναλ Φορ, αλλά από την άλλη μην ξεχνάμε ότι το ρόστερ ενισχύθηκε φέτος σημαντικά από την διοίκηση.

Πάμε και στον Ολυμπιακό. Δεν πήρε τίποτα. Πήγε στο Φάιναλ Φορ, αλλά με πλεονέκτημα έδρας έχασε τον τίτλο στην Ελλάδα. Έχασε και το κύπελλο και δεν πήρε τίποτα. Αποτυχημένη δια του αποτελέσματος σεζόν... Ασφαλώς με πολύ δρόμο το καλοκαίρι πλέον... Ουσιαστικά πλήρωσε την κακή επιλογή του Ουότερς για τον τραυματισμό του Χάκετ και την μη αλλαγή του Γιανγκ που μετά τον τραυματισμό του δεν επέστρεψε ουσιαστικά ποτέ. Είναι ένας φοβισμένος Αμερικανός χωρίς καμία προσφορά αν και ακριβοπληρωμένος!

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Πασκουάλ διαχειρίστηκε εξαιρετικά το παιχνίδι. Το πρόβλημά του για το κορυφαίο επίπεδο ομάδων που έχει είναι η διαχείριση στο τέλος των αγώνων. Συνολικά, όμως, έχει σημαντικό μερίδιο στον τίτλο. Ο Σίνγκλετον έμεινε στους 2π και στην σειρά ήταν μέτριος με το μυαλό αλλού. Ο Τζέιμς ο κλασικός Τζέιμς αλλά πιο προσηλωμένος όπως δείχνουν τα 9ρ και 6ας. Ο Φελντέιν μόλις 1' αφού έχουμε πει δεν έχει πια θέση.

Ο Γκιστ μέτριος, αλλά στην σειρά καθοριστικός στο 4ο παιχνίδι. Ο Γκάμπριελ θετικός όπως και στην σειρά χωρίς πολλά-πολλά. Ο Ρίβερς αν και ντεφορμέ πολύ καλός την Κυριακή με 13π. Ο Φώτσης βοήθησε με την εμπειρία του. Ο Παππάς ηγετικός αν και άστοχος, αλλά έδειξε πόσο χρήσιμος είναι σε όλη την σειρά. Ο Μπουρούσης θετικός και σε αυτό το ματς και σε όλη την σειρά. Και ο Καλάθης εξαιρετικός και επιθετικά στο 4ο και 5ο παιχνίδι.

Ο Σφαιρόπουλος δεν είχε λύσεις, αλλά έκανε και λάθος που δεν ρίσκαρε αφήνοντας εκτός Σπανούλη-Πρίντεζη και να παίξει με Γκριν και τους άλλους Έλληνες. Είχε και εκτός ουσιαστικά τον Μπιρτς που τράβηξε κουπί όλη την σεζόν, αλλά δεν πήρε χρόνο στους τελικούς. Ο Μιλουτίνοφ εγκλωβίστηκε, για Σπαν-Πρι τα είπαμε πριν και έτσι ήταν όλη την σειρά, ενώ ο Σέρβος ήταν εξαιρετικός στα προηγούμενα. Ο Παπανικολάου μέτριος όπως και ο Παπαπέτρου. Πάλεψε ο Αγραβάνης (10π), ο Ουότερς δεν έπαιξε καθόλου. Ο Γιανγκ χαμένος. Ο Μπιρτς μόλις 6'. Ο Γκριν άστοχος, αλλά με τα μπες-βγες δεν βρίσκει ρυθμό. Ο Μάντζαρης πάλεψε αλλά έπρεπε να πάρει περισσότερες προσπάθειες.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Τι να πούμε... Στο ίδιο έργο θεατές. Πάλι καλά που από τους ανεγκέφαλους δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Αν η πολιτεία, ο ΕΣΑΚΕ, οι ίδιες ομάδες δεν αποφασίσουν να βρουν λύση θα δούμε και χειρότερα.Αν οι τιμωρίες είναι για να σβήνουν στο ΑΣΕΑΔ "καληνύχτα" μέχρι να έχουμε θύματα...

Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε καλό ότι διακόπτεται ένα παιχνίδι, αλλά δεν είχαμε θύματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Θα έπρεπε να ντρέπονται άπαντες.Απλά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK