Φαβορί, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και άλλοι

Η μέχρι στιγμής καταιγιστική εφέτος Ευρωλίγκα έδωσε τα πρώτα σαφή δείγματα γραφής και ο Σωτήρης Γεωργίου επιχερεί μία πρώτη καταγραφή δυνάμεων. Η ΤΣΣΚΑ που είναι άπαικτη, ο Ολυμπιακός που πάει για το πλεονέκτημα έδρας, ο Παναθηναϊκός που χρειάζεται μεγάλο ροτέισον.

Φαβορί, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και άλλοι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Ευρωλίγκα φέτος θα έχει πολύ δρόμο...Καμία δικαιολογία και πολλές διακυμάνσεις ... Και σε μια διοργάνωση - πρωτάθλημα δεν θα υπάρχουν πλέον οι δικαιολογίες του τύπου "είμαστε ανέτοιμοι" αφού κάθε ήττα μπορεί να κοστίσει ακριβά, ειδικά αν είναι εκτός προγράμματος. Συνεπώς μετρά η διάρκεια και οι νίκες, όχι το πόσο ελκυστικό ή καλό μπάσκετ παίζεις. Βέβαια ήδη βλέπουμε μια στροφή στο επιθετικό μπάσκετ μάλλον λόγω ότι παίζουν πολλοί Αμερικανοί περιφερειακοί στην Eυρωλίγκα και όχι επειδή φέτος σφυρίζεται πιο εύκολα το αντιαθλητικό!

Πάμε στο θέμα μας: τι έχουμε δει και τι όχι, σε σχέση με ότι περιμέναμε. Ουσιαστικά είδαμε πάνω κάτω αυτά που γράφαμε από το καλοκαίρι κιόλας. Και μετά από 4 αγωνιστικές υπάρχει σαφέστατα μια πρώτη, σοβαρή εκτίμηση, αν κι ασφαλώς θα έχουμε διαφοροποιήσεις και μεταγραφές στην συνέχεια. Η πρώτη εικόνα, λοιπόν, είναι ότι σαφώς δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι αν δούμε τους ουραγούς, ομάδες όπως η Γαλατά, η Ζαλγκίρις, η Ουνίξ και η Εφές με γεμάτα γήπεδα και πολλές καλές πορείες. Από την άλλη με εξαίρεση ίσως την ΤΣΣΚΑ και όχι και αυτή στον απόλυτο βαθμό, καμία ομάδα δεν τρομάζει. Ο μαραθώνιος θα φέρει πολλές ανατροπές...

ΠΡΩΤΟ ΦΑΒΟΡΙ Ο... ΙΤΟΥΔΗΣ

Η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη είναι άλλο επίπεδο. Παίζει ωραίο και σύγχρονο μπάσκετ, δεν έχει την πίεση που κουβαλούσε πριν κατακτήσει την περσινή κούπα, διαθέτει την καλύτερη περιφέρεια και επίθεση στην διοργάνωση αλλά και εξαιρετική χημεία κρατώντας την ίδια ομάδα. Όταν γυρίσει και ο Φρίλαντ θα είναι πανίσχυρη και στην ρακέτα, αν και ήδη την ανέβασε επίπεδο ο Ογκουστίν. Πρώτο φαβορί...

ΛΕΙΠΟΥΝ 1-2 ΡΟΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΖΟΤΣ

Η Φενέρ του Ομπράντοβιτς και του Σλούκα, έχοντας μια πολύ ακριβή ομάδα και φέτος και βασικά ίδια με πέρσι και λόγω Ζοτς και έδρας συμπεριλαμβάνεται στα μεγάλα φαβορί. Ακόμα δεν έχει παίξει το καλό της μπάσκετ, αποκτά εμπειρία στο τοπ επίπεδο,αλλά θεωρώ ότι της λείπουν 1-2 καλοί ρολίστες και πρέπει να μείνει υγιής μέχρι τέλους.

ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κοντά τους είναι οι δικοί μας, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν τρομερή εμπειρία και τεχνογνωσία, περισσότερη από κάθε άλλη ομάδα. Και μαζί με την ΤΣΣΚΑ είναι οι πιο σταθερές ομάδες καθώς μην ξεχνάμε ότι η Φενέρ κινδύνεψε σοβαρά με την Μπάμπεργκ στην Πόλη. Ο Ολυμπιακός έχοντας τον κορμό του ,τον Σπανούλη σε καθαρή θέση πόιντ πλέον και τον Γκριν σοβαρή προσθήκη στο σκοράρισμα, ξεκίνησε πολύ καλά σκοράροντας περισσότερο από κάθε άλλη φορά κι αλλάζοντας ταχύτητα στο παιχνίδι του. Και με την τρομερή του εμπειρία και έδρα, αν ανέβει ο Γιανγκ μετά τον τραυματισμό του, θα είναι στα φαβορί για να πάρει πλεονέκτημα έδρας(τετράδα δηλαδή) για τα πλέι οφ.

Ο ΠΑΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΟ ΡΟΤΕΙΣΟΝ

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να είχε αλλαγή προπονητή πολύ γρήγορα λόγω του ελληνικού ντέρμπι, αλλά στην Ευρωλίγκα πήρε τα ματς που έπρεπε να πάρει ενώ λίγο έλειψε να κάνει το μπαμ στην Μόσχα. Και αυτός σοβαρός και έμπειρος,λογικά θα πάρει και παίκτη στην περιφέρεια και με τον Πασκουάλ να πηγαίνει καλά μέχρι τώρα έχοντας αναλάβει τα ηνία, δείχνει ικανός για μεγάλα πράματα. Με την αμερικάνικη πεντάδα και τους έμπειρους Έλληνες απλά θέλει και πρέπει να μεγαλώσει το ροτέισον .

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΜΥΝΑ Η ΜΠΑΡΤΣΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Από εκεί και πέρα ποιοί μένουν στα μεγάλα φαβορί; Οι Ισπανοί. Η Μπάρτσα του Μπαρτζώκα πρέπει να κάνει όχι ένα αλλά δύο ευχέλαια! Συνεχείς και σοβαροί τραυματισμοί. Και θα έχει θέματα. Ο Έλληνας προπονητής κάνει δουλειά,η ομάδα παίζει εξαιρετική άμυνα(κορυφαία στην Ευρώπη), αλλά έπρεπε να πάρει ήδη ένα παίκτη αθλητικό στο 3-4,ήθελε καλύτερο πλέι μέικερ δίπλα στον Ράις και τώρα ψάχνει αναγκαστικά μετά τον τραυματισμό του Ρίμπας. Και πλέον ο Ναβάρο ένα παίζει,δύο είναι εκτός. Νομίζω θα είναι μια μεταβατική σεζόν και έπρεπε να έχει 2-3 παίκτες παραπάνω ο Μπαρτζώκας. Μπορεί να πάει ψηλά αλλά δεν με πείθει πολύ. Και ήδη έχει χάσει εύκολα στο Βελιγράδι,κέρδισε από -12 με ένα 28-12 στο τέλος στο Καζάν και αγκομάχησε με την Μπάμπεργκ μέσα.

ΟΜΑΔΑ... ΗΜΕΡΑΣ Η ΡΕΑΛ

Η Ρεάλ δεν με πείθει λόγω προπονητή(Λάσο) και του μπάσκετ που παίζει. Οι μεγάλες νίκες θέλουν και άμυνα πολλές φορές και διάρκεια. Η ομάδα σκοράρει αλά ΝΒΑ , αλλά μόλις κουράζεται ο Γιουλ φαίνεται το πρόβλημα στον άσο με την απώλεια του Ροντρίγκεζ. Είναι μπερδεμένη και στην φροντ λάιν με 3 σέντερ και αναγκάζεται να κατεβάζει τον Ράντολφ στο "4" ενώ βγάζει τραυματισμούς πλέον και ο Ρούντι. Και μετράει ήδη μια γκέλα με την Μπασκόνια μέσα. Ομάδα χαρά του θεατή η Ρεάλ, θα κάνει μεγάλες νίκες, συγκαταλέγεται στα φαβορι για τον τίτλο αλλά είναι και ομάδα μέρας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΟ ΧΩΡΙΣ... ΑΜΥΝΕΣ

Από τις υπόλοιπες οι ομάδες αυτές που θα παλέψουν για οκτάδα είναι 3-4. Η Μακάμπι με το ραν εντ γκαν μπάσκετ και το τρομερό δίδυμο με Ουίμς-Γκλάουντελοκ άλλαξε ήδη προπονητή (τέλος ο Εντελστάιν, συνεχίζει ο ασίσταντ του) και ίσως δεν ψάξει τελικά όνομα. Ο Γκέρσον έκανε αναφορά για κακά αποδυτήρια. Η ομάδα δεν παίζει άμυνα, σκοράρει όμως, θα κάνει μεγάλες νίκες αλλά κάτι της λείπει πάλι και βασικά η άμυνα και οι ρολίστες, μαζί με την χημεία.

Η Μιλάνο είναι μια ακόμη ομάδα με φιλοδοξίες, αλλά πάλι σοφτ χωρίς άμυνα. Με αργά σέντερ (Ραντούλιτσα και Μάτσβαν που παίζουν και μαζί), παίζει άναρχο μπάσκετ, διαθέτει καλύτερο πάγκο από πέρσι και θα κάνει ζημιές,αλλά δεν έχει το ειδικό βάρος για να μιλά για Φάιναλ Φορ. Νομίζω πως χρειάζεται άμεσα και ένα καλό 3αρι μαύρο. Βέβαια έχει την νίκη με την Μακάμπι μέσα και το μπαμ στην Νταρουσάφακα, πάει δηλαδή καλά από πλευράς αποτελεσμάτων(λογικές ήττες από Ολυμπιακό-Ρεάλ).

Ο ΜΠΛΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΦΤ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ, ΕΦΕΣ

Η ακριβή Νταρουσάφακα έχει Μπλατ στον πάγκο χωρίς τελικά κανένα τρελό μπάτζετ και ρόστερ και δύσκολα θα πάει μακριά στην διοργάνωση. Ασφαλώς θα βελτιωθεί αλλά δεν πείθει πολύ. Στο Βελιγράδι νίκησε με ανατροπή από -16, έχει ήττα με το Μιλάνο μέσα, έκανε διπλό στο Καζάν και έχασε από +10 μέσα με την Εφές. Ανάποδα αποτελέσματα, της λείπουν πράματα, δεν έχει δυνατή έδρα.

Ο Ερυθρός Αστέρας αν και αρχικά έδειξε χειρότερος από πέρσι σε ρόστερ, έκανε το μπαμ με την άμυνα, νίκησε την Μπαρτσελόνα και από -13 το διπλό στην Γαλατά. Βέβαια από +16 έχασε από την Νταρουσάφακα μέσα. Πήρε και τον Ουόλτερς , έχει χημεία και δείχνει να βρίσκει πάλι την περσινή δυναμική του, οπότε θα παλέψει για ταπλέι οφ.

Από κοντά ασφαλώς δύο καλές ομάδες που όμως είναι σοφτ. Βέβαια η Μπασκόνια -περσινή Λαμποράλ-έτσι πήγε και πέρσι στο τέλος του έργου....Και φέτος παρά τις πολλές αλλαγές, πήρε και νέο πάικτη-Μπάτινγκερ από ΝΒΑ- και θα παλέψει αν και δεν αγαπά την άμυνα. Έτσι έχασε με τον Ολυμπιακό μέσα, αγαπά τα θρίλερ, τις ανατροπές και τις εκπλήξεις, είναι ομάδα του σκορ. Και έχει και το μπαμ στην Μαδρίτη-χωρίς Μπαρνιάνι μάλιστα-που από +17 βρέθηκε στο -8 αλλά τελικά κέρδισε. Δεν έχει μεγάλο βάθος , διαθέτει όμως, την εμπειρία.

Η Εφές με τον Περάσοβιτς-της Λαμποράλ πέρσι-στον πάγκο της παίζει τέτοιο μπάσκετ. Επιθετικό αλλά είναι και αυτή σοφτ και ξεκίνησε άσχημα με βαριά ήττα στο ΣΕΦ, ήττα στο πόντο από +8 στην Μπασκόνια ενώ από -12 νίκησε στην Νταρουσάφακα και ανάσανε. Της λείπει χρόνια το μέταλλο και η δυνατή έδρα. Αλλά θα κάνει ζημιές.

ΤΡΟΜΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΝΚΕΡΙ

Η Μπάμπεργκ του Ζήση με την τρομερή δουλειά του Τρινκέρι είναι πολύ επικίνδυνη . Έχασε στον πόντο στην Φενέρ, δύσκολα στην Βαρκελώνη, στο πόντο με ένα 0-11 στο τέλος με τον ΠΑΟ μέσα και κέρδισε με ανατροπή από -10 την Καζάν πάλι μέσα. Αποτελεί τον ορισμό της ομάδας, έχει δυνατή έδρα και άμυνα, θα κάνει και εκτός ζημιές αλλά της λείπει το κάτι παραπάνω για να κάνει το μεγάλο βήμα....

Η Γαλατά, πάλι, προβληματίζει. Ακριβή ομάδα αλλά άναρχη, δεν παίζει άμυνα και με τον Γκουλέρ σκόρερ μάλλον δεν περιμένεις να προχωρήσει πολύ. . Κακές εμφανίσεις και προβληματισμός. Ο Αταμάν μετρ της άμυνας και η ομάδα του θυμίζει ΝΒΑ. Σοκ από +13 με τον Αστέρα μέσα, είχε δύσκολο πρόγραμμα αλλά όταν τρως 100αρες μέσα έστω από ΤΣΣΚΑ και Φενέρ, δεν μιλάς για πολλά πολλά..... Και ας έχει ρόστερ αλλά είναι τόσο μπερδεμένο...

Η ΖΗΜΙΑΡΑ ΚΑΙ Η... ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΚΟ

Κάτι αντίστοιχο και η Ουνίξ Καζάν του Καϊμακόγλου, που δεν έχει βάθος στον πάγκο αν και δουλεμένη ομάδα με τον σκόρερ Λάνγκφορντ να κάνει όργια. Με την Μπάρτσα μέσα από +12 έχασε καθαρά με ένα 12-28 στην 4η περίοδο. Στο Μπάμπεργκ έχασε από +10, ήττα και με την Νταρουσάφακα μέσα ενώ κατέρρευσε στην Μόσχα. Η έλλειψη πάγκου φάνηκε σε όλα τα παιχνίδια της, έχει κι απουσίες πλέον ενώ χρήματα για καλές αλλαγές δεν υπάρχουν...

Τέλος η Ζαλγκίρις φέρει την υπογραφή Σάρας!Ο Γιασικεβίτσιους θα γίνει μεγάλος προπονητής. Η Ζαλγκίρις με 15.000 κόσμο και δυνατή έδρα αν και με φτηνό ρόστερ χωρίς Αμερικανούς, είναι μια ομάδα που θα κάνει ζημιές παίζοντας παραδόξως άμυνα καλή και καθότι πολύ δουλεμένη από τον Σάρας. Και έκανε την νίκη με την Μπασκόνια μέσα,έχασε από τους μεγάλους και απλά δεν άρεσε με την Μακάμπι στο -13 μέσα. Θα είναι ζημιάρα ομάδα που θα κάνει τις εκπλήξεις της και θα έχει ρόλο ρυθμιστή!

Καλή μας συνέχεια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα παράπονα του Σφαιρόπουλου

News 24/7

24MEDIA NETWORK