Άξιος της τύχης του αν χάσει ο ένας, χωρίς άγχος ο άλλος

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τις αναμετρήσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με Μπάμπεργκ και Ερυθρό Αστέρα, που θυμίζουν "τελικό" για διαφορετικούς λόγους.

Άξιος της τύχης του αν χάσει ο ένας, χωρίς άγχος ο άλλος
Πρίντεζης-Σπανούλης-Γκιστ-Ραντούλιτσα-Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Κρίσιμη εβδομάδα για τις ομάδες μας στην Ευρώπη. Κρίσιμη, πολύ κρίσιμη καθώς παίζονται πάρα πολλά.

Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη παίζει με Μπάμπεργκ στη Γερμανία, σε έναν αγώνα χωρίς αύριο. Έχοντας ένα καλό πρόγραμμα, κρατώντας την έδρα πλέον και κερδίζοντας την ομάδα του Ζήση εκτός και στη συνέχεια τη Χίμκι στη Ρωσία, ο καλός Ολυμπιακός μπορεί να πάρει ακόμα και το πλεονέκτημα της έδρας ή έστω (αν χάσει από τους Ρώσους) να εξασφαλίσει την πρόκριση, έχοντας υπέρ αρκετές ισοβαθμίες.

Αν χάσει στο Μπάμπεργκ, όμως, για να πάει στο "8" θα πρέπει να πάρει όλα τα ματς μετά και βασικά αυτό στη Χίμκι. Ως εκ τούτου, είναι φανερό ότι παίζει στη Γερμανία την μισή πρόκριση ή έστω τις ελπίδες του για τη συνέχεια.

Χάνεις ξανά; Πας για ψάρεμα...

Με ρωτάνε τι γίνεται αν χάσει. Να το πούμε καθαρά και ξάστερα: Αν χάσει πάλι από την Μπάμπεργκ ο Ολυμπιακός, για ποια πρόκριση να μιλάει; Κανονικά τότε λέει "να 'στε καλά και του χρόνου!" Σόρυ, αλλά αν χάσεις πάλι από την Μπάμπεργκ το κλείνεις το... μαγαζί ευρωπαϊκά. Μην πω ότι κάθεσαι 2-3 μέρες για ψάρεμα στο ποταμάκι της γραφικής γερμανικής πόλης... Αν φτάσαμε να μιλάμε για Ολυμπιακό και Ευρωλίγκα τη φετινή σεζόν και έχεις δύο ήττες από τη Μπάμπεργκ, απλά δεν μιλάς.

Ποια Μπάμπεργκ; ΟΚ, ως γνωστόν πολλοί θα πουν για το... γερμανικό θαύμα, για τον μάγο Τρινκέρι, για τον Ζήση, για για... Αλλά η αλήθεια είναι αλήθεια. Ποια Μπάμπεργκ όταν είσαι Ολυμπιακός; Έκανες πειράματα στο ΣΕΦ που την είχες για... καρπαζιά και σε έπιασε κότσο, αφού δεν ξύπνησες παρά μόνο στο -25 και παραλίγο να το γυρίσεις κιόλας. Έκανες μάγκα τον Στρίλνεκς ή τον Μίλερ και έκανες τον Τρινκέρι να φαίνεται Πατ Ράιλι επειδή ήσουν άξιος της τύχης σου. Και όταν είσαι Ολυμπιακός, είσαι υποχρεωμένος με την πλάτη στον τοίχο να πας να κάνεις περίπατο στη Γερμανία για να μείνεις ζωντανός, ειδάλλως δεν μιλάς για Ευρωλίγκα φέτος. Πας σπίτι μόνος.

Θα είναι εύκολο το ματς λοιπόν της Πέμπτης; Όχι, αλλά ο καλός Ολυμπιακός μπορεί να το κάνει εύκολο. Η Μπάμπεργκ είναι μια σοβαρή, πειθαρχημένη δουλεμένη ομάδα, με μέτρια χαρακτηριστικά, ατομικά όμως. Έχει 15 συνεχόμενες νίκες στη λίγκα, έχει κερδίσει πρόσφατα καθαρά την Μπάρτσα μέσα, έχει παλέψει με τη Ρεάλ. Αλλά δεν έχει βάθος και ποιότητα για να προχωρήσει. Όμως έχει άγνοια κινδύνου, κυκλοφορεί τέλεια και εκτελεί γρήγορα την μπάλα, παίζει όπως οι "ερυθρόλευκοι" τις αλλαγές στην άμυνα. Αν τη διαβάσεις, την κερδίζεις εύκολα ή δύσκολα, όπως όταν σε 10 λεπτά στο ΣΕΦ το -25 έγινε θρίλερ με το ματς στον πόντο.

Ο Ολυμπιακός είναι άλλο επίπεδο και κλάση. Θα πρέπει να... πεθάνει στο γήπεδο, να βγάλει ενέργεια και να παίξει τη γνωστή άμυνά του για να τρέξει στο τρανζίσιον. Να κυνηγά όλα τα μακρινά σουτ, σε πρώτο χρόνο εκτέλεσης, των παικτών της αντιπάλου του, να διαβάζει με υπομονή στην επίθεση για να εκμεταλλευθεί τα γηρασμένα πόδια του Ζήση και την απειρία των άλλων και τους δικούς του Σπανούλη και Πρίντεζη, που ατομικά δεν έχουν αντίπαλο.

Πρόβλημα το "3" στον Παναθηναϊκό

Πάμε και στον Παναθηναϊκό. Δίνει ένα ματς πολύ κρίσιμο για το πλεονέκτημα της έδρας. Αν κερδίσει στο Βελιγράδι και χάσει η Κούμπαν από τη Φενέρ στη Ρωσία, πάει φουλ, καθώς έχει τους Ρώσους μέσα. Ειδάλλως, θα χρειαστεί να κάνει +10 με τη Λοκομοτίβ στο ΟΑΚΑ. Και να πάρει και ολα τα ματς μετά, λογικά πάντα. Αν χάσει στο Βελιγράδι, πάλι κρατά την τύχη στα χέρια του. Αλλά θα απομακρυνθεί από το πλεονέκτημα.

Ο Παναθηναϊκός είχε χάσει εύκολα στο ΟΑΚΑ από τον Αστέρα, καθώς είχαμε πει ότι οι Σέρβοι είναι καλύτερη ομάδα με τις αλλαγές τους από τη Μάλαγα και είναι μια ομάδα πολύ δουλεμένη από τον εξαιρετικό Ράντονιτς στον πάγκο. Ο Γιόβιτς αναδεικνύεται σε αποκάλυψη πλέι μέικερ στη διοργάνωση, έχοντας το ρεκόρ σε ασίστ και ως παίκτης-κλειδί που ο Παναθηναϊκός πρέπει να του κόψει την δημιουργία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι στο 3-4 όπου (ειδικά στο "3") έχει πρόβλημα στην άμυνα με τα χαμηλά σχήματα που θα βρίσκει τον Κίνσεϊ. Εκεί ο Αστέρας σουτάρει πολύ, με τον Κίνσεϊ στο "3" και με τον "καυτό" Κουίνσι Μίλερ που παίζει στο "4".

Η άμυνα του Γκιστ στον Μίλερ θα είναι κλειδί, όπως κι η περιφερειακή άμυνα της ομάδας του Τζόρτζεβιτς, που πλέον έχει βάθος. Ο Αστέρας βάζει πολύ την μπάλα μέσα στη ρακέτα με τον εξαιρετικό Tσίρμπες και τον διεθνή Σέρβο Στίματς. Κορμιά που κολλάνε στο στιλ του Παναθηναϊκού, αλλά και που θα πρέπει να παίξουν καλή άμυνα ο Ραντούλιτσα (!) και ο Κούζμιτς, αφού ο Tσίρμπες είναι από τους καλύτερους σέντερ με 16 πόντους μ.ο. Λογικά θα βοηθήσει και ο νεοφερμένος Χάντερ, αν και με τους ψηλούς του Αστέρα ταιριάζουν οι Σέρβοι του Παναθηναϊκού.

Στην καλύτερη έδρα της Ευρώπης

Γενικά, ο Αστέρας είναι μια ομάδα που έχει πολλούς νεαρούς -βασικά Σέρβους- ρολίστες για να παίξει άμυνα και την καλύτερη έδρα στην Ευρώπη με 20.000 κόσμο, αφού για το ματς μετακομίζει στην "Μπέογκραντ Αρίνα".

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να "χτυπήσει" από την περιφέρεια που μπορεί να βρει σουτ και διαδρόμους, ειδικά τώρα που είναι ενισχυμένος. Να είναι καλός με υπομονή σε ζώνες, να περιορίσει τη δημιουργία του Γιόβιτς και τα πικ εν ρολ με τον Tσίρμπες. Προσοχή στον Κίνσεϊ στο 3αρι όπου ο ΠΑΟ υστερεί και φυσικά δυνατή άμυνα στη ρακέτα για να μην είναι πρωταγωνιστής ο Tσίρμπες.

Πάνω απ' όλα καθαρό μυαλό και συγκέντρωση σε ένα "καυτό" γήπεδο με τον Αστέρα που έχει ρίξει 15 πόντους στην Κούμπαν και έχει κερδίσει και την Εφές καθαρά. Ο ΠΑΟ βέβαια είναι μεταμορφωμένος, σε φόρμα, με ψυχολογία και με τους Αμερικανούς πλέον, πρόκειται για μια νέα ομάδα. Έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα και δεν έχει άγχος και πίεση πια. Ντερμπάρα, λογικά στο Βελιγράδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αμφίβολος ο Στρόμπερι

Τζόρτζεβιτς: "Τα πάντα για την 6η νίκη"

News 24/7

24MEDIA NETWORK