Μπορεί ο Ολυμπιακός, άνετα ο Παναθηναϊκός

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το πώς ο Ολυμπιακός θα περάσει νικηφόρα από τη Ρωσία κόντρα στη Χίμκι, παίρνοντας ακόμα έναν "τελικό" και τι ισχύει με τον Παναθηναϊκό.

Μπορεί ο Ολυμπιακός, άνετα ο Παναθηναϊκός
Διαμαντίδης-Ραντούλιτσα-Σπανούλης-Μάντζαρης-Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Μπορεί ή δεν μπορεί. Ασφαλώς μπορεί. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό και τον πρώτο ή δεύτερο σε σειρά (αν βάλουμε και το ματς με τη Ρεάλ) τελικό στην Ευρωλίγκα, αυτή την φορά με τη Χίμκι στη Μόσχα.

Ένα παιχνίδι ζωής ή θανάτου για τους "ερυθρόλευκους", που όμως έχουν μάθει να δίνουν τέτοιες αναμετρήσεις με την πλάτη στον τοίχο, σε αντίθεση με τη σοφτ ρώσικη ομάδα. Από την άλλη βέβαια, η Χίμκι έχει την άνεση ότι και να αποκλειστεί, κανείς δεν θα της πει τίποτα, αν και είναι πιο ακριβή ομάδα από την ελληνική κι αυτό την κάνει πιο επικίνδυνη.

Ο Ολυμπιακός, με τη φανέλα, την εμπειρία και την καρδιά του πρωταθλητή, έριξε μια 20αρα στη Ρεάλ την περασμένη εβδομάδα στο ΣΕΦ, της πήρε και την ισοβαθμία, διατήρησε την ψυχολογία του μετά από το αγχωτικό πέρασμα από το Παλέ για την Α1 με τον Άρη, με το οποίο "κλείδωσε" την πρωτιά στην εγχώρια διοργάνωση και προχωρά. Πάει με καλό... αέρα στη Μόσχα, για ένα ματς τελικό με μια ομάδα πιο ακριβή από αυτόν, αλλά χωρίς τα δικά του... χιλιόμετρα στο κοντέρ.

Με οδηγό το 9λεπτο χωρίς Σπανούλη στον αγώνα του 1ου γύρου

Ο Ολυμπιακός, όπως κι η αντίπαλός του, δεν έχουν περιθώρια. Η πεποίθηση, όμως, είναι μία και συμφωνώ απόλυτα: ο καλός Ολυμπιακός, με τον τσαμπουκά, την άμυνα και το μέταλλο, κερδίζει στη Μόσχα. Ο κακός χάνει με 10 και χαιρετά. Στο 1ο γύρο στο ΣΕΦ, άλλωστε, όσο δεν έπαιζε άμυνα, βρέθηκε και στο -12 στην 3η περίοδο. Από εκεί, χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ μάλιστα, έτρεξε ένα απίστευτο σερί 24-4 σε 9 λεπτά και "αιχμαλώτισε" τους Ρώσους με το σκορ από 44-56 στο 68-60 και 73-65. Αυτό το διάστημα πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό.

Με τους Χάκετ, Στρόμπερι, Παπαπέτρου και Όντομ έκανε τη μεγάλη ανατροπή, καθώς έπαιξε σκυλίσια άμυνα μια σοφτ ομάδα, που παίζει επιθετικό μπάσκετ και παρά την αλλαγή προπονητή πρόσφατα, με τον Ιβάνοβιτς πλέον στον πάγκο, δεν θα αλλάξει πολλά.

Πάλι θα είναι η ομάδα που θα σουτάρει πολύ με την πανάκριβη περιφέρειά της, με "κλειδί" τον παίκτη των 3.500.000 ευρώ, τον Σβεντ στο "2", και κινητήριο μοχλό τον γνωστό από το πέρασμά του στην πατρίδα μας για τον Πανιώνιο, Τάιριζ Ράις.

Να κουράσει τον οργανωτή με "σκυλίσιο" κυνήγι

Το κλειδί για τον Ολυμπιακό είναι να "σκάσει" κάποιον, όπως τον Αμερικανό κοντό πόιντ γκαρντ καθώς δεν έχει άλλον καλό σε αυτήν τη θέση. Μπορεί η ρωσική ομάδα να διαθέτει γεμάτη περιφέρεια, αλλά με δεν έχει καθαρό πόιντ γκαρντ και πάει σε χαμηλά σχήματα πολλές φορές.

Η Χίμκι είναι μια ομάδα με τρομερή περιφέρεια και πολλά μακρινά σουτ, αλλά και ατομικές φάσεις. Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει καλή ατομική, αλλά και συνολική περιφερειακή άμυνα, όπου όμως έχει πρόβλημα, αφού δέχεται πολλά τρίποντα. Θα πρέπει να κυνηγήσει... σκυλίσια και να πάει το ματς στις επαφές, στο σκληρό μπάσκετ και στον τσαμπουκά. Έτσι θα κατεβάσει το υψηλό σκορ της Χίμκι, που είναι ομάδα που παίζει άναρχο μπάσκετ πολλές φορές και ακόμα δεν έχει το ειδικό βάρος, τη φανέλα και την εμπειρία για να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.

Πιστεύω θα βρει πάλι την ενέργεια να πάει στο τρανζίσιον και να χτυπήσει στη φροντ λάιν με γρήγορες καταστάσεις την -κάπως σοφτ- άμυνα της Χίμκι, που πολλές φορές επιλέγει να "ταμπουρώνεται" και γι' αυτό ο Ολυμπιακός θα πρέπει να βρει καλή κυκλοφορία της μπάλας για να έχει καλές αποστάσεις και σουτ.

Θα πρέπει, επίσης, να βάλει την μπάλα μέσα στη ρακέτα με τον φορμαρισμένο και αξιόπιστο Πρίντεζη. "Κλειδί" πάλι θα είναι τα ανοιχτά τρίποντα του Μάντζαρη, όταν πηγαίνουν βοήθειες στον Σπανούλη και η δική του άμυνα στον Σβεντ, ενώ προσοχή θέλει και ο έμπειρος καλός μακρινός σουτέρ Μόνια στο "4" και ο όγκος των άγαρμπων αλλά σκληρών Αμερικανών σέντερ της Χίμκι.

Εάν προσέξει ο Παναθηναϊκός, νίκη με 15 πόντους

Για τον Παναθηναϊκό αυτήν τη φορά δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. Υποδέχεται την κροατική Τσεντεβίτα από το ματς με την οποία και πριν έρθουν οι Αμερικανοί του, ξεκίνησε η αντεπίθεση με τις 5 συνεχόμενες νίκες, περνώντας από το Ζάγκρεμπ με 30 πόντους και επιβλητική εμφάνιση!

Η Τσεντεβίτα δεν είναι κακή ομάδα και φαίνεται ότι ξεπέρασε τη μεγάλη "κοιλιά" της, καθώς δεν έχει βάθος. Πάλεψε μέχρι τέλους με την Εφές στην Πόλη, χάνοντας στις λεπτομέρειες σε ένα περίεργο ματς και κέρδισε με 30 πόντους την πανάκριβη Φενέρ στη "Χάλα Πέτροβιτς" τη περασμένη εβδομάδα!

Χωρίς άγχος, ως αδιάφορη από καιρό αλλά φορμαρισμένη πάλι και με τρεις καλούς Αμερικανούς στην περιφέρεια, έρχεται στο ΟΑΚΑ για το γόητρό της, να παίξει ελεύθερα.

Θέλει προσοχή γιατί στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει εύκολο ματς και ο Παναθηναϊκός έχει μια κούραση. Το "τριφύλλι" θέλει το ματς για να "καθαρίσει" και τυπικά με την πρόκριση και να αγγίξει την 3η θέση. Με τη σοβαρότητα, το βάθος που έχει πια και με καλή άμυνα, θα έχει το παιχνίδι στους 10-15 πόντους και δεν θα προκύψει θέμα. Αρκεί να μην υποτιμήσει τους Κροάτες και αγχωθεί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τσάρλυ: Τα άθλια στατιστικά του Σπανούλη και το αρνητικό ρεκόρ Μάντζαρη

Το σενάριο "εμφυλίου" Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στα πλέι οφ

ΣΕΝΑΡΙΑ: Ο δύσκολος δρόμος του Ολυμπιακού για τα πλέι οφ

Σενάρια πρόκρισης: Έτσι περνάει ο Παναθηναϊκός, τι γίνεται με το πλεονέκτημα

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK