Πονηρή έξοδος Παναθηναϊκού, τελικός Ολυμπιακού

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για τις αναμετρήσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού με Νταρουσάφακα και Ρεάλ Μαδρίτης, εξηγώντας τη (διαφορετική) σημασία τους.

Πονηρή έξοδος Παναθηναϊκού, τελικός Ολυμπιακού

Με δυο σημαντικά παιχνίδια "τελικούς" το πρόγραμμα της εβδομάδας στην Ευρωλίγκα, καθώς και οι δύο ομάδες μας έχουν πολύ σημαντικές αναμετρήσεις, για πολλούς λόγους.

Ξεκινάμε χρονικά με τον Παναθηναϊκό που έχει ένα επιπλέον κίνητρο να επικρατήσει στην Τουρκία της αδιάφορης αλλά ακριβότερης Νταρουσαφάκα, την οποία είχε νικήσει πολύ δύσκολα στο ΟΑΚΑ. Σαφώς άλλαξαν πολλά από τότε και βασικά ο ίδιος, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε απόδοση, εικόνα. Ο Παναθηναϊκός πάει σαν φαβορί για ένα ματς πονηρό που έχει το "πρέπει".

Μπορεί ο θρίαμβος -ειδικά όπως ήρθε- με την Κούμπαν στο ΟΑΚΑ να προκάλεσε πανηγυρισμούς, ακόμα δεν είναι μαθηματικά εξασφαλισμένη η πρόκριση. Αν χάσει σήμερα στην Τουρκία, νικήσει την επόμενη εβδομάδα την Τσεντεβίτα στο ΟΑΚΑ, αλλά χάσει με 6 πόντους στο φινάλε από την Εφές μάλλον μένει και εκτός! Επομένως, οι "πράσινοι" πηγαίνουν βασικά για να τελειώσουν την πρόκριση και να βάλουν μετά σε λειτουργία το δεύτερο πλάνο, που είναι η 3η θέση με το 3/3 -λογικά πάντα- για να βρει πιθανότατα με μειονέκτημα τη Λαμποράλ που τον κάνει -δικαιολογημένα- να βλέπει Final 4!

Προσοχή στα τρίποντα και στη... μισή Φενέρμπαχτσε

Ο φορμαρισμένος Παναθηναϊκός έχει σοβαρό κίνητρο. Οι απουσίες των Κούζμιτς και Γιάνκοβιτς που είναι ουσιαστικά παροπλισμένοι, δεν λένε κάτι. Ο σοβαρός Παναθηναϊκός περνά από την Τουρκία, αλλά το ματς είναι πονηρό, καθώς η αντίπαλός του είναι μια ακριβότερη απ' αυτόν ομάδα, που θα παίξει για το γόητρο και χωρίς άγχος είναι πιο επικίνδυνη. Πρόκειται για ομάδα άναρχη, μπερδεμένη και με προβληματική εικόνα, αλλά μην ξεχνάμε ότι πάλεψε με τη Φενέρ εκτός την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να παίξει και για την Εφές...

Η Νταρουσάφακα είναι άπειρη και οι επιλογές μέσα στην σεζόν με τον -μέτριο και όχι γι' αυτό το επίπεδο- Ουιμπέλκιν στον άσο και με τον -ΝΒΑερ αλλά σε άσχημη κατάσταση- Αλντεμίρ στα σέντερ, βγήκαν αποτυχημένες. Όμως έχει την μισή παλιά Φενέρ και είναι μια ομάδα με έμπειρους παίκτες, έστω και με αναχρονιστικό μπάσκετ, που με γρήγορες και αθλητικές ομάδες έχει μεγάλο θέμα.

Η τουρκική ομάδα θα πάει σε ζώνες, θα περιμένει μεγάλα σουτ από την περιφέρεια και τον Ερντέν να τα βάλει με τον Ραντούλιτσα που είναι ίδιο στιλ. Ο Παναθηναϊκός είχε φάει 12 τρίποντα στο ΟΑΚΑ και κλειδί θα είναι η άμυνα σε Γκόρντον και Χαραγκόντι σε 2 και 4 αντίστοιχα. Έχει παίκτες και γεμάτο ρόστερ πάντως και μπορεί να τρέξει την αντίπαλό του. Συνεπώς, θέλει προσοχή το παιχνίδι, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει το προβάδισμα σαφέστατα.

Ο καλός Ολυμπιακός μπορεί το 3/3

Πάμε στον Ολυμπιακό, που είναι υποχρεωμένος να κάνει το 3/3 για να ελπίζει. Κανείς δεν μπορεί να πει αν τον βόλευε ή όχι το χθεσινό αποτέλεσμα της Βιτόρια. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα κάνουν αυτές οι ομάδες στα επόμενα παιχνίδια. Αν και για μένα δεν ήταν καλό αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός καλείται στο remake του περσινού τελικού της Μαδρίτης να κερδίσει Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ μέσα και την Χίμκι έξω για να έχει σοβαρές ελπίδες να περάσει. Για μένα, ο καλός Ολυμπιακός μπορεί το 3/3. Το κακό είναι ότι δεν βρίσκεται στα καλύτερά του. Βέβαια, είναι η Ρεάλ στα καλά της; Και υπάρχει ο νόμος του ΣΕΦ... Θα δούμε.

Ο Ολυμπιακός θα πάει βήμα βήμα. Περιμένει τη Ρεάλ που δεν αρέσει. Με έναν μετριότατο προπονητή στον πάγκο, τον Λάσο, μια ομάδα που φυσικά έχει τρομερό ρόστερ, αλλά και ακραίες διακυμάνσεις. Βρέθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα να χάνει από την Μπαρτσελόνα με 31-6 με αεράμυνα στην αρχή (!) και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σταδιακά, πέρασε και μπροστά στο σκορ! Στο τέλος έχασε και συνεπώς θέλει το ματς με Ολυμπιακό για να κάνει το μεγάλο βήμα πρόκρισης, έχοντας δύσκολο πρόγραμμα, καθώς στη συνέχεια πάει στην Βιτόρια.

Μπερδεμένη με περιφέρεια που κάνει όσο ο Ολυμπιακός

Ομάδα με περίεργη εικόνα, σοφτ πολλές φορές με τα αργά πόδια της και παίκτες κλειδιά να είναι ντεφορμέ. Μάλιστα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης διασύρθηκε στην πατρίδα της την Κυριακή από την Κανάριας στην Τενερίφη, που βρέθηκε να χάνει και με 20 πόντους. Με σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα, αν και έχει διαστήματα που παίζει καλά στον τομέα αυτό. Δεν έχει διάρκεια όμως και πόδια. Αργή ομάδα πολλές φορές, αν και έχει "πυραυλοκίνητη" περιφέρεια με Σέρχιο, Γιουλ και Ρούντι που προέρχεται από τραυματισμό δεν είναι καλά. Τρομερή περιφέρεια που κοστίζει όσο όλος ο Ολυμπιακός(10.000.000 ευρώ), αλλά που δεν αρκεί πλέον πάντα.

Θεωρητικά καλύτερη από πέρσι με την προσθήκη στο σέντερ του Λίμα και καλούς ρολίστες και αμυντικούς βασικά στο "3", όπως Ρίβερς - Μασιούλις. Όμως είναι και γηρασμένη ομάδα, αφού η περιφέρεια έχει 30αρίσει, όπως και τα 4αρια της (Νοσιόνι-Ρέγες). Γι' αυτό βάζει και τον 16αρη (!) Ντόνσιτς. Επιπλέον, παίζει και με χαμηλά σχήματα που θέλουν προσοχή .Μπερδεμένη και η χημεία της, με πολλούς πρωτοκλασάτους που δεν της έχουν βγει όλοι, όπως οι Τόμπκινς και Τέιλορ από το ΝΒΑ . Μην ξεχνάμε και τον τριποντάκια Κάρολ στην εξίσωση. Συνεπώς, μιλάμε για μια ομαδάρα σαν ρόστερ, που όμως είναι μπερδεμένη, με κενά στην άμυνα και τη διαχείριση και γηρασμένη.

Ο Ολυμπιακός στη Μαδρίτη κατέρρευσε στο 2ο μέρος καθώς βρέθηκε στο -20 και θέλει να κάνει το +12 αν μπορεί, για την πιθανή ισοβαθμία. Μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός στην Ισπανία έφαγε 11/22 τρίποντα και πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στην άμυνα, στη διάρκεια, στο αμυντικό ριμπάουντ. Να έχει καλές επιστροφές, να περιορίσει τον Γιουλ, τα πικ εν ρολ και να προσέχει τις αποστάσεις για τα τρίποντα των Μαδριλένων.

Επιθετικά, ο Σπανούλης θα βρει χώρους με τους μέτριους αμυντικούς στην περιφέρεια και θα πρέπει να χτυπήσει με τον Πρίντεζη στα αργά πόδια που έχουν τα 4αρια της αλλά και τον Αγιόν με τα πικ εν ρολ. Αλλά να έχει και υπομονή, προσοχή στην περιφέρεια και στον Κάρολ που τον πλήγωσε στην Μαδρίτη με τρία τρίποντα. Ο καλός Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει και να μείνει "ζωντανός".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΕΝΑΡΙΑ: Ο δρόμος του Ολυμπιακού για τα πλέι οφ

Photo credits: Action Images

News 24/7

24MEDIA NETWORK