Χάος στην Α1 λίγο πριν την έναρξη της σεζόν

Ο Σωτήρης Γεωργίου θέτει επί τάπητος το οικονομικό πρόβλημα των μικρομεσαίων -και όχι μόνο- ομάδων της κατηγορίας.

Χάος στην Α1 λίγο πριν την έναρξη της σεζόν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με πολλά προβλήματα και ερωτηματικά ξεκινά η νέα σεζόν για την Α1, της οποίας δεν ξέρουμε καλά καλά την σύνθεσή της. Για μια ακόμα φορά ο ΕΣΑΚΕ περιμένει τις εξελίξεις αντί να ορίσει μια καταληκτική ημερομηνία που αν μια ομάδα δεν καταθέσει εγγυημένα έσοδα δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗΝ Α1;

Άλλωστε ο μύλος συνεχίζεται, αφού ο Φάρος που ανέβηκε δεν θα λάβει μέρος στο νέο πρωτάθλημα για δικούς του λόγους και στην θέση του προβιβάστηκε ο οικονομικά δυνατός Προμηθέας Πατρών. Στην πάροδο του χρόνου, η Κηφισιά επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα και έτσι αποχώρησε. Ακόμα δεν ξέρουμε την ομάδα που θα πάρει την θέση της. Θα είναι ο Εθνικός σαν πρώτος και τελευταίος επιλαχών ή θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος και άρα θα δωθεί wild card;

Αν γίνει αυτό είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι με πρώτο πρώτο τον ιστορικό Πανιώνιο, πρωταθλητή της Β' εθνικής. Άλλοι υποψήφιοι είναι η Λευκάδα και ο Αρκαδικός που υποβιβάστηκε, αλλά θέλει να παραμείνει όπως γίνεται στην Ισπανία. Επίσης, υπάρχουν και τα Τρίκαλα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα, γιατί έχουν κι αυτά κάποια οικονομικά προβλήματα.

ΑΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΠ

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι τα έσοδα των ομάδων και ο κίνδυνος πολλές ομάδες στην πορεία του πρωταθλήματος να μην έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Το συμβόλαιο κεντρικής χορηγίας με τον ΟΠΑΠ έληξε και μαζί τα καλά εγγυημένα έσοδα για τους μικρομεσαίους, αλλά και για μεγαλύτερες ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ.

Ο ΟΠΑΠ έχει κόψει τις κεντρικές χορηγίες σε χρήματα και λειτουργεί πλέον σαν -όπως και είναι άλλωστε- ιδιωτική εταιρεία. Είναι άγνωστο όμως, καθώς διατηρεί το μονοπώλιο στην Ελλάδα, αν ακόμα πρέπει έστω για ηθικούς λόγους να γυρίζει χρήματα πίσω στον αθλητισμό στηρίζοντας τις λίγκες.

Ο ΟΠΑΠ προς το παρόν κάνει μόνος εμπορικές συμφωνίες και μετά τον Ολυμπιακό που ανανέωσε, συμφώνησε και με τον Παναθηναϊκό. Λέγεται ότι επαφές με τον ΟΠΑΠ έχουν και οι ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ που είναι brand names. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, ο ΟΠΑΠ στο τέλος να μην δώσει τίποτα στην υπόλοιπες ομάδες ή να τους προσφέρει κατά την πάγια τακτική των Τσέχων, ψίχουλα.

Συνεπώς, δεν αποκλείεται να κινηθούν κάποιες ομάδες ή και η λίγκα (ΕΣΑΚΕ) συνολικά νομικά εναντίον του ΟΠΑΠ μιας και βάζει τις ομάδες στο στοίχημα και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν όταν χρησιμοποιούν στα κουπόνια τους τις ομάδες.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΛΗΝ ΟΠΑΠ

Όπως και να έχει, αν ο ΟΠΑΠ δώσει τα μισά έστω χρήματα, οι περισσότερες ομάδες που είχαν μάθει να κινούνται με αυτά τα έσοδα και την NOVA, θα βρεθούν σε αδιέξοδο, καθώς δεν έχουν οργάνωση να έχουν πολλά άλλα έσοδα. Το μάρκετινγκ, λόγω κρίσης πλέον, είναι άγνωστη λέξη και τα 300-500 εισιτήρια παρά τους πανηγυρισμούς των διοικήσεων -επειδή μάλλον οι φίλαθλοι αντί για ταξί γεμίζουν λεωφορείο- δεν βοηθούν.

Και έτσι ούτε τα μπάτζετ των 250.000-300.000 ευρώ που είχαν σχεδόν όλες οι ομάδες από την 5η θέση και κάτω, δεν θα βγαίνουν εκτός αν βρεθούν επενδυτές -βρέθηκε π.χ. στην Πάτρα και τον Προμηθέα ο Λιόλιος-.

Συνεπώς, οι ομάδες έχουν αγωνία, αφού ακόμα δεν ξέρουν τι και πόσους παίκτες πρέπει να κλείσουν. Αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης του ΕΣΑΚΕ και όχι οι έξι Αμερικανοί κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε....

Οργάνωση, τάξη, ημερομηνίες, κεντρικό μάρκετινγκ...Άγνωστες λέξεις χρόνια στον ΕΣΑΚΕ και μάλλον άγνωστες μένουν και σήμερα με τη νέα διοίκηση. Σκεφτείτε ότι ο Χαλβατζάκης που αποχώρησε πανηγύριζε μόνος του ουσιαστικά για μικροέσοδα, τύπου σαν να λέμε ότι ένας εργαζόμενος σήμερα θα έπαιρνε αύξηση 30 ευρώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Τάσος Μαγουλάς: Σταρ ή εξαφανισμένος ο Πατ Καλάθης;

News 24/7

24MEDIA NETWORK