Χρονιά ρεκόρ, συγκίνησης, Ελλάδος και "καυτών" πλέι οφ

Μιασπουδαία σεζόν ολοκληρώθηκε -όσον αφορά στην κανονική της περίοδο- στο ΝΒΑ και μπήκαμε πλέον σε ρυθμούς πλέι οφ. Κοινώς τώρα αρχίζουν όλα, όπως λένε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

Χρονιά ρεκόρ, συγκίνησης, Ελλάδος και "καυτών" πλέι οφ

Η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε με το τρομερό ρεκόρ των πρωταθλητών Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν στο τέλος τα προγνωστικά, με τις δύο νίκες κόντρα στους Σπερς, γράφοντας ιστορία με τις περισσότερες νίκες σε ρέγκιουλαρ σίζον.

Όσα είδαμε φέτος στο ΝΒΑ

Με μόλις δύο ήττες στην έδρα τους και τρομερό επιθετικό μπάσκετ, οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς -παρά δύο ήττες έκπληξη στην τελευταία δεκάδα των αγώνων τους- έσπασαν το ρεκόρ των Μπουλς από το 1996 και με το 72-9 έμειναν στην ιστορία.

Έτσι πέρασε σε δεύτερη μοίρα η απόσυρση ενός μεγάλου σταρ και σκόρερ, όπως ο Κόμπε Μπράιαντ που έκλεισε την καριέρα του παίζοντας μόνο στην ιστορική ομάδα του Λος Άντζελες. Σε δεύτερη μοίρα πέρασε και η τρομερή πορεία των Σαν Αντόνιο Σπερς, οι οποίοι είχαν μια εξαιρετική σεζόν με το εντυπωσιακό 67-15 και μόλις μια ήττα στην έδρα τους σε 41 παιχνίδια! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι έδρες των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Σαν Αντόνιο Σπερς με 3 ήττες μόλις συνολικά σε 79 ματς, θύμισαν Ευρώπη!

Μια χρονιά με ενδιαφέρον μεγάλο λοιπόν σε όλα τα επίπεδα ολοκληρώθηκε, μια χρονιά με ελληνικό χρώμα, με τον Γιάννη Αντετοκούμπο να κλέβει την παράσταση, έχοντας συνεχή βελτίωση, και ειδικά παίζοντας σε θέση πόιντ στο τέλος, έκανε 5 τριπλ νταμπλ και έδειξε ότι πολύ σύντομα θα γίνει All Star πάικτης.

Ο Κουφός είχε μια συμπαθητική σεζόν στο Σακραμέντο, πίσω από τον Κουζέν, ενώ δεν μπόρεσε να μείνει ο Παπανικολάου.

Επίσης στο ΝΒΑ είδαμε και πάλι μια πρωτοκλασάτη Δύση με πολλά σπουδαία παιχνίδια, σκορ και θέαμα και τις καλύτερες ομάδες συγκεντρωμένες εκεί. Αλλά και μια ανταγωνιστική Ανατολή, που είναι πολύ βελτιωμένη και στο συνολό της. Στη "μάχη" για τα πλέι οφ είχε περισσότερες ομάδες, ενώ μετά από χρόνια οι ομάδες της Περιφέρειας αυτής είχαν στα μικρομεσαία στρώματα ακόμα και περισσότερες νίκες από αντίστοιχες της Δύσης, στην οποία έμεινε εκτός πλέι οφ ομάδα που είχε περισσότερες νίκες και από τον 6ο της Ανατολής.

Και φυσικά είχαμε και τη μεγάλη βόμβα με την αποτυχία των Μπουλς, σε μια σεζόν που στο Σικάγο θέλουν να ξεχάσουν σύντομα, καθώς έχασαν και το ιστορικό ρεκόρ και μετά από χρόνια είναι εκτός πλέι οφ.

Και ήταν και μια σεζόν με 5 απολύσεις προπονητών. Κατά σειρά Χιούστον (στις 19/11 μάλιστα), Νετς, Κλίβελαντ, Φοίνιξ και Νέα Υόρκη, την ώρα που αυξάνει συνεχώς ο πρωταγωνιστικός ρόλος πολλών Ευρωπαίων παικτών.

Η ΑΝΑΤΟΛΗ

Στην Ανατολή το Κλίβελαντ με τον Λεμπρόν κράτησε την πρώτη θέση στο νήμα, από το σοβαρό Τορόντο, αλλά είχε μια μέτρια σεζόν με αλλαγή προπονητή ξαφνικά στο μέσο, με τον Μπλατ να αποχωρεί, με φήμες ότι έβαλε το χεράκι του ο "βασιλιάς". Το Κλίβελαντ δεν παίζει το μπάσκετ που θα έπρεπε και το καλοκαίρι θα έχουμε αλλαγές. Το σοβαρό Τορόντο δεν έχει ακόμα τα φονταμένταλς και την εμπειρία για τίτλο. Αλλά δεν έχει και πολλές ομάδες.

Το Μαιάμι σε ένα σύνολο ισοβαθμίας 4(!) ομάδων στην 3η θέση, την πήρε, αλλά έχει την απουσία του Μπος.Πάντως δείχνει μετά την αποχώρηση Λεμπρόν πρόπερσι, να βρίσκει πάλι ένα νέο καλό πρότζεκτ. Η Ατλάντα θέλει ενίσχυση για να γίνει ομάδα τίτλου. Η Βοστώνη είναι από τις βελτιωμένες ομάδες και αν κάνει το μπαμ για παράδειγμα το καλοκαίρι πείθοντας τον Ντουράντ, θα γίνει ομάδα τίτλου. Η Σάρλοτ ευχάριστη έκπληξη, καθώς γίνεται καλή δουλειά. Η Ιντιάνα δεν παίζει την άμυνα που ξέραμε, μπήκε στα πλέι οφ, αλλά πρέπει να αλλάξει πολλά, καθώς η ομάδα τίτλου που είχε τα περασμένα χρόνια ξεθώριασε.

Το Ντιτρόιτ κέρδισε τα πλει οφ αν και σε μεταβατική περίοδο. Οι Σικάγο Μπουλς, με τον Ρόουζ μέτριο μετά τους τραυματισμούς, και με πολλές σημαντικές απουσίες κατά διαστήματα, ήταν η αρνητική έκπληξη και είναι εκτός πλέι οφ μετά το 2008, ενώ ξεκίνησαν για τίτλο. Η αλλαγή προπονητή όμως με τον Χόιμπεργκ από το κολέγιο να αναλαμβάνει, δεν βγήκε.

Στις αποτυχίες η Ουάσιγκτον που είχε όμως απουσίες και επίσης κυνηγά τον Ντουράντ και πρέπει να κάνει κινήσεις καθώς βαλτώνει.Αλλά και το Μιλγουόκι που ενώ έχει ταλέντο και το περιμέναμε καλύτερο, πήγε χειρότερα παρά την άνοδο του Αντετοκούμπο. Κι αυτό γιατί μπερδεύτηκε η χημεία του με τον Ουίλιαμς και ξέχασε την αμυνά του. Συμπαθητικό το Ορλάντο με τον Σκάιλς στον πάγκο, μαύρα χάλια για την Νέα Υόρκη με τον Τζάκσον να ακούει και παράπονα και με την ομάδα να είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, αλλά καμία σχέση με τις προσδοκίες. Και ψάχνει προπονητή(Θιμποντό ή Ράμπις) μετά την αλλαγή μέσα στην σεζόν.

Τραγική πορεία οι ταλαντούχοι Μπρούκλιν Νετς του Ρώσου Προχόροφ που θέλει να τα αλλάξει πάλι όλα και φυσικά χειρότερη ομάδα και πάλι οι Σίξερς με οριακά 10 νίκες για την ομάδα της Φιλαδάλφειας, που θέλει διάλυση πάλι και στήσιμο από την αρχή.

Η ΔΥΣΗ

Στη Δύση, οι τρομεροί Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και οι Σαν Αντόνιο Σπερς έκλεψαν την παράσταση. Οι πρωταθλητές με τρομερό μπάσκετ, σόου τάιμ και τον εξωγήινο σκόρερ Κάρι, πήραν με 30αρες τα ντέρμπι! Οι Σαν Αντόνιο Σπερς σαν το παλιό καλό κρασί, με τον μεγάλο Πόποβιτς στον πάγκο, γερνάνε, αλλά κάνουν συντήρηση και βγάζουν νέα ταλέντα και χρυσούς ρολίστες. Ώριμο μπάσκετ, κοντά στην Ευρώπη, θα έχει ενδιαφέρον πόσο θα κοντράρουν τους πρωταθλητές.

Οκλαχόμα και Κλίπερς συμπλήρωσαν την τετράδα. Η Οκλαχόμα -ίσως στην τελευταία σεζόν του Ντουράντ- θέλει να μπει σφήνα και έχει ρόστερ, αν και πάλι κάτι της λείπει, παρότι έχει το καλύτερο δίδυμο (Γουέσμπρουκ-Ντουράντ) του ΝΒΑ. Οι Κλίπερς θέλουν από τότε που ήρθε ο Ρίβερς να παίξουν άμυνα, αλλά ακόμα αν κι έγιναν τα αφεντικά του Λος Άντζελες, δεν το εχουν καταφέρει.

Από εκεί και πέρα απογοήτευση με γκρίνια και νωρίς αλλαγή προπονητή οι περσινοί φιναλίστ Χιούστον Ρόκετς, που μάλλον θα έχουμε αλλαγές. Σοφτ και πάλι το Ντάλας που πρέπει να ετοιμάζει την μετά Νοβίτσικι εποχή. Το Πόρτλαντ έχασε το άλτερ έγκο (Όλντριτζ) του Λίλαρντ το καλοκαίρι και τα 4/5 της πεντάδας του, αλλά δουλεύει σωστά. "Νοσοκομείο"το Μέμφις έμεινε στην εξάδα με την εμπειρία αλλά μέχρι εκεί. Η Γιούτα με ευρωπαϊκό μπασκετ(άμυνα) κάνει δουλειά για το μέλλον και άγγιξε τα πλέι οφ. Αποτυχία, αλλά με δικαιολογία τις πολλές απουσίες για τη Νέα Ορλεάνη που έχει ταλέντο, αλλά φέτος δεν μπήκε πλέι οφ και γκρινιάζει ο σταρ Άντονι Ντέιβις.

Το Σακραμέντο του Κουφού, με τεράστιο ταλέντο με τους Κουζέν, Γκάι, Ρόντο, είναι μια ομάδα... τρελοκομείο, ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, αλλά με τόση γκρίνια, έμεινε νωρίς εκτός και ο Καρλ, τη μια έφευγε και την άλλη έμενε στον πάγκο, όλο "πλακωμένος" με παίκτες του.

Η Μινεσότα είναι σοφτ με το ταλέντο της, με τον Ουίγκινς (μεγάλος σκόρερ) και τον Ρούμπιο, που τον θέλουν πολλές ομάδες να είναι καλός πόιντ που κάνει πολλές δουλειές. Το Ντένβερ ψάχνεται για το μέλλον με μια χαμένη σεζόν όπως και το Φοίνιξ.

Τέλος οι ιστορικοί Λέικερς πληρώνουν τον GM τους με τις τραγικές του επιλογές και κατάντησαν να είναι στο βαρέλι του πάγκου, δίνοντας τεράστιο συμβόλαιο στον Κόμπε σε τέτοια ηλικία κι έτσι έμειναν από παίκτες. Θέλουν έναν σταρ και 2-3 καλούς ρολίστες για να μπορέσουν σε 2-3 χρόνια να επιστρέψουν.

Κρύβουν πάντα εκπλήξεις τα πλέι οφ

Τα πλέι οφ που μόλις ξεκινησαν είναι ένα πρωτάθλημα -στην ουσία- με μεγάλες σειρές που κρύβουν πάντα εκπλήξεις. Λογικά το Κλίβελαντ, λόγω εμπειρίας και Λεμπρόν, θα πάρει τον τίτλο στην Ανατολή, καθώς οι άλλες ομάδες δεν έχουν το ειδικό βάρος και βάθος. Στην Δύση θα γίνει χαμός και αυτό θα ευνοήσει λογικά τους Καβαλίερς που στους τελικούς θα βρουν καταπονημένη ομάδα ως αντίπαλο.

Στη Δύση θα γίνει μάχη μεταξύ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και των Σαν Αντόνιο Σπερς, λογικά στους τελικούς, αν και δεν θα έχουν εύκολο έργο με Κλίπερς και Οκλαχόμα (οι Σπερς ειδικά). Μάλιστα η Οκλαχόμα πιστεύει ότι μπορεί να χτυπήσει το Γκόλντεν Στέιτ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Μπρέικ οι Πέισερς, νίκες για τους υπόλοιπους γηπεδούχους
VIDEO: Στα χέρια με τον Μπέβερλι ο Κάρι
Ανησυχία στους Ουόριορς για τον Κάρι

News 24/7

24MEDIA NETWORK