Γιατί ο Ντε Λα Μπέγια, τι παίζει με γκολκίπερ

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί την επιλογή Ντε Λα Μπέγια και γράφει για τα δεδομένα που αφορούν στην απόκτηση γκολκίπερ από τον Ολυμπιακό.

Γιατί ο Ντε Λα Μπέγια, τι παίζει με γκολκίπερ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται για ποιους λόγους ο Ολυμπιακός κατέληξε στην επιλογή του Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια για να ενισχύσει στην αριστερή πλευρά της άμυνάς του. Ο 30χρονος άσος της Ρεάλ Σοθιεδάδ, ο οποίος, αν πάνε όλα καλά, θα ανέβει στο αεροπλάνο ως μέλος της «ερυθρόλευκης» αποστολής για το Βέλγιο, όπου θα διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας δεν αποτελεί μια «λαμπερή», αλλά μια αξιόπιστη επιλογή.

Πρόκειται για έναν μπακ, ο οποίος είχε απασχολήσει και πέρυσι τους πρωταθλητές Ελλάδας, αλλά η περίπτωσή του δεν προχώρησε από τη στιγμή που δεν προχώρησαν και να σενάρια για πώληση του Αρτούρ Μασουακού. Στο γενικότερο πλάνο της ομάδας σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρχε πρόθεση να αποχωρήσει κάποιος από τους βασικούς ποδοσφαιριστές, όσες προτάσεις έφτασαν για το νεαρό Γάλλο απορρίφθηκαν κι έτσι δεν χρειάστηκε η απόκτηση άλλου μπακ.

Τον γνωρίζει ο Σάντσεθ

Η περίπτωση του Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια προχώρησε σχετικά γρήγορα μετά την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας, καθώς ο Μάρκο Σίλβα είχε άλλες προτεραιότητες, αλλά ο Βίκτορ Σάντσεθ τον γνωρίζει πολύ καλά από τη θητεία του στην «Πριμέρα» και τον είχε ζητήσει, μάλιστα, πέρυσι όταν βρισκόταν στην πάγκο της Ντεπορτίβο.

Πρόκειται για κλασικό Ισπανό μπακ, με τάση να ανεβαίνει συχνά πάνω από τη σέντρα, να κάνει overlap, με καλή τεχνική και αξιόλογη ταχύτητα. Είναι έμπειρος και σταθερός σε απόδοση παίκτης, ενώ οι 170 και πλέον αγώνες του στο πρωτάθλημα της πατρίδας του, του παρέχουν τη δυνατότητα της άμεσης προσαρμογής και της γρήγορης ενσωμάτωσης ενόψει των προκριματικών που πλησιάζουν.

Ο ΜΑΣΟΥΑΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΜΙΚΑΣ

Αν είχε πουληθεί ήδη ο Μασουακού, ενδεχομένως ο Ολυμπιακός να πήγαινε σε μια πιο ακριβή ή μικρότερης ηλικίας επιλογή. Από τη στιγμή, όμως, που αυτή ήταν η απόφαση του κόουτς και ο Αρτούρ παραμένει ενεργό μέλος της ομάδας, ο Αλμπέρτο κρίθηκε σωστή κίνηση, καθώς αν του ζητηθεί να παίξει θα το κάνει με «ασφάλεια», αν όχι θα μείνει στον πάγκο χωρίς γκρίνιες, όπως συνέβη σε αρκετά ματς της περσινής περιόδου, ως παίκτης της Σοσιεδάδ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τον Μασουακού έρχεται και ο 19χρονος Τσιμίκας τον οποίο ο Ολυμπιακός θέλει να προωθήσει. Άρα δίπλα στον πιο έμπειρο Ντε Λα Μπέγια ο μικρός θα έχει αυξημένο κίνητρο, αλλά και ευκαιρίες να παίξει όσο πέρυσι και ακόμη περισσότερο.

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΙΓΚΕΪΡΑΣ

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στην αριστερή πλευρά της άμυνας μπορεί να αγωνιστεί και ο Ντιόγο Φιγκέιρας, το πρώτο φετινό απόκτημα της ομάδας από τη Σεβίλλη. Ο Πορτογάλος θα ξεκινήσει βασικός στη δεξιά πτέρυγα στον τρίτο προκριματικό γύρο, αλλά κάποια στιγμή, μέσα στο μήνα που διανύουμε ή στις αρχές του επόμενου, θα επιστρέψει ο Ομάρ από τον τραυματισμό του και θα διεκδικήσει εκ νέου φανέλα βασικού.

Κάπως έτσι προκρίθηκε η επιλογή του Ντε Λα Μπέγια, ο οποίος μπορεί να είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό της Ελλάδας, αλλά είναι «μπαρουτοκαπνισμένος» και παίκτης του προπονητή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πόσο θα ήξεραν άραγε τον Σαλίνο αν ο Ολυμπιακός δεν είχε αντιμετωπίζει τη Μπράγκα στη διάρκεια της προηγούμενης -από την άφιξή του στο μεγάλο λιμάνι- σεζόν;

Το κεφάλαιο "τερματοφύλακας"

Ένα άλλο «κεφάλαιο» που θα κλείσει άμεσα είναι αυτό του τερματοφύλακα. Όπως με τον Μάρκο Σίλβα οι περισσότερες επιλογές ήταν από την Πορτογαλία, έτσι και τώρα με τον Βίκτορ οι περισσότεροι υποψήφιοι προέρχονται από την «Πριμέρα». Πλην του 40χρονου κόουτς, άλλωστε, Ισπανός είναι και ο αρχισκάουτερ Χουάνχο Λορένθο, ο οποίος λογικό είναι να γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη την αγορά της πατρίδας του.

Όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Ρομπέρτο, η μεταγραφή του είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη, καθώς εκείνες της ημέρες οι μεταγραφές διαδέχονταν η μία την άλλη. Ο σπουδαίος αυτός κίπερ που πλέον συνεχίζει στην Εσπανιόλ, αποκτήθηκε έχοντας αγωνιστεί δύο σερί χρονιές στη Σαραγόσα, δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Δεν ήρθε από τη Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ, αλλά βρήκε καλές συνθήκες, εμπιστοσύνη, μια ομάδα που του ταίριαζε και έκανε εξαιρετικό restart στην καριέρα του. Ως τέτοια περίπτωση μπορεί να εξελιχθεί ο Γκουάιτα της Χετάφε, ή ο Φερνάντεθ που ανήκει στην Πόρτο, αλλά πέρυσι αγωνίστηκε ως δανεικός στη Γρανάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός Ολυμπιακός θέλει να στηρίξει τον Έλληνα διεθνή Στέφανο Καπίνο και να του δώσει την ευκαιρία να πάρει τα γάντια του προκατόχου του. Ο Βίκτορ δεν είναι αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη, θέλει να ενισχύσει το ντόπιο στοιχείο στην ενδεκάδα και το ρόστερ γενικότερα, αλλά θέλει κι έναν ακόμη αξιόπιστο πορτιέρε.

Σχετικά με την περίπτωση του 29χρονου Φρανσίσκο Κασίγια της Ρεάλ, το όνομα του οποίου «παίζει» τις τελευταίες ημέρες, η ρεαλιστική προσέγγιση είναι μία: Αν όντως αποδειχθεί στην πράξη ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και δεν μιλάμε απλώς για μια ελκυστική πρόταση, προφανώς στον Ολυμπιακό αποφάσισαν να κινηθούν για βασικό τερματοφύλακα. Δεν υπάρχει καμία άλλη λογική εξήγηση, εκτός κι αν ο Κασίγια από «ρεζέρβα» του Κέιλορ Νάβας στη Μαδρίτη, αποφάσισε να κάνει το ίδιο στον Πειραιά και να στέκεται... σκιά του Καπίνο, ενδεχόμενο που μάλλον ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας... Για να έχουμε πλήρες το παζλ στο μυαλό μας, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι ετήσιες αποδοχές του στους «γκαλάκτικος» ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Είναι σίγουρο, πάντως, ότι η απόφαση για τα δοκάρια δεν είναι εύκολη κι ότι μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Μπορεί δηλαδή αύριο-μεθαύριο να προκύψει κάποιο νέο όνομα από το πουθενά που να κόψει το νήμα της διαδοχής του Ρομπέρτο. Όλα είναι πιθανά, αλλά τα όποια ερωτηματικά θα απαντηθούν άμεσα, καθώς και ο νέος τερματοφύλακας θα βρίσκεται στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Έρχεται και υπογράφει ο Ντε Λα Μπέγια

News 24/7

24MEDIA NETWORK