Γιατί ο Ρομπέρτο ζεσταίνει τα γάντια

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ανοίγει τον φάκελο "τερματοφύλακας" και αναλύει τις σκέψεις του Μάρκο Σίλβα για εκείνο που θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου.

Γιατί ο Ρομπέρτο ζεσταίνει τα γάντια

Έχει τους λόγους του ο Μάρκο Σίλβα να κρατά κλειστά χαρτιά σχετικά με το ποιος θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου και είναι σοβαροί. Μέρες τώρα, όταν οι περισσότεροι έβλεπαν Καπίνο "δαγκωτό", ο Πορτογάλος τεχνικός είχε φροντίσει να κάνει παιχνίδι και με τους δύο τους τερματοφύλακες.

Το να βάλει και τον Ρομπέρτο γερά στο παιχνίδι ήταν μια έξυπνη και επιβεβλημένη επιλογή, όπως ο καθένας μπορεί εύκολα να καταλάβει. Αποτελεί βασική αρχή για τον κόουτς Σίλβα να μην επιτρέπει σε κανέναν να εφησυχάζει ούτε να πιστεύει ότι έχει πάρει τη φανέλα σπίτι του.

Σίγουρη και πιο έμπειρη λύση

Το κεφάλαιο του Ισπανού τερματοφύλακα στον Ολυμπιακού, άλλωστε, φαίνεται πως περιλαμβάνει κι άλλες σελίδες που δεν έχουμε διαβάσει. Το γεγονός ότι άφησε ανοικτό ενδεχόμενο αποχώρησης στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει πως μπορεί να μειώσει την αδιαμφισβήτητη κλάση του. Είναι μακράν ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην Ελλάδα κι αυτό δεν μπορεί να το ξεχάσει κανείς σε ένα παιχνίδι που δεν έχει… αύριο.

Μπορεί ο Καπίνο να έπαιξε σε όλα τα ματς Κυπέλλου ως τώρα και καλώς τα έπαιξε, προκειμένου να αποκτά εμπειρίες για το μέλλον, αλλά το βράδυ του Σαββάτου κρίνεται ένα τρόπαιο. Κι όταν έχεις μπροστά του ένα 90άλεπτο που ο νικητής τα παίρνει όλα, έχει λογική να επιλέξεις την πιο σίγουρη και πιο έμπειρη λύση.

ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ρομπέρτο έχει παρελθόν με την ΑΕΚ. Πέρυσι κράτησε ανέπαφη την εστία του στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ και βοήθησε τον Ολυμπιακό να φτάσει στην ανατροπή με το γκολ του Χάρα. Φέτος στο αντίστοιχο παιχνίδι πρωταθλήματος παρά τις αναποδιές που παρουσιάστηκαν με τις αποβολές των Μποτία, Μιλιβόγεβιτς και το πέναλτι σε βάρος της ομάδας του, οι "κιτρινόμαυροι" για να τον νικήσουν τελικά με τον Βάργκας έφτυσαν αίμα. Και στο 4-0 του "Καραϊσκάκη" ήταν ανίκητος. Όλα αυτά παίζουν ρόλο σε έναν τελικό. Αλλιώς βλέπει ο κάθε αντίπαλος τον Ρομπέρτο κάτω από τα "ερυθρόλευκα" δοκάρια, αλλιώς τον οποιονδήποτε άλλο κίπερ όσο ταλαντούχος ή ικανός κι αν είναι όπως συμβαίνει με τον διεθνή Καπίνο.

Για να πάμε παρακάτω, η επιθυμία του Ολυμπιακού να στηρίξει τον 22χρονο Έλληνα διεθνή και να του δώσει την ευκαιρία της καθιέρωσης στη μετά-Ρομπέρτο εποχή, είναι δεδομένη. Αυτή την προοπτική προσυπογράφει και ο Μάρκο Σίλβα, ο οποίος, όμως, δεν ξεχνά ότι η συγκεκριμένη θέση είναι ιδιαίτερη και όλοι θέλουν το χρόνο τους.

Ο Καπίνο θέλει... ψήσιμο

Όπως εξηγούσαμε και πριν από μερικές ημέρες, ο Στέφανος Καπίνο έχει τα προσόντα, αλλά θα χρειαστεί και το ανάλογο "ψήσιμο" για να εξελιχθεί στο "νούμερο 1" των πρωταθλητών Ελλάδας. Θα πρέπει να δουλέψει πολύ, να αρπάξει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν, να αποκτήσει διάρκεια, να βελτιώσει τις αδυναμίες του.

Για να τα πετύχει όλα αυτά έχει ατελείωτο χρόνο μπροστά του. Βρίσκεται σε μια ηλικία που άλλοι τώρα ξεκινούν. Μην ξεχνάμε σε τι ηλικία καθιερώθηκε ο Αντώνης Νικοπολίδης και τελικά έφτασε να παίζει μέχρι τα 40 του. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας τερματοφύλακας θα πρέπει να… σιτέψει για να γίνει βασικός σε μια μεγάλη ομάδα, αλλά δεν επιτρέπονται και οι βιασύνες.

Το να παίξει ο Καπίνο στον ημιτελικό της Τούμπας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ιδανικός και για τον τελικό για τον απλούστατο λόγο ότι το πρώτο ματς με τον ΠΑΟΚ είχε και ρεβάνς. Αύριο όχι μόνο δεν υπάρχει ρεβάνς, αλλά κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η διαδικασία στα πέναλτι, τομέας στον οποίο ο Ρομπέρτο θεωρείται σπεσιαλίστας…

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλά κάνει ο Μάρκο Σίλβα και κρατάει τους δύο –πολύ καλούς του- τερματοφύλακες στην πρίζα. Το ποιος θα παίξει τελικά δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά. Όπως δεν μπορεί να πει ότι ο Καπίνο θα… νευριάσει, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί, αν δεν παίξει το Σάββατο λες και είναι το τελευταίο ματς της καριέρας του. Υπό μία έννοια το να "προφυλαχθεί" στον τελικό ίσως είναι και για καλό, αφού ένα λάθος του μπαρουτοκαπνισμένου Ρομπέρτο θα ξεχαστεί γρήγορα, ενώ μια αντίστοιχη φάση στο νεαρό συμπαίκτη του μπορεί να στιγματίσει κι όλη του την καριέρα.

ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Το τι θα συμβεί τελικά θα το γνωρίζουμε οριστικά το απόγευμα του Σαββάτου. Έλεγα προχθές σε σχετική κουβέντα που έγινε στην "Ανατροπή και πέναλτι" του Sport24 radio 103,3 (12-2 κάθε μεσημέρι) ότι οι πιθανότητες για το ποιος θα καθίσει κάτω από τα "κόκκινα" δοκάρια στη μεγάλη βραδιά του Κυπέλλου είναι σχεδόν μοιρασμένες και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από την άλλη, είμαι σίγουρος ότι ο ρεαλιστής Σίλβα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και δεν κάνει… εκπτώσεις θα επιλέξει όποιον θεωρεί καλύτερο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί να είναι ο Ρομπέρτο, μπορεί και ο Καπίνο. Το ορθό της απόφασης θα φανεί στο χειροκρότημα…

Όσο πιο πολύ, όμως, αυτό το θέμα μένει ανοικτό είναι ξεκάθαρο πως έχει εκτοξεύσει και τον ανταγωνισμό στα… ουράνια. Κι αυτό είναι μια πρώτη νίκη για τον Πορτογάλο τεχνικό, ο οποίος στο συγκεκριμένο σκέλος είναι καθηγητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο τελικός της χρονιάς, ο τελικός της ντροπής
Όταν βγήκαν τα πιστόλια!

News 24/7

24MEDIA NETWORK