Η απίθανη ιστορία του Κώστα Τσιμίκα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το νέο προϊόν τον ακαδημιών του Ολυμπιακού, Κώστα Τσιμίκα που έχει "κλέψει" τις εντυπώσεις με το ώριμο και μεστό παιχνίδι του.

Η απίθανη ιστορία του Κώστα Τσιμίκα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Όταν ξεκινούσε να κλωτσάει το τόπι στη γειτονία του στις Σέρρες ένα πράγμα ονειρευόταν. Να μοιάσει μια μέρα στον μεγαλύτερο κατά τρία χρόνια αδερφό του Στέργιο και να παίξει μπάλα σε υψηλό επίπεδο. Αριστεροπόδαροι και οι δύο βρέθηκαν να παίζουν στην ίδια θέση αυτή του αριστερού χαφ-εξτρέμ.

Ο Κώστας Τσιμίκας, περί ου ο λόγος, δεν πίστευε στ’ αυτιά του όταν μια μέρα, πριν από περίπου δύο χρόνια, τον ενημέρωσαν ότι επιλέχθηκε να περάσει από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη και να δοκιμαστεί στον Ολυμπιακό. Πάνω που προσπαθούσε να αναδειχθεί, όπως ο μεγαλύτερος αδερφός του, με τη φανέλα των τμημάτων υποδομής του Πανσερραϊκού βρέθηκε στον Πειραιά να κυνηγά το όνειρο.

Επιλογή του Γεωργάτου

Για καλή του τύχη την ημέρα που πέρασε από το κρίσιμο τεστ τον πρόσεξε ο άνθρωπος που έμελλε να επηρεάσει μέχρι τώρα περισσότερο από κάθε άλλον την καριέρα του. Ο τότε γενικός αρχηγός της ακαδημίας του Ολυμπιακού και νυν αθλητικός διευθυντής της πρώτης ομάδας Γρηγόρης Γεωργάτος.

Κάτι είδε ο "Γκέο" σε αυτό το παιδί και ζήτησε να τον κρατήσουν. Από τότε ο 19χρονος πιτσιρικάς έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ρέντη. Κυριολεκτικά. Ζει στους ξενώνες των εγκαταστάσεων και δεν το παίρνει απόφαση να μετακομίσει σε άλλο σπίτι ως μέλος της επαγγελματικής ομάδας πλέον, παρότι του το έχουν προτείνει από την ΠΑΕ. Είναι τόσο αφοσιωμένος στη δουλειά του και στο όνειρό του, ώστε να γνωρίζει πως όσο πιο κοντά είναι στην… προπόνηση τόσο καλύτερα.

Στο πρόσωπό του ο Γρηγόρης Γεωργάτος είδε κάτι από το δικό του παρελθόν. Ως 10άρι και αριστερό εξτρέμ αγωνιζόταν μέχρι να αποφασίσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να τον μετατρέψει σε αριστερό εξτρέμ και να του αλλάξει τη ζωή μαζί με την καριέρα. Το ίδιο επιχείρησε και ο "τρελός καραφλός" με τον Τσιμίκα. Ζήτησε από τους προπονητές του να τον δουλέψουν ως αριστερό μπακ και από τότε οι μετοχές του στο ποδόσφαιρο αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία.

Τον πίστεψε από την πρώτη στιγμή ο Σίλβα

Από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι τώρα όλα στη ζωή του νεαρού άσου μοιάζουν παραμυθένια. Έγινε μέλος της πρώτης ομάδας, καθώς από την πρώτη στιγμή τον πίστεψε και του έδωσε αέρα ο Μάρκο Σίλβα, ενώ εκείνος καθημερινά παλεύει για το καλύτερο. Με σκυμμένο το κεφάλι, λίγα λόγια και αδιάκοπη προσπάθεια.

Στο Ρέντη δεν βιάζονται να τον αποθεώσουν. Προσπαθούν να τον κρατήσουν προσγειωμένο καθώς τόσα και τόσα ταλέντα χάθηκαν επειδή πίστεψαν ότι έφτασαν στην κορυφή του βουνού πριν την ώρα τους. Έχει, άλλωστε, πολύ δρόμο μπροστά του και πολλά να βελτιώσει.

Έχει καλά στοιχεία ο "μικρός". Ταχύτητα, τεχνική, ποδοσφαιρική νοημοσύνη. Τα συνδυάζει με θράσος και ατελείωτο τρέξιμο. Δεν σταματά να προσπαθεί. Κι αυτό του το έχουν αναγνωρίσει όλοι, ακόμη και ο σπουδαίος Εστέμπαν Καμπιάσο, ο οποίος αυτόν έσπευσε να αγκαλιάσει μετά από μια επιτυχημένη σέντρα του στον αγώνα Κυπέλλου με Παναιγιάλειο κι όχι τον σκόρερ Ντομίνγκες. Ο Τσόρι δεν έχει ανάγκη το "μπράβο" του συμπατριώτη του. Ο Τσιμίκας το έχει κι αυτό ο πολύπειρος "Κούτσου" το ξέρει απ’ όλους πιο καλά και φρόντισε να το δείξει…

Το μέλλον του ανήκει

Ο Τσιμίκας ίσως δεν έχει το απίστευτο ταλέντο, όπως παλιότερα ο Γιάννης Φετφατζίδης, ένα άλλο "προϊόν" της "κόκκινης" ακαδημίας. Δεν διαθέτει ίσως την άρτια τεχνική του Μαζουακού, ούτε το απαράμιλλο στιλ του νεαρού Γάλλου. Διαθέτει, όμως, κάτι άλλο που μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη πιο ψηλά. Σε ό,τι κάνει μέσα στο γήπεδο έχει στόχο την ουσία. Παίζει απλά, έξυπνα, ομαδικά. Δεν κάνε τίποτα περιττό, μόνο τα απαραίτητα. Όχι για τον εαυτό του, αλλά για την ομάδα. Είναι καλός συμπαίκτης κι αυτό είναι βασικό συστατικό για όποιον θέλει να καθιερωθεί σε μια τόσο απαιτητική ομάδα και να φορέσει μια τόσο βαριά φανέλα χωρίς να του κοπούν τα πόδια.

Μέχρι τώρα μετράει έξι ματς για το Κύπελλο και τρία για το πρωτάθλημα. Απόψε δεν θα τον δούμε κόντρα στον Ηρακλή, καθώς ο Μάρκο Σίλβα επέλεξε να τον αφήσει στο Ρέντη. Μπορεί να τον δούμε ξανά στα λιγοστά ματς που απομένουν μπορεί και όχι. Σίγουρα, όμως, θα τον ξαναδούμε του χρόνου. Ακόμη πιο ώριμο και "ψημένο", το ίδιο ορεξάτο και έτοιμο για όλα. Το μέλλον του ανήκει αρκεί να συνεχίσει να κοιτάει χαμηλά. Αν σηκώσει απότομα το βλέπει κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο τη μπάλα, αλλά και το έδαφος κάτω από τα πόδια του, τώρα που άρχισε να πατάει στέρεα και να κάνει βήματα προς την καθιέρωση…

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Σταύρος Γεωργακόπουλος: Τι ήθελε ο Σίλβα απ’ τους εξτρέμ και τι του έδωσαν

News 24/7

24MEDIA NETWORK