Η "τρόικα", η ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την μετωπική επίθεση των Σαββίδη, Αλαφούζου, Μελισσανίδη στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τα προβλήματα της ΕΠΟ.

Η "τρόικα", η ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός

Δεν ξέρω πόσοι το έχετε προσέξει, αλλά εδώ και πολύ καιρό το ελληνικό ποδόσφαιρο κινείται στους ρυθμούς του Γιώργου Γκιρτζίκη. Του προέδρου της ΕΠΟ. Αλαφούζος, Μελισσανίδης και Σαββίδης ηγούνται της προσπάθειας για αλλαγή στη διοίκηση της Ομοσπονδίας και κατ’ επέκταση της ΚΕΔ που ελέγχει τους διαιτητές.

Οι διεργασίες για να αποτελέσει παρελθόν ο Γκιρτζίκης και οι άνθρωποί του στις προσεχείς εκλογές της Ομοσπονδίας κορυφώνονται. Τα εκτός έδρας παιχνίδια του Ολυμπιακού με τις ομάδες της τρόικας που "πολεμά" την ΕΠΟ, ή δεν αρχίζουν (ΠΑΟ), ή δεν τελειώνουν (ΠΑΟΚ), ή ολοκληρώνονται μόνο αν χάσουν οι "ερυθρόλευκοι" (ΑΕΚ).

Κάποιοι χρησιμοποιούν κι αυτό το γεγονός για να ενισχύσουν τη θεωρία ότι αν αλλάξει η ηγεσία της ΕΠΟ θα εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τη μία καταδικάζουν τα επεισόδια, από την άλλη χαϊδεύουν τα αυτιά των οπαδών, λέγοντας ο ένας ότι " θα έμπαινα κι εγώ μέσα" κι ο άλλος " δεν δικαιολογώ τα επεισόδια, αλλά είμαστε άντρες και δεν αντέχουμε να μας αδικούν" . Ο τρίτος της παρέας, μας ενημέρωσε μετά από το 1-0 του ΟΑΚΑ ότι " νικήσαμε τον Αλί Μπαμπά και τους 40 κλέφτες".

"Κοινός εχθρός" ο Ολυμπιακός

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ο Γκιρτζίκης και ο κάθε Γκιρτζίκης είναι τελικά το πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας. Αν σε μια υπόθεση εργασίας, αλλάξει αύριο η ΕΠΟ και αναλάβουν δράση οι εκλεκτοί της "τρόικας" όλα θα γίνουν αυτομάτως "καλώς καμωμένα" και θα επέλθει η "εξυγίανση", λέξη που κάποιοι έχουν κάνει "καραμέλα", αλλά μάλλον ντρέπονται να την πουν μπροστά στον καθρέφτη τους. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το μέλλον ή να διαγράψει το παρελθόν...

Δεν ξέρω τι μπορεί να νιώθουν όλοι όσοι ακούν τη λέξη "εξυγίανση" από τα χείλη συγκεκριμένων ανθρώπων που είναι άγνωστο ή μάλλον γνωστό αν μπορούν να την υπηρετήσουν. Τώρα όλα αυτά μπαίνουν στην άκρη. Μπροστά στον κοινό και ισχυρό εχθρό που είναι ο Ολυμπιακός, όλα τ’ άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Πλέον ο Σταύρος Κοντονής που ματαίωσε το Κύπελλο έγινε "καλός" ακόμη και για κάποιους που μέχρι προχθές δεν ήθελαν ούτε να τον βλέπουν. Άλλοι κάνουν τα στραβά μάτια επειδή έχουν εκκρεμότητες, όχι με τον Υφυπουργό, αλλά με την κυβέρνηση γενικότερα. Αλήθεια ρώτησε κανείς τους οπαδούς της ΑΕΚ αν συμφωνούν με τη διοίκηση της ομάδας τους που δέχθηκε την απόφαση του Υφυπουργού και τους στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα Κύπελλο; Ή του Ατρομήτου που περιμένουν πως και πως να φτάσουν σε έναν τελικό;

O Μαρινάκης έβαλε χρήματα, οι άλλοι;

Δεν είμαι από εκείνους που θα υποστηρίξουν ότι όλα είναι "αγγελικά πλασμένα" στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ούτε, όμως, είμαι από εκείνους που θα δεχθούν ότι για όλα "φταίει" ο Ολυμπιακός, η ΕΠΟ και ο Γκιρτζίκης. Δηλαδή όλοι οι μεγαλοπαράγοντες δεν φταίνε που οι ομάδες τους ήταν και φέτος κατώτερες των προσδοκιών; Κάποιοι λένε σήμερα ότι ο Ολυμπιακός δεν θα ήταν τόσο ισχυρός αν δεν έπαιρνε κάθε χρόνο τα χρήματα τουChampionsLeague. Ασφαλώς και ισχύει.

Η "τρόικα", η ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός

Με τη διαφορά πως όταν ανέλαβε την "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ ο Μαρινάκης δεν ήταν όλα όπως είναι σήμερα. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, όταν ο νυν πρόεδρος του Ολυμπιακού πήρε τα ηνία στα χέρια του, όχι μόνο δαπάνησε γύρω στα 50 εκατομμύρια για να αποκτήσει τις μετοχές, αλλά απέκτησε και μια σειρά πρωτοκλασάτων παικτών, με σκοπό να επαναφέρει στην κορυφή μια ομάδα που βγήκε 5η μέσα από τη διαδικασία τωνplayoffκαι εκτός Ευρώπης εκείνη τη σεζόν.

Δεν έχω δει κανέναν από τους διεκδικητές να έχει κάνει ανάλογες επενδύσεις. Ο ΠΑΟ είναι εδώ και χρόνια σε πλάνο οικονομικής λιτότητας, η ΑΕΚ λειτουργεί σύμφωνα με το "όσα έχω, χαλάω", ενώ και ο Ιβάν Σαββίδης παρότι έχει ρίξει λεφτά και "καθάρισε" χρέη προς το δημόσιο, μάλλον ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας ότι δεν διαθέτει υλικό για να κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό.

Το παραδέχθηκε, άλλωστε, και ο Ιγκόρ Τούντορ πριν από λίγες ώρες κάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, σύγκριση ανάμεσα σε Πέλκα, Μυστακίδη και Φορτούνη, Ιντέγε. Ο ίδιος άνθρωπος πριν από τέσσερις ημέρες ήθελε να κλωτσήσει τον διαιτητή Παππά, δεν ξέρω αν το κατάφερε κιόλας…

Τα παράπονα για τη διαιτησία

Σύμφωνα με τον προπονητή του ΠΑΟΚ, ο διαιτητής ήταν εκείνος που έκρινε τον αγώνα της Τούμπας επειδή δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του Μακ και δεν επέτρεψε στην ομάδα του να πάρει ισοπαλία στην έδρα της από τον –ανώτερο αγωνιστικά- Ολυμπιακό.

Ο Τούντορ, βέβαια, δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν ο Γιάχος δεν απέβαλε δύο παίκτες του στον αγώνα πρωταθλήματος του πρώτου γύρου. Δεν είχε, επίσης, πρόβλημα όταν ο –αγαπημένος διαιτητής του ΠΑΟΚ- Σιδηρόπουλος δεν έδινε το πέναλτι υπέρ του Σιμόες, στον αγώνα με την ΑΕΚ. Και γιατί να έχει από τη στιγμή που ο ίδιος ο Μελισσανίδης που είδε το ματς παρέα με τον Σαββίδη δεν είχε κανένα παράπονο με τη διαιτησία.

Ο Τούντορ, φυσικά, δεν είδε πέναλτι και στις δύο φάσεις που το ζήτησε ο Ολυμπιακός. Χθες, όμως, δήλωσε αρχικά ότι ο διαιτητής του αγώνα με τον Πανθρακικό ήταν «με την πλευρά μας» και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ήταν «θετικός» με τον ΠΑΟΚ. Δυσκολεύομαι να φανταστώ τι θα είχε συμβεί αν έκανε ανάλογες δηλώσεις μετά από κάποιο παιχνίδι ο Μάρκο Σίλβα οπότε πάω παρακάτω…

Η "τρόικα", η ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ιβάν Σαββίδης που ώρες-ώρες με την αγαπημένη του ατάκα "καλύπτω τα έξοδα" σου δίνει την αίσθηση ότι αύριο-μεθαύριο μπορεί να αγοράσει και την Ελλάδα για την πλάκα του, θέλει να φέρει ξένους διαιτητές και να τους πληρώσει. Αλήθεια γιατί δεν πλήρωνε περισσότερα το καλοκαίρι ή τον Γενάρη για να μην επιτρέψει στον προπονητή του να δηλώνει δημόσια ότι οι δικοί του παίκτες υστερούν σε σύγκριση με παίκτες του Ολυμπιακού;

"Μα γιατί ξέρει πως είναι σημαδεμένη η τράπουλα" θα απαντούσαν πολλοί από εσάς: "Επειδή ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε ούτως ή άλλως το πρωτάθλημα". Ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα το πήρε. Από το φθινόπωρο. Με σερί και διαδοχικές νίκες. Σπάζοντας, μάλιστα, και κάποια ρεκόρ. Άφησε 18 βαθμούς πίσω του την ΑΕΚ, 24 τον ΠΑΟ, 29 τον ΠΑΟΚ, με τους δύο τελευταίους να έχουν κι ένα ματς περισσότερο (σ.σ. η ΑΕΚ παίζει σήμερα, ενώ κάποια στιγμή θα διεξαχθεί και το αναβληθέν Ηρακλής-Ολυμπιακός).

Στη διάρκεια της σεζόν όλοι ή σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι προπονητές, παραδέχθηκαν την ανωτερότητα του Ολυμπιακού και τη δίκαιη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτή η ανωτερότητα προκάλεσε τόσο μεγάλη χαρά στους φίλους της ΑΕΚ για την πρόσφατη νίκη στο ΟΑΚΑ, αυτή η ανωτερότητα κάνει τον Αντρέα Στραματσόνι να χαρακτηρίζει τον αγώνα της προσεχούς Κυριακής " ματς της χρονιάς", παρότι είναι αδιάφορος βαθμολογικά!

Η "τρόικα", η ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός δηλαδή αντί να είναι ισοϋψής ή έστω ανταγωνιστικός με τον "αιώνιο" αντίπαλο, ψάχνει ένα ματς για να το μετατρέψει σε "Νέμεση και να το "πλασάρει" στους –αλλιώς μαθημένους τις προηγούμενες δεκαετίες- οπαδούς του.

Η μεγάλη ομάδα θα πάρει και παραπάνω σφυρίγματα

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Όλοι όσοι πιστεύουν ότι όλα θα αλλάξουν μονομιάς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν φύγουν οι Γκιρτζίκηδες και έρθει η "εξυγίανση", ίσως μαζί με τα… γκαζάκια στο αυτοκίνητο του Κύρκου, καλώς το πιστεύουν και το περιμένουν. Τσάμπα είναι. Τσάμπα δεν είναι να κάνεις ομάδες που θα μπορούν να ακολουθήσουν πλάνο πρωταθλητισμού. Όταν αυτό συμβεί τότε θα αυξηθεί και ο ανταγωνισμός, θα προστατεύεται καλύτερα η κάθε λογής επένδυση από τους ίδιους τους επενδυτές και δεν θα περιμένουμε τον κάθε Κοντονή ή τον ίδιο τον Κοντονή να ματαιώνει διοργανώσεις.

Και μια διαπίστωση που σε πολλούς μπορεί να μην αρέσει, αλλά ισχύει διαχρονικά παντού και πάντα. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη η μεγάλη ομάδα θα πάρει και παραπάνω σφυρίγματα από τον διαιτητή. Επειδή ο διαιτητής, ο κάθε διαιτητής δεν θέλει να αδικήσει εκείνον που θεωρεί ισχυρό ή τέλος πάντων πιο ισχυρό από τους άλλους.

Ρίξτε μια ματιά σε πόσα ματς ευνοούνται ή αδικούνται από διαιτητικές αποφάσεις οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης ανεξαρτήτως πρωταθλήματος και το ξανασυζητάμε. Πείτε μου ένα ματς που έχει αδικηθεί φέτος η Μπαρτσελόνα ή η Μπάγερν να σας πω πέντε που ευνοήθηκαν. Αλλά στην Ισπανία, οι οπαδοί της Ρεάλ δεν θα τα βάλουν με τους διαιτητές. Με τον πρόεδρο της ομάδας τους θα τα βάλουν και θα κουνούν άσπρα μαντήλια που δεν έχει φτιάξει ομάδα που να κοντράρει τους "μπλαουγκράνα". Για μας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τον Γκιρτζίκη, την "αμαρτωλή" ΕΠΟ, τους διαιτητές και η ζωή συνεχίζεται. Θα συνεχίσουμε να καταργούμε το τεκμήριο αθωότητας για τους "εχθρούς". Θα κάνουμε σημαία τις κατηγορίες και θα "καταπίνουμε" ή θα θάβουμε αθωωτικές αποφάσεις. Το πολύ-πολύ να τα χώνουμε και λίγο στη δικαιοσύνη, αν οι αποφάσεις δεν είναι του γούστου μας. Κι αν τύχει κανένας διαιτητοπατέρας να πει σε λάθος κανάλι και σε λάθος εκπομπή ότι "ο Παππάς έπρεπε να δώσει δύο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού", ή κάνουμε ότι δεν ακούσαμε ή πουλάμε τρέλα κι όλα καλά… Ο Πανθρακικός να (μας) νικάει. Ο Ολυμπιακός να μην (μας) νικάει!

Υ.Γ.: Περιμένω με ενδιαφέρον από πότε θα αρχίσει η πολεμική σε βάρος του Θόδωρου Θεοδωρίδη. Του νέου γενικού γραμματέα τηςUEFAντε. Αντί να εκμεταλλευθούμε τη συγκυρία της παρουσίας του στη συγκεκριμένη θέση, για να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρό μας, έστω στο σκέλος των υποδομών, της τεχνογνωσίας, των "διεθνών σχέσεων", θα είμαστε οι πρώτοι που θα πέσουμε να τον φάμε! Είναι γιος -βλέπετε- του Σάββα Θεοδωρίδη κι εκεί όλα τελειώνουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης των ιδιοκτητών: Τι θα κάνει ο Μαρινάκης

News 24/7

24MEDIA NETWORK