Ο Σίλβα, η Ευρώπη και ο πιο γρήγορος τίτλος

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το 43ο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού και τη σπουδαία συμβολή του Μάρκο Σίλβα, ο οποίος έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Ο Σίλβα, η Ευρώπη και ο πιο γρήγορος τίτλος

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Ολυμπιακός ήταν το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου, του 6ου στη σειρά και 43ου συνολικά στην 90άχρονη ιστορία του συλλόγου. Δεν ξέρω, ωστόσο, ποιοι περίμεναν ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα έφταναν στην πιο γρήγορη κατάκτηση έχοντας στον πάγκο τους έναν πρωτάρη προπονητή, όπως είναι ο Μάρκο Σίλβα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο τον τελευταίο καιρό λόγω της ήττας από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, παρότι η ομάδα του βρέθηκε με 9 παίκτες, αλλά και λόγω του αποκλεισμού από την Άντερλεχτ, πέτυχε τα περισσότερα απ’ όσα του είχαν ζητηθεί από το ξεκίνημα της σεζόν.

Αχτύπητος εφέτος

Ποια ήταν αυτά; Πέρα από το προφανές, δηλαδή την κατάκτηση του πρωταθλήματος, να δημιουργήσει μια ομάδα που θα παίξει ωραίο ποδόσφαιρο, θα είναι σταθερή σε απόδοση και θα δείξει την ισχύ της στα ντέρμπι. Να θυμίσω ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός κέρδισε με το ζόρι 1-0 τον ΠΑΟ στο Φάληρο (με κεφαλιά του Αυλωνίτη σε ματς τριών τελικών φάσεων), ηττήθηκε 2-1 στη Λεωφόρο, από τον ΠΑΟΚ με το ίδιο σκορ στο Φάληρο, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλος με τον «δικέφαλο του Βορρά» στην Τούμπα.

Φέτος στα ντέρμπι πέτυχε δύο άνετες νίκες σε βάρος του ΠΑΟΚ (2-0 στην Τούμπα, 1-0 στο «Καραϊσκάκη»), πήρε στα χαρτιά τον αγώνα με τον ΠΑΟ, επιβλήθηκε 4-0 της ΑΕΚ εντός και ηττήθηκε 1-0 εκτός. Πέτυχε να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του τίτλου με 22 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, να κλειδώσει την κούπα πριν μπούμε στην άνοιξη και να μετράει ως τώρα 60 γκολ ενεργητικό και μόλις 12 παθητικό. Με άλλα λόγια ο Ολυμπιακός πετυχαίνει κατά μέσο όρο 2,5 γκολ ανά παιχνίδι και δέχεται μισό!

Παράλληλα, κυνήγησε στα ίσια την υπέρβαση από τον όμιλο του Champions League κόντρα στην Άρσεναλ την οποία νίκησε εκτός κι έχασε εντός, ενώ άφησε για πλάκα πίσω του την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με δύο νίκες, εξασφαλίζοντας το Europa League, έστω κι αν η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Ανοίγοντας εδώ μια μικρή παρένθεση, ο Ολυμπιακός της τελευταίας 5ετίας έχει συγκεντρώσει στη βαθμολογία της UEFA, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 70.940 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ 37.440, ο Παναθηναϊκός 14.940 και η ΑΕΚ 7.940. Με άλλα λόγια, οι άλλες τρεις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχουν συγκεντρώσει μαζί τους βαθμούς των «ερυθρολεύκων», παρότι το επίπεδο στο Champions League, είναι ιδιαιτέρως υψηλό.

Ακόμα καλύτερος του χρόνου

Για να επιστρέψω στα δρώμενα εντός των τειχών, θα συμφωνήσουμε νομίζω ότι ο σεμνός και ταπεινός Μάρκο Σίλβα χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο και μέσα από τα όποια σφάλματα, απειρία ή αδυναμία παρουσίασε έναν Ολυμπιακό που ανταποκρίθηκε στα «θέλω» του κόσμου του. Εκτός κι αν κάποιος είχε την απαίτηση να αποκλείσει και την Άρσεναλ μια ομάδα που δεν έχει λείψει ποτέ από τη νοκ άουτ φάση του UCL και διαθέτει παίκτες, όπως ο Οζίλ ή ο Αλέξις Σάντσες που κοστίζουν ατομικά όσο όλο το ρόστερ του Ολυμπιακού.

Αίσθησή μου, λοιπόν, είναι ότι ο Πορτογάλος κόουτς που ακόμη μαθαίνει και θα μαθαίνει, γεγονός λογικό αν βάλουμε στην εξίσωση στα χρόνια που ασκεί την προπονητική, δημιουργεί προσδοκίες για να παρουσιάσει κάτι ακόμη καλύτερο την επόμενη σεζόν. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι περισσότεροι από τους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο της ομάδας τα πήγαν καλύτερα στη δεύτερη χρονιά τους στο τιμόνι της ομάδας. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Ερνέστο Βαλβέρδε (στην πρώτη του χρονιά αποκλείστηκε από την Ανόρθωση στα προκριματικά του UCL) και του Μίτσελ (αποκλείστηκε από τη Λεβάντε, με δύο ήττες, στο Europa).

Όσοι τον… κατηγορούν λένε ότι ο Μάρκο Σίλβα έχει «κολλήματα» με παίκτες, «εμμονή» σε συγκεκριμένη τακτική, ότι είναι περισσότερο κόουτς της άμυνας κι όχι της επίθεσης κι ακόμη ότι δεν κατάφερε στον δεύτερο γύρο να κρατήσει την ομάδα στο υψηλό επίπεδο του πρώτου. Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν σε έναν (μικρό ή μεγάλο) βαθμό.

Θετικό πρόσημο ο Σίλβα

Αν τα αθροίσει, όμως, κανείς τα «καλά» και τα «άσχημα» και τα βάλει στο μίξερ, το πρόσημο της φετινής παρουσίας του 38χρονου προπονητή είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Με αφορμή, λοιπόν, το γεγονός ότι το πρωτάθλημα «κλείδωσε» 28 Φλεβάρη και ο Ολυμπιακός έκανε τον χειμώνα… καλοκαίρι, ταπεινή μου άποψη είναι ότι ο Μάρκο Σίλβα όχι απλά πρέπει να συνεχίσει και του χρόνου στον Ολυμπιακό, αλλά πρέπει να στηριχθεί ακόμη περισσότερο για να γίνει ακόμη καλύτερος και να κάνει ακόμη καλύτερη και την ομάδα του.

Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στο Κύπελλο. Ένα Κύπελλο περισσότερο ή λιγότερο δεν «λέει» πολλά. Μια ομάδα, όμως, που αρέσει και μπορεί να βελτιωθεί, «λέει» πολλά περισσότερα… Ιδιαίτερα όταν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παίξει προκριματικά για να μπει στους ομίλους του UCL την επόμενη περίοδο. Τώρα που ο Πορτογάλος ξέρει και δεν είναι πλέον… πρωτάρης μπορεί να προσφέρει και πιο πολλά και πιο καλά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολυμπιακός - Βέροια 3-0

VIDEO: Οι πανηγυρισμοί στο "Γ. Καραϊσκάκης" και το μπουγέλο στον Ρομπέρτο

Θεοδωρίδης: "Να αφήσουν τις δικαιολογίες και να φτιάξουν ομάδα οι υπόλοιποι"

Σίλβα: "Ήμασταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK