Πλάκα μας κάνεις ρε Καμπιάσο;

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος βγάζει το... καπέλο στον Εστέμπαν Καμπιάσο, ο οποίος με το ήθος και τον επαγγελματισμό του έχει δώσει άλλη λάμψη στον Ολυμπιακό και κατ' επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πλάκα μας κάνεις ρε Καμπιάσο;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην πολύχρονη ζωή του μέσα στο γήπεδο τα έχει δει και τα έχει κάνει όλα. Τώρα τελευταία ειδικεύεται και στις ανατροπές. Ξέρει ακόμη και να σκοράρει στα δύσκολα, όταν η μπάλα καίει και βοηθά την ομάδα του να σταθεί όρθια για να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης. Πλάκα μας κάνεις Εστέμπαν Καμπιάσο;

Καθόλου πλάκα δεν κάνει ο Αργεντινός μέσος. Ακόμη και στα 35 του παραμένει αθεράπευτα ρομαντικός με το παιχνίδι… ποδόσφαιρο και συνάμα απίστευτος επαγγελματίας. Τέτοιος που να αγωνίζεται με την ίδια όρεξη όταν η ομάδα του παίζει παιχνίδι ρουτίνας με τον Παναιγιάλειο για το Κύπελλο ή με τον Παναθηναϊκό ντέρμπι "αιωνίων"!

"Δεν υπάρχει ο… καραφλός", θα μπορούσε κανείς να πει. Δεν περνάει μέρα που η παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη φανέλα του Ολυμπιακού να μη μας κάνει σοφότερους. Ήρθε στη χώρα μας έπειτα από μία σεζόν στη Λέστερ που αναδείχθηκε εκ των κορυφαίων της Premier League. Φεύγοντας άφησε λίγη από τη… χρυσόσκονη που συνοδεύει τη δική του καριέρα και οι "Αλεπούδες" του Ρανιέρι έχουν τρελάνει κόσμο στην ξέφρενη πορεία τους προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Δεν ήταν εισήγηση του Σίλβα

Είναι λίγο-πολύ γνωστό ότι η μεταγραφή του στους πρωταθλητές Ελλάδας δεν ήταν εισήγηση του Μάρκο Σίλβα. Ο Πορτογάλος τεχνικός αποδέχθηκε την πρόθεση της διοίκησης και τον αποκτήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι για εκείνον όσο μεγάλο όνομα κι αν διαθέτει, όσο "βαρύ" κι αν είναι το βιογραφικό του, θα παίζει μόνο όταν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους. Κι έτσι έγινε σε υπερθετικό βαθμό.

Μεταξύ μας, κάπου αδικήθηκε ο πρώην άσος της Ίντερ και της Ρεάλ από τον προπονητή του κάτι που ξέρει καλά πλέον και ο ίδιος ο Μάρκο Σίλβα. Από την αρχή της χρονιάς έχει παίξει στα μισά παιχνίδια πρωταθλήματος (12 συνολικά, τα 10 βασικός), σε τρία του Champions League, σε άλλα τόσο του Κυπέλλου και σε ένα του Europa. Σε όλες τις διοργανώσεις δηλαδή που πήρε μέρος ο Ολυμπιακός ο αριστεροπόδαρος άσος μία έπαιζε και μία δεν έπαιζε.

Άλλος στη θέση του θα είχε κατεβάσει μούτρα, θα έκανε "σκηνικά" στην προπόνηση, μπορεί να είχε εκφράσει δημόσια την όποια δυσαρέσκειά του (σ.σ. άλλοι παίρνουν ακόμη και συνεντεύξεις από τον εαυτό τους και τις ανεβάζουν στα social media όπως ο Μπερμπάτοφ), θα μπορούσε να ζητήσει ακόμη και διακοπή της συνεργασίας. Όχι ο Καμπιάσο…

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, πρόκειται για τον ορισμό του επαγγελματία. Πρώτος στην προπόνηση, πρώτος και στο γήπεδο. Είτε παίζει με την Άρσεναλ στο "Emirates", είτε στα Χανιά και το Άργος, είτε στην Τούμπα. Παντού και πάντα ό,τι έχει θα το δώσει, θα ακολουθήσει πιστά τις εντολές του προπονητή, θα παλέψει με ενθουσιασμό πρωτάρη για να φτάσει στη νίκη.

Σκοράρει μ' όλους τους τρόπους

Δεν ξέρω πόσοι το έχουν προσέξει αλλά ο Καμπιάσο έχει σκοράρει τον τελευταίο καιρό με όλους τους τρόπους. Με το εξωτερικό κόντρα στον Ατρόμητο για το πρωτάθλημα. Με "οβίδα" κόντρα στον Παναθηναϊκό. Μέσα από την περιοχή με τον Παναιγιάλειο. Με κεφαλιά κόντρα στον ΠΑΟΚ. Απ’ όλα έχει ο μπαξές κι ας μην είναι γεννημένος σκόρερ. Όταν βρεθεί εκεί που πρέπει όταν πρέπει θα την κάνει τη δουλειά. Τα δύο του τελευταία γκολ με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό προήλθαν περίπου στο ίδιο χρονικό σημείο κι όταν η ομάδα του είχε μείνει πίσω στο σκορ.

Ακόμη κι όταν κληθεί να κάνει δηλώσεις, θα είναι πιο σεμνός από τους σεμνούς παραδίδοντας μαθήματα ταπεινότητας και ήθους. Όπως το βράδυ της Κυριακής όταν είπε αρχικά "καλησπέρα" στα ελληνικά και στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που η ομάδα του έφτασε στο επιβλητικό 3-1. Μίλησε για απόρροια σκληρής δουλειάς και πρόσθεσε: "Πρέπει να σεβόμαστε τη δουλειά μας και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να είμαστε χαλαροί και θα πρέπει να σεβόμαστε το σύλλογο, γιατί είμαστε σε μία ομάδα που θέλει πάντα τη νίκη".

Το ζητούμενο δεν είναι πάντα το τι λες, αλλά το να εννοείς την κάθε λέξη. Και ο "Κούτσου" ρωτήθηκε ακόμη και για το αν έχει παράπονα από τον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του. Άλλος στη θέση του θα άρπαζε την ευκαιρία να βγάλει τα εσώψυχά του και να τα χώσει στον προπονητή. Εκείνος είπε: "Ίσως, αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, όπως και η πορεία μας στο Champions League. Εμείς θα συγκεντρωθούμε στα παιχνίδια που έρχονται για να τιμήσουμε τη φανέλα αυτής της μεγάλης ομάδας".

Aπαραίτητος και την επόμενης σεζόν

Έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες και να φτάσουμε στον Μάρτη δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένας "γερόλυκος" με τις αντοχές, το μυαλό και τη διάθεση του Εστέμπαν είναι απαραίτητος και στον Ολυμπιακό της επόμενης σεζόν. Για να μπαίνει όπου κι όταν πρέπει και να γίνεται ο προπονητής μέσα στο γήπεδο.

Το 1,5 εκατομμύριο ευρώ του συμβολαίου του, βεβαίως, δεν είναι και… ψίχουλα. Μπορεί να έκανε απόσβεση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα "αστέρια" των άλλων μεγάλων ομάδων, αλλά πληρώθηκε πλουσιοπάροχα. Με λίγη καλή θέληση εκατέρωθεν, πάντως, καθώς ο Καμπιάσο δεν παίζει πλέον ποδόσφαιρο μόνο για τα χρήματα, αλλά για την… τρέλα του, δεν αποκλείεται να του δούμε και του χρόνου να ηγείται πάνω στο χορτάρι, να συμβουλεύει τους διπλανούς του, να τρέχει πρώτος για να αγκαλιάσει τους πιτσιρικάδες συμπαίκτες του κι αν τύχει να πει κι ένα "μπράβο" σε προπονητές άλλων ομάδων για την καλή τους δουλειά.

Όπως έγινε προχθές το βράδυ όταν ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του χαιρέτησε τηλεοπτικά τον προπονητή του Πανιωνίου Μαρίνο Ουζουνίδη και του έδωσε τα εύσημα για την καλή του δουλειά. Όπως ο ίδιος ο κόουτς έχει παραδεχθεί η γνωριμία του με τον Καμπιάσο περιορίζεται σε έναν καφέ που ήπιαν όταν βρέθηκαν σε κοινή παρέα στη Γλυφάδα. Γνωρίστηκαν, τα είπαν, μοιράστηκαν σκέψεις και απόψεις για το ποδόσφαιρο και ο Εστέμπαν χωρίς το παραμικρό τουπέ, τον χαιρετά όπου τον συναντήσει! Αυτός είναι ο Καμπιάσο και γι’ αυτό παραδίδει μαθήματα μέσα κι έξω από το γήπεδο ακόμη και στα 35 του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον Βέρτη γλέντησαν τη νίκη στο ντέρμπι οι "ερυθρόλευκοι"

News 24/7

24MEDIA NETWORK