Πως και γιατί πέρασε η επιλογή Μπέσνικ Χάσι

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταγράφει τους λόγους που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στον πρώην τεχνικό της Άντερλεχτ μετά από 40 μέρες αναζήτησης. Ο ρόλος Ραμαντάνι, Ουσίγιος και τι πρέπει να συμβεί για να σπάσει το ταβάνι του ο 45χρονος κόουτς, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες...

Anderlecht's coach Besnik Hasi addresses journalists during a press conference one day ahead of the Champions League group D soccer match between Borussia Dortmund and Anderlecht in Dortmund, Germany, Monday, Dec. 8, 2014.(AP Photo/Frank Augstein))
hasi AP

Όχι, ο Μπέσνικ Χάσι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού για τη θέση του προπονητή. Το όνομά του όλο το προηγούμενο διάστημα δεν βρέθηκε καν στις πρώτες σειρές της σχετικής λίστας. Όπως όλα δείχνουν, όμως, θα είναι ο νέος τεχινκός των πρωταθλητών Ελλάδας. Υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα που συνοδεύουν αυτή την απόφαση. Πως φτάσαμε μέχρι εδώ και γιατί μετά από τόσες μέρες αναζήτησης, σε πολλά μέτωπα, κατέληξε η ΠΑΕ σε αυτό το όνομα;

Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» κυνήγησαν το νέο τους προπονητή σε δύο πολύ μεγάλες αγορές: Της Ισπανίας και της Γαλλίας, ενώ έριξαν και ματιές στην Πορτογαλία (σ.σ. βλέπε Πέδρο Μαρτίνς). Αρχικά τη σκυτάλη πήρε ο Φρανσουά Μοδέστο, ο οποίος ασχολήθηκε με την περίπτωση του Ρεμί Γκαρντ, ο οποίος, όμως, δεν θα καθίσει τελικά στον κόκκινο πάγκο. Εδώ και χρόνια ο Ολυμπιακός έχει ασχοληθεί με Γάλλους τεχνικούς από τότε που ο Κόκκαλης πολιόρκησε αρχικά τον Αρσέν Βενγκέρ και στη συνέχεια τον Πολ Λε Γκεν, αλλά κανείς δεν... έκατσε. Για τους σωβινιστές και ψηλομύτες Γάλλους, η –ποδοσφαιρική- Ελλάδα δεν είναι μια ελκυστική επιλογή...

Μετά τον Γκαρντ, δεν προχώρησε ούτε η επιχείρηση Γκαλτιέ της Σεντ Ετιέν, ο οποίος έπρεπε να μείνει ανενεργός για ένα διάστημα και ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να τον περιμένει, ενώ ο Φιλίπ Μοντανιέ δεν πέρασε με επιτυχία τις περσινές εξετάσεις στη Νότιγχαμ, οπότε ευθύς εξαρχής η υποψηφιότητά του δεν συγκέντρωνε σοβαρές πιθανότητες.

Με λίγα λόγια, ο Μοδέστο δεν κατάφερε να βρει τη λύση για την άκρη του πάγκου. Ο επόμενος που ανέλαβε δράση επί του θέματος ήταν ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος έριξε άγκυρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα στην Ισπανία, μίλησε με τον Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο κι άλλους υποψηφίους, πρότεινε και τον –με εμπειρία στην «Πριμέρα»- συμπατριώτη του Μίρο Τζούκιτς, αλλά και από εκείνο το μέτωπο, άνθρακες ο θησαυρός.

ΤΙ ΕΨΑΧΝΕ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Ήταν δεδομένο από το ξεκίνημα αυτής της αναζήτησης ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήθελε να βρει έναν προπονητή που να συνδυάζει διάθεση, κίνητρο, παραστάσεις, ικανότητες, με ολίγη από προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δη προκριματική φάση. Είναι πολλά τα 25+ εκατομμύρια του Τσου Λου για να τα χάσει ξανά ο Ολυμπιακός ή έστω να μην τα διεκδικήσει με όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες...

Ο Μπέσνικ Χάσι αποτελεί πρόταση-εισήγηση του Φάλι Ραμαντάνι. Του Σέρβου μεγαλοατζέντη, ο οποίος συνεργάζεται εδώ και χρόνια, σε πολλά επίπεδα, με τον πρόεδρο των «ερυθρολεύκων» και τους στενούς του συνεργάτες. Δεν μιλάμε για συνεργασία επιπέδου Ραϊόλα ή Γκονζάλβες, οι οποίοι έχουν κάνει κάποιες δουλειές με τον Ολυμπιακό και τέλος. Ο Ραμαντάνι μιλάει σε άλλο επίπεδο με τον πρόεδρο των πρωταθλητών Ελλάδας. Έχει ανοίξει πόρτες για τον Ολυμπιακό, έχει φέρει κι έχει πουλήσει παίκτες, συμμετέχει ενεργά και στοproject Νότιγχαμ Φόρεστ.

ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΤΟΥ

Αν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί ο Χάσι, θα είχε κλείσει εδώ και περίπου ένα μήνα στον Ολυμπιακό. Είναι λογικό να εμπεριέχει η πρόσληψή του αρκετά μεγάλη δόση ρίσκου, καθώς στον Πειραιά θα πρέπει να σπάσει το ταβάνι του. Είναι πολύ μεγαλύτερες οι απαιτήσεις και από την Άντερλεχτ με την οποία πήρε ένα πρωτάθλημα στην πρώτη σεζόν της παρουσίας του στις Βρυξέλλες. Ανέλαβε Μάρτη, κατέκτησε το πρωτάθλημα τον Μάιο εκείνης της σεζόν, αλλά έχασε τα δύο επόμενα.

Δεν είναι, ωστόσο, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θα κληθεί να πετύχει περισσότερα στον Ολυμπιακό απ’ ό,τι κατάφερε στο παρελθόν. Το ίδιο συνέβη σχεδόν με όλους τους προκατόχους του! Από τον Βαλβέρδε που εδώ πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα, μέχρι τον Μάρκο Σίλβα του ενός Κυπέλλου με τη Σπόρτινγκ ή τον Μίτσελ που, επίσης, εδώ σήκωσε για πρώτη φορά κούπες ως κόουτς.

Από πέρυσι που οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν την Άντερλεχτ, ο Χάσι έδινε την εντύπωση ενός «νοικοκύρη» και σοβαρού προπονητή. Αυτή την εικόνα, δηλαδή, έδινε η βελγική ομάδα στο γήπεδο, γι’ αυτό και τελικά προκρίθηκε στους «16» τουEuropaLeague, έστω και στη διαδικασία της παράτασης στη ρεβάνς του «Καραϊσκάκη».

Είναι άδικο να επικαλεστεί κανείς, άσχετα αν κάποιοι το έχουν κάνει ήδη, την καταγωγή κι όχι στην πορεία του στο ποδόσφαιρο. Είναι γεννημένος στο Κόσοβο, υπήρξε διεθνής με την Εθνική Αλβανίας, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για έναν άνθρωπο, ο οποίος έγραψε πολλά... χιλιόμετρα στο πρωτάθλημα του Βελγίου, κυρίως ως παίκτης, αλλά και προπονητής (της Άντερλεχτ).

ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΗΤΑΝ... ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ

Από την άλλη πλευρά, μετρά ένα πολύ σύντομο κι αποτυχημένο πέρασμα από τη Λέγκια Βαρσοβίας, έστω κι αν ο παλιόφιλος Μίχαλ Ζεβλάκοφ (στέλεχος πλέον στην ομάδα της πολωνικής πρωτεύουσας) μετέφερε καλές εντυπώσεις στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Παρότι την οδήγησε στους ομίλους τουChampionsLeagueξεκινώντας από την πρώτη προκριματική φάση, απολύθηκε μετά από τρεις μήνες, λόγω της 6άρας από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, εντός έδρας, στις 14 του Σεπτέμβρη. Με άλλα λόγια, στην Πολωνία είχε πορεία ανάλογη με εκείνη του Τιμούρ Κετσπάγια στον Ολυμπιακό, ο οποίος, επίσης, είχε προκριθεί αήττητος, αλλά αποχώρησε στα μισά του Σεπτέμβρη...

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του νέου αθλητικού διευθυντή Αρμάντο Ουσίγιος, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια ρεαλιστική σειρά, ασφαλώς και δεν αποτέλεσε δική του επιλογή ο Χάσι. Απλώς με τον χρόνο να πιέζει, την προετοιμασία να αρχίζει σε μια βδομάδα (14/6) και τις διαθέσιμες επιλογές πολύ περιορισμένες, ο Αργεντινός προτίμησε τον Χάσι, μεταξύ των άλλων υποψηφίων. Λίγες ώρες επαφής και κουβέντας ήταν αρκετές για να διαπιστώσει ότι μπορεί να ταιριάξουν τα χνώτα τους.

Ο Ουσίγιος είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει καλά το ποδόσφαιρο. Αν θεωρούσε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Χάσι θα «έσπρωχνε» τη διοίκηση προς μία άλλη κατεύθυνση (του Λουτσέσκου εν προκειμένω). Προφανώς διέγνωσε ότι ο 45χρονος κόουτς είναι άνθρωπος που μπορούν να βρουν τη σωστή χημεία και να τρέξουν μαζί τον Ολυμπιακό κόντρα στο χρόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρχική κατεύθυνση, όπως έχει μεταφερθεί από διοικητικά στελέχη, είναι έως το τέλος του μήνα που ολοκληρώνεται το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Ζέεφελντ, το ρόστερ να είναι έτοιμο στο 80% και βάλε.

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ

Στο δια ταύτα, για να πετύχει ο Μπέσνικ Χάσι και να αποδειχθεί επιτυχημένη η επιλογή, θα χρειαστεί στήριξη με κάθε τρόπο. Από διοίκηση, συνεργάτες και, φυσικά τον κόσμο της ομάδας που ίσως περίμενε κάτι πιο «βαρύ» ως όνομα, αλλά είδαμε τι έγινε πέρυσι και με τον –πρώην Ομοσπονδιακό της Πορτογαλίας- Μπέντο...

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο Χάσι μπορεί να «κουμπώσει» και να κάνει δουλειά στον Ολυμπιακό. Είναι προσαρμοστικός στις απαιτήσεις, τεχνοκράτης τεχνικός, φιλόδοξος να πετύχει, έχει προσβάσεις σε ισχυρά μανατζερικά κανάλια, λόγω Ραμαντάνι που σε συνεργασία με τον Ουσίγιος μπορούν να φέρουν καλούς παίκτες στην ομάδα και με διάθεση να προσφέρουν, αλλά και να αναδειχθούν.

Το τι μπορεί να πετύχει θα το διαπιστώσουμε στην πορεία. Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και η παροιμία, μιας και θα κληθεί μέσα από τον επόμενο κιόλας μήνα να κολυμπήσει στα βαθιά. Αν όλο το σύστημα Ολυμπιακός τον πλαισιώσει σωστά και τον βοηθήσει να κερδίσει... χρόνο, αυτομάτως θα αυξηθούν και οι πιθανότητες επιτυχίας. Ως φιλοσοφία ταιριάζει στο επιθετικό προφίλ του Ολυμπιακού και στο δουλεμένο, αλλά και δοκιμασμένο 4-2-3-1. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

News 24/7

24MEDIA NETWORK