Τα φετινά κόκκινα ρεκόρ έχουν… ονοματεπώνυμο!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό του Μάρκο Σίλβα που δεν επαναπαύεται παρά το γεγονός πως το πρωτάθλημα έχει ουσιαστικά τελειώσει. Τα ρεκόρ και η κορυφαία φετινή σεζόν του Πορτογάλου κόουτς.

Τα φετινά κόκκινα ρεκόρ έχουν… ονοματεπώνυμο!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πολλές φορές συνηθίζουμε να στεκόμαστε σε ένα αποτέλεσμα και μια καλή εμφάνιση, αλλά να ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί. Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται μετά το άνετο πέρασμα του Ολυμπιακού (και) από το «Καυτανζόγλειο» τι έχει προηγηθεί από το ξεκίνημα της σεζόν.

Η φετινή ομάδα-δημιούργημα του Μάρκο Σίλβα έχει καταφέρει πολλά καλά, αν τα αθροίσει κανείς από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τώρα κι αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο από το +25 στην κορυφή της βαθμολογίας. Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστεί κανείς ότι ο Ολυμπιακός όχι απλά μετράει 26 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα ως τώρα στο πρωτάθλημα, αλλά και τον τρόπο που τις κατέκτησε.

Τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά

Σε ελάχιστα παιχνίδια υπήρξε σοβαρός ανταγωνισμός για ένα σύνολο που πετυχαίνει κατά μέσο όρο 2,5 γκολ ανά αγώνα (σύνολο 71) και δέχεται μισό (σ.σ. ένα ανά δύο ματς, σύνολο 14). Από την πρώτη αγωνιστική μέχρι τώρα, τα παιχνίδια στα οποία οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με διαφορά στο ένα γκολ ήταν τα εξής: Το 1-2 με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και με τον Αστέρα στην Τρίπολη, το 3-4 με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή, όπως και τα «φτωχά» 1-0 εντός κόντρα σε Παναιτωλικό, Ξάνθη, ΠΑΟΚ. Μόνο σε αυτά τα 6 παιχνίδια, στην ισοπαλία με τον Πλατανιά στην Κρήτη (1-1) και στην ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (1-0 με εννέα παίκτες), ο Ολυμπιακός δεν έκανε επίδειξη δύναμης. Στα υπόλοιπα 20 (εντός κι εκτός) επιβλήθηκε με διαφορά 2 γκολ και πάνω.

Πέρασε με 0-2 από την Τούμπα, από το «Καυτανζόγλειο», με 1-3 από την Ξάνθη και τη Νέα Σμύρνη, ενώ στο Φάληρο σκόρπισε με 4-0 την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, με 3-1 τον Αστέρα, με 5-1 τον «κακό του δαίμονα» την περσινή περίοδο ΠΑΣ Γιάννενα.

Αυτή η εντυπωσιακή επίδοση που δεν έχει προηγούμενο εδώ και πολλά χρόνια, δεν έγινε με την ίδια ενδεκάδα. Ο Πορτογάλος κόουτς έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα 30 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων σκόραραν ως τώρα οι 19!

Δεν κατεβάζει στροφές

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, επίσης, το γεγονός ότι ενώ το πρωτάθλημα έχει κριθεί από το φθινόπωρο και κατακτήθηκε μαθηματικά από τις 28 του Φλεβάρη, στο 3-0 επί της Βέροιας, ο Ολυμπιακός δεν έχει κατεβάσει στροφές. Μπορεί να μην τα κατάφερε σε βάρος της Άντερλεχτ στοEuropaLeague, κυρίως λόγω προσωπικών λαθών κι όχι λόγω συνολικής απόδοσης, αλλά στο πρωτάθλημα δεν χαλάρωσε ούτε στιγμή.

Χωρίς σοβαρό κίνητρο οι πρωταθλητές, έχοντας κατακτήσει και με… σφραγίδα τον τίτλο, επιβλήθηκαν με 3-1 σε βάρος του ΠΑΟ, 4-0 του Πανθρακικού, ενώ νίκησαν εκτός και Αστέρα, Ηρακλη, όπως προαναφέραμε.

Από την Κυριακή μέχρι χθες έγιναν 9 αλλαγές στην ενδεκάδα. Από το αρχικό σχήμα που υποδέχθηκε την υποβιβασμένη ομάδα της Κομοτηνής, έμειναν στο αρχικό σχήμα μόνο ο Ζντιέλαρ και ο Μποτία. Και ο Ολυμπιακός έκανε παρέλαση σε ένα γήπεδο από το οποίο δεν πέρασαν κανείς άλλος τους παραδοσιακά μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη στην έδρα του Ηρακλή (1-1), όπως και ο ΠΑΟΚ (3-3), ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 1-0.

Σε μια περίοδο που έχει γίνει συνήθεια η ομάδα να χαλαρώνει και οι παίκτες να ετοιμάζουν βαλίτσες για τις καλοκαιρινές διακοπές, με αποτέλεσμα οι προπονητές να ιδρώνουν για να τους κρατήσουν ενόψει του τελικού του Κυπέλλου, φέτος δεν έχει κουνηθεί φύλλο κι όλοι «σκοτώνονται» για να παίξουν ένα λεπτό παραπάνω. Είτε μιλάμε για τον Καμπιάσο και τον Τσόρι, είτε για τον Ζντιέλαρ και τον Τσιμίκα.

Από τις κορυφαίες σεζόν στην ιστορία

Σε όλα τα παραπάνω ασφαλώς κι έχει βάλει το χεράκι του ο Μάρκο Σίλβα, οι συνεργάτες του, οι άνθρωποι της ομάδας που τον πλαισιώνουν, όπως ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο Σάββας Θεοδωρίδης, ο Κυριάκος Δουρέκας, ο Αλέκος Ράντος… Όλοι τους υπό τη σκέπη της διοίκησης, υπό το άγρυπνο βλέμμα των 18.500+ οπαδών τους που απέκτησαν κάρτες διαρκείας κι όλων των άλλων που βρέθηκαν -έστω και για κάποια ματς- στο «Καραϊσκάκη», προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Είτε αρέσουν σε κάποιους τα παραπάνω, είτε τους κάθονται ως κόμπος στο στομάχι, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο Ολυμπιακός μεγάλωσε, ωρίμασε, σοβαρεύτηκε και κάνει διαρκώς βήματα προόδου. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν έχουμε κι αύριο ελληνικό ποδόσφαιρο με ευρωπαϊκή εκπροσώπηση, τα βήματα προς τα εμπρός να συνεχιστούν και ο προπονητής να στηριχθεί ακόμη περισσότερο για να παρουσιάσει κάτι ακόμη καλύτερο…

Όσο κι αν κάποιοι ψάχνουν διαρκώς για δικαιολογίες, ελάχιστα μπορούν να αμφισβητηθούν και η ουσία δεν αλλάζει. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποίησαν μία από τις κορυφαίες σεζόν της ιστορίας τους στο πρωτάθλημα και σίγουρα την καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Στο χέρι τους είναι να διατηρήσουν τα κεκτημένα και να «χτίσουν» πάνω σ’ αυτά για ένα ακόμη καλύτερο «αύριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η απίθανη ιστορία του Κώστα Τσιμίκα
Τι ήθελε ο Σίλβα απ’ τους εξτρέμ και τι του έδωσαν

News 24/7

24MEDIA NETWORK