Τώρα Πάουλο κάνε παιχνίδι!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού και την ευκαιρία που καλείται πλέον να εκμεταλλευτεί ο Πάουλο Μπέντο.

Τώρα Πάουλο κάνε παιχνίδι!

Δεν ξέρω πόσοι μεταγραφολάγνοι το έχουν καταλάβει, αλλά το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού όπως εντοπίστηκε φέτος από το ξεκίνημα της σεζόν, δεν ήταν τόσο οι ελλείψεις στο ρόστερ, όσο η έλλειψη "χημείας" και αγωνιστικής ταυτότητας στην ομάδα.

Καλώς ή κακώς, μάλλον κακώς, η ξαφνική αποχώρηση του Μάρκο Σίλβα αποτέλεσε και τον πιο σημαντικό παράγοντα που οι ερυθρόλευκοι έχασαν το τρένο για τους ομίλους τουChampionsLeague. Μαζί έχασαν κάτι από την αίγλη των προηγούμενων χρόνων που κουνιόταν το αστεράτο σεντόνι στο "Καραϊσκάκη" και μίνιμουμ καμιά 25αριά εκατομμύρια ευρώ.

Οι αλλαγές επηρέασαν

Επηρέασε πολύ και πολλούς η παραίτηση του περσινού προπονητή. Τα περισσότερα από τα "παιδιά" του, είτε τα έφερε εκείνος στην ομάδα, είτε όχι, έχασαν τη Γη κάτω από τα πόδια τους. Το σύνολο που είχε αρχίσει να μπάζει νερά από το φινάλε της προηγούμενης σεζόν λόγω των συνεχών αναβολών και της έλλειψης αγώνων, έχασε εντελώς τον προσανατολισμό του, με τα γνωστά επακόλουθα.

Χάθηκαν πολλά, χάθηκε και πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα να γίνει τρελό σπριντ τις τελευταίες ημέρες της μεταγραφικής περιόδου. Το εύκολο είναι να πει κανείς ότι όλα πήγαν στραβά, ότι δεν έγινε καλός προγραμματισμός και πολλά άλλα. Υπάρχει όμως και διαφορετική "ανάγνωση".

Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει ως τώρα μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, τρεις προπονητές. Κι αν η αντικατάσταση του Σίλβα με τον –έτοιμο από καιρό- Βίκτορ Σάντσεθ έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, δεν συνέβη το ίδιο με τον Πάουλο Μπέντο. Και μετά τον αποκλεισμό από τη Χάποελ χάθηκε μια βδομάδα για να αποφασιστεί ότι ο Ουζουνίδης δεν είναι συμβατός, να αποφασίσει ο Λεονάρντο που ήρθε, είδε και απήλθε, να εντοπιστεί και να συμφωνήσει ο νυν προπονητής.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Πού θέλω να καταλήξω; "Ενός κακού μύρια έπονται" που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Φτάσαμε, όμως, στο σήμερα με το συνολικό αριθμό μεταγραφών να φτάνει τις 10 και την ομάδα να γεμίζει σημαντικά σε όλες τις θέσεις. Κι όλα αυτά έγιναν με τη σφραγίδα του προπονητή. Μπορεί φέτος για τις εισηγήσεις του Σίλβα να υπήρχαν ενστάσεις, μετά από το περσινό δείγμα, αλλά είναι αλήθεια πως σχεδόν όλες οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος είχαν τη σφραγίδα Μπέντο.

Ο 47χρονος κόουτς έκοψε για παράδειγμα τον Τζολέον Λέσκοτ που κατέληξε -πληρωμένος ουσιαστικά από την Άστον Βίλα και με ένα μικρό επιμίσθιο των 350 χιλιάδων- στην ΑΕΚ και επέλεξε για το κέντρο της άμυνας έναν πιτσιρικά στόπερ, τον Μπρούνο Βιάνα. Ένα "λαχείο" που στοίχισε για να αγοραστεί γύρω στα δύο εκατομμύρια.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς δυσκολεύεστε να πιστέψετε τα ακριβώς παραπάνω. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχει πολύ λογική εξήγηση. Για όσες κινήσεις αποφασίζει ο προπονητής και παίρνει και την ευθύνη των επιλογών του. Σε τελική ανάλυση, το σημαντικό δεν είναι το "ποιοι", αλλά το "πως". Πως όλοι αυτοί θα γίνουν ομάδα.

Ο Πάουλο Μπέντο, όπως ζήτησε και πήρε τελικά τον πιτσιρικά Βιάνα για το κέντρο της άμυνας, είχε πρώτη επιλογή για τη θέση του φορ τον Όσκαρ Καρντόσο. Και ο Παραγουανός πληρώθηκε 2 εκατομμύρια το χρόνο, για τη φετινή και την επόμενη σεζόν, ενώ και η πρώην ομάδα του έβαλε στο ταμείο της άλλο 1.500.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, το συνολικό πακέτο της μεταγραφής με την εφορία στο 52% πάει κοντά στο 10άρικο. Αλλά όταν υπάρχει πίεση χρόνου, πολλές φορές πληρώνεις όσο-όσο...

ΓΕΜΑΤΗ ΟΜΑΔΑ

Το θέμα είναι πως ο Ολυμπιακός γέμισε τα κενά του, έστω κι αν υπάρχουν ενστάσεις για την καρδιά της άμυνας και δείχνει δυνατός, φρέσκος και με εναλλακτικές. Κυρίως από τη μέση και μπροστά. Προσωπικά θεωρώ πολύ καλό το ότι δεν φεύγει, όπως όλα δείχνουν, ο Μιλιβόγεβιτς έστω κι αν τα 10+ εκατομμύρια που θα έμπαιναν στο ταμείο ξεπερνούν την αξία του Σέρβου χαφ.

Ο Αλεξί Ρομαό είναι «πολυεργαλείο» δοκιμασμένο σε πολύ υψηλό επίπεδο που θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Για όσους το έχουν ξεχάσει, ο Γάλλος μέσος με καταγωγή από το Τόνγκο δεν παίζει μόνο «κόφτης». Παίζει και στόπερ και 8άρι.

Κι αυτό λέει πολλά και λύνει αρκετές απορίες, σχετικά με το γιατί δεν αποκτήθηκε τελικά κι άλλος στόπερ. Σε τελική ανάλυση, ο Ολυμπιακός διαθέτει αυτή τη στιγμή πλην των τριών βασικών του επιλογών πέρυσι και τους δύο πιτσιρικάδες, αλλά και τον πρώην παίκτη της Μαρσέιγ για δύο θέσεις στο κέντρο της άμυνας.

Η ομάδα μοιάζει «γεμάτη» και στις πτέρυγες, αλλά και σαφώς πιο γρήγορη. Για να είμαι ειλικρινής μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ο Ταρίκ Ελιουνούσι στο χθεσινό φιλικό με τον Λεβαδειακό. Ο Νορβηγός έχει ποιότητα. Καλό αριστερό, ταχύτητα, διάθεση να παίξει με την ομάδα κι όχι για πάρτη του... Χάθηκε, βέβαια, σε κάποια κομμάτια του παιχνιδιού, αλλά το ίδιο έγινε με τον ακόμη πιο ποιοτικό Μάριν. Όλοι θέλουν το χρόνο τους όταν μπαίνουν σε μια νέα διαδικασία και με ελάχιστες προπονήσεις στα πόδια.

Χρειάζεται σωστή δουλειά

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο φθινόπωρο έχοντας μοσχοπουλήσει κάποιες βασικές μονάδες, έχοντας βάλει στο ταμείο πάνω από ένα 20άρικο. Η πώληση του Μαζουακού ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια, του Πουλίδο τα 6, άλλα τρία πρόσθεσε ο Ρομπέρτο, δύο ο Ντουρμάζ, βάλτε και από ένα για δανεισμό Κασάμι στη Νότιγχαμ, ποσοστό μεταπώλησης σε Ντε Βινσέντι, "ενοίκιο" Βέργου που μετακόμισε στη Μαδρίτη και τη Ρεάλ.

Ήταν λογικό κι επόμενο όταν έχουν φύγει 25 από την εξίσωση λόγω αποκλεισμού από τοChampionsLeague, αυτά τα λεφτά από κάπου να... έρθουν. Ήρθαν και ένα μεγάλο μέρος τους επανατοποθετήθηκε στους επόμενους. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να κάνει σωστή τη δουλειά ο Μπέντο.

Στο χθεσινό φιλικό είδαμε την πρόθεση του Πορτογάλου να παίζει πολύ από τις πτέρυγες, με συνεχόμενα ανεβάσματα των μπακ καιoverlap, με τους εξτρέμ να συγκλίνουν, να πατούν περιοχή και να πλαισιώνουν τον σέντερ φορ. Σε αυτό που θέλει ο Μπέντο είναι πολύ χρήσιμος ο Αντρέ Μάρτινς, ο οποίος και «σβούρα» είναι και κατά μέτωπο παίζει και την κάθετη πάσα διαθέτει για να αξιοποιήσει κάθε καλή κίνηση στον χώρο.

Όλα μοιάζουν να μπαίνουν σε μια –καλή- σειρά. Το θέμα είναι να αξιοποιηθεί και ο χρόνος, καθώς ο Ολυμπιακός με όλα όσα προηγήθηκαν ξεκίνησε από άλλη αφετηρία. Και πλέον βρίσκεται πίσω σε βαθμό ετοιμότητας από τους άλλους διεκδικητές. Από την άλλη πλευρά όμως, ομάδα με έξι σερί τίτλους σε ισάριθμα χρόνια, πάντα είναι φαβορί για τον επόμενο, ό,τι κι αν προηγηθεί.

Με άλλα λόγια, οι ερυθρόλευκοι στα δικά μου μάτια και με ένα... καράβι προβλήματα, επανέρχονται στη σωστή ρότα. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί σωστά ο χρόνος ώστε τα νέα «εργαλεία» να ενταχθούν στο σύστημα όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον Πάουλο Μπέντο, ο οποίος αν μη τι άλλο δείχνει ότι είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση προπονητή και δεν πανικοβάλλεται στα δύσκολα, όπως ο προκάτοχός του που πέρασε, αλλά δεν ακούμπησε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανακοίνωσε Καρντόσο ο Ολυμπιακός
Ανακοίνωσε Πασιένσια ο Ολυμπιακός
Ανακοινώθηκε ο Βιάνα
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Σε ποια ομάδα καταλήγει ο Νιλμάρ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK