Η παρηγοριά του Ρομπέρτο και ο νέος Βαλβέρδε

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταγράφει το χρονικό που οδήγησε στον θρίαμβο επί της Άρσεναλ στο "Έμιρεϊτς" και εξηγεί γιατί ο Μάρκο Σίλβα προβάλλει ως ο "νέος Βαλβέρδε"

Η παρηγοριά του Ρομπέρτο και ο νέος Βαλβέρδε
INTIME SPORTS

Το πιο σημαντικό της χθεσινής νίκης του Ολυμπιακού στο Λονδίνο ήταν ότι δεν έτυχε, πέτυχε! Τίποτα δεν ήρθε τυχαία. Κι αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν ήταν ούτε άθλος, ούτε έπος, ούτε κατόρθωμα. Ήταν –απλά- αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού και καλής δουλειάς. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Δεν είναι πια φτωχός συγγενής

Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει περάσει ανεπιστρεπτί το διάστημα στο οποίο ήταν ένας από τους φτωχούς συγγενείς της Ευρώπης. Έπαιξε, έκανε το "αγροτικό" του, έχασε, πλέον έμαθε πώς να νικά και μάλιστα με κάθε τρόπο σε κάθε έδρα. Αυτό που πέτυχε χθες θα μπορούσε με λίγη τύχη να είχε πετύχει πέρυσι στο Τορίνο με αντίπαλο τη φιναλίστ της διοργάνωσης Γιουβέντους. Λίγο ήθελε από τη στιγμή που κατάφερε να προηγηθεί με 1-2. "Last year" θα μου πείτε. "Φρέσκα κουλούρια" θα συμπληρώσετε και θα έχετε δίκιο.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ότι το πράγμα φαινόταν πως… έρχεται! Κι επειδή όπως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο, έχει σημασία να προσεγγίσουμε το τι μεσολάβησε προκειμένου να προηγηθεί τρεις φορές ο Ολυμπιακός μέσα στο σπίτι της Άρσεναλ, να φτάσει σε μια ονειρεμένη νίκη και να στείλει τον πολύ Αρσέν Βενγκέρ και την υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ευρώπη για δραμαμίνες.

Έπραξε ό,τι υποσχέθηκε η διοίκηση

Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της ιστορίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από το ότι η διοίκηση των "ερυθρολεύκων" έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και αποφάσισε να μην τα επαναλάβει. Υποσχέθηκε και τήρησε στην πράξη τη δέσμευση ότι αυτή τη φορά ο κορμός της ομάδας θα μείνει σταθερός και δεν θα χρειαστεί ο προπονητής να χτίσει τα πάντα από την αρχή. Ο Μάρκο Σίλβα βρήκε γερά θεμέλια από πέρυσι, έκανε και τις επιλογές που ήθελε και τα αποτελέσματα σιγά-σιγά βγαίνουν πάνω στο χορτάρι…

Κι επειδή ο Πορτογάλος τεχνικός στα 38 του έχει βαλθεί να βάλει γυαλιά σε πολύ κόσμο, καλό είναι να επισημάνουμε ότι οι αρμόδιοι της ΠΑΕ και δη ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον είχαν σταμπάρει πολύ πριν! Προτού καν ολοκληρωθεί το περσινό πρωτάθλημα, πριν καν αρχίσουν να μπαίνουν στοιχήματα για το "μένει-φεύγει" ο Βίτορ Περέιρα. Η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στον ταλαντούχο κόουτς και τον πρόεδρο της ΠΑΕ έγινε την ώρα που η μπάλα κυλούσε ακόμη στο χορτάρι και η επιλογή αποδεικνύεται ορθή από κάθε άποψη…

Έμαθε από το λάθος με Περέιρα

Ο Ολυμπιακός έμαθε από το λάθος του ιδιόρρυθμου Βίτορ, ρώτησε, έψαξε και έμαθε ότι υπάρχει κάποιος κανονικός προπονητής, με μεγάλη προοπτική για το μέλλον. Ο Μαρινάκης, λοιπόν, καθάρισε με τον Σίλβα πριν καν απαλλαγεί από τον Περέιρα, κράτησε εκείνους που έπρεπε να κρατήσει, πήρε εκείνους που ο προπονητής ήθελε και δεν έκανε εκπτώσεις ούτε το τελευταίο διήμερο των μεταγραφών.

Τότε που κάποιοι από τους συνεργάτες του έλεγαν "είμαστε κομπλέ", εκείνος άκουσε την… αντιπολίτευση εντός της ΠΑΕ και έβαλε ξανά το χέρι στην τσέπη για να φέρει και τον Ιντέγε και τον Ερνάνι. Αμφότεροι επιλογές του νέου κόουτς. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ένα μήνα πριν έρθει ο Νιγηριανός φορ είχε εισηγηθεί την απόκτησή του ο Μάρκο Σίλβα, αλλά αν δεν έπεφτε το… μαρούλι (σ.σ. κοντά στα 5,5 εκατομμύρια) δεν θα γινόταν η δουλειά. Και για να πέσει, χρειάστηκε να το πάρει πάνω του ο πρόεδρος της ΠΑΕ ακούγοντας εκείνους που τον συμβούλευσαν ότι η ομάδα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση κι όχι εκείνους που λένε πάντα "ναι σε όλα".

Παράλληλα, από την Πλατεία Αλεξάνδρας κατάφεραν να πείσουν του Ρέντη και δη τον Μάρκο Σίλβα πως είναι καλύτερα να έχει περίσσιες επιλογές παρά να μην τον φτάσουν στη διάρκεια μιας δύσκολης σεζόν. Μπορεί ο Ολυμπιακός λόγω των απουσιών που παρουσιάστηκαν μαζεμένες να πήγε στο "Έμιρεϊτς" με 18 ανάγκης και τους Τσόρι, Ντα Κόστα ανέτοιμους στον πάγκο, ωστόσο, η ομάδα έχει συνολικά 33 παίκτες για να βγάλει τη χρονιά όπως πρέπει…

Νέος Βαλβέρδε

Κι εδώ μπαίνουμε στο κεφάλαιο προπονητής. Ο "σεμνός και ταπεινός" Μάρκο Σίλβα με το χαμηλό προφίλ, τα λίγα λόγια και το baby face, εξελίσσεται σε νέο Βαλβέρδε, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν θα συμβεί τυχαία. Έχει τον τρόπο του ο Πορτογάλος κόουτς και να δουλεύει καλά στη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και να έχει μια έντιμη στάση απέναντι στους παίκτες του. Η δικαιοσύνη του Σίλβα βγαίνει μέσα στο γήπεδο και δεν είναι τυχαίο ότι παίκτης μπαίνει, παίκτης βγαίνει, αλλά η ομάδα έχει και αρχή και τέλος.

Τρανό παράδειγμα ο Ντουρμάζ. Αποκλείστηκε από τη λίστα του UCL. Προτιμήθηκαν στη θέση του ο Σεμπά και ο Κασάμι. Αρχικά όλοι με πρώτο τον Σουηδό διεθνή είδαν λάθος στην επιλογή. Τώρα; Ο Βραζιλιάνος που στην αρχή δεν είχε δείξει τίποτα βρίσκει τα πατήματά του και ανταποκρίνεται στο ρόλο του, ενώ ο "τελειωμένος" για τους περισσότερους Ελβετός είπε "θέλω να μείνω και να δώσω τη μάχη μου" κάτι που αποδεικνύει στην πράξη και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

Είναι διαβασμένος

Κατά γενική ομολογία ο Σίλβα είχε διαβάσει καλά και τον αγώνα της πρεμιέρας με αντίπαλο τη Μπάγερν. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε τελικά τίποτα από τη βαυαρική μηχανή του Πεπ Γκουαρδιόλα. Αλλά κατάφερε να την φρενάρει παίζοντας αξιοπρεπώς και με συγκεκριμένο πλάνο. Πολλοί πίστεψαν ότι κάπως έτσι θα προσεγγίσει η τεχνική ηγεσία και τον αγώνα του Λονδίνου. Τελικά δικαιώθηκαν όσοι κατάλαβαν ότι ο Μάρκο Σίλβα ξέρει να προσαρμόσει την ομάδα του ανάλογα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε παιχνιδιού και δεν πατάει σε μία και μόνο συνταγή.

Όσοι είχατε διαβάσει το σχόλιο που δημοσιεύθηκε την ημέρα του αγώνα είχατε ενημερωθεί και για τη σκέψη να παίξει ο Σαλίνο αριστερά αντί του Μαζουακού και ο Σεμπά στα άκρα. Όχι, δεν είδαμε κάποιο όνειρο ούτε παίξαμε τζόκερ. Άπαντες στο Ρέντη γνώριζαν πως αν είχε από έναν παίκτη παράπονα ο Πορτογάλος στο παιχνίδι με τη Μπάγερν ήταν ο Μαζουακού, ο οποίος δεν ακολούθησε συγκεκριμένες εντολές στο σκέλος της τακτικής.

Ο Γάλλος είχε εντολή όταν συγκλίνει ο Μίλερ και γίνεται δεύτερος φορ στην πλάτη του Λεβαντόφσκι να μην τον ακολουθεί στην περιοχή και να παραμένει στην πτέρυγα. Με αυτό τον τρόπο ο Σίλβα ήθελε να πάρει μπάλα από τις απομακρύνσεις των συμπαικτών του και να την σπρώξει μπροστά του στον Τσόρι για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντεπίθεσης. Αυτό δεν έγινε, ο Τσόρι "έσκασε" καθώς βρέθηκε σε κάποιες φάσεις να πρέπει να διανύσει σχεδόν όλο το γήπεδο και στο επόμενο ευρωπαϊκό ματς ο Μαζουακού βρέθηκε στον πάγκο με συνοπτικές διαδικασίες. Ο Σαλίνο μπορεί να μην έχει το ταλέντο του νεαρού Γάλλου, αλλά είναι πιο συνεπής τακτικά, πιο υπάκουος και δικαιώθηκε για όλα τα παραπάνω…

Η χρησιμοποίηση του Σεμπά

Όσο για τον Σεμπά σας είχαμε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι μέρα-μέρα, προπόνηση την προπόνηση δείχνει καλύτερο πρόσωπο. Φάνηκε και στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος που επέστρεψε στην ενδεκάδα. Ο Σίλβα δεν το σκέφτηκε περισσότερο. Ξέρει καλά, άλλωστε, τον Βραζιλιάνο. Καλύτερα απ’ όλους εμάς. Τον έριξε στα βαθιά αφού και το scouting report ήθελε την Άρσεναλ να έχει αδυναμίες στα άκρα της άμυνας κι όλοι είδαμε το αποτέλεσμα. Γκολ και ασίστ ο Πάρντο από δεξιά, γκολ και ασίστ ο άπιαστος Φορτούνης, γκολ και ο Φινμπόγκασον, την ώρα που κάποιοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι ο Ισλανδός "τελειώνει πριν να αρχίσει".

Μέσα ο Σεμπά στη φάση του 3ου γκολ, μέσα και ο κορυφαίος Εστέμπαν Καμπιάσο που παρέδωσε μαθήματα για το πώς παίζεται η θέση του σύγχρονου αμυντικού μέσου. Πόσοι άλλοι ποδοσφαιριστές δεν θα σούταραν με τη μπάλα μπροστά τους έπειτα από το προσωρινό διώξιμο των Άγγλων; Ο πολύπειρος Αργεντινός, όμως, ο οποίος πρώτα φόρεσε κοστούμι και γραβάτα και μετά έκανε δηλώσεις στο φινάλε του αγώνα, δεν βιάστηκε, έσκαψε τη μπάλα στον Πάρντο και… πάρ’ το από τον "Φίνμπο".

Παρηγοριά από τον Ρομπέρτο

Υπάρχουν πολλές ακόμη μικρές ιστορίες που έφεραν τον Ολυμπιακό στο μεγαλύτερο "διπλό" της ευρωπαϊκής του ιστορίας και τον Ρομπέρτο να παρηγορεί τον συμπατριώτη του Καθόρλα μέσα στο "σπίτι" του μετά από το τελευταίο σφύριγμα του Ολλανδού διαιτητή! Αυτό το τελευταίο δείχνει ίσως περισσότερο από το κάθε τι πόσο έχει μεγαλώσει ο Θρύλος της Ευρώπης, αλλά και το πόσο μπορεί να μεγαλώσει στο μέλλον… Είπαμε, τίποτα δεν είναι τυχαίο και σε τελική ανάλυση, όπως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο, ότι δίνει παίρνεις…

Διαβάστε ακόμη:

Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3

Το σποτ του Αρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3 από το Sport24radio

Απόγνωση Άγγλου σχολιαστή: "Γιατί άλλαξε τον τερματοφύλακα;"

Τα αγγλικά πρωτοσέλιδα για τη νίκη του Ολυμπιακού

Ο ξένος Τύπος για το θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άρσεναλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK