Ο Μπέντο νίκησε με συνταγή... Σίλβα!

Ο Πάουλο Μπέντο εφάρμοσε μέθοδο Μάρκο Σίλβα και δικαιώθηκε με τη μεγάλη-σε σημασία-νίκη επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Τα πολλά προβλήμα που κλήθηκε να λύσει ο Πορτογάλος προπονητής, η καλή λειτουργία των δύο στόπερ και η καλύτερα ομάδα που νίκησε. Γράφει ο Στ. Γεωργακόπουλος.

Ο Μπέντο νίκησε με συνταγή... Σίλβα!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για πρώτη φορά φέτος ο Ολυμπιακός αξιοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα περσινά του όπλα κι έφτασε σε μια πολύ σημαντική νίκη. Στη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν καθάρισε ουκ ολίγα παιχνίδια λόγω της ικανότητας των παικτών του, αλλά και της συντονισμένης δουλειάς στις στατικές φάσεις.

Το Σάββατο το έκανε δύο φορές (από κόρνερ κι από φάουλ) και έλυσε το γόρδιο δεσμό. Απέναντι σε έναν Πανιώνιο που πάλεψε με νύχια και με δόντια, οι πρωταθλητές ήταν καλύτεροι και νίκησαν δίκαια, χωρίς να παίξουν μεγάλη μπάλα. Μπορεί να υπήρξαν και διαιτητικά λάθη που αποτελούν ήδη αντικείμενο συζήτησης, αλλά σε γενικές γραμμές οι Ερυθρόλευκοι ήταν πιο ουσιαστικοί, έκρυψαν καλύτερα τις αδυναμίες τους κι έφτασαν σε ένα από τα "τρίποντα" που μετρούν στην κούρσα για τον τίτλο.

Κόντρα σε μία ομάδα που μπήκε πολύ δυνατά, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, προκειμένου να προηγηθεί και να αλλάξει τις ισορροπίες του ματς, κάτι που έχει κάνει και σε προηγούμενα παιχνίδια της, οι Ερυθρόλευκοι δεν λειτούργησαν καλά στον άξονα, δεν είχαν το πάθος που έδειξαν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά στάθηκαν αξιοπρεπώς αμυντικά και απέφυγαν τα χοντρά λάθη.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να παραγνωρίζει κανείς τη λάθος υπόδειξη οφσάιντ στη φάση του Ανσαριφάρντ, από την οποία οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ. Λάθη, ωστόσο, έγιναν κι άλλα από τη μία και την άλλη πλευρά. Ο Πανιώνιος, ωστόσο, με δύο-τρεις τελικές σε όλο το παιχνίδι, δύσκολα θα μπορούσε να πάρει κάτι περισσότερο από το ματς.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η ομάδα του Μπέντο κλήθηκε να καλύψει αρκετές αδυναμίες. Το πείραμα με τον Ρέτσο ως αριστερό μπακ δεν πέτυχε, ενώ στη μεσαία γραμμή, πλην Μιλιβόγεβιτς, δεν φάνηκαν ούτε ο Μάρτινς, ούτε ο Μάριν. Ο πρώτος ήταν άφαντος. Ο δεύτερος ελάχιστες φορές φάνηκε στο ματς, αλλά και μόνο που από τα πόδια του προήλθαν τα δύο γκολ, έπαιξε ρόλο για να έρθει η νίκη.

Γενικά η μεσοεπιθετική γραμμή του Ολυμπιακού δεν λειτούργησε καλά στη Νέα Σμύρνη για τρεις λόγους. Πρώτον επειδή η μπάλα δεν κυκλοφόρησε καθόλου, ρυθμός δεν υπήρχε, ενώ οι γηπεδούχοι έπεφταν πιο δυνατά σχεδόν σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες. Δεν επέτρεψαν στους παίκτες του Μπέντο να παίξουν κατά μέτωπο, ούτε να εκδηλώσουν επιθέσεις από τα άκρα, αφού ο Σεμπά σημάδευε συνήθως τα... πουλιά, ενώ ο Ελιουνούσι άφησε να περάσει ένα ημίχρονο για να πάρει... μπρος.

Για να αλλάξει η εικόνα του παιχνιδιού, να πατήσουν καλύτερα οι “ερυθρόλευκοι” και να κοντρολάρουν την κατάσταση χρειάστηκε να βάλει το χέρι του στο ημίχρονο ο Πάουλο Μπέντο. Άλλαξε τη διάταξη από 4-2-3-1 σε 4-4-1-1 με Ελιουνούσι και Σεμπά να παίζουν στην ίδια γραμμή με Μιλιβόγεβιτς και Μάρτινς. Με αυτό τον τρόπο, ο Ολυμπιακός έγινε πιο συμπαγής, οργανώθηκε καλύτερα, δεν δέχθηκε μπαλιές στην πλάτη της άμυνας, ενώ βγήκε με προϋποθέσεις στον κενό χώρο.

Ο ΜΠΕΝΤΟ... ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ

Ο Πορτογάλος κόουτς δεν δικαιώθηκε για τις αρχικές του επιλογές, αλλά είχε το μάτι και την οξυδέρκεια να διορθώσει την εικόνα μέσα στο παιχνίδι. Και η κίνηση με την είσοδο του Τσόρι ήταν επιβεβλημένη ώστε να κρατήσει κάποιος τη μπάλα και να τη σπρώξει προς την επίθεση, έστω κι αν ο Ιντέγε δεν είχε τη φρεσκάδα προηγούμενων αγώνων.

Η ομάδα που έχασε ευκαιρίες για να πετύχει κι άλλο γκολ ήταν ο Ολυμπιακός στη σέντρα-σουτ του Ντομίνγκες που σταμάτησε στο δοκάρι, αλλά και στο σουτ του Ρέτσου, ο οποίος βρήκε τη μπάλα στην κίνηση από την ωραία μπαλιά του Ελιουνούσι στο δεύτερο δοκάρι.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι "ερυθρόλευκοι" κλήθηκαν χθες να περπατήσουν σε τεντωμένο σκοινί και το κατάφεραν σε γενικές γραμμές, κυρίως λόγω της ωριμότητας του Λούκα Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος είχε υποδειγματική απόδοση, αλλά και της καλής λειτουργίας των δύο στόπερ (Μποτία, Ντα Κόστα) κάτι που δεν συμβαίνει και πολύ συχνά...

ΝΙΚΗ ΝΑΙ, ΣΚΡΙΝ ΟΧΙ...

Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ολυμπιακός νίκησε με... σκριν από τον Λαμπρόπουλο και τους βοηθούς του, η εικόνα του ματς είναι διαφορετική. Λάθη έγιναν από διαιτητή και βοηθούς, κάποια, μάλιστα, ήταν σοβαρά, αλλά η καλύτερη και πιο ουσιαστική ομάδα νίκησε. Μεγάλη μπάλα μπορεί να μην έπαιξε, αλλά έβαλε τα γκολ που έπρεπε και για να πάρει το τρίποντο και για να διώξει το άγχος.

Σε μια πορεία 30 αγώνων, υπάρχουν και παιχνίδια που μεγαλύτερη σημασία έχει η νίκη και το "τρίποντο", με την απόδοση να περνά σε δεύτερη μοίρα. Το ζητούμενο είναι να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη, να περιορίζεται το ρίσκο στο μέτρο του δυνατού και να μη χάνονται... ημίχρονα μέχρι η ομάδα να βρει το ρυθμό της. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε και έβγαλε από το καλεντάρι ένα από τα πιο ψηλά εμπόδια στο δρόμο για την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πανιώνιος-Ολυμπιακός 0-2
"Μας ζάλισαν για ένα οφ-σάιντ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK