Χωρίς... Άγιο δεν γίνονται θαύματα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από την Μπάγερν στο "Γ. Καραϊσκάκης", τον Ρομπέρτο που θα μπορούσε να ήταν καλύτερος και για τον παράγοντα τύχη.

Χωρίς... Άγιο δεν γίνονται θαύματα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ήταν μεγάλη ευκαιρία. Ίσως η πιο μεγάλη που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στον Ολυμπιακό με αντίπαλο τη Μπάγερν. Οι Γερμανοί ήταν το μεγάλο φαβορί. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Δεν ήταν, όμως, η άτρωτη ομάδα, εκείνη που θα νικούσεaprioriστο "Γ. Καραϊσκάκης". Με λίγη τύχη και λίγο καλύτερο Ρομπέρτο, οι "ερυθρόλευκοι" θα μπορούσαν να αποσπάσουν έστω τον βαθμό της ισοπαλίας.

Υπήρχαν παιχνίδια στο παρελθόν που οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν παίξει χειρότερα, είχαν δεχθεί μεγαλύτερη πίεση, πολύ περισσότερες ευκαιρίες, αλλά ο Άγιος Ρομπέρτο ήταν εκεί ως από μηχανής Θεός για να δώσει τη λύση όταν οι άλλοι έφταναν στα όριά τους. Όλοι οι άλλοι έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν με πρώτο τον συγκινητικό Σαλίνο, ο οποίος αναδείχθηκε σε αποκάλυψη του αγώνα ως εσωτερικός χαφ, αλλά ο καταλύτης όλων των προηγούμενων μεγάλων επιτυχιών στο Φάληρο δεν επηρέασε όπως έπρεπε τη χημεία της αναμέτρησης.

Δεν έκαναν... πάρτι οι Γερμανοί

Ακούγοντας κανείς ότι ο δείκτης του σκορ έφτασε στο 0-3, χωρίς να έχει παρακολουθήσει την εξέλιξή του θα έλεγε ότι οι Γερμανοί έκαναν πάρτι στο σπίτι του Ολυμπιακού. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, έστω κι αν φρόντισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να κυριαρχήσουν στο μεγαλύτερο διάστημα.

Στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν κερδίσει πάντα εκείνος που έχει τη μπάλα στα πόδια του και απλά τη γυρίζει. Νικά εκείνος που θα τη στείλει στο πλεκτό και τα "πάντσερ" του Γκουαρδιόλα δεν είχαν χθες τις ευκαιρίες που να δικαιολογούν το τελικό αποτέλεσμα. Ούτε καν το ένα γκολ! Μια λάθος εκτίμηση του Ρομπέρτο στη σέντρα που επιχείρησε ο Μίλερ στο 52’ ψάχνοντας το κεφάλι του Λεβαντόφσκι έβαλε τους Γερμανούς μπροστά στο σκορ και άλλαξε… βίαια τις ισορροπίες της αναμέτρησης. Σε ένα χρονικό σημείο, μάλιστα, στο οποίο οι γηπεδούχοι είχαν βγάλει στεγνοί το πρώτο ημίχρονο κι έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι.

Δεν διαφωνεί κανείς ότι σε αυτό το –κορυφαίο- επίπεδο τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες και πως το κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά. Δυστυχώς για τον σπουδαίο Ισπανό πορτιέρε του Θρύλου, το λάθος στη φάση του 0-1 δεν ήταν το μοναδικό του στην αναμέτρηση. Μόλις στο 5’ λεπτό από δικό του λάθος διώξιμο ο Κασάμι χρεώθηκε την πρώτη κίτρινη, επειδή γκρέμισε τον επελαύνοντα Μίλερ. Στα μισά του πρώτου μέρους πάλι από λάθος έξοδο του Ρομπέρτο, ο Λεβαντόφσκι λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ, αλλά βρέθηκε ο Ιντέγε (!) να διώξει πάνω στη γραμμή.

Χρειάζεται και τύχη

Για να κάνεις την υπέρβαση κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο και να φτάσεις στο θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είσαι πέρα από μαχητικός και καλά οργανωμένος και τυχερός. Ιδιαίτερα όταν έχεις αποφύγει την καταιγίδα που μπορεί να προκαλέσει μια ομάδα σαν τη Μπάγερν στην καλή της μέρα.

Η ομάδα του Μονάχου έπαιξε όσο χρειάστηκε για να εκμεταλλευθεί τα λάθη του Ολυμπιακού και να κερδίσει. Ακόμη και μετά το ουρανοκατέβατο 0-1, οι παίκτες της γύρισαν πίσω για να κρατήσουν τη νίκη. Κι εκεί, όμως, ο Ολυμπιακός παρότι ξεμύτισε και κυνήγησε την ισοφάριση στάθηκε πάλι άτυχος, μιας και στη δική του καλή στιγμή βρέθηκε απέναντι από τον Νόιερ ο… Σαλίνο, ο οποίος επέλεξε να τελείωσε τη φάση με το αριστερό! Τόσο μπορεί, τόσο έδωσε ο Βραζιλιάνος.

Γενικά δεν μπορεί κανείς να έχει πολλά παράπονα από τη συνολική εικόνα του Ολυμπιακού, ούτε από τις επιλογές του Μάρκο Σίλβα. Μπορεί να μην έθελξαν με την απόδοσή τους, μπορεί να έδωσαν πολλά μέτρα στους φιλοξενούμενους, μπορεί να αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας, ωστόσο, έφεραν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν και θα μπορούσαν να προσδοκούν κάτι καλύτερο.

Το ρίσκο που βγήκε

Το ρίσκο του Πορτογάλου κόουτς με τους τρεις κεντρικούς χαφ απέδωσε καρπούς, περιόρισε τις επιθέσεις κατά κύματα των Γερμανών και περιόρισε τους κινδύνους. Πάλι καλά δηλαδή, καθώς αν έμεναν σε εκείνο το χώρο οι Καμπιάσο, Κασάμι χωρίς βοήθειες η πλάστιγγα του ματς θα είχε γείρει πολύ πιο γρήγορα.

Και οι αλλαγές του Σίλβα ήταν λίγο-πολύ οι αναμενόμενες, καθώς φρέσκαρε όσο μπορούσε τη μεσοεπιθετική του γραμμή, αλλά… το μόνο διαφορετικό που θα μπορούσε να επιλέξει θα ήταν ίσως ο Φινμπόγκασον αντί του Ιντέγε, ο οποίος μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, στο β’ μέρος έδειξε να μένει από δυνάμεις.

Σε τέτοιες περιπτώσεις και με το 0-3 να σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο αντιπάλων, τα πολλά λόγια και οι περισπούδαστες αναλύσεις είναι φτώχεια. Η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός μετά από δύο χρόνια χάνει στο γήπεδό του, τελευταία φορά είχε συμβεί από την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Ντιναμό Ζάγκρεμπ κατάφερε να υποτάξει την Άρσεναλ, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού. Με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στο δεύτερο παιχνίδι στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για να ζητήσει ό,τι καλύτερο από τους "κανονιέρηδες".

Ζητείται χημεία

Το μόνο που μπορούν να κάνουν από εδώ και πέρα οι "ερυθρόλευκοι" είχαν να βελτιώσουν τα καλά στοιχεία που έδειξαν χθες βράδυ, να δουλέψουν ακόμη περισσότερο στις αδυναμίες τους, να βρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καλή χημεία και να φτιάξουν μια πιο λειτουργική και τακτοποιημένη ομάδα σε άμυνα και επίθεση.

Πάντως ακόμη κι έτσι ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει μεγάλες δυνατότητες και ποιότητα, την οποία, όμως, πρέπει να βγάλει στο γήπεδο. Από την άλλη, όταν λείπει ο… Άγιος (Ρομπέρτο), θαύματα δεν γίνονται. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια…

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός - Μπάγερν 0-3

Τα γκολ στο Ολυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου

Τα καλύτερα tweets για το Ολυμπιακός-Μπάγερν

News 24/7

24MEDIA NETWORK