Καλή η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη έχει το ζουμί

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για την επικείμενη αναμέτρηση του Ολυμπιακού για το Europa League και τα κρίσιμα σημεία αυτής.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΑΡΗΣ - ΟΣΦΠ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΑΡΗΣ - ΟΣΦΠ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Ολυμπιακός αφήνει στην άκρη τη Super League και τις εγχώριες υποχρεώσεις του και έχει μπει για τα καλά σε κλίμα Europa League, εκεί όπου την προσεχή Πέμπτη καλείται να χτίσει, κόντρα στην Οσμανλισπορ, τις βάσεις πρόκρισης για την επόμενη φάση.

Για αυτό το παιχνίδι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ και δεν θα είναι υπερβολή. Δεν είναι η συγκεκριμένη κρισιμότητα, αλλά η μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός και να αποδείξει πως -με εξασφαλισμένο τον τίτλο του πρωταθλητή- μπορεί να κάνει την ευρωπαϊκή υπέρβαση που ζητά ο κόσμος και φυσικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Καλό το ελληνικό πρωτάθλημα, καλές οι νίκες, αλλά η Ευρώπη είναι το ζουμί. Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει και τον εφετινό τίτλο -και μάλιστα πιο εύκολα απ' ό,τι φανταζόταν κάποιος- η Ευρώπη είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση, είναι αυτό που "ανεβάζει" τον κόσμο.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε κακή κλήρωση. Δεν την λες δύσκολη την Οσμάνλισπορ. Βέβαια, όλα θα αποδειχθούν στο χορτάρι. Το θέμα, όμως, είναι πως οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν την πολυτέλεια για... γκέλες και η πρόκριση μπορεί να χαρακτηριστεί επιτακτική. Και είναι, αφού δύσκολα θα συγχωρέσει ο κόσμος ακόμη ένα πικρό αποκλεισμό από το Europa League, μία διοργάνωση που είναι στα μέτρα του για μια καλή πορεία. Αρκεί άπαντες να την πάρουν στα σοβαρά. Εδώ είναι το κλειδί.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΝΤΟ

Θα μου πείτε "μα καλά, τι άλλο να κάνει ο Μπέντο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου;" Ίσως να μην έχετε άδικο. Εξάλλου από αυτή εδώ τη στήλη έχω αναφερθεί στον Πορτογάλο και τη δουλειά που κάνει στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες είναι πρώτοι στη βαθμολογία -εκεί που όλοι τους είχαν τελειωμένους (το περίφημο 25% με το οποίο ξεφτιλιστήκαμε οι περισσότεροι δημοσιογράφοι)- πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν γίνει βασικά μέλη (χαρακτηριστικά παραδείγμα Ρέτσος και Μανθάτης) και οι προβληματικοί πρώτοι μήνες ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν.

Αποτυχημένο δεν τον λες τον Πάουλο Μπέντο, ωστόσο υπάρχουν φίλαθλοι που δεν μπορούν να τον δουν με άλλο μάτι εκτός από το... κακό. Κάτι το μέτριο, για αυτούς, θέαμα, κάτι η αντιμετώπιση προς τον Τσόρι, διατηρούν αυτή την... απόσταση και ο Πορτογάλος τεχνικός δεν θεωρείται από τους αγαπημένους της ερυθρόλευκης εξέδρας. Είπαμε, ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι περίεργος και απαιτητικός. Κι όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει αρκεί οι "ερυθρόλευκοι" να παρουσιαστούν δυνατοί και ανταγωνιστικοί στα παιχνίδια με τους Τούρκους. Και φυσικά να προκριθούν. Σε αντίθετη περίπτωση και με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα υπάρχουν και τα ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, δεν αποκλείεται να γιγαντώσει τη γκρίνια για τον Μπέντο. Ακόμα και από αυτούς που τον στηρίζουν.

ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ Ή ΕΣΤΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Ένα σημαντικό στοιχείο που ξεχωρίζει από την επιστροφή του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις είναι η απουσία του Μιλιβόγεβιτς. Πλέον, δεν υπάρχει στο ρόστερ, ο Μπέντο έχασε μία σημαντική μονάδα στο χώρο της μεσαίας γραμμής και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα καλυφθεί το κενό του.

Η κουβέντα, βέβαια, δεν είναι τωρινή. Αποτελεί πρώτο θέμα στην επικαιρότητα από τη στιγμή που ο "Μίλι" πήγε στην Κρίσταλ Πάλας. Ο Μπέντο ουσιαστικά έχρισε αντικαταστάτη του τον Παναγιώτη Ρέτσο (από τη στιγμή που οι Ρομαό και Μπουχαλάκης δεν είναι στα καλύτερά τους) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το πρόβλημα λύθηκε. Άλλο η Ελλάδα κι άλλο η Ευρώπη. Εκεί είναι τα (πιο) δύσκολα και μένει να δούμε αν ο Πορτογάλος προπονητής θα βρει το αντίδοτο.

ΤΟ ΜΑΡΑΖΙ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

Κακά τα ψέματα, ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει γευτεί τίτλους στην Ελλάδα, έχει πανηγυρίσει μεγάλες νίκες, αλλά το μαράζι του είναι μία καλή ευρωπαϊκή πορεία. Όχι πως τα πάει άσχημα τα τελευταία χρόνια, αλλά αν υπολογίσουμε τις δυσκολίες του Champions League και τις ευκαιρίες που του έχουν παρουσιαστεί παίρνοντας το εισιτήριο για το Europa League, η ζυγαριά δεν είναι προς το μέρος του.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν χάσει ουκ ολίγες ευκαιρίες για να έχουν μία καλή παρουσία στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, έχουν γευτεί πικρούς αποκλεισμούς και η αλήθεια είναι πως έχουν χύσει την καρδάρα με το γάλα. Για παράδειγμα πέρυσι έκαναν μεγάλες νίκες στο Champions League, με σημαντικότερη αυτή στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ, έδειξαν πως έχουν τις δυνατότητες να προχωρήσουν, αλλά η "σφαλιάρα" από την Άντερλεχτ στο Europa League πέταξε στα σκουπίδια την προσπάθειά τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK